Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Panove, Rangemany uz sleduju nejakou dobu. Dnes jsem se prokousal celym vlaknem a v podstate nevidim duvod neporidit. Trosku me ovsem odrazuje velikost. Nekdo tu asi o 40 stranek zpet zminoval, ze ma jeste Mudman G9000. Ty ja mam taky, tak by me zajimalo srovnavaci foto. Je-li to mozne.

Diky moc.

Odesláno

Tak, po dlóóó.....óóóuhé době jsem se opět odhodlal přispět zde na fóru. Bystřejší už jistě napadlo, proč do tohoto threadu. ;-)

Po mém dvouletém soužití s Monstry jsem naznal, že potřebuji nové/jiné hodinky. Ne že bych byl s Monstry nějak výrazně nespokojen (či dokonce chytnul zde známou chorobu) - to bych je nenosil dva roky v režimu 24/7 - ale přece jen úplně nesplinily to, co jsem očekával. A to je přesné zobrazování času. Asi jsem už, za ty předchozí roky (před Monstrama) natolik navykl na luxus přesnosti quartzových strojků, že mechanické hodinky pravděpodobně nejsou pro mě to pravé ořechové. No a tak jsem se rozhodl jít, po hodně dlouhých letech strávených s ručkovými modely, do "digitálek". Přece jen, život je změna. 

A jak už jsem naznačil v prvním odstavci tohoto příspěvku, tou změnou jsou Rangemany. Prostá edice "holobyt", jak už tu bylo někde řečeno - tzn. černé, s obyčejným páskem, prostě žádná extravagance. Hodinky jsem si "naježil" minulý rok na vánoce (resp trochu s předstihem, na začátku prosince). Po prvotním nadšení a hraní si se všemi různými funkcemi jsem si hodinky nakonec nastavil tak, jak jsem potřeboval. Což je hlavně vypnutí všech blbostí a žroutů akumulátoru, jako pípání tlačítek, automatické osvětlení apod.

Protože jsem chtěl ale zjistit, jam moc přesně se japonským inženýrům podařilo vyladit krystal u mého konkrétního kusu, vypnul jsem kompletně i radiovou synchronizaci času. To bylo někdy v půli prosince minulého roku. Zpočátku jsem byl nervózní a několikrát kontroloval, zda jsem skutečně radiový příjem vypnul a zda datum poslední synchronizace je skutečně 15.12.2015. Moje nervozita pramenila především z toho, že jsem dlouhou dobu nemohl zjistit žádnou odchylku času a tak jsem si myslel, že hodinky se stále nějak synchronizují. Ale naštěstí ne. Nyní, po přesně třech měsících od vypnutí rádiového seřizování už hodinky dělají cca +1,5 sec oproti přesnému času! ;-)

A to je to, proč sem vlastně píšu - zkoušel někdo také vypnout na Rangemanech (či jiných "rádiech") synchro? Je tohle jejich běžná odchylka? Nebo mám štěstí na kus, co dělá jen cca +0,5 sec měsíčně?

Na závěr ještě několik postřehů a shrnutí k hodinkám:

Plusy:

• vypadají "brutálně" a rozhodně nepřehlédnutelně,
  • v mém případě slušná přesnost i bez zapnuté rádiové synchonizace,
  • bezúdržbovost (solár),
  • odolnost (už žádné obavy, když jdu kolem futer),
  • bambilion funkcí, z nichž některé pravděpodobně vůbec nevyužiji.

Mínusy:

• vzhled nemusí sedět každému a jsou situace, kam se tyto hodinky opravdu příliš nehodí,
  • trošku horší odečet času za šera, (bez použití osvětlení) - v tomto se s předchozími Monstry nemohou rovnat, ale to jsem očekával - prakticky to ani není mínus, neboť tímto neduhem trpí všechny "digitálky".
  • velmi slabá slyšitelnost "pípání" - alarm je pro buzení prakticky nepoužitelný. (Několikrát testováno - když mám hodinky na ruce, tak prostě těch 10 sec anorektického pípání nestačí na návrat z Morfeovy říše.) Stejně tak signalizace konce odpočtu timeru - v běžném denním ruchu nepostřehnutelné. Prostě slabý zvukový projev je jedním z největších (IMHO) mínusů těchto jinak skvělých hodinek.
  • a to je asi tak vše - jiné negativa jsem neobjevil.
Odesláno

Hezky napsáno...

Přesnost jsem takhle nezkoušel, protože nesynchronizované Rangemany, to je něco jako rouhání.  :lol2: Ale jinak dobrej pokus. Já jsem zase jeden čas měl dvoje casia, řízená rádiem. Rangemany a pak nějaké ana - digi z řady lineage. Synchronizovaly se v noci ve stejnou hodiny a večer, při pípnutí v celou hodinu, bylo zřetelně slyšet, že se navzájem rozcházejí. Ale hlouběji jsem to nezkoumal.

Jinak s těmi monstry to mám úplně stejně. Líbí se mi, jsem rád, že je mám, ale co je to k..va za hodinky, který jdou podle toho, jak je položím? :lol2:  :lol2:  :lol2: A tak poslední dobou jsem si taky nějak zvykl na digi a Rangemany tahám do práce a všude... 

Návštěvník Strocek
Odesláno

S tím zvukem alarmu musím taky souhlasit. Mě teda vzbudí, ale víc by určtě bylo lepší, né tak hodinová signalizace, ale u alarmu by to určitě bylo plus. Co je docela velký mínus, a bylo to tady již zmíněno, je kvalita řemínku (model holobyt), který by mohl být určitě lepší. Měl jsem protreky PRW-1300 a ten řemínek byl daleko příjemnější, ohebnější i silnější a po několikaletém užívání pořád ve formě. Nevím jak je to s tím karbonovým páskem na modelech z Japonska, ale ten základní je u hodinek za vosum kůlů (koupil jsem je v koscomu) nic moc.

Odesláno

Amser: Super recenze! Ten postřeh kolem přesnosti mne překvapil, protože pokud byl opravdu po celou dobu vypnutý příjem rad. signálu, tak klobouk dolů.

Odesláno

Amser: teda ta přesnost je hodně solidní - byly po většinu času nošeny? Odkládány na noc? (ptám se jestli jim aspoň trochu lítala teplota - mám nějaké quartz Seiko a jejich přesnost je podobná, ale ony leží na poličce a dva roky nebyly na ruce).

Jinak ten pokus s přesností stojí za zopakování, mám dojem, že moje měly po týdnu už kolem sekundy. Zkusím změřit :)

Odesláno (upraveno)

2 Sphinxx - opravdu mám příjem od toho 15.12.2015 vypnutý. Ale mělo mě to trknout hned když jsem je koupil - po vyndání z krabičky šly o cca 3 sec dopředu a datum poslední synchronizace bylo 6 měsíců staré (tzn., že byly zřejmě půl roku zavřené v krabičce). Ale to jsem si nějak hned neuvědomil. Až když jsem tu synchronizaci úplně manuálně vypnul, tak jsem po pár týdnech nervózně kontroloval dle manuálu, (samozřejmě dle originálu k hodinkám přiloženému - českým překladům moc nevěřím) jestli jsem to udělal správně. Udělal. Jak už jsem psal, byl jsem nervózní, protože u relativně "obyčejných digi" jsem rozhodně nečekal takovouto základní přesnost - spíš jsem se obával toho, že díky rádiovému řízení si inženýři nedělali moc hlavu s přesným chodem a proto jsem chtěl otestovat, jak moc přesně/nepřesně jdou bez synchra... A byl jsem (pozitivně) překvapen. Přesnost +6 sec/rok jsem rozhodně neočekával... ;-) Ještě počkám, co s přesností udělá léto a vyšší teploty. Od okamžiku, kdy jsem je koupil a nasadil na ruku jsem je nesundal - hodinky tak jedou v stálém teplotním režimu 33.3°C (co ukazuje přímo čidlo teploty v hodinkách) a při mém obvyklém "furtnošení" (24/7) tak mají ideální a stabilní teplotní prostředí. (Tohle je i odpověď pro DaveG17). V létě a venku se asi zahřejí více, tak uvidíme.

2 Bushman - Omlouvám se za rouhání,   :notworthy: prostě jen testuji. Za mě zatím s přehledem nejpřesnější hodinky, co jsem kdy vlastnil. Tak jsem jen chtěl vědět, jestli je to tohoto typu (nebo obecně u G-Shocků) vlastnost, nebo jsem měl prostě jen štěstí na unikátní kus. Co se týče řemínku - uvidíme jak obstojí při mém nošení. Jak už jsem uvedl výše, hodinky mám na ruce pořád (a z toho důvodu jsem u všech předchozích modelů preferoval výhradně kovové tahy) a tak můžu zase za dva roky poreferovat... ;-)

Upraveno uživatelem Amser
Odesláno

Jinak ještě k synchronizaci - těch prvních 15 dnů, co jsem ji měl zapnutou, se pravidelně a spolehlivě synchronizovaly každou noc, i když jsem je měl na ruce v posteli. Možná to bude tím, že ložnici mám na západní straně a v zástavbě před barákem (oknem) není nic, co by omezovalo výhled na Mainflingen. ;-)

Odesláno

Amser: Díky, tak na tohle se zaměřím a zkusím to také, protože mě to docela zajímá. Obvykle chodí digitálky kolem +2 až +3 sec./měsíc, takže tohle by byla super přesnost.

Odesláno

Mam Mudmany a ty se predbihaji pomerne hodne. Za interval zmeny casu letni/zimni to je necela minuta. Nijak me to zasadne netrapi, ale ty Rangemany s takovou odchylkou jsou super.

Odesláno

Shit. Ty moje jsou za týden 2s do plusu. To se mi ale fakt hodně nelíbí, takhle blbě mi žádné kvartzky ještě nešly :(

Návštěvník Chilliluk
Odesláno

Možná se dají seštelovat...pod víčkem bývá osmička šroub na třináctku klíč a tím trochu pootočíš a je to...no dobře, ve skutečnosti je to miniaturní šroubek s drážkou na plochý šroubováček, bývá u něj šipka, ve směru šipky se přidává, proti směru ubírá :-)

Odesláno

A je to tady... Nastal čas kocourům zaslíbený. Dlouhé dny, krátké rukávy, spousta světla pro naše solární články. A na displeji se dnes v noci rozsvítilo DST - neklamné to znamení, že se léto nezadržitelně blíží... Tak kocoury na ruku a vyhrnout si rukávy... :-))))

post-21737-0-97085600-1459093957_thumb.jpg

• po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Njn, kvůli DST jsem udělal ruční synchro a přišel tak o ty čtyřměsíční +2 sec... ;-)

Jinak statistické data jsou zajímavé:

Za den udělají cca +0,016666 sec.

Za měsíc je to cca +0,5 sec.

No a za deset let se předběhnou o celou minutu!

Asi při výrobě toho mého kousku asistoval ??????... ;-)

Upraveno uživatelem Amser
Odesláno

No vidíš, minuta za deset let, to slušný automaty zvládnou za jeden týden a to si ještě majitelé plácají po ramenou, jak jim jdou přesně. :-) Moje monstra si chodí podle toho, na jakou stranu je položím, to s kocourem můžeš dělat i psí kusy a nic je nerozhodí. Jak jsem dřív nemusel digitálky, tak ty Rangemany mě nějak chytly. Mám je už rok a měsíc a nechci je prodat - to je skoro zázrak.

Návštěvník Chilliluk
Odesláno (upraveno)

Njn, kvůli DST jsem udělal ruční synchro a přišel tak o ty čtyřměsíční +2 sec... ;-)

Jinak statistické data jsou zajímavé:

Za den udělají cca +0,016666 sec.

Za měsíc je to cca +0,5 sec.

No a za deset let se předběhnou o celou minutu!

Asi při výrobě toho mého kousku asistoval ??????... ;-)

To je úžasná přesnost i na digitálky. To za půl roku (cca interval změny na letní/zimní čas) udělají jen 3 vteřiny. To bych na nějaký řízení rádiem kašlal a machroval spíš s tím, jak mi ty hodinky dokážou jít přesně samy od sebe bez pomoci nějakýho vysílače a srovnal je vždy jen při změně času. Já kdybych měl rádiem řízený digi a zjistil, že když rádio vypnu, jdou vlastně hůř než průměrný quartzky bez rádia, tak okamžitě letí z domu - dělalo by to na mě totiž dojem, jako kdyby někdo říkal, že umí perfektně parkovat, ale jen s autem s parkovacími senzory...takže to vlastně neumí :)

Upraveno uživatelem Chilliluk

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...