Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Základní informace

Výrobce: 1.Moscow watch factory

Ve výrobě od: 1950 do 1960

Kalibr: 2634, 17 kamenů

Funkce: Stem activated stop function

Průměr pouzdra: 33 mm bez korunky

Něco informací od Mischa:

Hodinky mají vychytávku, kterou nemá většina mnohanásobně dražších hodinek, německy tzv. sek..denstop, česky nevím, na žádných našich hodinkách to není. Znamená to, že když se vytáhne korunka, hodinky se zastaví a dají se jednoduše a přesně seřídit na přesný čas. Ve stroji je zařízení s pákou, která při vytažení korunky dosedne na věnec setrvačky a stroj zastaví. Výborná věcička na hraní i praktické použití. Já mám těchto kousku více než deset.

Pár od Odjinud:

Jde o úplně první "outdoor watch" Východního bloku - vodotěsné, nározuvdorné, přesné, hacking. Hodně jich šlo do armády a odvozovaly se od nich i Sturmaniske první generace, co měl na sobě Gagarin při prvním letu člověka do vesmíru. Verze s postavičkou (bežec, plavec, biker) jsou všeobecně cennější.

post-17158-0-82940300-1371830866_thumb.jpg

post-17158-0-58017600-1371830876_thumb.jpg

post-17158-0-95208100-1371830893_thumb.jpg

• Odpovědi 42
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Ten strojek vubec neni spatnej.

A jsem si jistej, ze tohle jsou pro bezny sportsmeny dostatecny hodinky a jen marketing faster, higher, stronger to posunul do extremu typu g-shock. Kdyz si vzpomenu, co jsem absolvoval jako dite s obycejnejma primkama a sly furt...

Odesláno

Mám na ně rozepsanej článek, snad to brzo vyjde v sekci Ruské kalibry.

Všeobecně šlo o skutečně docela povedený kousek, takový lepší Pobědy.

Odesláno

Jinak ty, co prezentuje Jeronimo, jsem měl cca před měsíce v servisu, nešly. Oprava bez problémů i po těch letech.

(ovšem za 400,-, takže pokud je někdo chce, tak ať se koukne do inzerce, Jeronimo tam nabízí funkční).

Odesláno (upraveno)

Základní informace..

Ve výrobě od: 1950 do 1960

Kalibr: 2634, 17 kamenů

...

Něco informací od Mischa:

Hodinky mají vychytávku, kterou nemá většina mnohanásobně dražších hodinek, německy tzv. sek..denstop, česky nevím, na žádných našich hodinkách to není. ...

Pár od Odjinud:

Jde o úplně první "outdoor watch" Východního bloku - vodotěsné, nározuvdorné, přesné, hacking. Hodně jich šlo do armády a odvozovaly se od nich i Sturmaniske první generace, co měl na sobě Gagarin při prvním letu člověka do vesmíru. ...

Dovolím si pár upřesnění: :rolleyes:

Hodinky, které vyráběl 1. (Kirovův) Moskevský hodinářský závod (? ?????? ?????????? ??????? ????? ????? ??????? -  ?1M?? ??. ???????), se kromě brandu ?Sportivnije? (????????????) také označovaly i modelovým číslem ?47ČN? (?47???, ?? = ???? ???????? = náramkové hodinky?). Varianta (v ruštině to značí jako dekor) s bílým číselníkem na fotografii má typové označení ?ČN-50K? (???-50??).

V hodinkách je varianta strojku K-26 o průměru 26 mm, která nesla ještě v roce 1957 označení ?45M?, od roku 1958 pak ?ČN-10M? (???-10??). Oproti základnímu modelu K-26 byl vylepšen o centrální vteřinovku, počet kamenů byl navýšen z 15 na 17, přidán tlumič nárazu setrvačky a funkce zastavení sekun.dové ručku (?hacking?). Rezerva chodu byla 34 hodin a přesnost do ?45 sek..d za den. V novém systému značení kalibrů a výrobců zavedeném v letech 1962-64 tomuto strojku příslušelo označení (Poljot) 2609.

Sportivnije  se v této podobě vyráběly se cca od roku 1957 až do roku 1962. Nicméně už v první polovině 50. let existovaly varianty hodinek brandu ?Poběda? jak se strojkem 45M, tak i závitovým/bajonetovým víkem.  Proto bych netvrdil, že Sportivnije byly první východní sportovní hodinky.

Taktéž souvislost s vojenskými Šturmanskými je podle mého názoru jiná. První generace měla strojek 41M (centrální vteřinovka, 15 kamenů, bez hackingu) a naklapávací víko. Teprve druhá generace Šturmanských mělo závitové pouzdro a strojek 45M. Jestli běžela dříve výroba vojenských modelů nebo civilních, či souběžně, se mi nepodařilo z nezávislých zdrojů ověřit.

Poznámka: Funkce Hacking je už i na českých kalibrech a to nových PRIM 94 a 98. Používá se označení ?stop funkce?, případně ?sekun.dostop?, o čemž se tady na Chronomagu strhla vášnivá diskuse. :chair:

Upraveno uživatelem Petr_P
  • Po letech...
Odesláno (upraveno)

Dnes jsem taky jedny dostal. mají jiné ručky a horší pouzdro, ale natáhl jsem je a běží.

post-21277-0-19404700-1487840993_thumb.jpg

post-21277-0-49822500-1487841001_thumb.jpg

post-21277-0-94737400-1487841010_thumb.jpg

Upraveno uživatelem spona
Odesláno

Jožko, kde to furt bereš. Super já je mám nic moc, ale hacking funguje.

Odesláno z mého HUAWEI GRA-L09 pomocí Tapatalk

Je toho viac.No až vďaka fóru viem čo mám.
Návštěvník eloga
Odesláno

to máš pěkný Jožko, zejména tam máš nápis Sdělano v CCCP, to se cení. Já mám troje ale všechny stejné, bez CCCP. 

post-18915-0-19329400-1488535421_thumb.jpg

Odesláno

to máš pěkný Jožko, zejména tam máš nápis Sdělano v CCCP, to se cení. Já mám troje ale všechny stejné, bez CCCP.

Ale stav tvojich je o moc lepší.
Návštěvník eloga
Odesláno

nojo, to už je konečné stádium, vylepšit už to nepůjde, tak už jsou schovaný v kufříku s ostatními. Měl jsem je párkrát na turistických akcích, ale jsou moc malé, chodí však dobře. Díky.

• po měsících...
Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

nojo nemají, ony to také nejsou Sportivnyje ale Stoličnyje. Běžné sovětské hodiny z dob CCCP.

Ale vypadají velmi slušně, dobrý stav, dobrý design. Takže i když nemají hacking, tak gratulace.   :notworthy:

Upraveno uživatelem eloga

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...