siwi Odesláno 19. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 19. srpna 2013 Díky za návod. Tenhle týden jsem doma sám, tak určitě ještě něco zkusím. Ale neboj, stejné fotky jako ty dělat nechci Zatím mi dneska při mytí rukou šplíchla voda i na hodinky, tak jsem si řekl, proč to nevyfotit:
Vit Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Návod, s malou prosbou. Stálo ma to dlhé hodiny experimentovania a je to môj vlastný, neokopírovaný postup. Chcem tie fotky poslať do kalendára. Neviem, či sa do kalendára dostanú, je tu kopa iných adeptov. Ale sú svojím spôsobom jedinečné, je za nimi kopec času a naozaj by ma trochu mrzelo, keby sa to v pripravovanom kalendári začalo hemžiť podobnými fotkami, ktoré vznikli podľa tohoto návodu. Inak si nečiním žiadne ďalšie nároky, treba fotiť a výsledky prezentovať Takže:1 ks polievková misa (drez, umývadlo) s vhodným množstvom vody1 ks podložka pod hodinky - v mojom prípade kus plexi, podložený plastovými krabičkami, naplnenými skrutkami kvôli stabilite1 ks čierna látka - u mňa rozstrihané staré jeansy1 ks foťák na statíve1 ks blesk s otočnou hlavou, alebo aspoň nejakým difúzorom1 ks diaľková spúšť1 ks tma Asi to vyzerá smiešne, ale pre istotu upozorňujem, že fotí sa samozrejme za tmy. Takéto jasné veci obyčajne nie sú jasné niekomu inému, tak aby som predišiel nejakým nedorozumeniam - misu naplniť vodou, ja som išiel koľko sa zmestilo, scéna mi vychádzala lepšie- čiernu látku ponoriť do vody tak, aby v mise nezostalo v zábere nič svetlé a látka pokračovala z misy plynulo von "a robila stenu" za scénou- okolie misy obložiť čiernou látkou tak, aby vo vode nevznikal pri fotení žiaden odraz od okolia. Veľmi zle napríklad vyzerá na finálnej fotografii vzorka z obkladačiek - látka nacucaná vodou tiež rada hádže odrazy a leskne sa, treba si dať pozor na záhyby tam, kde vychádza z vody, resp. kde je to v zábere- do misy dať vhodný podstavec na hodinky- hodinky sú ponorené asi do 1/3 - 1/2, ale to nie je samozrejme záväzné 1. treba si nastaviť základnú kompozíciu a parametre expozície. Zatiaľ odolajte špliechaniu vody, treba skúsiť hodinky fotiť tak ako sú, bez nejakých vĺn.- pred záberom nasvietiť hodinky vhodnou lampičkou, UV svetlom apod, nech sa naštartuje lumi- odfotiť a skontrolovať, či je expozícia OK, či správne svieti lumi resp. tricium- skontrolovať kompozíciu, ďalej či nie sú moc veľké odlesky na skle apod., prípadne pootočiť hlavu blesku inak, až kým nie je výsledok OK. U mňa najlepšie výsledky s bleskom blýskajúcim smerom za foťák šikmo hore. Robil som ale v malej kuchyni, kde mám hneď odraz naspäť. Expozícia sa vlastne skladá z dvoch častí. Blesk osvetlí scénu a vyfotia sa tak hodinky samy o sebe (plus samozrejme špliechahnec vody, ak už špliechame). Potom už dobieha expozícia v tme, ktorá "dotiahne" luminovu. U mňa bol vhodný čas cca 6-10 sekúnd pri ISO 200, clona 5,6-11. Blesk na veľmi malý výkon, povedzme -1,5EV. Čo sa týka kompozície, Luminoxy lepšie vyzerali mierne pootočené, Marinusy naopak prakticky čelne, takže zase niečo na experimentovanie. 2. ak je všetko pripravené, tak treba začať špliechať.- treba zvládnuť súčasné vytvorenie vhodnej vlny a spustenie expozície (diaľková spúšť je samozrejme fajn). Odporúčam zároveň aj zažmúriť oči, dostať blesk do oka z pár cm nie je moc zábavné, aj ak je na malom výkone.- parametre expozície samozrejme všetko na manuál, aj ostrenie- blesk som mal na prvú lamelu, lepšie by bolo na druhú, aby sa luminova schovala za vodu, ale toľko nervov už som nemal, aby som robil vlnu odhadom na konci expozície. Kto nevie, čo je blesk na prvú lamelu, nech sa pozrie na tie Luminoxy. Stopa na sekundovke je opačná, lebo záblesk je hneď na začiatku expozície.- spôsob vytvorenia vlny je už vecou každého umelca, dá sa niečo hádzať do vody, špliechať lyžičkou a tak. Kvapkanie vody zhora sa mi moc neosvedčilo, aj veľká kvapka nemá dosť energie na správnu vlnu- je dobre aj po hlavnej vlne trochu robiť vlnky, aby sa počas dobehu expozície neurobila ostrá hrana vody a luminova pod vodou sa drobnými vlnkami trochu rozmazne- samozrejme treba každý záber kontrolovať, vlna môže hodinky posunúť a ďalšie fotky sú neostré apod. Kontrolovať nielen záber, ale aj scénu a zaostrenie, keďže ideme na MF- rovnako treba experimentovať aj v tejto druhej fáze s bleskom. Aj malé pootočenie hlavy vie urobiť veľký rozdiel.- nezabudnite na ručičky. Hodinky treba každú chvíľu vyberať z vody a nastavovať na vhodný čas, pretože samozrejme nemôže zostať povytiahnutá korunka a aj zastavené automaty sa vedia zázračne prebrať, keď netreba. Upozorňujem, že treba mať trpezlivosť. Posledné fotenie bez prípravy scény mi trvalo asi 3 hodiny v sobotu v noci, z približne 200 fotiek je pár použiteľných a asi 4, ktoré by som bol ochotný dať verejnosti na oči. Až v počítači zistíte, že máte záber, kde je všetko fajn, ale kryjú sa ručičky apod. Na Luminoxoch je vidieť podobný neduh, kde veľká ručička kryje logo, čo je škoda. Treba preto nafotiť čo najviac. Neberte prosím návod ako slovo odborníka. Som amatér so základnou výbavou, obmedzeným priestorom a fotím raz za uhorský rok, profík by to hravo zvládol na ďaleko vyššej úrovni. Určite by sa ale celý postup dal zrealizovať lepšie a dosiahnuť onakvejšie výsledky aj na amatérskej úrovni. Nemám bohužial fotku zostavy, ani vo sne ma nenapadlo, že budem spisovať návod. No a na záver treba zase všetko zložiť a dobre poutierať mokré okolie Ak sú otázky, pýtajte sa. Díky za velmi hezký srozumitelně podaný návod.Ono nafot vodu za světla je pro problém (pro mě), natožtak v noci.
flivver Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Díky za návod. Tenhle týden jsem doma sám, tak určitě ještě něco zkusím. Ale neboj, stejné fotky jako ty dělat nechci Zatím mi dneska při mytí rukou šplíchla voda i na hodinky, tak jsem si řekl, proč to nevyfotit: 03.jpg Písané slovo bez emócií je hrozná vec. Pripadám si jak debil, čo je posratý, že niekto bude fotiť rovnaké fotky. Nato som ten návod nepísal Treba fotiť, baviť sa a výsledky ukázať. Ak by išiel okolo nejaký ochotný mod, poprosím ho o vymazanie prvého odstavca z TOHOTO príspevku. Dik.
flivver Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Díky za super návod. No můžu slíbit, že moje fotky jako tvé nebudou. Vzhledem k tomu, že mám 11měs kluka, tak tolik hodin neurvu.Z čeho jem paf, že jsi nepoužil spešl foto výbavu. Já mám prakticky jen zrcadlovku, jeden objektiv a stativ. Nemám externí blesk, ale začínám o něm uvažovat. Ale bohužel, peněz není na všechny koníčky.PS: Myslím že Mariny mají své místo jasné Externý blesk je perfektná vec. Ja som ku Canonu kúpil Sigmu, čo ale bol krok vedľa a nakoniec som kúpil Canon, ktorý rozumne spolupracuje. Tiež nemám v úmysle prachy pchať iba do fototechniky, v určitom bode som to zastavil a už roky nič nové nekupujem. Inak si myslím, že fajn výsledky sa dajú urobiť aj s interným bleskom, oblepeným pauzákom, prípadne vizitkou, odrážajúcou svetlo inam apod. solidní návod já to dělám naopak, nejdřív expozice lumi a pak osvícení scény blesky. Blesky... My chudoba máme len jeden Ale áno, určite lepšie ísť na druhú lamelu, len tá synchronizácia s dynamickou scénou je problém.
siwi Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Písané slovo bez emócií je hrozná vec. Pripadám si jak debil, čo je posratý, že niekto bude fotiť rovnaké fotky. Nato som ten návod nepísal Treba fotiť, baviť sa a výsledky ukázať. Ak by išiel okolo nejaký ochotný mod, poprosím ho o vymazanie prvého odstavca z TOHOTO príspevku. Dik. Ne, to si nemusíš připadat špatně. Myslím, že všichni chápeme, jak jsi to myslel. Ono by opravdu nebylo moc zajímavé, kdyby se tady začaly objevovat podobné fotky
gougy Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Blesky... My chudoba máme len jeden Ale áno, určite lepšie ísť na druhú lamelu, len tá synchronizácia s dynamickou scénou je problém. Ono taky mít jich víc na časy okolo 1/1000 je docela záhul Mé "nejlepší" fotky jsou stejně jen jedním bleskem a odraznýma plochama..
Honza.manta Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Orlíky při napouštění vany na dně a plující v mušli. Po napuštění samozřejmě na ruce, ale to jsem z estetických důvodů už nefotil.
kdojinej Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Orlíky při napouštění vany na dně a plující v mušli. Po napuštění samozřejmě na ruce, ale to jsem z estetických důvodů už nefotil.Trochu mi zatrnulo co uvidím...
Honza.manta Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Neboj, příští rok už budou v moři, jen letos trochu nestíhám, tak jen v koupelně. A co bys jako chtěl vidět - přece kus chlapa s hodinkama.
Cyber Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 (upraveno) Super koupelnové foto i bez vody. Zajímavý nápad, ale mrazí mě z toho, co se může stát. nic, snad jen přijít o chvilku času u kompu Upraveno 20. srpna 2013 uživatelem Cyber
villain83 Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Neboj, příští rok už budou v moři, jen letos trochu nestíhám, tak jen v koupelně. A co bys jako chtěl vidět - přece kus chlapa s hodinkama. No,me zatrnuli,kdyz jsem cetl,ze druha fotka je v musli,sem myslel v jiny musli,ze jo,pak jsem uvidel fotku a uklidnil se:-)
siwi Odesláno 20. srpna 2013 Nahlásit Odesláno 20. srpna 2013 Neboj, příští rok už budou v moři, jen letos trochu nestíhám, tak jen v koupelně. A co bys jako chtěl vidět - přece kus chlapa s hodinkama. No,me zatrnuli,kdyz jsem cetl,ze druha fotka je v musli,sem myslel v jiny musli,ze jo,pak jsem uvidel fotku a uklidnil se:-) ...a já byl naopak zklamanej, že je nevidím v tý mušli, co jsi myslel Odesláno z mého HTC Incredible S pomocí Tapatalk 4
gougy Odesláno 5. července 2014 Nahlásit Odesláno 5. července 2014 (upraveno) Jedna kapka, to je v pohodě, dvě už jsou o kapku těžší Upraveno 5. července 2014 uživatelem gougy 1
gougy Odesláno 6. července 2014 Nahlásit Odesláno 6. července 2014 Ty jsi dabel!!!! Moc pěkné Martine.Děkuji kolegové, hledám nové výzvy (každopádně už dlouho mám v hlavě ještě tři vodní fotky, akorát na to nemám techniku (respektive asi ani hlavu a ruce )Teď konečně Suby doma, jako světově proslulou modelku co k vodě patří, tak se k nim nějak třeba dopracuju.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se