Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den,

nevím, kam lépe tento příspěvek zařadit, snad je to správně.

Rád bych vás poprosil o radu. Před týdem jsem od manželky dostal hodinky Swiss Military SM34004.01 (http://www.swissmilitarytime.ch/collection/quartz-watches/showmodel/sm34004.01).

Uznávám, že to nejsou ty nedražší hodinky, co svět viděl, ale člověk by od nich očekával spolehlivost.

Když jsem nastavoval datum (1. března), tak se čislice zasekla. Myslel jsem, že jsem málo povytáhnul korunku, ale i po opětovném zkoušení se čislice ani nehla. Musel jsem korunku vytáhnout úplně, rozhodit si tím čas a pak jsem tak nějak nastavil datum. Když jsem to následující den zkoušel znovu šlo všechno ok. Po pár protočení ovšem nastala ta samá situace. Když jsem je byl reklamovat, tak samozřejmě vše fungovalo jako hodinky (jak příhodné) až po delší době zkoušení se zasekly. Paní se na mě dívala, jakože jsem se snad zbláznil, že je to normální.

Mám nepřijemný pocit, že mě budou chtít odbít a vymluví se, že je to normální nebo že jsem je namočil. Což se nestalo, mají vodtěsnost do 50m a nanejvýš jsem si s nimi myl ruce (víc by se snad s touto vodotěsností ani nemělo, že?).

Otázka tedy zní - je zasekávání data při nastavenování normální? Co by mohlo být příčinou a nehrozilo by, že se mohou hodinky zaseknout časem celé?

Omlouvám se za hloupou otázku a krkolmnou formulaci, ale paní mě včera tak rozhodila, že se zkrátka zeptat musím.

Moc děkuji za vaše názory.

S pozdravem,

DZimmy

• Odpovědi 52
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Kolik to bylo presne to nevim. Okolo jedne v noci. Pak okolo jedne a druhe odpoledni. Je to dulezite?

Jen aby bylo jasno, rucicky se nezasekly ani jednou, jen datum pri nastavovani. V uvodnim prispevku jsem toho napsal tolik, ze to mohlo vyznit vselijak.

Odesláno

Kolik to bylo presne to nevim. Okolo jedne v noci. Pak okolo jedne a druhe odpoledni. Je to dulezite?

Jen aby bylo jasno, rucicky se nezasekly ani jednou, jen datum pri nastavovani. V uvodnim prispevku jsem toho napsal tolik, ze to mohlo vyznit vselijak.

Je to dulezite, to nevis, ze se nesmi v urcite hodiny nastavovat datum?

Odesláno

Nevim. Proc tomu tak je? A o jake hodiny se jedna?

Aha, ty mas baterkace? Ja se prehledl, pardon.

Odesláno

Vem je k hodinari a pokud je mas v zaruce, tak se nepriznavej, ze jsi nastavoval datum mezi 22-02 hodin.

Odesláno

len narýchlo som napr. našiel nejaký manuál k raymond weil quartzkám. tam je spomenuté:

Do not change the date when the watch is showing a time
between 10 pm and 2 am. The watch?s automatic date
change mechanism engages during this time period and
the movement could be damaged.

Odesláno

Tušíte z jakého důvodu tomu tak je?
Mj. manuálek co k hodinkám byl jsem četl a nic tam nebylo. Byl to totiž obecný manuál k Swiss Military hodinkám.

Měli jste někdo s tímhle problém?

Odesláno

no ja som nedávno kupoval priateľke quartzky swiss military (ale hanowa) a ako pozerám návod na použitie je tam napísané" nenastavujte dátum a deň medzi 21:00 a 4:30" (v českom jazyku medzi 21:00 a 1:00 :D :D )

Odesláno (upraveno)

Nevim. Proc tomu tak je? A o jake hodiny se jedna?

Něco k principu přeskakování data: Strojek vybavený datumovkou (lhostejno, jestli je to quartz nebo mechanika) obsahuje mechanismus, který každý den kolem půlnoci automaticky posune datum v okénku o jedno dopředu. Tento mechanismus zjednodušeně  sestává z datového věnce (na něm jsou natištěna ta čísílka) s vnitřním ozuberním a kolečka s jazýčkem, které se otočí jednou za 24 hodin. Kolem půlnoci se jazýček začne pozvolna dotýkat jednoho ze zoubků na datovém věnci. Jak se kolečko otáčí, pohybuje datovým věncem, dokud datum nepřeklapne. 

Z toho plyne, že korunkou datum nesmíš měnit právě kolem půlnoci. Záleží na typu strojku. V manuálu by ses dočetl přesné časové rozmezí, kdy s datem nesmíš hýbat. Ve chvíli, kdy kolečko zabírá do ozubení věnce, bys tento převod pohybem korunky strhl. Nejčastěji by se tak datum nemělo nastavovat mezi 22:00 až 2:00. 

Upraveno uživatelem siwi
Odesláno

Děkuji za detailní vysvětlení. Znamená to tedy, že je jedno, kdy se datum nastaví? Paní v obchodě mi doslovně řekla, že se datum posune za 24 hodin po nařízení data. Zeptal jsem se tedy jestli se musí nařizovat v půnoci. Řekla ano.

Jestli to budou opravovat experti, co tomu rozumí jako ona nebo jako já, tak to potěš prdel.

Návštěvník YPO
Odesláno

Znamená to tedy, že je jedno, kdy se datum nastaví? 

není to jedno, jak už se psalo v předchozích příspěvcích

Odesláno

Nemyslel jsem to doslovně. Myslel jsem to tak, že i když datum přeřídím v 5 ráno, tak se pak posune stejně o půlnoci. 22 - 2. hodina nepřeřizovat si už budu pamatovat. Jen mě trošku zaráží, že to v hodinářství neví.

Odesláno

Já jsem dostal Monstra s parodií na českej návod, ve kterym se o tomhle nastavování nezmiňujou. Kdybych to nevyčetl tady na foru, tak bych to taky nevěděl a už to zk..vil.

Návštěvník YPO
Odesláno

Nemyslel jsem to doslovně. Myslel jsem to tak, že i když datum přeřídím v 5 ráno, tak se pak posune stejně o půlnoci. 22 - 2. hodina nepřeřizovat si už budu pamatovat. Jen mě trošku zaráží, že to v hodinářství neví.

datum se překlopí o půlnoci ........ je to tak ..... už mnoho let 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...