Přejít na obsah

Omega Seamaster GMT Great White

Jiribartl

Doporučené příspěvky

Před léty jsem si pořídil snad nejkrásnější hodinky, samozřejmě z mého pohledu, které jsem kdy měl ?  modré seamastery. Bohužel chronomagořina je nesmírně závažná a přímo blbá nemoc a já v záchvatu chronošílenství je prodal. 

Velmi dlouho se mi po nich stýskalo a přesto, že jsem si od té doby pořídil i dražší a komplikovanější hodinky, dá se říci, že mě to do dneška nepřešlo.  Když někde vidím modré seamastery, rozbuší se mi srdce, zrychlý tep,  zatočí hlava ? je to přímo osudová záležitost. Jiné, byť technicky nebo finančně zdatnější hodinky se mi líbí též, ovšem nikdy s nimi neprožívám ten chronoorgasmus , co se seamasterama.

Před časem jsem jedny takové zahlédl, kompletní balení, rok 2002, poměrně dosti nošené.  Přiznám se, že na mě zapůsobily, ale jejich stav napovídal, že budou vyžadovat kompletní servis.  Nějakou hodinu jsem o nich přemýšlel. Seamastery s komplikací GMT, sněhobílý ciferník s charakteristickými vlnkami, to rozhodlo. Odpoledne byly moje.

Hodinky absolvovali kompletní servis u mého hodináře, tj. vyčištění, promazání, seřízení, výměna vložky lunety, kontrola WR, přeleštění pouzdra a tahu.  Výsledek je velmi dobrý. Hodinky sice mají nějaké šrámy od neopatrného nošení předchozího majitele, které bohužel nejdou zcela rozleštit, ale při běžném nošení nejsou zvláště patrné.  Ovšem co je úžasné, je jejich přesnost. Jejich velice jednoduchým a čitelným polohováním není problém přesnost v časovém úseku cca týdnu udržet kolem nuly.

A teď k vlastním hodinkám:

Klíčové vlastnosti:

-          Ocelové pouzdro se šroubovacím víčkem 41 mm a šroubovací korunkou

-          Oboustranně otočná GMT luneta

-          Lehce klenutý safír s vnitřním AR (velice jemným)

-          Sněhobílý vlnkovaný ciferník s černě lemovanými indexy

-          Bílé černě lemovaná hodinová a minutová ručka, červená GMT

-          Vynikající lumi

-          Kalibr Omega 1128 na základě ETA 2892.A2 s COSC

-          Ocelový Speed tah

A jak se hodinky nosí:

Představte si, klasické bondovky s bílým ciferníkem a červenou ručičkou navíc.  Když to tak vezmu, díky univerzální velikosti 41  perfektně sedí jak na menší, tak větší ruce. Co je na nich nejnápadnější je právě ciferník. Sněhobílý se sněhobílými lehce nazelenalými masivními indexy, lemovanými kontrastně černou barvou. Obdobně je to s hodinovou a minutovou ručkou. Sek..dovka je stříbrná, GMT výrazně červená. Z těchto důvodů je ciferník perfektně čitelný a to i na přímém slunci. Lumi je opravdu intenzivní a je znatelná nejen ve tmě, ale i ve stínu. Vydrží až do rána.

Celý ciferník je krytý klenutým safírem,  převyšující  o zlomek milimetrů pouzdro, což někdy může způsobit problém. Obsahuje velmi jemný vnitřní antireflex, jemný zřejmě proto, aby nechtěně nezkreslil nádherně sněhobílou barvu ciferníku.

Hodinky jsou na origo tahu typu speedmaster, který se mi tolik nezamlouvá, raděj bych volil tah seamaster. Hodinky jsem proto zkoušel i na černém karbonu s červeným prošíváním, který hodinkám náramně sedne, ale po dvou dnech jsem se rád vrátil k tahu. Přeci jen s hodinkami tvoří jednotný celek.

Co napsat na závěr?  Příjemná velikost, pohodlně se nosí, snad jen ta korunka by mohla být větší. Ale jejich digitální přesnost její použití v podstatě nevyžadují.  Bílá barva ciferníku je pastvou na oči a dodává jim příjemný pocit elegance.  V podstatě se dá říci, že z mého obzoru zcela vytlačily TH Calibre 16.  V květnu se mi podařilo získat další seamastery, čtyřicet let staré, téměř v NOS stavu, bohužel výročí v rodině  mi je sebralo, ale to by byla jiná historie ?

post-11025-0-24905300-1373543499_thumb.jpg

post-11025-0-11840800-1373543513_thumb.jpg

post-11025-0-23116000-1373543530_thumb.jpg

post-11025-0-79147500-1373543542_thumb.jpg

post-11025-0-15226000-1373543557_thumb.jpg

post-11025-0-90936300-1373543569_thumb.jpg

post-11025-0-47374500-1373543586_thumb.jpg

post-11025-0-52925900-1373543601_thumb.jpg

post-11025-0-26200800-1373543615_thumb.jpg

post-11025-0-35179900-1373543633_thumb.jpg

post-11025-0-84292200-1373543691_thumb.jpg

post-11025-0-22061800-1373543710_thumb.jpg

post-11025-0-90013200-1373543725_thumb.jpg

post-11025-0-46716700-1373543737_thumb.jpg

post-11025-0-34170300-1373543753_thumb.jpg

post-11025-0-54676000-1373543765_thumb.jpg

post-11025-0-09183000-1373543972_thumb.jpg

post-11025-0-25105000-1373544248_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hezká recenze a nádherně jednoducé a přehledné hodinky. Přímo univerzály. Co mne velice příjemně překvapuje, je jeich přesnost, která zdaleka přesahuje i měkké nároky COSC. Užívej si jich!

Odkaz ke komentáři

Super hodinky, tie sa mi tak pacia, ze ostava len gratulovat k splnenemu snu. Mal som tieto black dial, luneta bola i farebne den a noc, az s odstupom casu mozem dokladne olutovat svoj neuvazeny predaj ( vyhovorim sa na chronobundus? Mmm asi ano) . Krasny nakup, palec hore.

Odkaz ke komentáři

Jenom pls přejeď sponu houbičkou na nádobí, to vyleštění je hrůza ;)

Spona to nezachrani, cele hodinky jsou prelestene tragicky a tvuj hodinar, pokud teda neni postizenej, by zaslouzil nakopat a ty si dej lepanec, pokud se ti tohle libi. A az se proberes, odnes to k AD a tam tomu daji spravny povrch a tvar. Sorry za ostra slova, ale tohle me trha zily.

Odkaz ke komentáři

Nedostatky jsou zpusobene hlavne hodinarem. Verim, ze v realu to tak nevynika, nicmene je z fotek jasne videt, ze ten kdo dohle delal, nemohl nebo neumel tomu dat spravnou fazonu. Tohle je snad zachranitelne, profici od Omegy dokazou co se renovace pouzdra tyce opravdu skoro zazraky. Me slovo zaverem, laik by se mel poustet maximalne do prace s pudrem typu cape cod a vetsi opravy pouzdra profikum. Vse mezi tim byva prusvih. To uz je lepsi nechat hodinkam jejich puvodni life marks.

Odkaz ke komentáři

Pánové nebijte mě  :mobile: , závěrečný facelift se příliš nepovedl. Ovšem na druhou stranu, učím se s novým foťákem, doupravuji obrázky a silný kontrast zvýrazní i to, co není vidět. Hodinář se sám nabídl na přeleštění, moc se to nepovedlo, ale v reálu to tak viditelné není. Původně jsem s hodinkami počítal, jako s pracovními stroji, ale pak se mi tak zalíbily, že závěrečný "finiš" jim po prázdninách u AD umožním.

Odkaz ke komentáři

I ode mě to byla výtka spíš k hodináři než k tobě :cheers: . Nicméně to určitě půjde napravit, když se toho ujme profík, kterej ví, jak mají tyhle hodky vypadat a nemusí to bejt ani AD. Jinak jsou tyhle omegy vážně skvělý, pro mě nejhezčí z celý řady bondovek a příbuzných, i ten tah je podle mýho názoru hezčí než na klasickejch bondovkách:-).

Edit: Ale jestli to mají být pracovní otloukánky, tak se dá houbičkou na nádobí a leštícíma ubrouskama leccos dohnat i doma, chce to jen trpělivost;-)

Upraveno uživatelem xjr1
Odkaz ke komentáři

Gratulace k pěkným běláskům... sám mám jejich bráchu 2254 a moc dobře vím jak se skvěle nosí! Až když se ale člověk zaměří na detaily, zjistí, že vlastně ani pouzdra nejsou stejná- u tvých není héliák, ochrana korunky není tak vykrojená, nejvíce mě ale asi překvapilo celobroušené pouzdro (alespoň co jsem dohledal na netu)- to by člověk nevěřil jak si s tím vyhrajou a přitom se jedná prakticky o totožnou sérii.

Promiň, ale taky si neodpustím něco k tomu přeleštění- když pominu, že chytí leštěný nádech, který vůbec mít nemají, tak je podle fotek patrné i přeleštění hran...ale jak psali kluci, když je dáš k profíkům, myslím že to pro ně nebude vůbec problém (u AD z vlastní zkušenosti naprostá spokojenost, počítej ale s vyšší cenou)...být tebou ale už určitě neexperimentuju doma!!!

Odkaz ke komentáři

Gratulace, sám vlastním modré titanové seamastery už šest let a byly to moje první pořádné hodinky. V záchvěvu chrononemoci bych je už několikrát prodal, ale naštěstí zde nemám 50 příspěvků a do zahraničí jsem je posílat nechtěl. Za ta léta jsem dospěl k názoru, že za cca 30k nic lepšího není a myslím, že už je nikdy neprodám. Taky neprodávej ani ty, nebo je časem budeš chtít zase a cena už bude jen vyšší...

Odkaz ke komentáři

• Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...