karel hb Odesláno 3. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 3. prosince 2013 Ahoj kluci, měl bych takový dotaz. Pokud nechám nanést pouze vnitřní modrý AR na rovné safírové sklíčko, bude ten modrý nádech vůbec patrný? Ptám se proto, že většina těch krásných, modravých odlesků je na potápkách, které mají safír mírně vypouklý, tak jestli tam nehraje zásadní roli ten lom světla. Vím, že se tady řešilo, že na Seiko SCVS měl AR být a vůbec nebyl patrný, ale zase na druhé straně na některých Archimede nebo Steinhartech byl krásně do modra, ale tam šlo většinou o kombinaci vnitřní a vnější vrstvy, pokud se nepletu a pokud mají tyto hodinky rovné sklíčko, německou produkci neznám. Jde mi o to, když nechám nanést pouze vnitřní modrý AR (venkovní nechci) na rovný safír hodinek se světlým cifrem, jestli docílím toho modravého nádechu nebo jen lepší čitelnosti. Moc děkuji za odpovědi.
gougy Odesláno 3. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 3. prosince 2013 Záleží na druhu AR, ale jedním bych začal - přesvědčovat Tě o tom, ať necháš udělat oboustranný
karel hb Odesláno 3. prosince 2013 Autor Nahlásit Odesláno 3. prosince 2013 gougy: Udělat oboustranný není problém, ale půjde o hodinky na denní nošení a jak jsem tady vyčetl, není to právě odolná záležitost. A mít safír kvůli tomu, aby se nepoškrábal a nanést na něj AR s tím, že se časem poškrábe, pro mne trochu ztrácí smysl.
villain83 Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Jak rika gougy,zalezi asi na druhu,nicmene oboustranej je urcite efektnejsi.Chapu tvoji obavu o poruseni toho vnejsiho,to proste casem prijde,at chces,nebo ne.Pouze s vnitrnim AR mam zkusenost asi u trech kusu,z toho opravdu patrnej(super)byl jen na Kemmner Octopus,zbyvajici dvoje,mozna troje hodinky mely plochy sklo(Octopus ne),takze mozna hraje roli ten lom svetla,jak pises..ja,kdybych tohle planoval,zkusil bych bud zelenej,nebo cervenej:-)
misoo Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 (upraveno) myslim ze zakrivenie sklicka v tomto pripade nehra rolu. pokial berieme intenzitu v ramci len spodnej strany sklicka, tak zalezi od poctu vrstiev AR. no, dolezite je aj to, ze ide o svetly cifernik. ta modra vynikne v podstate len na tmavom ciferniku. ako priklad, rovnake skla, rovnake AR a rozdiel je len vo farbe ciferniku (vid foto), do modra su len cierne indexy a rucicky. na bielom ciferniku mozes dosiahnut akurat to "zmiznutie sklicka". samozrejme len v ramci moznosti jednostranneho nanesenia, cize budes mat asi len menej odrazov od cifernika a budes to mat lepsie citatelne. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 4. prosince 2013 uživatelem misoo
dave9014 Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Vnější AR bych už asi taky nebral, měl jsem ho na Archimede Pilot Chrono s plochým safírem a byly na něm víc vidět nečistoty, snadno se poškodil a ten modravej nádech byl až moc výraznej. Na Steinhart nav-b s vypouklým safírem nebyl vnitřní antireflex skoro znát. Teď mám Štajny Ocean 2, taky vnitřní AR na vypouklym safíru a ciferník se mi zdá bejt lehce namodralej, tak si myslim, že to bude spíš o konkrétním antireflexu.
gougy Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Já jsem pro oboustrannej, protože na "hodinkách na dobití" ho mám a drží jak helvétská víra. (no a přinejhorším jde pak odstranit )
šíma Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 (upraveno) Je to podle hesla čím víc pruhů, tím víc Adidas. Vnitřní AR se zdá být málo funkční, ale vynikne při přímé konfrontaci se sklíčkem bez AR. Takže má smysl a odlesky do určité míry snižuje (méně náchylné k odleskům je vypouklé sklíčko). Efekt mizejícího sklíčka je doménou až dvojitého AR a dobře funguje u vypouklého i u plochého skla. Efekt plošného zabarvení (viz foto - ciferník je v reálu zcela černý) umí nejlépe ploché sklíčko. To že se vlastnosti safíru nanesením vnějšího AR poněkud devalvují je pravda, ale při správné péči o hodinky o lze i vnější AR zachovat bez viditelné újmy po řadu let. Takže kdo chce trvanlivost, doporučuji tak vnitřní AR, kdo navíc ještě efekt, tak oba. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 4. prosince 2013 uživatelem šíma
Návštěvník Zmizík Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Postupem času jsem dospěl k závěru, že AR je hovadina. Asi nikde v širým světě není popsáno, že by měl někdo skutečnej problém s odečítáním času na hodinkách bez AR. A dojebanej AR musí dohnat každýho chronika k šílenství.
PavelK Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Přesně tak. Tuhle jsem se pořádně podíval na své kalené Damasko a byl jsem překvapen, jak je na nich ten antireflex poškrábaný. Kazí tak dojem odolných hodinek. Ve spojení s černým ciferníkem navíc antireflex značně zvýrazňuje jakékoliv nečistoty na sklíčku. Podle mě nevýhody jasně převažují.
ggrand Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Tak nějak nechápu celou diskusi. Otázka zněla jasně, jen vnitřní AR a rovné sklíčko=>jak moc je AR viditelný. Ostatní kolem je jen plevelení.
šíma Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Nosím hodinky pro potěchu oka svého a případně i ostatních. Ti ostatní by se dali i vynechat, ale sebe šidit nechci a proto když hodinky, tak jedině s AR, je to prostě velký rozdíl ať si kdo chce co chce říká. Howgh.
shag Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Postupem času jsem dospěl k závěru, že AR je hovadina. Asi nikde v širým světě není popsáno, že by měl někdo skutečnej problém s odečítáním času na hodinkách bez AR. A dojebanej AR musí dohnat každýho chronika k šílenství.Kto tu ma hodinky na odcitanie casu?
gougy Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Postupem času jsem dospěl k závěru, že AR je hovadina. Asi nikde v širým světě není popsáno, že by měl někdo skutečnej problém s odečítáním času na hodinkách bez AR. A dojebanej AR musí dohnat každýho chronika k šílenství.Za sebe nesouhlasím 1) dojebat AR je docela problém (a pak se dá sundat)2) fotit bez AR je nechutné, obzvlášť vypouklá sklíčka
misoo Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 (upraveno) jj, vonkajsi AR je vzdy dilema. ja to vidim takto : + neexistujuce sklicko/modre sklicko dodava hodinkam dalsi rozmer, je to zabava sledovat modre odrazy, alebo cifernik rucicky bez sklicka. hodinky s AR posobia celkovo inak - lepsie. kolko krat som mal na ruke Rolexky a ked si predstavim ze by mali obojstranny AR, bola by to nadhera... - vidno na tom necistoty a stopy po vode, o sklicko sa treba starat, sem tam dychnut a utriet do tricka, nic tragickeho, uz som na to zvykol... no objektivne to neni pozitivum- skrabance, vraj zalezi od kvality AR, niektore sa poskrabu raz dva, niektore vydrzia viac... ja svoje Fortisky nosim denne, praca, doma, sporty, nesporty, vsetko... vela krat som s nimi riadne drbol atd... mam ich rok a maju jedinu asi 1mm ciarku. neni to vsak ako ked sa poskraba samotne sklicko, je to vidno len za istych svetelnych podmienok a len pri istom uhle. cize realne je sklicko akoby bez skrabanca a nemam s tym problem, a to som na skrabance vyslovene vysadeny! ak by to bol regulerny skrabanec do skla ako som mal na seikach, tak to hned riesim novym sklickom (cca 3000 czk v Nest-e) ak by som si mal vybrat ci ho na hodinky chcem, tak ano. no nevadilo by mi keby bol AR len z vnutornej strany, alebo vobec. ako spominate vyssie, neni to realna potreba a cas sa da v pohode odcitat aj bez AR, no s AR je to o inom. prikladam zo stranky Orientu ako hodinky vyzeraju s a bez AR... podla mna neni o com Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 4. prosince 2013 uživatelem misoo
PavelK Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Tak nějak nechápu celou diskusi. Otázka zněla jasně, jen vnitřní AR a rovné sklíčko=>jak moc je AR viditelný. Ostatní kolem je jen plevelení. Takže stručně a jasně:Na světlém ciferníku bude AR prakticky neviditelný. Dovolím si ale přesto ještě trochu delší komentář:Ideální AR by nebyl viditelný nikdy. Mám však dojem, že majitelům hodinek často nejde ani tak o potlačení reflexů, jako spíš o to, aby sklíčko házelo barevné odlesky (reflexy), takže do jisté míry o opak.
ggrand Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 (upraveno) PavelK: To máš z vlastní zkušenosti?To co postnul Misoo je u daného tématu k ničemu, protože to je ukázka práce v zejména vnějšího AR. Dokonce je vidět posun i u světlého ciferníku - viz luneta a ciferník.V podstatě to vychází z toho, že mozek je adaptivní orgán, takže je naučený, jak má bílá vypadat. Proto i barevně posunutý ciferník vypadá bíle bez porovnání s lunetou. Upraveno 4. prosince 2013 uživatelem ggrand
Tomak Odesláno 4. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2013 Já měl vnější AR na Fortisech, kde mne celkem s..l, projevoval se až moc silným fialovým odleskem a byla na něm silně vidět každá šmouha, kapka či otisk prstu - případné škrábnutí by pak na sebe muselo taky vcelku upozorňovat. Teď mám vnější AR na breitlích, který krásně mizí sklíčko pro lepší odečet času :-) odlesk je pouze mírný a k žádnému nepatřičnému zvýraznění šmouh nedochází - myslím, že i případné drobné poškrábání by nebylo nijak zvlášť vidět, a kdyby ano, tak se dá AR sundat. Pro mne je závěr takový, že vnější AR ala Fortis již nechci, zato ten Béčkový byl jedním z hlavních důvodů, proč mne ty hodinky tolik zaujaly a proč jsem si je koupil - dává jim totiž další rozměr.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se