Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Protože mám chvilku času, dovolím si přidat malou recenzi těchto hodinek:

Fortis B42 Flieger (Pilot) Chronograph

Původně jsem o fliegrech ani neuvažoval. Značku Fortis jsem vedl v patrnosti, coby dobrého švýcarského výrobce, nicméně jsem jej nijak nefavorizoval.

Přesto vše se ke mně dostaly hodinky Fortis Flieger Chronograph. Nemůžu zapírat, že se tak stalo přičiněním Chronomagu.

V hodinkách je osazen kalibr 7750, s rozmístěním subciferníků 6, 9, 12, což je dle mého názoru to pravé a nejlogičtějších. Vpravo je pak místo na datum a den. Toto rozmístění ciferníku jsem měl v plánu pořídit na svých prvních chronech v automatu. V plánu bylo něco snad s černým cifrem?

Pouzdro hodinek má průměr 42 mm. Je poměrně dost vysoké. Jedná se o bytelné hodinky, které však nepůsobí nějak goliášky. Proto nevadí ani poměrně velká korunka. Při mém průměru ruky cca 19 mm je velikost hodinek tak akorát.

Čeho jsem si všiml jako prvního, je masivní rotor automatického nátahu. Při jeho pohybu mám pocit, že mi hýbe rukou. Pokud mám volně hodinky na ruce a zatřepu rukou, hodinky doslova poskakují pro ruce, tak je pocitově rotor masivní. Nevím, zda je to běžné u tohoto kalibru, nebo to jde za Fortisem, ale v podstatě je to takový bonus na víc - hodinky s masáží zápěstí.

Řemen jsem doplnil nový, Rios Oxford, který jsem osobně vybral za asistence Bakera v Strapshopu, čímž ještě jednou děkuji za pohodový přístup. Můžu jen doporučit.

Hodinky díky své výšce a ?snad kvůli tomu rotoru? poměrně dost váží. Prostě, pokud by měly spadnout z ruky, asi by to majitel zpozoroval.

Tyto fliegery mají ještě umístěné stěžejky níže, než se dávají u novějších, ale je to celkem jedno.

Při pohledu na ciferník je vidět, že subcifry nijak ciferník nerozbíjejí, působí konzistentně. Zaujmou modré ručky, které z tmavě modré barvy ožijí při naklonění hodinek proti světlu. Pak svítí světle modrým odrazem, který k bílému (šampaňskému) ciferníku pěkně ladí. Obdobně se mají chovat i indexy, které však jsou místy bez barvy, což mne u tak renomované značky udivilo. Nový cifr stojí poměrně dost, a protože mne to nijak extra neirituje, nechávám toto už tak, leda že by se našel někdo, kdo by to zvládl opravit za rozumný peníz.

Po otočení hodinek je s ohledem na průměr hodinek zdařilý průhled na strojek, které je oblemovaný popisem o vodotěsnosti atd.

Na přesnost hodinek má vliv, zdali jsou položené, nošené nebo ve winderu. Zvlášť moc jsem to neměřil, takže tento údaj nemám.

Celkově hodinky hodnotím jako vydařené, a to zejména díky vzhledu ciferníku s dobře umístěnými subcifry a famózními modrými ručkami.  Dle mého gusta sedí hodinkám jak černá guma, tak hnědý kožený řemen.

Takže ačkoliv jsem původně pilotky nechtěl, tyto ??.. skoro se mi nechtějí sundávat z ruky

Kalibr

Pochod

Automatika

Kalibr/Mechanismus

ETA 7750

Reserva chodu (h)

45 h

Plášť

Materiál pláště

Ocel

Průměr

42 mm

Výška

15 mm

Vodotěsný

20 ATM

Materiál lunety

Ocel

Sklo

Safírové sklo

Ciferník

Šampaňské barvy

Číselný ciferník

Arabské

Nějaká foto:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

a na ruce

Odesláno

Tak ty polohy to nevím, zatím tak, možná později... až je konečně budu sundávat z ruky.

Jinak se tvářila celkem v poho, ikdyž furt čuchala k cifru, snad to není na fotce olízané :)

Odesláno

Táto biela verzia s tmavohnedým remeňom je nestárnuca klasika. Veľmi dobrý výber. Rotor je aspoň čiastočne dekorovaný, nie je to suchotina ako napríklad u Flieger day/date. Ale že niektoré indexy sú bez farby? S tým som sa ešte nestretol.

Odesláno

Dík za recenzi fortisové klasiky.

Pokud na číselníku chybí některé lumi body - na fotkách tento detail není vidět - zeptej se u pánů Knespla a Majzlíka, jestli by to zkusili.

Odesláno (upraveno)

Tak, že budu fotit někde v kumbále lumi, to mne tedy nikdy nenapadlo. Lumi je lumi, svítí jen chvilku.

Přikládám taky pár fotek průhledu. U těchto Fortisek došlo u rotoru k faceliftu, ty moje jsou před FL.

Taky bych opravil jednu z nej chyb v textu. Jak je vidno i z obrázku, nemám průměr ruky 19 mm. Zato obvod zápěstí cca 19 cm ano.

Upraveno uživatelem p3k
Odesláno

Moc pěkné hodinky.

Ta barva, která se ztrácí je ta stříbrná na hodinkových indexech?

(10, 8, 7, 5 ? nebo je to jen odlesk?)

Odesláno (upraveno)

Ano

Indexy - ta čísla jsou origo namodřené.

Upraveno uživatelem p3k
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Ahoj, pěkná recenze a gratuluji k novému přírůstku.

Sám jsem zpřesně nad těmito hodinkami zde  před pár měsíci intenzivně přemýšlel, ale nakonec jsem se - možná zbytečně - zalekl právě toho ciferníku a šroubovací korunky.

Nyní jsem už druhým týdnem majitelem stejného modelu, ale na ocelovém tahu a jen potvrzuji naprostou fascinaci modrými ručkami v kombinaci s antireflexem a cifrem v barvě šapaňského.

Ať ti dobře a dlouho slouží.

• po 3 týdnech...
Odesláno

Pěkné foto, supr!

Ty ručky se mění v tisíci odstínech modré, kolikrát to ani nejde vyfotit.

Jelikož máš novější kus, zajímalo by mne jak jsi na tom s luminiscencí?

Foto té moje v rozsahu pěti minut je vyfocena výše.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...