Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Genta v dresu Omega.

Hodinářský bůh Gerald Genta byl znám pro své umění navrhnout hodinky, které se okamžitě staly ikonou. Nautilus, Royal Oak, Ingenieur, ale i Constellation. Modely, které uvedl v život jsou na trhu dodnes. Constellation, měl to štěstí, že se dočkal od Genty i faceliftu. Po Constellation Pie-Pan přišel v 60. letech model C-Shape. Jak napovídá název, tvar pouzdra připomíná písmeno C.

První verze byla s kalibrem 561 (pro neznalé ten, který pokořil rekord ve 100.000 strojcích v řadě, které dostaly certifikaci chronometru). Následoval kalibr 564 s rychlým nastavením data a následně top model ve zlatě s kalibrem 751.

Gerald-Genta-Omega-COnstelation.jpg

Kalibr 751 bývá popisován jako svatý grál produkce přelomu 60 a 70. let. Jedná se totiž o špičku, kterou bylo v té době možné dostat. Vše navrženo a vyvinuto in-house. Přesnost a certifikace chronometru, datum a day-date. Poslední velký kalibr, který Omega produkovala před příchodem quartzové krize v polovině 70. let. Malou zajímavostí je i cenové srovnání modelů té doby. Model s celozlatým pouzdrem byl dražší, než Rolex Day-Date se stejnou komplikací.

Koncem 60. let dostala pouzdra zlatou lunetu s vroubkovaným profilem (ocelová bílé zlato a odpovídající žluté u celozlatých) a dvě nové verze číselníků. Písmo i rozložení zůstalo zachováno, jen se změnil materiál povrchu - žluté a bílé zlato, vždy s linkovaným motivem. 

A to je i případ těch mých. Je to model 168.029 z roku 1968 s kalibrem 751, gold-capped pouzdrem (síla zlacení někde kolem 200-250 um 14kt. zlata), zlatou lunetou a číselníkem z bílého zlata. Hrany mají stále původní brus. I zlatý emblém Constellation je stále ostrý a viditelný.

post-922-0-57495600-1405346494_thumb.jpg

post-922-0-95942900-1405346502_thumb.jpg

Nějaká data ke strojku:

19.800 kmitů za hodinu

rezerva nátahu 50 hodin

24 kamenů

obousměrný nátah

kolečko setrvačky ze slitiny berylia, železa a mědi (beryliový bronz) 

základna a součásti z beryliového bronzu s galvanicky pokovenou mědí

ilustrační foto (Tim Mackrain)

movement-1.jpg

movement-2.jpg

Tehdejší norma pro životnost součástek byla 265 let každodenního užívání při pravidelném servisu 5 let. Kolik takových hodinek najdete dnes?

To nejlepší jsem si nechal záměrně na konec. Hodinky jsem koupil přes belgický e-bay a když jsem se měl setkat s prodejcem, už adresa ve mně vyvolávala mírné šimrání. Laeken - znalci místopisných reálií si rychle vybaví sídlo belgické královské rodiny. V art deco restauraci mě přivítal veselý stařík s hodinkami na každém zápěstí. Gentu samozřejmě znal. Stejně jako znal historii modelů Seamaster a Constellation ve kterých přišel. Během hodiny jsem si mohl popovídat o hodinkách tak jako s nikým za rok tady v Belgii. Velmi příjemné setkání, ale na závěr mě musel zklamat - prý není z královské rodiny. To jsem snad ani nemohl čekat...

Jen se zná s jejich hodinářem a ten mu ty hodinky celý život servisoval :D

• Dát hlas 2
Odesláno

Díky! Je to po delší době můj návrat k vintage hodinkám a mám z nich obrovskou radost.

Přidám ještě pár koukatelných fotek. Zajímavý je odstín zlata obou hodinek. 

post-922-0-95004400-1405348481_thumb.jpg

post-922-0-67171300-1405348500_thumb.jpg

post-922-0-33807400-1405348492_thumb.jpg

post-922-0-48906700-1405348474_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Dodnes nevím, co se ve mně hnulo, že jsem ti pustil ty diplomaty... :frusty:  :D Jdu shánět další...

Jinak Omegy samozřejmě supr a příběh parádní...

Upraveno uživatelem m.n.
Odesláno

Krásné Omegy s nádhernou lunetou korunované parádním příběhem.

Přiznám se, že jsem netušil že u zrodu Constellation stál Genta, podle mě to trefil hned napoprvé a Pie-Pan ve zlatě jsou pro mě Top. 

Můžeš prosím objasnit, jak je to s tím cifrem? Jakože je pozlacený, nebo je jeho převážná část zlatá a jak je udělaná ta krásná struktura? 

Odesláno

Neskutečnej mazec, hlavě ten ten cifr je prostě bomba. Hodit je na padnoucí řemen a budou TOP.

OT: Kolik se tak v Belgii točí vintage Omeg? Tady v ČR je docela problém něco sehnat a na kauf na slepo dle fotek zatím prostě nemám gule.

Odesláno

Krásné Omegy s nádhernou lunetou korunované parádním příběhem.

Přiznám se, že jsem netušil že u zrodu Constellation stál Genta, podle mě to trefil hned napoprvé a Pie-Pan ve zlatě jsou pro mě Top. 

Můžeš prosím objasnit, jak je to s tím cifrem? Jakože je pozlacený, nebo je jeho převážná část zlatá a jak je udělaná ta krásná struktura? 

Technologii bohužel neznám. Tady jsem udělal několik detailů. 

post-922-0-13422200-1405362803_thumb.jpg

post-922-0-28889100-1405362768_thumb.jpg

Vintážní Omegy jsou v Belgii dost časté. Nicméně nemá to vliv na cenu, hodinky jsou tu dražší než v ČR.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...