Návštěvník vwtyp11 Odesláno 21. března 2022 Nahlásit Odesláno 21. března 2022 Dnes by oslavil narozeniny… Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
tmx Odesláno 21. března 2022 Nahlásit Odesláno 21. března 2022 (upraveno) před 13 hodinami, Void napsal: Jen takovy postreh. Ja mam dojem, ze si spoustu lidi mysli, ze se navaze na minulou sezonu a podle toho maji ocekavani. Moc to nechapu. Vzdyt maji novy auta a nikdo dost dobre nevi, jaka letos budou. Vzdyt v nove sezone neni zarucene, ze mercedes a redbull budou zase bojovat o 1 a 2. Kde byl redbull pred par lety, problemy s motory a co ja vim co jeste... Dal bych tomu par zavodu a podle toho pripadne nastavil ocekavani na tuto sezonu. Ja si to tedy nemyslím, ale stejně mě to překvapilo. Ferrari očekávaně na bedně (investice šly hlavně do 2022) a Haas minulý rok už peníze rval jen do 2022. Překvapující byl hlavně Magnussen po tak dlouhé pauze, palec nahoru. Zklamaní je pro mě zatím McL a Williams, čekal jsem větší úspěch. Ale první závod je stejně jen test, aktualizované díly budou mít až na dalších závodech, ne dřív než 3-5. A RB, resp. jejich hořící motor v AT byl vyloženě WTF moment. Upraveno 21. března 2022 uživatelem tmx
Ivan Lelák Odesláno 12. června Nahlásit Odesláno 12. června Je vůbec možný, že poslední příspěvek je tady z roku 2011? To tu nikoho nezajímá Formule 1 nebo jsem přehlédl nějaké aktuálnější vlákno? Neoživíme to tu - nemyslím jen současnost, ale všechno, včetně historie téhle disciplíny..
Ivan Lelák Odesláno úterý v 13:05 Nahlásit Odesláno úterý v 13:05 Jaký je váš názor na Kimi Antonelli? Je to další génius jako J.M.Fangio, Jimmy Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda, Ayrton Senna, Michael Schumacher či Luis Hamilton, nebo jen nezatížený mladý kluk, který se po loňském otrkávání našel v nové formuli, která mu sedla dřív než ostatním? A co Luis Hamilton - letos se mu daří, moc jsem to už nečekal. Těžko se dá říci, že se konečně naučil s Ferrari jezdit, protože letošní auta jsou zcela jiná než vloni, tak kde je důvod? Prostě do sebe správně zapadlo soukolí Luis + letošní Ferrari? Já jsem F1 začal sledovat jako kluk od začátku 70. let - to se zabil Jochen Rindt, jediný mistr světa in memoriam, J.Stewart byl 3x mistrem světa, vyšla hvězda Nikiho Laudy, to pro mne byla ještě stará dobrá F1 - platilo, že kdo je vpředu, je první, nebyly povinné zastávky a další pravidla, jejichž význam často nechápu a které ze závodů dělají alchymii. Piloti bydlívali vedle sebe, často byli dobrými přáteli, formule se stavěly div ne v kůlnách, mezi závody se trénovalo a ladilo, ne jako dnes, kdy pilot do auta sedne při povinném předsezónním testování a pak jen na závodech. Ayrtona a další mistry volantu jsem uznával, ale nějak jsem se do toho už nedokázal ponořit a navíc, nevím proč, mi byli Ayrton i Michael tak trochu nesympatičtí. Dlouhé roky jsem sledoval motorky, tam se stále předjíždí a vždycky vím, kdo závod vede, ne že ten první musí ještě do boxů, takže je ve skutečnosti třetí, F1 mne prostě přestala zajímat. Až zase před lety, když začal Netflix točit sérii Touha po vítězství a opravdu mne začala zajímat až po příchodu Kimi Antonelli.
HPQ Odesláno úterý v 13:45 Nahlásit Odesláno úterý v 13:45 Predikovat jestli Antonelli bude opravdu dobrej nebo je jeho současná forma jen krátkodobej záblesk, jestli získá letošní titul nebo bude začátek letošní sezony příslibem skvělý budoucnosti se nedá, teprve čas ukáže. Zatím můžeme jen spekulovat a hádat. Pravidla jako povinné zastávky v boxech nejsou nic zásadního, pro všechny je to stejný a je to tak už léta. Mnohem větší problém je současná podoba technických pravidel, kdy elektrická složka tvoří téměř polovinu výkonu motoru a piloti se tak musí soustředit v první řadě na to aby jeli tak aby co nejefektivněji rekuperovali energii aby jim nedošli baterky. Zejména v kvalifikaci je tohle fail jako hrom, protože pilot nemůže jet co nejrychleji to jde a hladat kde a jak by zrychlil o pár setin nebo desetin sekundy, musí dávat pozor na to aby rekuperoval energii aby mu nedošla. A jen technická na závěr, Luis není Luis, ale Lewis. 1
Frantik Odesláno úterý v 15:10 Nahlásit Odesláno úterý v 15:10 (upraveno) Ja vím, ze jsem boomer, ale neviděl jsem nic absurdnějšího, než když jeden pilot dojede druhého a nemůže ho předjet, protože mu došla baterka a musí nabít To jsem nevěděl, jestli se smát, nebo brečet. A že musí do boxu, i když nemusí Ale jak říkám, já přestal v podstatě koukat, když jsem nechápal další a další každoroční super "vychytávky" v pravidlech a vždycky jednou za čas kouknu, např. na Monaco. A pak mam zas klid Upraveno úterý v 15:11 uživatelem Frantik
HPQ Odesláno úterý v 16:06 Nahlásit Odesláno úterý v 16:06 Tak zrovna Monako je, co se atraktivy závodění týče, nejhorší okruh v kalendáři F1. To se ti nedivim, že te F1 nebaví jestli koukáš třeba jen na to Monako. V Monaku se nedá předjíždět a závody tam jsou o ničem. Ale zrovna tam je současnej problém s rekuperací bezpředmětnej a nijak do závodu oproti minulejm letům nezasáhnul, protože rekuperace energie a její využití není v Monaku sebemenší problém. A že jeden pilot dojede druhého a nemůže ho předjet, protože mu došla baterka a musí nabít, to se letos v podstatě neděje, naopak v dosavadních závodech dochází k častějším předjetím, protože pilot vpředu taky musí pracovat s energií a musí si hlídat její využití ve správnou chvíli aby se mohl předjetí učinně bránit. Což je složitější než pro toho vzadu kterej se snaží předjet toho před sebou. A to i proto, že pilot vzadu má (jakmile se přiblíží k pilotovi před sebou na míň jak jednu sekundu) 0,5 kW energie na kolo navíc právě aby mohl předjet pilota před sebou. Pilot vzadu je totiž znevýhodněnej tím, že jede v turbulencích, který vytváří vůz jedoucí před ním a aerodynamika auta vzadu tak nefunguje jak je potřeba a to značně ztěžuje předjetí. Navíc i kdyby energie pilotovi vzadu došla, tak ji zase dobije během několika zatáček, takže o předjetí se snadno může poklusit třeba o půl kola později. V tomhle ohledu se ukazuje, že současný pravidla pro rok 2026 jsou lepší než v případě předchozí generace monopostů (do roku 2025), kde bylo předjíždění velmi obtížný. Z pohledu diváka se musí uznat, že přes všechny negativa nových pravidel jsou zatím letos závody mnohem zajímavější, napínavější a atraktivnější.
Frantik Odesláno úterý v 16:18 Nahlásit Odesláno úterý v 16:18 Nebo tomu prostě nerozumím, takže už to není pro mě
Ivan Lelák Odesláno středa v 07:55 Nahlásit Odesláno středa v 07:55 před 15 hodinami, HPQ napsal: Tak zrovna Monako je, co se atraktivy závodění týče, nejhorší okruh v kalendáři F1. To se ti nedivim, že te F1 nebaví jestli koukáš třeba jen na to Monako. V Monaku se nedá předjíždět a závody tam jsou o ničem. Ale zrovna tam je současnej problém s rekuperací bezpředmětnej a nijak do závodu oproti minulejm letům nezasáhnul, protože rekuperace energie a její využití není v Monaku sebemenší problém. A že jeden pilot dojede druhého a nemůže ho předjet, protože mu došla baterka a musí nabít, to se letos v podstatě neděje, naopak v dosavadních závodech dochází k častějším předjetím, protože pilot vpředu taky musí pracovat s energií a musí si hlídat její využití ve správnou chvíli aby se mohl předjetí učinně bránit. Což je složitější než pro toho vzadu kterej se snaží předjet toho před sebou. A to i proto, že pilot vzadu má (jakmile se přiblíží k pilotovi před sebou na míň jak jednu sekundu) 0,5 kW energie na kolo navíc právě aby mohl předjet pilota před sebou. Pilot vzadu je totiž znevýhodněnej tím, že jede v turbulencích, který vytváří vůz jedoucí před ním a aerodynamika auta vzadu tak nefunguje jak je potřeba a to značně ztěžuje předjetí. Navíc i kdyby energie pilotovi vzadu došla, tak ji zase dobije během několika zatáček, takže o předjetí se snadno může poklusit třeba o půl kola později. V tomhle ohledu se ukazuje, že současný pravidla pro rok 2026 jsou lepší než v případě předchozí generace monopostů (do roku 2025), kde bylo předjíždění velmi obtížný. Z pohledu diváka se musí uznat, že přes všechny negativa nových pravidel jsou zatím letos závody mnohem zajímavější, napínavější a atraktivnější. Upřímně, vyrůstal jsem v době klasického závodění a mám to rád. Auta musela splňovat různé podmínky, třeba hmotnost, rozměry všeho možného, obsah motoru, pochopil jsem i omezení omezení přítlaku díky tvaru "podlahy" auta, max. objem nádrže, turbo/neturbo, ochranné rámy nad kokpitem nebo pár dalších věcí. Ale zbytek má být podle mne o závodění, neomezeném dalšími pravidly. Když někdo za někým jede a číhá na jeho řidičskou chybičku, má mít šanci ho předjet, když se naskytne příležitost. Když někdo vymyslí auto s menší spotřebou a vydrží to jezdec i pneumatiky, ať nezastavuje. Jaký význam mají všechny ty regulace a pravidla, co je jejich důvodem? Na druhou stranu, i když se říká, že jezdci a jejich umění jsou stále více upozaďováni, nemyslím si to, jezdecké umění, talent, tah na branku, taktika, fyzická a psychická odolnost, to všechno stále platí. Auta jsou úžasnými výtvory po všech stránkách, jsou krásná, neskutečně rychlá, dotažená do nejmenších detailů a to se mi líbí.
Koprisalov Odesláno středa v 09:49 Nahlásit Odesláno středa v 09:49 Já ti nevím. Bez těch regulací by jsme asi zase koukali na pár nejsilnějších týmů ( finance) jak si to rozdávají o titul a zbytek bez šance.
Frantik Odesláno středa v 09:52 Nahlásit Odesláno středa v 09:52 Jako ze je to ted jinak jo? Sezóna [1, 2] Vítězný tým (Konstruktér) Druhé místo Třetí místo 2025 McLaren-Mercedes Mercedes Red Bull Racing 2024 McLaren-Mercedes Red Bull Racing Ferrari 2023 Red Bull Racing Mercedes Ferrari 2022 Red Bull Racing Ferrari Mercedes 2021 Mercedes Red Bull Racing Ferrari 2020 Mercedes Red Bull Racing McLaren 2019 Mercedes Ferrari Red Bull Racing 2018 Mercedes Ferrari Red Bull Racing 2017 Mercedes Ferrari Red Bull Racing 2016 Mercedes Red Bull Racing Ferrari
Koprisalov Odesláno středa v 09:57 Nahlásit Odesláno středa v 09:57 Jasně, že není, ale v závodech se začínají ukazovat vozy, které by dříve šanci neměli žádnou. V celkovém vítězství to potom vypadá jednoznačně.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se