Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím všechny,

zdá se, že po 20 letech mé Prim quartz dosluhují. Rozlížím se po levné náhradě a mám tyto kandidáty:

SEIKO 5 - http://mywatcheshub.com/seiko-5-automatic/seiko-men-5-automatic-7s26-30m-analog-no-box-snx123-snx123k1-p-33654/ nebo http://mywatcheshub.com/seiko-5-automatic/seiko-men-5-automatic-7s26-analog-no-box-snxs79-snxs79k1-p-33676/. Parametry by vyhovovaly, jen mám obavy z tahu - když je z ohýbaného plechu, nebude tahat za chlupy na ruce? A nebudou časem vznikat vůle ve spojích jednotlivých dílků? Bohužel, v řadě SEIKO 5 SPORTS jsem si nevybral, vždycky tam byla nějaká věc, která mi ve vzhledu vadila.

ORIENT BLACK MAKO - http://www.orientuhren.de/orient-automatic-deep-em65001b-p-158.html?osCsid=8cr7d5n01961nsp9je4lbppnf2 . I když nechci klasické potápky, tyhle mě oslovily. Logo mi nevadí, na čudl na pozici 2 jsem si už nějak zvyknul, nicméně opět ten tah - četl jsem, že hodinky z tahu časem rády padají díky slabým stěžejkám v kombinaci s plechovými koncovkami tahu. Mám se toho obávat?

CITIZEN BM7101-56E - http://mywatcheshub.com/citizen-ecodrive/citizen-men-100m-sporty-no-box-bm710156e-p-24960/. Vím, je to quartz, ale zase bez baterky a hodinky mají safír. Nikde jsem ale nenašel recenzi - nemáte s nimi náhodou někdo zkušenosti?

Ještě doplňující info - hodinky mám na ruce, kdykoliv jdu mimo domov, na sport nebo manuální práce hodinky odkládám. Chrono nepotřebuju. Hodinky chci mít pouze jedny, tedy univerzály. Obvod zápěstí mám 16cm.

Děkuji předem za všechny odpovědi.

Posted

Mako jsem měl jak černé tak modré, obojí super, tah dobrý,stěžejky mi nepřídou nějak slabé. S těma problémama co opisuješ jsem se nesetkal, nevím jaký máš rozpočet ale já bych připlatil za verzi se safírem a lepší lumi.

Posted (edited)

Ty odkazy na Seiko mi nefungují. Kolega @style má ale teď v prodeji hezké Atlasy, ale nevím zda by na Tvou ruku nebyly velké. Nicméně i Mako jsou poměrně festovní hodinky. 

Edit: již jsem ta Seika identifikoval: SNX123K1 a SNXS79k1.

Edited by lucid
Posted

Citizeny nabízí zdaleka nejvíc. Safír, tah s plnýma koncovkama. Šel bych do nich. Jen teda nevím, jestli není rozměr 42mm u hodinek bez otočné/tlusté lunety a ruky 16cm v obvodu moc. Dalším mínusem je spona. Je bez mikroregulace. Sice má tah půlčlánky, ale to nikdy nevynahradí klasickou sponu s více dírkama pro upevnění tahu(mikroregulace). Zkušenost s tímto modelem nemám. Ale je to Citizen a ten umí. Vůbec bych se toho nebál.

Pětky...no jsou nejlacinější a taky takové jsou. Tah bude chrastítko, takže podle mého než by ti zestárnul a musel řešit případné vytahání(u takle lehkých hodinek je to spíš teoretická otázka), tak ho zahodíš a nasadíš hodinky na řemen.

Posted

z tebou postovaných kusů jednoznačně Citizen - za tu cenu dostaneš velmi kvalitně zpracované hodinky vč. pořádného tahu a safíru, bezbateriové eco-drive. U mých byla měsíční přesnost v řádu několika málo vteřin - cca +3-5 sec/měsíc. Navíc je to Made in Japan a cena je více než příznivá. Se servisem není nutno si dělat starosti, většinou, pokud ti náhodně neupadnou z 20 metrů na beton, není moc co servisovat

Posted

Mě se jako nejuniverzálnější zdají být Maka. Dají se nosit do společnosti i k vodě, vypadají dobře na tahu, koženém řemenu i nato strapu, mají wr200 a odolný strojek, takže toho i dost snesou. Navíc jak už podotkl ggrand, tak na užším zápěstí budou možná vypadat díky lunetě lépe než Citizeny (sám mám podobně úzké zápěstí a Mako sednou z ostatních 42mm nejlépe). Prostě jsou to osvědčené hodinky a ve své cenové kategorii bezkonkurenční potápky. A tahu si myslím, že netřeba se obávat. Jediná "nevýhoda" je, že jsou to potápky a tvoje ostatní návrhy jsou spíš elegantní hodinky, ale to už je na tobě a tom co chceš.

Ještě bych se zamyslel nad pohonem, protože automaty se nadají tak svobodně nenosit jako quartzky a pokud jsi zvyklý je hodně odkládat, nebo doma nenosit, tak z toho může být pak velké mrzení.

Posted (edited)

Děkuji moc za komentáře.

Z té trojice u mě doposud vedly Maka - měl jsem je jako jediné z nich i na ruce a sedí dobře. Je fakt, že hledám něco spíše elegantnějšího rázu a Maka, přestože potápky, to pro mě splňují (Ray třeba už ne). Zastavování automatu se taky trochu bojím, ale říkal jsem si, že při režimu nošení ve všední dny nějakých 11 hodin (hlavně u počítače v kanceláři) a o víkendech tak 4 hodiny denně by se nemusely zastavit. Pletu se?

Citizeny půjdu někam omrknout, ta velikost by mohla opravdu být problém. Našel jsem (podle mě) ten samý model, jen pod trochu jiným označením, i na českých webech, třeba zde: http://www.citizenhodinky.cz/eshop-citizen-classic-sapphire-28817.html a pokud je opravdu dováží oficiálně Goldtime, třeba by je u nich v Praze měli (nicméně v katalogu na jejich webu jsem je nenašel).

Edited by hedge
Posted

Při rezervě nátahu kolem 40 hodin by se při tomhle režimu zastavovat neměly. Počítačování sice není extra "nabíjecí" činnost, ale z vlastní zkušenosti vím, že se i při línějším programu hodinky dostatečně natáhnou. Jen prostě nelze hodinky v pátek večer dát doma na stůl a v pondělí ráno čekat že stále půjdou. Navíc Maka nemají možnost ručního nátahu. 

Další věcí je přesnost automat vs. qaurtz. Automaty budeš muset čas od času seřídit (častěji než qaurtz). Moje Maka dělají kolem +1s/den, což je super a toho nařizování si moc neužiju, ale jiné automaty mi dělají kolem -15s/den a to už je po 3 dnech znát.

Posted

Když se tu řeší Maka, tak nemůžu nepřihodit Raye. Měl jsem je v modrý a byla to naprostá paráda. Poměr cena-výkon neskutečnej. A ten cifr házel moc pěkný odlesky. Moc se mi po nich stejská.

Kdybys je bral z Němec, můžeš i se safírem. To je pak úplná bomba. :)

529140d1317919761-orient-ray-new-mako-bl

Posted (edited)

Když se tu řeší Maka, tak nemůžu nepřihodit Raye. Měl jsem je v modrý a byla to naprostá paráda. Poměr cena-výkon neskutečnej. A ten cifr házel moc pěkný odlesky. Moc se mi po nich stejská.

Kdybys je bral z Němec, můžeš i se safírem. To je pak úplná bomba. :)

Tez bych doporucil Ray, mam je v cerne barve a za tu cenu jsou moc dobre zparcovane. Tah mi pocitove pripada lepsi nez u mako.

Já myslím, že když se dotyčný, jemuž tady radíme, sám vyjádří, že Raye nechce, tak je zbytečné mu je nabízet. 

Nicméně ta modrá varianta stojí za úvahu i mu Mako. Jen je nutný se na ně někam jít naživo podívat, protože z fotek se to nedá posoudit a ta modrá je docela specifická. 

S tím upgradem (safír + lumi) bych byl opatrnej. Je to vylepšení v hodnotě samotnejch hodinek a za celkových 220EUR už Mako/Ray nejsou tak bezkonkurenční volbou

Edited by mikulíšek
Posted

Já myslím, že když se dotyčný, jemuž tady radíme, sám vyjádří, že Raye nechce, tak je zbytečné mu je nabízet. 

Jasný, moje chyba, přehlídnul jsem to. Ale i kdybych si toho všimnul, stejně bych je nejspíš vytáhnul, protože to pro mě pocitově byly skvělý hodinky. :)

• 2 weeks later...
Posted

Tak jen pro info, jak to dopadlo. Samozřejmě jinak. Využil jsem nabídku z místní inzerce a zakoupil SEIKO SRP263. Nosit je začnu po Vánocích, takže o případné zkušenosti se podělím později.