Přejít na obsah

Watch winder - nutnost nebo zbytečnost?

lukio

Doporučené příspěvky

Ahoj kluci, řeším dilema...

Když jsem měl pár automatů, reálně jsem nad koupí uvažoval, a to víceméně z důvodů tady již zmíněných, tzn. neunosím všechny najednou, a proto je lepší, když budou běžet než ležet. Optimální by (tenkrát) pro mne byl vrtič na 4 ks. Teď mám automatů více, a to abych si pomalu buď vytvořil aplikaci, která by hlídala, kdy se které hodinky vrtěly naposledy a které se již zase mají vrtět, nebo uvažoval o koupi více winderů, což je mnohem větší vopruz než si vybírat nějaké další hodinky. Co se má pokazit, se pokazí a co se má zastavit, se zastaví, i když se vrtič bude snažit sebevíc. A pokud se zastaví i on, tak ho (na rozdíl) od hodinek nenatáhneš. To, že Tobě windery odešly ještě než se pořádně rozeběhly, bych bral jako znamení, že se nemáš rozptylovat experimenty a věnovat se pouze hodinkám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 126
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

To máš pravdu, ale protože sám máš spoustu vintage Seiko, tak určitě výš, že u některých modelů, což je můj případ, se day i date nastavuje rozdílným zamáčknutím zapuštěné korunky. Navíc i manipulace s touto tenkou korunkou není nic moc a navíc, vzhledem ke stáří hodinek, má člověk při seřizování docela strach, aby jí nestrhl nebo jinak nepoškodil. Takže když občas tyhle hodinky vyvětrám, za předpokladu, že s nima každý den netřesu, ale leží zastavené ve šperkovnici, musí tuhle anabázi absolvovat, což zjevně neprospívá mně, ale hlavně hodinkám. Něco jiného je, když vezmu hodinky z windru, seřídím rozdíl pár minut a jednou za měsíc přešteluju datum. Navíc, jak jsem psal výše, některé moje hodinky odpočívají i třeba 1-2 měsíce, než je vezmu na ruku a někdy i déle, což určitě není dobře kvůli strojku. Mít systém, že je střídám po dnu nebo týdnu, tak winder vůbec neřeším. Já vím, že někdo to má přesně naopak, ale mně ani tak nejde o to, abych měl hodinky stále připravené v pohotovosti, ale spíš o to, aby dostaly optimální režim, na který jsou postaveny. Takže ani moc nejde o experiment, spíš o to zajistit hodinkám maximální komfort, aby dobře sloužily.

Odkaz ke komentáři

Já ti rozumím, ale na rozdíl od Tebe nejsem rozumný, a proto nejsem schopný docílit stavu pěti automatů, tzn. 4 ve winderu a 1 na ruce. Reálně jsem nad vrtičem opravdu uvažoval a docela čekal na Tvou zkušenost, ale nyní si říkám, zda to má opravdu cenu. Seiko automaty 6138 mají ruční nátah, ty by tam třeba nemusely, ale ostatním bych musel sestavit pořadník, a na to jsem zase líný. Pokud bych opravdu byl schopen držet stav na těch pěti, pak bych jej asi koupil, zejména pokud bych hodinky pravidelně střídal. Ale toho já schopen nejsem a zbavovat se některých modelů, abych docílil ?optimálního? hodinkového stavu, se mi nechce, protože mne ty vintážní hodinky baví, nikoli třeba kvůli přesnosti, tady mi je docela jedno, zda dělají několik desítek sekund do plusu nebo do mínusu, ale protože jsou to prostě povedené kousky, na které mne těší dívat se, brát je do ruky, seřizovat je a střídmě i nosit.

Odkaz ke komentáři

Ak chcem aby automaticke hodinky ukazovali cas aspon v rozsahu +- 1 minuta, tak ich musim skor ci neskor nastavit. A to bez ohladu na to, ci ich nosim denne alebo su vo winderi, alebo nie su a zastanu.

Winder ma urcite vyznam hlavne vtedy, ked nastavovanie presneho casu (hlavne teda datumu a inych funkcii) je pracnejsie.

Sent from my iPad using Tapatalk

Odkaz ke komentáři

lucid: Toníku, to je rozumná řeč, vidím to jako Ty, včetně těch starých, poctivých, nádherných kousků s kusem historie, jaké už dnes pomalu nikdo neumí vyrobit. Taky u svých vintážek (bohužel jediných) neřeším přesnost a oni jdou nejpřesněji ze všech strojů, co mám.

tommas4: Dík, dost si mi pomohl :clap:

tribec00: Protože jsem při výběru nových věcí důkladný, mluvil jsem dnes s hodinářem, který opravdu umí a potvrdil mi moji teorii. Pokud mám víc jak dvoje automaty a pravidelně je po dvou třech dnech střídám, je winder zbytečný. Pokud nosím jedny hodinky delší časový úsek a ostatní stojí, má to svůj význam a je lepší si ho pořídit.

Odkaz ke komentáři

Protože jsem při výběru nových věcí důkladný, mluvil jsem dnes s hodinářem, který opravdu umí a potvrdil mi moji teorii. Pokud mám víc jak dvoje automaty a pravidelně je po dvou třech dnech střídám, je winder zbytečný. Pokud nosím jedny hodinky delší časový úsek a ostatní stojí, má to svůj význam a je lepší si ho pořídit.

co je delší časový úsek - čtvrt, půl roku?  Protože mě to smysl moc nedává ;) 

Odkaz ke komentáři

co je delší časový úsek - čtvrt, půl roku?  Protože mě to smysl moc nedává ;)

To je různé, třeba Sarby dám na tlapku párkrát do roka při společenských akcích, kterých je jak šafránu a dají se spočítat na prstech jedné ruky. Začal podzim a zima, potápky půjdou do šperkovnice a sáhnu po nich nejdřív na jaře, jak začne teplo na krátký rukáv. Maximálně je vytáhnu, když půjdu do bazénu nebo wellnes, ale to je velmi zřídka. Takže mně to smysl dává.

Odkaz ke komentáři

Jestli Ti jde o to, aby se kolečka protočila a kotvička rozhýbala, aby netuhl olej, tak se doporučuje jednou za měsíc hodinky natáhnout, na to vrtič není třeba...

To máš asi pravdu, ale jak jsem psal výše, nastavovat staré vintage od seika je dost boj a navíc mi nepřijde moc dobré vytáhnout automaty po měsíci z krabičky, chvíli s nima třepat, aby se částečně natáhly a potom je vrátit zpět do šperkovnice, kde se za půl dne zastaví. Ale mohu se mýlit.

Odkaz ke komentáři

Důvod, proč ho nekupovat, je jednoduchý. Všechny běží, stojíš před škatulí a čumíš jak puk, který si vybrat. Všechny jsou v dosahu. Ochudíš se o moment, kdy nosíš jedny delší dobu (samozřejm? v našem případě max. Pár týdnů), omrzí tě, jdeš do trezoru a ejhle. Hodinky, které jsem už "dlouho" neměl. Radost převeliká. Já mám zase "nové" hodinky. Vím, o čem mluvím, ve sklepě se mi válí dva značkové windery

A nechceš mi jeden přepustit ?:D 

Jinak pro mě je winder nezbytnost, celkem se mi stává, že jdu v jeden den do školy a potom do práce a tím pádem střídám třeba oblekovky s pilotkama, doma zase nosím diversky, protože třeba vařím a používám otočnou lunetu jako minutku a taky nechci řešit jestli je náhodou nenamočím a do toho si normálně na domácí práci na pc apod, beru vintage doxy po pradědovi od té doby co jsem je nechal opravit ( mám je prostě rád, ale tohle teda nejsou automaty) Nevím prostě mám rád ten pocit hodinek na ruce a třeba to jemné tikání těch doxa mě svým způsobem uklidňuje, stejně jako pohyb rotoru u automatů :D Takže se mi stane, že přes den prostřídám klidně všechny své hodinky a to mám v plánu ještě stav navýšit o jedny. Takže současný winder na dvoje kousky už mi nebude stačit, protože tím, že je všechny v celku pravidelně nosím a ta intenzita se hodně střídá, tak bych se z toho seřizování zbláznil. 

Odkaz ke komentáři

Takže vlastně žádný winder nepotřebuješ, protože si je v poho "natáhneš" sám :)

No to není úplně pravda, protože do toho se mi stane, že mám některé na ruce jenom opravdu třeba hoďku dvě a to ještě celou dobu sedím a tak se to moc nenatáhne. Ne fakt jsem to zkoušel a celkem často se mi stávalo, že jsem seřizoval. Ale jinak hned jak jsem to napsal, tak mi bylo jasné, že mi tohle někdo řekne :D 

Odkaz ke komentáři

• Po roku...

Nebudem zakladat nove vlakno a tak sa opytam na Vase nazory priamo tu. Je to uz nejaky ten mesiac, co som mimo domova (takmer pol roka) V sufliku mi lezia Rolex Submariner 16610. Je dobre s nimi z casu na cas "potriast" aby sa rozbehli alebo ich nechcat len tak volne lezat dalsich par mesiacov. Obavam sa toho, aby v nich nieco nezatuhlo. Dakujem za rady a nazory.

Odkaz ke komentáři

SCIFI to som zistil, ale uz je neskoro, pricestuju za mnou, ale az o take 3 mesiace najskor...lezia na dynku.

Chcem len proste vediet, co najlepsie mozem pre ne urobit, ked som bol taky hlupak a nezobral som ich so sebou.

Upraveno uživatelem Tommy_PP
Odkaz ke komentáři

Jasně frostie, chci šetřit, tak zastavuju automaty ;)  Ne vážně, quartzky vůbec neřeším, to jsem psal jen abych nastínil, že točím více než dvoje hodinky (jako asi všichni tady) a tak automaty většinou dojdou. No a několik známých, evidentně dost erudovaných v oboru jak vidím z vašich reakcí, mně radilo, abych u automatů vytáhl korunku a tak zůstalo perko, či co uvnitř natažené, že je to lepší, než když se zastaví bez rezervy. Proto se ptám, v autostrojcích se nevyznám. I když věřím, že nějaké perko tam určitě je :P.

Takže díky za reakce a rady, prostě s nimi praštím a bude. Pro mě ideální řešení. :clap:

Dík a mějte se

Jestli to chápu správně, rok a půl stará otázka ve zjednodušeném znění je: když automaty nejsou v chodu, co je pro n? lepší, úplně uvoln?né pero nebo pero částečně či zcela utažené (natažené)? Upřímně, taky by mě to zajímalo. Tipoval bych, že lepší je pero uvolněné (vypušt?né), ale zajímala by mě odpověď od nějakého fachmana...

Nebudem zakladat nove vlakno a tak sa opytam na Vase nazory priamo tu. Je to uz nejaky ten mesiac, co som mimo domova (takmer pol roka) V sufliku mi lezia Rolex Submariner 16610. Je dobre s nimi z casu na cas "potriast" aby sa rozbehli alebo ich ne.... len tak volne lezat dalsich par mesiacov. Obavam sa toho, aby v nich nieco nezatuhlo. Dakujem za rady a nazory.

Kde jsi říkal že bydlíš? :-) :-) :-)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...