Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
před 21 minutami, Lumberjack napsal:

Tak jsem dostal od dcerky Ježíška.

Zase jeden do sbírky 😃

IMG_20251225_155147002_HDR.jpg

To je bodec na rozdelavani uzlu? To bych asi taky potreboval .. Samozrejme blahopreju k novemu prirustku

Upraveno uživatelem nazdarhodiny
Odesláno

@nazdarhodiny Aktuálně si myslím, že se dají koupit vcelku v pohodě. Já kupoval na brusnekameny.cz (mosazný veden pod: HGK01M). Černý je z regals.cz, dál je pak má třeba Dimapa, Adun, tokyotools.cz a když budeš hledat, tak ještě určitě něco najdeš :)

Hrozně radosti za pár korun jako. 

• Díky 1
Odesláno

HIGONOKAMI

Dovolil bych si ještě něco o základním rozdělení nožů. Bo je toho moc, tak kdo nezná ať se vyzná a nemusí se ti prokousávat na netu. 

1. čepel je uhlíková, ručně kovaná (případně nerez) a rozděluje se na: 

• Yasuki Aogami Blue paper steel - tzv. modrá ocel firmy Hitachi. Vyznačuje se tradičním zpracováním, vysokým procentem uhlíku a zakalitelností až na 65 HRC a více. Ocel není nerezová a je nutné ji konzervovat olejem.
  • Yasuki Shirogami White paper steel - tzv. bílá ocel s jasným světlým povrchem. Taktéž vysokouhlíková ocel s vynikajícími vlastnostmi pro výrobu nožů. Při zakalení nad 65 HRC a více dosáhnete při ostření excelentní ostrosti.
  • Ocel SK5 je nástrojová ocel střední třídy pro běžné pracovní nože. Obsahuje nízké procento chromu, takže je velmi náchylná ke korozi. Tvrdost nad 62 HRC zaručí precizní ostří.
  • VG10 nerez - to už mi ale jaksi nepasuje do toho původního konceptu a historie

2. dále se čepel dělí na:

• Zenko - jednovrstvá
  • Warikomi - třívrstvá, měkčí ocel po boku a ve středu tvrdé jádro (vše je uhlík a může reznout)

3. materiál rukojeti je ohnutý z jednoho kusu:

• mosaz - ta nejtradičnější varianta
  • nějaká obecná ocel (reznoucí) - s povrchovou úpravou
  • Mizushibuki – efekt kapiček
  • nerez
  • dělaji i dřevěné a zkouší různé variace, ale u nás se to myslím moc neprodává

4. velikost - není vždy přesná, jelikož se jedná o ruční výrobu a vzikají tam malé odchylky

Délka rukojeti / Délka čepele / Celková délka (otevřený)

XS (Mini) 54–55 mm / 33–37 mm / 90 mm

S 72–75 mm / 50–55 mm / 126 mm

M (Medium) 90–100 mm / 65–75 mm / 160–170 mm - tradiční UNI velikost

L (Large) 120 mm / 90–95 mm / 210–215 mm

XL 120 mm / 95–100 mm / 220 mm

Pojistka žádná není, respektive jen se to drží palcem na tom kolíčku a tlačí se.

V zásadě vlajkovou a nejtradičnější variantou je Warikomi čepel Yasuki Aogami Blue paper steel s mosaznou rukojetí ve velikosti M.

No a pak se samožejmě dělají ještě nějaké damascenské verze, odlišné tvary čepelí a různé šílenosti. Ale u nás je spíš k sehnání ta klasika. Na závěr je třeba počítat, že jak čepel, tak rukojeť bude chytat časem patinu a právě na to se moc těším. V nožích obecně si nefrčím, mám to co nějak dokážu využít, ale tady tento mě uchvátil a má duši. 

• Like 1
  • Díky 1
  • Dát hlas 2
Odesláno

Nechci čerstvě natěšeným investorům kazit poetiku ohledně "modré/bílé" oceli, ale ve skutečnosti šlo jen o barvu papírových výrobních štítků na kontejnerech, ve kterých ten "plech z uhlíkovky na příbory" svého času chodil, nic víc. A s tou "japonskou tradicí" taky opatrně, protože tyhle křiváčky se (kvůli poklesu poptávky po zákazu veřejného nošení mečů) začaly bouchat zhruba ve stejné době jako první Elsenerovy "švýcarské armádní nože" a nebo Mikulášovická rybička, před 130 lety.

• Dát hlas 2
Odesláno

Radost nekazis. Pravda, že se nejedná o nějakou tisíci letou tradici, což asi z textu tak vyznělo. Ale určitá historie tam je. A ohledně oceli, jsou to dva rozdílné materiály, i když malinko. Ta běžná produkce je z Aogami. 

Není to nic světoborného, ale mě to prostě za těch pár peněz udělalo ohromnou radost a to je pro mě důležité. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Ten mozaznej mě láká, mám teď nějaký mosaz/bronz období, ale počkám na novej rok, třeba mě to přejde 😄

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...