Jump to content

Recommended Posts

Posted

v poslednom case sa mi doma objavilo niekolko hodiniek ktore by mali byt vodotesne. ale s kazdymi chodit k hodinarovi a merat to by islo aj do penazi. tak som hladal riesenie ktore akym by sa to dalo vyriesit doma. nasiel som asi 2 sposoby ktore su realne a vyzeraju aj zrealizovatelne doma. prvy bol tento: http://flynwill.com/Watches/Waterproof/index.html ale zdalo sa mi to zlozite vyrabat. 

druhy sposob je tento: http://www.christopherwardforum.com/viewtopic.php?f=33&t=10816

material na to je lahko dostupny a nie drahy a da sa to vyrobit bezproblemov doma.

kto vie anglicky moze si to precitat cele ja to len zhrniem narychlo: zaklad je filter na vodu, do ktoreho sa natlaci vzduch (ja som dal 6 bar) filter by mal byt robeny do 10 bar. po natlaceni vzduchu sa necha odstat vsetko lebo ak je mala netesnost v hodinkach tak sa vzduch pomaly natlaci do hodiniek. odporucane je od 5min dlhsie az po hodinu. ja som nechal 15minut. potom sa to pretoci a vypusti sa tlak ktory je v nadobe. a vtedy sa zacne vytlacat vzdych z hodiniek ktory sa tam natlacil ak hodinky su netesne a je presne vidiet miesto kadial to unika. ak neunika mali by byt hodinky tesne. male bublinky sa urobia vzdy ked su hodinky suche.

tu je niekolko fotiek mojej verzie. ja som dal len jedenu plastovu zatku (stupel) pod hodinky. to je kvoli tomu aby sa nemuselo tolko vzduchu tlacit dnu a ked sa to otoci aby bola hladina vyssie. drziak na hodinky je z ohybneho plastu.

nevidel som ziadny unikajuci vzdych z hodiniek. preto si myslim ze vsetky tesnenia ktore som menil drzia. budem hodinky pouzivat pri kupani, plavani a uvidim ci vydrzia. 

ma niekto daky napad alebo informaciu ako to urobit lepsie? normalny tester co sa predava (stoji asi 4x viac ako toto) je na podobnom principe ale tlacia do neho viac tlaku. to by som aj ja rad ale budem musiet nasjt daku nadobu ktora znesie viac tlaku.

vdaka za citanie a pripadne komentare.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

a kdyz hodinky nebudou vodotesny, muzes s nima rovnou k hodinari na vysuseni... to radsi dam tu stovku za test u hodinare... nehlede na to, ze timto DYI nezmeris podtlak...

Posted

a kdyz hodinky nebudou vodotesny, muzes s nima rovnou k hodinari na vysuseni... to radsi dam tu stovku za test u hodinare... nehlede na to, ze timto DYI nezmeris podtlak...

ked budu netesne pri teste u hodinara, tiez ich bude musiet vysusit ;)

Posted

ved tu ide o princip ze voda do hodiniek nenatecie! lebo su natlacene vzduchom. ked sa to otoci a hodinky sa ponoria tak sa vypysti ten tlak a vlastne vecsi tlak je v hodinkach ktory zacne unikat z hodiniek von. takze sa dnu voda nedostane. ked by sa ten tlak nevypustil tak sa tlakom moze dnu voda dostat. a dalsia vec vodas sa tazsie dostane dnu ako vzduch.

u hodinara ak to robi tymto pristojom tak je to ten isty pricip:

Widened-font-b-Watch-b-font-font-b-Water

Posted

Jen za to, ze ses do toho pustil mas u me palec nahoru a fandim tomuhle projektiku. Ale asi bych to s drazsima kouskama neriskoval.

Posted

Vyborne! Kdo si hraje, nezlobi a tady to ma navic takovou hezkou vedeckou, experimentalni prichut. Az narazis na nejaky netesny kousek, tak bys to mohl treba natocit, jak z toho utikaji bublinky, to by me zajimalo. ;) 

Posted

Nápad je to bezva, ale pokud to dobře chápu, hodinky musí být aspoň přibližně vodotěsné. Když budeš takhle zkoušet staré Primky, žádný přetlak se v nich neudrží a bude z nich akvárko v ten moment.

Posted (edited)

Mně se to teda na hraní moc líbí a bavilo by mě tam strkat i dražší kousky (po předchozí kontrole u hodináře  :lol2:  ),zkusit něco bez WR jestli je rychlejší utopení než vylovení,tím by odpadlo odbahnění a vysušení :-),no jo,ale na to mi stačí vana.Každopádně není to cesta jak se za každou cenu vyhnout hodináři,stejně budeš kupovat těsnění a pak se s tim piplat,když to bude korunkou nebo heliákem,tak do toho nepudu vůbec.Radši dám přednost hodináři a jeho způsobům měření WR,ale je to bezva hračka,která zaujme celou rodinu a v těch lepších chrono rodinách i manželku !!!  :clap:

Jinak,když už tu byly zmíněny Primky,tady je jedno vlákno k tématu,a ještě jeden návod na hraní v jiném vlákně:

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/54115-prim-vodotesnost/

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/1642-vodot%C4%9Bsnost-a-rosen%C3%AD-skl%C3%AD%C4%8Dka/

Edited by Daemonultimate
Posted

me tvrdili, ze oni meri pruhyb sklicka. ale je fakt, ze hodinar mel tester jen na 200m WR..

Mně zase že se měří průhyb víčka pouzdra v desetinách mikrometrů, 200 m WR neni špatný číslo,pro suchou cestu.Asi taky záleží na hodinkách,jestli tam  těch 200 dá.Já bych to ani dělat nechtěl,bouchne to a pak to sbírej  :lol2:

Posted

ja netvrdim ze do toho budem hned macat rolex alebo omega- take hodinky ani nemam :( ale na tie moje stare to uplne staci si myslim. a zakazdym ked tam nieco vymenim ist k hodinarovi a platit sa mi nechce. na tychto dw6600 som menil vsetky tesnenia na tlacitkach a tak som bol zvedavy ci to dobre vsetko sadlo. lebo jedno tesnenie nebolo original kedze sa zle zhanaju. ale myslim ze ucel to splnilo. a aj tak aby som bol kludny som to otvoril este raz po merani a pozrel ci dnu nie je voda alebo vlhkost. vsetko suche. takze  by to malo fungovat- zadne tesnenie je nove preto to tesnit bude aj teraz.

rad by som vyskusal aj netesne hodinky ale uz to nestihnem pretoze cestujem prec:( takze niekedy az ked sa vratim. chcem zistit kolko vzuchu sa zmesti do hodiniek a ako dlho by to fucalo ked by neboli tesne.

chcem sa spytat ako to mozu nerat prehybom sklicka ked napr mam citizen eco-zilla a tie su hrube 18.5mm a je tam zafirove sklicko urcite niekolko mm a aj ten obal nebude tenky ako na beznych. velmi silno pochybujem ze sa to prehne. a naviac su WR 300m. viem ze sa to robi dako podtlakom alebo podobne alebo tym pristrokom co som sem poslal. a aj v tom vlakne o prim co sem dal daemonultimate je podobny pristroj ktory to robi pretlakom a potom do vody. 

viem ze je to domace riesenie ale podla mna jednoduche a na bezne zistenie WR pre obycajne hodinky myslim dostacujuce.

• 1 year later...
Posted

Hm já na to teď narazil při koupi hodinek na watchuseek, kdy mi to ukázal prodávající ze stránek christopherward.forum. Už jsem skoro založil vlákno o výrobě :) No asi si to taky zkusím vyrobit je to dobrá hračka zničení bych se nebál, podle mě je to ten stejný princip jako právě u hodináře. Součástky si kupoval přesně dle návodu na foru ?