Jump to content

BASILEJSKEJ NÁŠUP

Recommended Posts

Guest Diskutér
Posted

Midlochu, k čemu je to dobrý řešit si, kterej šofér je lepší? smile.gif Ať by tě svezl po horskejch vlásenkách ten rally jezdec, či by tě protáhl někde na okruhu jezdec monopostu, vždycky by ses na závěr podělal. Takže nehledejme vítěze tam, kde ho nalézt nemůžeme. Neboť bychom nakonec museli uznat, že nejlepší šoféři jsou ti, co kočírujou raketoplány. Ještě by tak možná šlo diskutovat o nejlepším jezdci vaší vesnice... dokud je mezi živejma, ale ti profíci, to jsou všechno dokonalí jezdci formule život/smrt... Nakonec, vraťme to k hodinkám, tam je to jasný jak facka... třeba Breitling. Copak bys mohl tvrdit, že jsou nejlepší? wink.gif

• Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hmmm teď ste mi to fakt nandali hokejista a krasobluslař. Takže jestli tomu dobře rozumím tak pro HCIQ,sibirnaya,Wachn je silnice kterou jezdí denně do práce stejně reálná jako Masarykův okruh. Hmmm.

Už abych tedy byl v té vaší realitě, kde budete jezdit jen za pěkného počasí, na 14 metrů hlaďoučkým širokým asfaltu s bezpečnostní zónou.

Hoši až se bude jezdit po světě do práce na bruslích, tak pak budeme srovnávat. Zatím se bavíme o jabkách a ne o hruškách.

No Midlochu, ona se formule 1 nejezdí jen za pěkného počasí, že ne? A troufám si tvrdit že udržet vehikl na dráze při rychlosti kolem 300 a podobné taškařice, je podobně náročné jako jiná alotria na šotolině. Tím se ovšem nesnižuje umění "šotolinářů".

Posted

Pro všchny méně bystré, kteří nepochopili základní premisu, že nejde o srovnání co je lepší jestli jezdit po solném jezeře s Modrým plamenem nebo na umělém okruhu. Jde o srovnání řidičské komplexnosti. Chvílemi se mi zdá, že rallye jste viděli tak maximálně na obrázku u stojanu OMV.

Pojďme si to tedy zrekapitulovat:

1. Okruhové závody

Uměle vytvořený okruh s neporovnatelně vyšší aktivní i pasivní bezpečností než okresní silnice 3. třídy kterou každý jezdí. Naprosto přesně a do detailu známá trasa, kterou je možno bezproblému simulovat a která se v nezměněné podobě jezdí několik let.

Okruh=místo, kde člověk jezdí stále dokola.

Okruh=místo které je možné si špičkově zapamatovat a vybrousit techniku jízdy k dokonalosti.

Okruhové závody= místo které se jede kdekoliv na světě, ale je si navzájem velmi podobné.

Okruhové závody F1 za posledních 10let= kolotoč peněz s dokonalou technikou.

2. Rallye

Jízda po běžné silnici, kterou každý může jet druhý den do práce, a po přírodních trasách.

1. Neporovnatelně menší aktivní a pasivní bezpečnost= vyšší riziko.

2. Stovky tras, které musí pilot zvládnout.

3. Jízda za každého počasí včetně ledu a sněhu.

4. Neustále měnící se povrch= asfalt, šotolina, bahno, hlína, kamení, voda, led, sníh a skoky.

5. Pilot nemá možnost zajíždět průběžně k opravám do depa, a musí být v případě potřeby schopen vyměnit třeba kolo sám. V rallye se nehledí na poškození auta, dokud to jede tak musí dojet do konce i kdyby to bylo krokem nebo před cílem tlačil.

6. Obrovská zodpovědnost nejen za sebe, ale i za život a zdraví navigátora, včetně neukázněných diváků lezoucí do dráhy viz. rallye Argentina.

7. Mnohem menší kolotoč peněz a výskyt menších týmů s piloty ,,srdcaři,,

8. A hlavně v každém státě kde se rallye jede je úplně nové prostředí.

A teď mi vy pisálkové napište co je blíž k realitě hokej nebo krasobruslení laugh.gif

Posted

Pro všchny méně bystré, kteří nepochopili základní premisu, že nejde o srovnání co je lepší jestli jezdit po solném jezeře s Modrým plamenem nebo na umělém okruhu. Jde o srovnání řidičské komplexnosti. Chvílemi se mi zdá, že rallye jste viděli tak maximálně na obrázku  u stojanu OMV.

Pojďme si to tedy zrekapitulovat:

1. Okruhové závody

Uměle vytvořený okruh s neporovnatelně vyšší aktivní i pasivní bezpečností než okresní silnice 3. třídy kterou každý jezdí. Naprosto přesně a do detailu známá trasa, kterou je možno bezproblému simulovat a která se v nezměněné podobě jezdí několik let.

Okruh=místo, kde člověk jezdí stále dokola.

Okruh=místo které je možné si špičkově zapamatovat a vybrousit techniku jízdy k dokonalosti.

Okruhové závody= místo které se jede kdekoliv na světě, ale je si navzájem velmi podobné.

Okruhové závody F1 za posledních 10let= kolotoč peněz s dokonalou technikou.

2. Rallye

Jízda po běžné silnici, kterou každý může jet druhý den do práce, a po přírodních trasách.

1. Neporovnatelně menší aktivní a pasivní bezpečnost= vyšší riziko.

2. Stovky tras, které musí pilot zvládnout.

3. Jízda za každého počasí včetně ledu a sněhu.

4. Neustále měnící se povrch= asfalt, šotolina, bahno, hlína, kamení, voda, led, sníh a skoky.

5. Pilot nemá možnost zajíždět průběžně k opravám do depa, a musí být v případě potřeby schopen vyměnit  třeba kolo sám. V rallye se nehledí na poškození auta, dokud to jede tak musí dojet do konce i kdyby to bylo krokem nebo před cílem tlačil.

6. Obrovská zodpovědnost nejen za sebe, ale i za život a zdraví navigátora, včetně neukázněných diváků lezoucí do dráhy viz. rallye Argentina.

7. Mnohem menší kolotoč peněz a výskyt menších týmů s piloty ,,srdcaři,,

8. A hlavně v každém státě kde se rallye jede je úplně nové prostředí.

A teď mi vy pisálkové napište co je blíž k realitě hokej nebo krasobruslení laugh.gif

K realitě má oboje stejně daleko. Bingo?

Posted

Pokud to vezmeš z hlediska zákona o provozu na pozemních komunikacích a hustotě provozu tak ano, i když i stím bych nesouhlasil, protože jezdci v Rallye musí mezi RZ přejíždět normálně v dopravě, např před 2 lety dostali takto všichni od anglické policie zákaz řízení protože se nedovoleně a rychle proplítali mez auty aby to stihli na další RZ.

Tedy opět další důkaz z mé strany, že Rallye je tedy nejblíže realitě wink.gif

Posted

Pokud to vezmeš z hlediska zákona o provozu na pozemních komunikacích a hustotě provozu tak ano, i když i stím bych nesouhlasil, protože jezdci v Rallye musí mezi RZ přejíždět normálně v dopravě, např před 2 lety dostali takto všichni od anglické policie zákaz řízení protože se nedovoleně a rychle proplítali mez auty aby to stihli na další RZ.

Tedy opět další důkaz z mé strany, že Rallye je tedy nejblíže realitě  ;)

Bližšie realite je samozrejmä rally, to je jasné. Ale či sú lepšími vodičmi - to je otázne. To závisí od každého jednotlivca. V Race of champions pred dvoma (?) rokmi zvíťazil napr. Kovalainen - čisto formulový jazdec. Inokedy to bol jazdec rally a inokedy zasa jazdec na "plechových" autách na okruhoch. Mäkinen napr. v testoch na Ferrari sa takmer nevedel udržať na trati, Sainz naopak uvažoval o LeMans na Toyote.

Inak v tých podmienkach pre rally a F1 ti chýba toto:

F1: oveľa vyššie rýchlosti čo zo sebou prináša veľké sily pôsobiace na jazdca - z rally jedcov si trúfam povedať, že nikto by nevydržal celé jedny preteky F1. A čo je najdôležitejšie - v F1 je veľa jazdcov na trati. V rally je na trati jazdec sám, okrem výnimiek (porucha predchádzajúceho alebo podobne). A čo sa týka tej bezpečnosti: neviem neviem v ktorej disciplíne bolo viac mŕtvych.

Posted

Kde nejsou na trati soupeři, aby se předjíždělo, to je vždycky úrovní níž. Nejde o trať, stromy podél ní a tak, ale o reakce na soupeře - to je TA VĚC. To v rallye bohužel hořce chybí, to musí uznat každej rozumnej chlap.

Posted

Tak pravil Červený trpaslík

Posted

No pokud si ti borci pořádají závody tak, že se musí proplétat mezi "civilisty", tak to jsou trošku trotlové, ne?

Posted
laugh.gif Decebale, už nech chudáka midlocha, hráči Pexesa jsou stejně nesrovnatelně lepší a komplexnější, než hráči Člověče nezlob se, protože musí mít výbornou paměť biggrin.gif
Posted

No pokud si ti borci pořádají závody tak, že se musí proplétat mezi "civilisty", tak to jsou trošku trotlové, ne?

To decebal: svým výrokem jsi právě ukázal že jsi rallye viděl jen na obrázku u stojenu OMV.

To Lovap: působení sil je docela sporadické, je to jen jeden z mnoha aspektů jízdy já si zase troufám říct že by nikdo z jezdců F1 nevydržel třeba Tureckou rallye.

To cigi: Ono být na trati sám a maximalizovat svoje úsilí aby byl co nejrychlejší aniž on přesně ví jak je kdo na tom je právě ten adrenalin co žene kupředu. Asi víš že v u nás v Brně je Masarykův okruh a od dětství tam chodím na nepřeberné množství různých závodů, sice jsem nikdy přímo F1 neviděl (a chtěl bych) ale třeba loňské GP A1 se tomu velmi blíží, ale když jsem poprvé uviděl WRC na obyčejné barum rallye, tak jsem pochopil, kde se jede opravdový závod s časem a kde je realita.

Co se týče nebezpečnosti mám spíš na mysli kontakt s okolím trati což je u rallye neporovnatelné.

Wachn: krásný způsob demagogie, předložil jsem ti výše mnoho různých argumentů a příkladů a ty nejsi schopný vyprodukovat víc? Myslel jsem že jsi zdatnější diskutér wink.gif

Posted

Musim chte nechte take prihodit nejaky ten argument. Midlochu, ty nepredkladas argumenty, ale svoje nazory. Pritom si na F1 nikdy nebyl. Lovap mel s pusobenim sil samozrejme naprostou pravdu. Sily, ktere pusobi na pilota F1, jsou nesrovnatelne z rallye. Nesrovnatelne. Proto se rika jezdcum F1 piloti, rychlosti kolem 380 km/hod a pak brzdeni na 80 by nevydrzel zadny jezdec rallye (bez treninku samozrejme). A vsichni piloti by Tureckou rallye zvladli bez problemu a s prstem v nose. Nedelej z rallye modlu autosportu - to byla a je F1. Technologicky vyvoj v F1 je unikatni a za par let tam budou motory, o kterych se nam ani nezda.

Co se tyka bezpecnosti tak F1 je mnohem nebezpecnejsi nez jakakoli rallye. F1 jsou zavody a souboje - rallye je rychlostni zavod s casem. To umoznuje ridice se plne soustredit. U F1 je to uplne jine. Okruhy jsou naoko bezpecne, ale kdyz jedes 350 km/hod tak je vse relativni. Kazdej kaminek muze znamenat konec. Porovnej si smrtelne nehody u obou soutezi a je to snad jasne.

A to ze se zavody sracek z A1 rovnaji F1 je samozrejme nesmysl. Zajed si nekdy do Madarska nebo Nemecka na Velkou cenu F1 a pochopis - je to takovej hukot, jako pri naletu na Pearl Harbour, s rallye se to neda srovnat. Nicmene Lancia Delta HF Integrale byla u mym zamilovanym autem :-) A mel jsem plakat ve svem pokoji.

Posted

Jasně Frantiku - rallye je jak tréning o nejrychlejší kolo na špatný trati, ale v F1 pak teprve začne ZÁVOD, žádný dovednostní cvičení. Bohužel nudnej závod - proto myslím, že skutečným vrcholem bude asi indy nebo nascar - to je totiž OPRAVDOVEJ ZÁVOD!

Ale taky připouštím, že se mi lancia delta integrale a subaru impreza líbí mnohem víc, než všechna ferrari ( a nejenom monoposty biggrin.gif)

Posted

Ano, viděl jsem rallye pouze na monitoru TV nebo počítače, nicméně midlochu, ruku na srdce, není to trošku na palici? já bych chápal, že musí projet na další RZ, ale že si ti chytráci nastaví pravidla tak, že jsou nuceni během těch přejezdů porušovat zákony, to o něčem svědčí, ne? ale možná je rallye nuda a tak si tímhle zvyšují adrenalin smile.gif.

Posted

Ano presne tak. Jedna se o to, ktery jezdec zajede nejrychlesi kolo. U F1 jde o to, kdo dojede prvni z cele skupiny. A to je rozdil.

Posted

No jasně - řítit se prázdnou silnicí na hranici fyzikálních zákonů a sebezáchovných pudů, přitom semotamo mrknout na breile a klábosit se spolujezdcem (kočulí) - běžná věc pro mě a moje kámoše ! biggrin.gif To se s F1 nedá srovnat......

Posted

Musim chte nechte take prihodit nejaky ten argument. Midlochu, ty nepredkladas argumenty, ale svoje nazory. Pritom si na F1 nikdy nebyl. Lovap mel s pusobenim sil samozrejme naprostou pravdu. Sily, ktere pusobi na pilota F1, jsou nesrovnatelne z rallye. Nesrovnatelne. Proto se rika jezdcum F1 piloti, rychlosti kolem 380 km/hod a pak brzdeni na 80 by nevydrzel zadny jezdec rallye (bez treninku samozrejme). A vsichni piloti by Tureckou rallye zvladli bez problemu a s prstem v nose. Nedelej z rallye modlu autosportu - to byla a je F1. Technologicky vyvoj v F1 je unikatni a za par let tam budou motory, o kterych se nam ani nezda.

Co se tyka bezpecnosti tak F1 je mnohem nebezpecnejsi nez jakakoli rallye. F1 jsou zavody a souboje - rallye je rychlostni zavod s casem. To umoznuje ridice se plne soustredit. U F1 je to uplne jine. Okruhy jsou naoko bezpecne, ale kdyz jedes 350 km/hod tak je vse relativni. Kazdej kaminek muze znamenat konec. Porovnej si smrtelne nehody u obou soutezi a je to snad jasne.

A to ze se zavody sracek z A1 rovnaji F1 je samozrejme nesmysl. Zajed si nekdy do Madarska nebo Nemecka na Velkou cenu F1 a pochopis - je to takovej hukot, jako pri naletu na Pearl Harbour, s rallye se to neda srovnat. Nicmene Lancia Delta HF Integrale byla u mym zamilovanym autem :-) A mel jsem plakat ve svem pokoji.

Sorry ale rychlost není vše, potom by byl nejlepším jezdcem tan kdo jezdí na solném jezeře. Ano s prostem v nose by Tureckou rallye zvládli ale pravděpodobně mezi posledními, je trošku rozdíl jezdit po umělé trati a v realitě. V rallye je nesrovnatelně více zatáček a jízdní vlastnosti auta a umění řidiče se projevují právě v umění zatáčet, což ralley nemá konkurenci. S porovnáváním smrtelných nehod bych byl velmi opatrný, pravdou je že v naprosto každé ralley jsou nehody ať už z jakýmkoliv následkem, v F1 jsou tyto nehody občasné.

Jestli hodnotíš realitu jízdy podle hukotu tak si strč hlavu k motoru boeingu. Moje výše uvedené argumenty jsou argumenty, pokud ne tak mi prosím k každému z nich napiš proč to není argument ale osobní názor třeba k tomuto: Neustále měnící se povrch= asfalt, šotolina, bahno, hlína, kamení, voda, led, sníh a skoky. Určitě je to jen osobní názor...

Posted

ja bych netvrdil ani ze rallye je lepsi jak f1 ani naopak. jel jsem rallye loni v brne jako spolujezdec a musim rict ze je to hukot. f1 sem nejel, ale stacilo abysme jeli se znamym s porsche masarykuv okruh a kdyz se jede na ostro tak to taky neni zadna prdel. a porsche je hovno proti f1. troufam si tvrdit, mily midlochu, ze proste tohle srovani je jako srovnavat sjezd a jizdu pres boule na lyzich. sice v boulich musi vic zatacet a soustredit se na kazdou bouli, ale sjezd sou mega rychlosti a taky zadna prdel. proto moje posledni pouceni zni:

M I D L O C H U , U Z T O N E H U L biggrin.gif

PS: tohle je muj posledni post ohledne F1 vs rallye, dalsi bych vyresil pestnim soubojem zastanci ralllye vs zastanci F1, ja budu jakozto nestrannej delat rozhodciho, az se nekdy sejdeme v hospode na debatu o hodinkach...

Posted

No jasně - řítit se prázdnou silnicí na hranici fyzikálních zákonů a sebezáchovných pudů, přitom semotamo mrknout na breile a klábosit se spolujezdcem (kočulí) - běžná věc pro mě a moje kámoše ! biggrin.gif To se s F1 nedá srovnat......

Ha ha, no nevím kde si jezdci dávají na ruce jakože F1 hodinky a pak se fotí, jak psal SAFI v rallye na to není čas :-)

Posted

ja bych netvrdil ani ze rallye je lepsi jak f1 ani naopak. jel jsem rallye loni v brne jako spolujezdec a musim rict ze je to hukot. f1 sem nejel, ale stacilo abysme jeli se znamym s porsche masarykuv okruh a kdyz se jede na ostro tak to taky neni zadna prdel. a porsche je hovno proti f1. troufam si tvrdit, mily midlochu, ze proste tohle srovani je jako srovnavat sjezd a jizdu pres boule na lyzich. sice v boulich musi vic zatacet a soustredit se na kazdou bouli, ale sjezd sou mega rycvhlosti a taky zadna prdel. proto moje posledni pouceni zni:

M I D L O C H U ,   U Z   T O   N E H U L    :D

Moje posouzení zase je okruh umělá realita, okreska opravdová realita.