Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

• po 2 týdnech...

vedel by mi niekto poradit stranku, kde by som nasiel kvalitny noz spolu s kliestami? pripadne konkretny model. dost tento tool vyuzivam v praci. nieco som uz nasiel, ale poprosil by som radu o miestnych skusenejsich clenov. dakujem

Leatherman. Pro chcípáčky Wave, pro chlapáky Surge :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si přispět.

Vlastním a používám Leatherman Super Tool 200 - je bezkonkurenční - bez výhrad. Vlastní zkušenost bezplatného servisu při zlomené čelisti u kleští. Vydrží opravdu skoro tolik jako kleště a nářadí např. od Knipexu.

Dál jsem kdysi dostal dva Gerbry, občas je vyvětrám. Nevýhoda je horší zpracování, nutnost otevřít-vysunout kleště při vyndání jakéhokoliv nástroje - děsně nepraktické, ale darovanému koni...

Swiss tool mi přijde jako nářaďák od pumpy - navíc debilně vymyšlené umístění čepele nože. Při řezání např. zápalnice na prkýnku překáží druhá část rukověti kleští(je pod úrovní čepele)...viz. obrázky pro porovnání.

Kup Leatherman klidně Wave a máš po starostech. Pilky lze vyměnit za ty co prodávají v Baumaxu, redukci na bity a bity zapár korun lze pořešit tamtéž + lehká úprava pilníkem.

Vše ostatní jsou vyhozené peníze. 

post-1394-0-84476300-1438352202_thumb.jpg

post-1394-0-88280000-1438352217_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Je jasné, že každému může vyhovovat něco trochu jiného, ale měl jsem v jednom čase doma Leatherman Surge, ST300, Skeletolol a Victorinox SwissTool, Spirit. Stručně každý okomentuji.

Surge (ten starší model):

Je opravdu těžký a ve složeném stavu má velmi ostré hrany, které až škrábou do ruky. Výměnné ploché bity jsou předražené a nevydrží lautr nic.

A moje původní nadšení z výměnné pily a pilníku brzo vyprchalo. Uchycení T koncovky není úplně kompatibilní se zbytkem světa, takže nástroje ostaních výrobců a jsem musel omotávat páskou, aby tam držely a neviklaly se. Šídlo je k ničemu a nůžky jsem nepotřeboval, za to one-hand čepele jsou dobrá věc a kleště opravdu robustní.

ST300

Klasická koncepce, kde jsou všechny nástroje přístupné zevnitř a velmi dobře se vybírají. Možná právě až moc, je jedno jaký nástroj chytneš, vysunou se všechny co jsou v rameni. Beru to jako záměr výrobce, mě ale tato volnost nástrojů začala vadit. A to hlavně u čepele nože. Protože není nic debilnějšího, než vylézající špička nože, když zrovna pracuješ s kleštěmi - těmi nárazy se postupně vysune do polohy, kde se o ni můžeš krásně říznout. Jinak kleště samotné jsou dobré a tlustý kabel přeštípnout krásně rovně, nic se nežvejká.

Skeletool

Taková malá sranda do kapsy, lehký a jednoduchý, prostě stylová záležitost. Kleště jsou krásně tenké, jen ta čepel by mohla být rovná.

SwissTool

Všechny nástroje jsou přístupné bez otevírání kleští a jejich skladba je opravdu bohatá. Všechny jsou použitelné. To vidím jako zásadní věc, protože se docela významně zvyšuje šance, že multitool je použitelný pro řešení vícero situací. Zkoušeli jste třeba se Surgem zašroubovat drát do čokolády?

Taky se mi libí, jak mají kleště mezipolohu při otevření o 90 stupňů. Velmi pohodlně se tím rozevřou do pozice, kdy jsou ramena v rovině a kleště slouží jako pravítko. Co je o něco horší, tak štípaní tlustších kabelů, není to rovný řez, ale takové přežvejkání.

Spirit

Odlehčená verze SwissToolu, není to vyloženě na těžkou práci, ale do kanclu nebo laboratoře výborná věc.

Ale říct, že je SwissTool jak nářaďák od číňana za 200 Kč je úplně mimo. S tou čepelí je to sice pravda, ale to je tak asi vše. 

Odkaz ke komentáři

Mě Surge vyhovuje. Mám k němu parádní kožené pouzdro, takže na opasku to vubec nevadí. A když to porovnám s těma dalšíma krámama co nosím, tak je i ta váha úplně v pohodě.

Když jsem to vybíral a rozhodoval se mezi Leatherman a SwissTool, tak jsem prošel snad všechny zahraniční fóra. A bylo to přesně stejné, jako Playstation vs. X-BOX, Glock vs. Zbrojovka nebo blondýny vs. brunety. Podle mě člověk neudělá chybu ani s jedním.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...