šíma Odesláno 11. října 2013 Nahlásit Odesláno 11. října 2013 (upraveno) Tak jsem zase jednou navštívil Chronoshop a neodešel s prázdnou. Chtěl jsem nějakou levnější alternativu ke svým oblíbeným pilotkám Fortis B-42 Flieger day/date a vzhledem k tomu, že časem stráveným na fóru Chronomag pokukuji postupně přece jen po menších průměrech hodinek, volba padla na Archimede Pilot Automatik o průměru pouzdra 42 mm. Jsou to zde na fóru asi dostatečně známé pilotky, ale současný model doznal jistých (a dlužno říct že pozitivních) změn, o kterých bych se rád stručně zmínil. Pro pořádek připomenu, že značka Archimede patří do skupiny Ickler GmbH, pod jejímž vedením se produkují i značky Limes, Defakto a Autran & Viala. Se sídlem v Pforzheimu se jedná o solidní německou hodinařinu s nabídkou, ve které si vybere skoro každý, i poměrně mlsný zákazník. Limes je značka pro náročnější konzumenty, sportovní modely začínají cca od 900 Eur, společenské od 1000 Eur a všechny typy se vyznačují osobitým a neotřelým designem, zdobenými automatickými švýcarskými strojky a vysokou kvalitou zpracování vůbec. Defakto nejsou hodinky pro každého. Překvapí strohý minimalistický design (zvláště u jednoručkových modelů) i přítomnost kvalitních švýcarských mechanických strojků. Ceny kolem 500 Eur za automatické modely a cca 300 Eur za quartzové jsou více než lákavé.Autran & Viala vyrábí příjemnou kolekci pánských i dámských převážně quartzových společenských hodinek v cenách do 400 Eur.Archimede má asi nejširší záběr spočívající v kolekci několika desítek sportovních i společenských modelů osazených výhradně švýcarskými mechanickými strojky a vyznačující se velkou vzhledovou i rozměrovou variabilitou. Ceny jsou cca od 450 do 1100 Eur. Modelová variabilita se u této značky asi nejvíc projevuje v nabídce pilotních hodinek, kde se nabízí kromě různých provedení a barev ciferníků i škála velikosti, konkrétně průměry 36, 39, 42 a 45 mm. Pravděpodobně díky výrobním požadavkům mají všechny typy skoro shodnou výšku pouzdra, cca 10 mm, což je podle mého názoru do určité míry limitní a trochu to narušuje rozměrovou proporcionalitu, zejména u největšího modelu, který jsem měl tu čest v provedení XLH po nějakou dobu vlastnit. Ale je jistě i mnoho zákazníků, kterým se právě velké a ploché pouzdro líbí např. díky jeho pohodlnějšímu umístění do rukávu košile. Tak a teď už se pomalu a konečně dostávám k výčtu novinek na zakoupeném modelu Pilot 42 Automatik : Pouzdro : Tady je asi největší změna, místo dvoudílného pouzdra je nyní pouzdro třídílné a to bezesporu řadí hodinky do vyšší kategorie mechanického zpracování. Znamená to, že luneta je vyrobena jako samostatný díl (mezikruží) a je nalisována na příslušné osazení pouzdra. Třetím dílem je v tomto případě šroubovací víčko, ve standardním provedení s průhledem na strojek.Povrchová úprava : Dosud bylo pouzdro pískované s povrchem, který známe např. z produkce pilotek Laco. Nově je použita úprava kartáčováním, což je běžnější způsob, u pilotek známý např. z produkce Steinhart. Leštěné plochy na pouzdru nejsou. Osobně se mi taková použitá povrchová úprava líbí víc, i když v konkrétním případě bych dal přednost jemnější struktuře bez viditelných podélných tahů. Korunka : Dala by se označit jako ?diamantová?, ale je trochu jiná, než předešlá. Její zuby nemají trojúhelníkový průřez, jsou teď hranaté a korunku na čelní straně zdobí výrazné a velké logo Archimede, které na staré korunce chybělo.Nápisy : Byla změněna technologie, nápisy na spodním víčku a na přezce pásku jsou zřejmě vypalované laserem (nebo něčím podobným), znaky jsou kontrastnější a lépe čitelné. Mám sice nejraději normální raznici (neplést s ražniči), protože kov má i po vyražení znaku stejnou barvu a povrch, ale technologicky je toto jistě pokrokové řešení. Kromě běžných nápisů na zadním víčku ještě přibyl na pouzdru mezi spodními nožkami letopočet založení Ickler GmbH 1924 rozdělený mezi devítkou a dvojkou znakem ?i? v kroužku. Nápis je sice trochu mimo osu, ale snaha se počítá. Jinak je to menší bratr/sestra mě důvěrně známého modelu XLH 45 mm. Díky tenké lunetě se hodinky i přes průměr 42 mm pořád zdají na ruce poměrně velké, rozměrově nejvyváženější bude asi model 39 mm, ale už není nic pro skalní pilotkáře. Osobně mě na nich trochu chybí antireflex, ale ten se dá (oboustranný na vypouklém sklíčku) zadat za 140 Eur do výroby, nebo za cca 100 Eur koupit a výměnu řešit samostatně. Je to docela ranec, cenový rozdíl mezi plochým sklíčkem bez AR a vypouklým s AR asi nebude tak velký, ale je to zásah do výroby a to se těžko hodnotí. Dokonce jsem na nějakém cizojazyčném fóru zachytil starší postěžování, kdy dotyčný ještě v době, kdy tyto hodinky stály 375 Eur, dal za sklíčko s AR navíc 150 Eur. Ale výsledek si chválil. Archimede nabízí slušnou škálu možností dodatečných úprav hodinek, ale celkově to rozhodně není žádná charita. Jestli např. zatoužíte v nezřízené touze po originalitě vylepšit své pilotky signovaným rotorem strojku, dopřejete jim klenutý safír s AR, řemenu signovanou překlápěčku, do boku pouzdra si necháte vyrýt, jak se na pilotky sluší, označení FL23883 a na spodní víčko dáte nějaký vlastní popis, přijde Vás to navíc na 490 Eur, tedy víc než hodinky samotné. Ickler GmbH má i svoji vlastní výrobu pouzder a dalších mechanických dílů, kterými zásobuje i jiné značky. Jako krutopřísný soudce zde však nemohu nepoznamenat, že ve finálním opracování jsou ještě drobné rezervy v kvalitě provedení, jsou to ony známé (místy) ostré hrany a další drobné nestejnoměrnosti, které běžně najdete i např. na srovnatelných hodinkách Steinhart, nikoli však např. na pouzdrech značky Fortis, která je však cenově trochu jinde. Pro pilotky 42 mm se nabízí i pouzdro titanové, bronzové, nebo ocelové s PVD. Ciferník je v provedení ?A muster? (tzv. beobachter) a je sympatické, že jej můžete mít jak v ?plné palbě? v provedení s datumkou (IMHO velmi decentně umístěnou mezi 4. a 5. hodinou), nápisem ?Automatik? (některé modely ?Automatic? ? viz diskuze na fóru) a logem Archimede, tak pro skalní příznivce B-uhr i v provedení bez všech těchto znaků a prvků. Kromě toho je u některých modelů k dispozici i červený, nebo bílý ciferník a ciferník s modrým nádechem a efektem centrálního brusu. Luminiscence je dobrá, ciferník svítí modře a ručky (kromě vteřinovky) zeleně. Přesto, že ručky mají v tomto provedení černé okraje, je odečítání času za všech okolností výborné. Strojek ETA 2824-2 není třeba představovat, jen mě překvapila funkce zrychleného překlápění data, protože bych přísahal, že některé moje starší hodinky s tímto strojkem měnily datum během časového úseku cca 15 minut (ale možná se pletu). Tedy datum se u mě překlápí skokem cca 95 s po půlnoci. Pohled i na základní provedení tohoto strojku se mi líbí a jsem rád, že mají průhled. Pokud bych se však chtěl více přiblížit historické předloze, volil bych zadní víčko bez průhledu. Kožený bíle prošitý řemen šířky 20/18 mm tloušťky cca 3 mm se signovanou sponou a 1+1 nýty se dodává ve třech barvách, je solidně zpracovaný, pohodlný a hodinkám sedne. Pokud bych ho ale z nějakých důvodů kupoval jako náhradní díl, přece jen bych přivítal za 52 Eur trochu víc muziky. Co na závěr? Jsou to pěkné, celkově nepříliš nápadné hodinky s průměrným ?machrindexem?, ale které jsou lehké, krásně čitelné a rozměrově přizpůsobivé oblečení (hlavně v zimě). Nejen pro příznivce GERMAN MADE je to myslím při základní ceně 475 Eur dobrá volba a já je mohu jednoznačně každému doporučit. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 11. října 2013 uživatelem šíma
Kostra Odesláno 11. října 2013 Nahlásit Odesláno 11. října 2013 Děkuji za příjemné počtení na páteční odpoledne . Hodinky ti sednou parádně , takže gratulace k novému přírustku a ať ti spolehlivě slouží.
belkov Odesláno 11. října 2013 Nahlásit Odesláno 11. října 2013 Jsou to moc pekne "seriózní" hodinky, ale ten AR bych zvazil, myslim ze by jim to prospělo.
Toblin Odesláno 11. října 2013 Nahlásit Odesláno 11. října 2013 Gratuluji k peknym pilotkam. Diky za zajimave informace ohledne noveho zpracovani, mohl by jsi pridat par fotek?Zvazoval jsi pred nakupem take Steinhart? Co rozhodlo pro Archimede?Jak vnimas tu datumovku?
šíma Odesláno 11. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 11. října 2013 Na AR se už pracuje, fotky udělám o víkendu, ale mám jen kompakt, tak to nebude žádná sláva. Pilotky Steinhart jsem měl, chrona, automaty i HW, všechny s průměrem 44 mm, ale postupně se mi i tahle velikost spolu s 14 mm tloušťky začala zdát velká a obtížně stěsnatelná do rukávů oblečení a Archimede nabízí přijatelnějších 42 mm s menší tloušťkou. Mechanické zpracování bych označil jako srovnatelné, u Archimede hodnotím výš zpracování ciferníku. Steinhart asi bude mít celkově lepší poměr výkon/cena, ale Ickler je zase brand s historií, nebojí se označovat svoji produkci MADE IN GERMANY a na hodinky se tak dlouho nečeká. Datumka je v pohodě, je hodně maskovaná, ale v případě potřeby pomůže.
šíma Odesláno 12. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2013 foto... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Daemonultimate Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Parádní fotky detailů,kvalitní hodinky jak je vidět je možný pořídit i levně,tak ať dlouho slouží.
Toblin Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Díky za fotky. Nějaký čas mám v hledáčku pilotní Steinharty, variantu bez nápisů. Teď když Archimede vyrábí kartáčovaná pouzdra, to budu muset přehodnotit. Co nová korunka, je pohodlná? Když srovnám ciferníky obou značek, líbí se mi font na Archimede. Ten na Steinhartech zase více odpovídá historickému originálu. U Archimede se mi nelíbí zažloutlé indexy u varianty s čistým ciferníkem, kam jsem původně směřoval. Tloušťka pouzdra 14 mm na Steinhartech pro mne nebude příliš praktická. Musím si to ještě nechat projít hlavou Možná mě to nasměruje nakonec na Stowu..
šíma Odesláno 12. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2013 (upraveno) Stowa se mi líbí, ale je to proti Archimede 50% ceny navíc a údajně se na ně čeká měsíce. Taky jsou o další 2 mm menší. Měl jsem chvíli model Antea, ale jejich pilotky detailně neznám. Steinhart dělá teď 44 mm se sníženou tloušťkou na 12 mm za 490 Eur, vlastní rotor, zdobený strojek, ale s dodávkami je to prý Stowa v bleděmodrém...Jo a korunka je v pohodě. Upraveno 12. října 2013 uživatelem šíma
Ondrej71 Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Jak budes řešit ten AR, novy klenoty a AR přímo z Ickleru nebo kupovat ploché sklo bez AR a to řešit v ČR, třeba přes Dioptru?
šíma Odesláno 12. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2013 (upraveno) Zvolil jsem originál, i když to není zrovna málo peněz a jedná se o investici do relativně levných hodinek. Ty XLH co jsem měl měly pokud si vzpomínám solidní AR a tohle origo sklíčko bude navíc klenuté. Fotky dodatečného AR z fóra realizovaného přes Dioptru či co mě moc nepřesvědčily, přišlo mi, že AR je z kategorie např. mých bývalých Glycine Incursore, kde sice pod některými úhly mělo sklíčko barevný nádech, ale odlesky a čitelnost ciferníku o mnoho lepší nebyly. Naopak moje Fortis Flieger mají (na plochém sklíčku) AR IMHO dokonalý a sklíčko většinou působí jako by tam žádné nebylo. Pevně doufám že více než 3k nebudou vyhozené peníze. A třeba ten plochý safír bez AR tady ještě nakonec prodám... Upraveno 12. října 2013 uživatelem šíma
Ondrej71 Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Možnost jen vnitřního AR tam neni ze, jen oboustranný?
šíma Odesláno 12. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Bude předpokládám dle nabídky oboustranný. Mám zkušenost od Steinhartů s dvojitým AR na spodní straně a to moc nefunguje. Ten vnější je jistě náchylnější na poškrábání, ale to riziko rád podstoupím pokud to bude fungovat jako u Fortisů. Ty ceny jsou stejně blázinec, např. u Sinn 103 je rozdíl mezi modelem s plastovým sklíčkem a se safírem s AR rovných 10 000 Kč...
Ondrej71 Odesláno 12. října 2013 Nahlásit Odesláno 12. října 2013 Pokud bude tak účinný jako oboustranný u XLH tak to bude pecka a jeste navíc klenutý- uz se tesim na fotky. Super volba z tvé strany, řekl bych, za tu trojku to stojí.
šíma Odesláno 30. října 2013 Autor Nahlásit Odesláno 30. října 2013 Safír instalován a opravdu musím říct - kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!
Ondrej71 Odesláno 30. října 2013 Nahlásit Odesláno 30. října 2013 Safír instalován a opravdu musím říct - kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!Postni foto :-)
šíma Odesláno 1. listopadu 2013 Autor Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 Vono se to kompaktem špatně fotí, ideální by bylo mít vedle ještě jedny bez AR pro srovnání. Ale rozdíje to je velký, žádné odlesky, ciferník je jakoby hlubší, kontrastnější, čitelnější a sem tam chytá nádech do fialova. Jednoznačně doporučuji. Nakonec když nepočítám objednávání, cesty (první sklíčko mi omylem poslali ploché s AR), čekání apod., bylo to trochu levnější, než při zadání do výroby (+ 140 Eur). Čili 2590 Kč sklíčko s těsněním a 500 Kč za výměnu a tlakovku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
kobramiro Odesláno 1. listopadu 2013 Nahlásit Odesláno 1. listopadu 2013 Velmi pekny kusok.Klasika ktora ma stale šmrnc!
uff Odesláno 17. ledna 2014 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2014 muzu potrvdit, ze ten oboustranny AR je naprosta bombahezka recenze, za me idealni hodinky pro zenu, na me moc nizke, ale mam holt poradnou tlapu kolik mas obvod zapesti?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se