Kobliha Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 Doktorské hodinkyMoje starší recenze, kterou jsem před lety rozepsal, teď jsem ji drobně upravil a dokončil. Jedná se o starší model ?doktorských? (nebo hypochondrických?) hodinek vyráběný od r. 1998. Je to druhá generace Multifortu, první pochází z roku 1934. To, co je na nich nesmírně lákavé, je retro vzhled bez kudrlinek.Model se vyznačuje jednoduchým kruhovým pouzdrem, matným ciferníkem barvy slonové kosti s drobným potiskem černou a modrou barvou, jasně čitelnými ručičkami s centrální vteřinovkou a datumovkou umístěnou na 3 hodině. V široké kategorii ?pracovních? nebo ?profesních? hodinek se tento model řadí do poměrně úzce specializované a na trhu nepříliš zastoupené skupiny hodinek vybavených ?pulsometrem?. Údaje výrobcePohon: ETA 2824-2, automatVelikost: ? 39.00, výška 13mmSklíčko: Plochý safír, vnitřní antireflexZadní víčko: Nerezová ocel a minerální sklo, lisovanéOvládání: Korunka z nerezové oceliLuminiscenční materiál: SuperluminovaWater Resistance: 5 bar (50 m, 164 ft)Šířka mezi nožičkami: 20 mm Kalibr: ETA 2824-2Rozměry: ? 25.60 mm, výška 4,6mmFunkce: Centrální ručička pro hodiny, minuty a sekundy, datumové okénko, hacking a mžiková změna dataNátah: Automatický, obousměrný se zdobeným rotoremRezerva nátahu: 38 hodinFrekvence: 28 800 A/h, 4 HzKameny: 25 O firmě MidoSpolečnost byla založena ve Švýcarsku v roce 1918 Georgem Schaerenem. Dnes Mido sídlí ve městě Le Locle. Firma je členem Swatch Group. Název Mido pochází údajně ze španělského ?Yo Mido? - měřím.Firma proklamuje filozofii kombinace nadčasového designu s funkčností, které nadřazuje sledování módních trendů. Cílem je vyrábět hodinky z kvalitních materiálů, osazené přesnými pohony a nabízející vynikající odolnost proti vodě.Jako člen Swatch Group používá firma k pohonu svých hodinek produkci firmy ETA s modifikacemi. Použité pohony vyhovují velmi přísným parametrům kvality:- pro vysokou přesnost jsou seřizovány ve 3 polohách- použity jsou vysoce kvalitní pera Nivaflex NO- zdobený rotor- Incabloc proti otřesůmMido vyvinul techniku těsnění korunky korkem, nazvanou Aquadura. Speciální úprava udržuje korek vlhký a ten si tak dlouhodobě zachová svou pružnost. I když není korunka zcela zasunuta, je stále voděodolná. Aquadura je určena pro častý kontakt s vodou, ale ne pro hlubinné potápění.Perličkou je, že v některých asijských zemí jsou hodinky Mido vnímány jako ?oficiální? hodinky pro ty, kteří pracují na vysokých vládních místech, kde by značky jako Rolex nebo Omega byly považovány za příliš okázalé. Historie modelové řady MultifortKolekce Multifort se poprvé objevila na trhu v roce 1934. Pod vedením George Schaerena byla vyvinuta spolehlivá, robustní a odolná řada. Designem nijak nevybočovaly z dobové produkce. Z řady však hodinky Mido vystoupily v padesátých letech uvedením modelu Multi-Centre Chronograph. Design a především funkčnost jsou bonbónkem pro sběratele. Všechny ručičky jsou umístěny centrálně. Připomínám, že se jedná o chronograf! Díky tomu zůstává obrovský prostor na ciferníku pro umístění různých stupnic. Myslím, že právě vzhled tohoto modelu byl inspirací pro návrh recenzovaných hodinek, které byly na trh uvedeny v roce 1998. A nezůstaly osamocené. S pulsometrickou stupnicí se vyráběly i hodinky v obdélníkovém pouzdře, které kromě data měly i ukazatel dne v týdnu. Obdobné provedení si přinesly i chronografy jak v kulatém, tak obdélníkovém pouzdře. Ty však místo pulsometrické měly tachymetrickou stupnici. V pouzdře shodném s recenzovaným modelem se vyráběla i další barevná provedení ciferníku už bez pulsometrické stupnice.Dnes už je tato generace minulostí. Řada Multifort zůstala zachována i v nynější produkci firmy, hodinky se ale více přiblížily současným trendům, zvětšily se, ale stále mají svou dávku elegance. PohonO pohon se stará mechanický strojek s automatickým natahováním ETA 2824-2. Průměr strojku je 25,60 mm, má centrálně umístěnou hodinovou, minutovou a vteřinovou ručičku s hackingem a datumovku s mžikovou změnou. Strojek umožňuje i ruční nátah. Rotor automatického nátahu je dekorovaný ženevskými pruhy, okraj colimaçonnée diamant.Na rotoru je nápis Mido, bohužel moderním bezpatičkovým tiskacím písmem. Nápisy na strojku jsou gravírované a pak vyplněné černou barvou (sériové číslo na pouzdru vymazáno).Jen zkusmo jsme měřil odchylku a je pro mě neuvěřitelné +4 sekundy za 10 dní. Asi něco skutečně bude na proklamovaném ?štelování? pohonů firmou Mido. PouzdroCelkový tvar pouzdra je přísně účelový, odpovídající ?pracovním? hodinkám. Nejsou na něm žádné zdobné prvky, žádné samoúčelnosti. Průměr pouzdra bez korunky je dnes už ?zastaralých? 39mm, ale přesně odpovídá historizujícímu nádechu hodinek. Tloušťka pouzdra je 10mm, nožky sahají svými konci pod dno pouzdra, takže celková výška je téměř 13mm. Rozteč nožiček je standardních 20mm. Safírové sklíčko je ploché s vnitřní antireflexní úpravu. Dýnko je zaskleno plochým minerálem. Prosklení dýnka retro hodinek omluvíte ve chvíli, kdy se podíváte na krásně zdobený strojek.Celé pouzdro je leštěné. Na ocelovém prstenci dýnka je kolem dokola gravírováno několik údajů ? především psacím písmem vyvedený název výrobce, dále základní modelové číslo a sériové číslo a pak také údaje o systému Aquadura, voděodolnosti do 50m, nerezové oceli a safírovém horním sklíčku.Název firmy na pouzdru gravírován psacím písmem. Korunka je signovaná velmi drobným nápisem Mido s použitím psacího písma a nastavují se jí obvyklým způsobem čas a datum. CiferníkBarva ciferníku je jemně okrová. Dalo by se říci, že je hodně blízká pleťové barvě. Ciferník je absolutně plochý, bez náznaku jakéhokoli strukturování. A právě to, spolu s jemným a ostrým potiskem a tvarem a barvou ruček, mu dává neuvěřitelně historizující vzhled a koneckonců i upoutává pozornost. I laik dnes rozezná na hodinkách subciferníky chronografu, ale v případě těchto hodinek nedokáže identifikovat, proč je ciferník na první pohled jednoduchých hodinek tak hustě potištěn.Od středu k obvodu číselníku jsou arabské číslice hodin s tištěným stínováním a vyplněné superluminovou. Číslice 3 je (naštěstí) zcela vynechaná a na její pozici se nachází datumovka. Bohužel poněkud ruší její standardní bílá barva. Směrem k obvodu následuje minutová a sekundová stupnice a po nich dvě řady "pulsometrické" stupnice; každá obíhá polovinu kruhu. Ty jsou po obvodu celkem 4, takže se dá začít odečítat každých patnáct sekund. Dvě z pulsometrických stupnic jsou tištěny modře, všechny ostatní černě. Jen krátce se zmíním o funkci pulsometrické stupnice. Pomocí sekundové ručky se začíná měřit od pozice 0, 15, 30, 45 sekund a počítá se 15 pulsů (nebo kmitů atp.). Po dosažení patnácti pulsů se na patřičné stupnici odečte v místě, kde se nachází vteřinovka, počet pulsů za minutu. Rozsah měřitelných údajů je od 32 do cca 400 pls/min.Jedná se vlastně o obdobu tachymetrické stupnice leteckých (nebo jiných) hodinek. Jen místo rychlosti se zjišťuje počet pulsů.Na ciferníku je dále pod číslem 12 vytištěn černou barvou nápis Mido s použitím psacího fontu a nad číslem 6 jsou doplněny texty MULTIFORT a AUTOMATIC. Do oblouku provedený popis SWISS MADE je rozdělen patou číslovky 6. RučičkyPro tyto hodinky zvolili designéři nádherný klasický tvar černých alfa ručiček vyplněných luminiscenční barvou. Vteřinovka je černá, štíhlá, bez luminiscence a sahá až k nejzazší stupnici.Šířka lemování černou barvou na ručičkách je přesně taková, že výrazně přebíjí množství údajů na ciferníku a hodinky tak zůstávají naprosto přehledné a stále lehce čitelné. ŘemenŘemen je středně hnědý kožený s černým prošitím. Šířka řemene je běžných 20mm a v místě spony je šířka obvyklých 18mm.Klasická spona je signovaná. ZávěrHodinky ve mně evokují klid v podobě ?starých dobrých časů?. Jakoby vypadly z filmu ?Postřižiny?. Vyvolávají potřebu v klidu si sednout v příjemné společnosti, s červeným vínem, s doutníčkem (nebo jak komu libo) a při pohledu na ně si vychutnávat plynutí času a vzpomínat na ty staré dobré, které se už nevrátí?
Kid_A Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 krasna recenze, krasne fotky. vic takovych...
ondra.palas Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 MIDO je tu trochu nedoceněná značka. Tenhle model není úplně můj nejoblíbenější, ale recenze je dobře napsaná. Brzo bych rád něco od téhle značky vyzkoušel.
villain83 Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 Zajimavy cteni,Mido se mi uz nekolikrat pripletlo do cesty,jednou uz jsem jeden model Multifort malem koupil..s tou nedocenenosti souhlasim.
Vit Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 Ještě mě napadá Kobliho, používáš to měření pulsu?
bohus76 Odesláno 17. května 2014 Nahlásit Odesláno 17. května 2014 Zajimavy cteni,Mido se mi uz nekolikrat pripletlo do cesty,jednou uz jsem jeden model Multifort malem koupil..s tou nedocenenosti souhlasim.Já mám tady tyto a spokojenost velká,i ta velikost 36mm mě vyhovuje.Jaké jsi měl v hledáčku?
Kobliha Odesláno 17. května 2014 Autor Nahlásit Odesláno 17. května 2014 Ještě mě napadá Kobliho, používáš to měření pulsu?Ačkoli bych mnohdy měl, tak ne.
MarosRy Odesláno 29. května 2014 Nahlásit Odesláno 29. května 2014 Pan Kobliha, vedeli by ste mi prosim poradit aj moznost, kde sa daju tie krasavice kupit? Pripadne niektory iny clen fora?Dakujem.
Vit Odesláno 29. května 2014 Nahlásit Odesláno 29. května 2014 Já mám tady tyto a spokojenost velká,i ta velikost 36mm mě vyhovuje.Jaké jsi měl v hledáčku? Hezká fotka Bohušu, tos fotil ty?
Kobliha Odesláno 29. května 2014 Autor Nahlásit Odesláno 29. května 2014 (upraveno) Pan Kobliha, vedeli by ste mi prosim poradit aj moznost, kde sa daju tie krasavice kupit? Pripadne niektory iny clen fora?Dakujem.Dobrý den,občas se objevují na eBay, naposledy prošly za zřejmě slušnou cenu na německém eBay v březnu:Momentálně jsou k mání na US eBay, ale ta cena (s dopravou a se clem) už je přehnaná.Pak jsem na ně ještě narazil tady, ale obchod nemám ověřený a nevím, jestli posílají na Slovensko. Upraveno 29. května 2014 uživatelem Kobliha
Tower Of Power Odesláno 17. července 2014 Nahlásit Odesláno 17. července 2014 Konečně mi někdo vysvětlil, jak je to s měřením pulsu! Díky! Pořád mi ale vrtá hlavou jedna věc: mám stejné hodinky s chronem, kde se puls měří pomocí vteřinovky u stopek. Pořád ale nevím, zda se ozva, při které stisknu startovací tlačítko, do měření počítá, nebo nikoli a první vteřina je vlastně až ta druhá...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se