little_w Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 To je problem fonetiky, ne zapisu. Dam priklad, nad kterym jsem diskutoval s jednim expertem na lingvistiku tady na skole. Ja jsem tvrdil, ze prikladem sprezkoveho pravopisu ("digraph") je treba slovo "pizza", protoze ve vyslovnosti se vyslovuje jako "pica", coz se i do anglictiny prepise foneticky jako "pitsa", cili v prepisu se ze "zz" stane "ts", cili uplne jina souhlaska, tudiz jde o platny digraph. Na to mi ovsem argumentoval tim, ze ne, ze se to da prepsat i jako "tz" ("pitza"), tudiz se to nemeni uplne, a nejde o digraph. Tim chci rict, ze i prepis je nutne vzdycky chapat v kontextu fonetiky daneho jazyka. Takze, prepsat jde v podstate cokoliv... aby se ale docililo presne vyslovnosti, k tomu je zapotrebi komptibilni foneticka soustava, a v tom je prave ten zasadni problem.
Návštěvník LONGINES Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 Ale to sme stále u latinky (i když i tam je řada specifik), ale ruštinu prostě neobejdeš, to by Rusové nadávali A MUY už vůbec nepřichází v úvahu, pro nás možná, ale Rusovi by takto znějící ruština byla k popukání k smíchu
Dokusan Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 Nějaký sochy Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Návštěvník LONGINES Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 akorát s měkkým "y" Nene, pánové, mě nepřesvědčíte, může to oboustranně znít, dejme tomu ať nežeru, podobně, ale každej jazyk si žádá to svý
martar Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 Kdysi jsem bydlel se dvěma Angličankama (překvapivě pohlednejma) a ty pojaly úmysl naučit se česky, protože je štvalo , že nerozumněj mejm telefonatům. A v ramci výuky si polepily všechno v dosahu včetně zachodovyho prkýnka malejma papirkama s fonetickým zápisem. Na opěradle židle bylo něco jako "zhidli" atd atd. Občas jsem fakt žasnul
Návštěvník LONGINES Odesláno 14. října 2018 Nahlásit Odesláno 14. října 2018 Sice systém jako asi dobrej, ale jinak to je síla Tak ona čeština pro cizince, to už vůbec, to je ještě jinčí kafíčko, tam to bude blbě vždycky, ať je to Angličan, nebo Rus, i kdyby mluvil(a) sebelíp
Návštěvník eloga Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 mi tedy fakt udivuje jaký bláto sem do vlákna o hodinkách jsou lidi schopný nalepit když o nic nejde. Napsal jsem v lehkým stylu nad věcí - "kosmonauti/astronauti" bo se ti dva ani pořádné nenadechli a už byli dole, tudíž o žádné skutečné kosmonauty nejde. little-w - tak snad příště asi radši napíšu o spotřebě sýru Čedar v hrabství Norfolk nebo o žlutosti kanárů fotbalového klubu městě Norwich. Snad mi za to s.ředitelka už poznámku nedá....
Karlos Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 Navíc ani nebyli doopravdy ve vesmíru, jen trochu výš. Sice se tomu říká vesmír, ale je tam troška atmosféry, a gravitace je tam jen o málo menší, než tady dole.
little_w Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 eloga: ja nechtel ani poucovat ani rozpoutat takovou zbytecnou diskusi, promin
travex Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 Já si naopak myslím, že little_w přepis slova "pizza" mohl pro experta na škole rozpracovat ještě i mnohem víc, tak nějak bilinguálně.
travex Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 (upraveno) Diakritiku nahradit přepisem, foneticky kompatibilní by to být mělo. Upraveno 15. října 2018 uživatelem travex
zhrado Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 Kua, choďte do... s tým čo tu riešite. Sa poteším, že niečo nové o hodinkách a furt tieto somariny tu...
Hardslimer Odesláno 15. října 2018 Nahlásit Odesláno 15. října 2018 Sice systém jako asi dobrej, ale jinak to je síla Tak ona čeština pro cizince, to už vůbec, to je ještě jinčí kafíčko, tam to bude blbě vždycky, ať je to Angličan, nebo Rus, i kdyby mluvil(a) sebelíp I kdyby tady zil cizinec 10 let, tak staci par vet a hned poznas, ze to neni Cehun.
Návštěvník eloga Odesláno 16. října 2018 Nahlásit Odesláno 16. října 2018 little-w - ok, dík za omluvu, ale jak píše zhrado, těch somarin je tu dost.
Návštěvník eloga Odesláno 17. října 2018 Nahlásit Odesláno 17. října 2018 https://www.novinky.cz/veda-skoly/486384-zakladem-byla-chladnokrevnost-hodnoti-hague-a-ovcinin-nehodu-sojuzu.html**
misoo Odesláno 25. ledna 2019 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2019 (upraveno) Co poviete na tieto Sturmanskie Gagarin vintage? (limitka 1000ks z kazdej farby) repliky tych ktore mal Gagarin na ruke ked letel (vraj), aj ked tie boli 34mm, tieto su 40mm, titanove puzdro, mechanicky poljot strojcek s manualnym natahom, plast sklicko a krasne gravirovanie vzadu s magickym napisom "persije casy v kozmose" celkom ma to laka, aj ked hodinky samotne ziadne terno. no bol som si ich vyskusat v obchode a spracovanie celkom dobre. ale niesom si isty ci do nich ist alebo nie... 400? sa mi zda celkom dost len tak pre "srandu"Rozmyslam ci by som vzal povodnu svetlu variantu, aj ked sa mi najmenej paci, skor by som unosil niektoru z tmavych... web: https://www.sturmanskie.sk/kolekcia/gagarin-vintage/c-21.xhtml Upraveno 25. ledna 2019 uživatelem misoo
misoo Odesláno 25. ledna 2019 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2019 (upraveno) Tak som ich bol okuknut nazivo a silna dilema... ci kremove ako mal Yuri, alebo tmave s hnedymi cislami, tie sa mi opticky na ruke najviac pozdavali.... :/ Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 25. ledna 2019 uživatelem misoo
Snekofon Odesláno 25. ledna 2019 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2019 Já ti nevím, samozřejmě každého věc - naživo jsem je nepotkal, možná to působí lépe, ale takto z foto to na mě nepůsobí kdo ví jak za ty peníze....Snad nejvíc - když už - se mně lbí verze, která je na tomto . Má jinou barvu lumi (nebo to tak vypadá a průhled na strojek - kde si mohli víc pohrát)Co mně teda fakt zaráží je formulace sloganu "Máte jedinečnú možnosť získať hodinky, na ktorých sa začala odpočítavať nová kozmická éra." ... to je snad ještě více zavádějící než u překopávek Primek... pouzdro jiné rozměry, jiný materiál, kalibr zcela jiný, kýčové dýnko... kdyby tam napsali inspirovaná hodinkami,......Možná jsem puntičkář
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se