Přejít na obsah

Pochlubte se renovací vintage hodinek ...

Dzos

Doporučené příspěvky

Tak na mým pouzdře naštěstí nikdo neřádil před Rudovým bráchou, mělo jenom zásek na hraně. Pouzdro mělo průměr 41,2, což svědčí o tom, že na něj asi nikdo nesahal. Ruda říkal, že berou maximálně desetinu dolů. Z prvních fotek co mi poslal jsem měl trochu strach, ale Ruda umí rozhodně líp dělat hodinky než fotky. Lumi vypadala do modra, a zákoutí pouzdra, kterých jsem se bál nebyly na fotkách vidět. Třeba ta nožka na poslední fotce. Sice se to trochu mázlo, ale tvar je vidět, jakýkoli jiný tvar je nepřípustný. Hodněkrát jsem viděl tu fazetu na spodní hraně protaženou až do konce nožky a celkově ty nožky zprasený. I ta  leštěná plocha nožky bývá ubroušená až na úroveň hrany o kterou se opírá koncovka, tady se nic takového nekoná. Ani jedna chyba na pouzdře. Ciferník pravda vypadá až moc jako novej. Jenže před byly ty indexy hrozně orezlý a ručky taky. Celkově ty hodinky měly pouzdro kde nechyběl materiál, ciferník bez poškození jen olezlej, funkční stroj, kde se nemuselo nic měnit. Původní korunku funkční i s rotací lunety. Hrozný plexi.

No prostě dobrej základ na přesně takovouhle renovaci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 3 týdnech...
V 10. 3. 2021 v 10:16, Dzos napsal:

Nějak dlouho se zde nic neděje.

Tak to vlákno upuju :)

Seiko 6139 - 6015

Pořídil jsem je v aukci na ebay, vypadaly dost hrozně, fotky prodávajícího byly ještě horší než moje. Ale viděl jsem to pozitivně, plus byl taky původní tah. Nějakou dobu ležely v šuplíku a čekaly na svoji "hvězdnou" chvíli.

6139_6015_old1.thumb.JPG.0062cad577719d65700690c724f616fc.JPG

6139_6015_old3.thumb.JPG.e768dbcb724d02b81c14e3a57218b2ae.JPG

6139_6015_old7.thumb.JPG.9de4584867aefee291fd1c95989839b7.JPG

6139_6015_old4.thumb.JPG.f22f29368c0939dd2c4504c2dfec6bae.JPG

6139_6015_old6.thumb.JPG.6e534e6075c0824df9f163b970986cba.JPG

6139_6015_old5.thumb.JPG.24d3e5d5c8460204faa1f5a6b2bf612b.JPG

6139_6015_old2.thumb.JPG.c068a68363f1aaf19d476c788ef054ba.JPG

V pondělí zvonil pošťák.

6139_6015_3.thumb.JPG.75e14afba93615137ec8fcc81dcb7ad3.JPG

6139_6015_4.thumb.JPG.9cd93acfd599d28596db40522b8ef70b.JPG

6139_6015_5.thumb.JPG.3de28b07d7c9f76324233cbb5c5c8a74.JPG

6139_6015_2.thumb.JPG.9ccc98c30586204444f5d52c199487c4.JPG

Wau jsou nádherný. Krásná práce💪👍🤌

Odkaz ke komentáři

V 22. 5. 2024 v 21:02, Jiří Sedlák napsal:

A tady je něco po. Pochybuju, že třeba pouzdro udělá někdo líp. A nejen pouzdro.

IMG_20240514_113714.jpg

IMG_20240514_114413.jpg

IMG_20240514_112754.jpg

Neda mi sa neopytat .... naozaj ste s tym vysledkom spokojny? Rucicky su prestriekane tak ze na chrono minutovke je cervena aj pipka, lume ma modrasty odtien, lume na vnutornom otocnom kruzku je hnusny trojuholnik a najhorsie je, ze vymenili celu lunetu za nejaky afermarket (ak to bolo na vase prianie, OK, ja by som vas od toho odradzal zubami nechtami). Osobne som proti strojovemu lesteniu puzdier, hlavne na starych seikach, ktore maju krasne ostre hrany a ktore sa pri takom lesteni uplne znicia, zaoblia, ale chapem ze ludia maju radsej neposkriabane leskle hodinky, nez poctivy noseny, ale povodny stav. 

Odkaz ke komentáři

@kosti123 Tohle je věčnej boj a taky otázka preferencí. Jedni chtějí hodinky "jako nový" a aftermarket a drobné odchylky neřeší a druzí chtějí vždy původní stav i za cenu vrypů, a nedokonalostí. Stejný boj probíhá na poli veteránistů, kteří na případní opravy mají i termíny "renovace" a "restaurování"

Za mě osobně je první kategorie hodinky na nošení a druhá kategorie hodinky do sbírky a nejde to úplně zaměňovat. Osobně jsem taky proti broušení pouzder a zachování patiny všude, kde to jde, byť jsem v minulosti tuhle chybu udělal, ale taky mám hodinky primárně do sbírky a nikoliv na nošení...

Jinak k renovaci si dovolím s některýma věcma (většinou věcí) nesouhlasit a taky poznamenat, že to zkoumáme v rozlišení, které člověk většinou vůbec nevnímá

• Přestříkaný ručky jsou udělaný super, ten nýtek imho rozumně zachránit nejde, prasácky udělaný ručky vypadají jinak (viz foto mých vlastních hodinek - jedna ze zmíněných chyb) a na těch je barva hustá a zalitá do toho nýtku tak, že ani není vidět...
  • Lumi barva je v pořádku, takto vypadala nová, problém je, že ta původní je oxidovaná a často je špinavá (skoro podezřívám, že se do ní pouští i nějaká forma plísně, když se tam dostane vlhkost). Když už, tak spíš vidím nesouměrnost na jednotlivých indexech a kolikrát i přelízá ven.
  • Původní luneta mi taky nepřijde tak hrozná, abych ji měnil. Ovšem na origo jich taky existovalo hodně verzí (tučnější/rozmazaný vs úzký/ostrý font), barvy (ne pouze způsobené vyšisováním), takže nevím s jistotou, že je to aftermarket, ale pokud ano, tak patří k těm lepším - pozice i typ fontu čísel sedí s origo
  • Jak jsem psal, osobně taky preferuju původní dojebaný stavy, každej novej brus a leštění origo znehodnotí, ale opět, tohle je velmi dobře provedený, horní hrana vypadá ostře (a tam je to na pohled nejchoulostivnější), spodní vypadá lehce sjetá, ale tam to při nošení není vidět...

Stav do sbírky to není, na nošení fakt řemeslně pěkně udělaný hodinky...

image.png

• Like 1
Odkaz ke komentáři

@Lamiczka nenamietam ani jeden bod a suhlasim s filozofiou. Co ma trapi skor je, ze niektore tie nedostatky sa stale dali "vylepsit" Farba z pipky opatrne zotriet, trojuholnik na kruzku nahodit v spravnom tvare. Uz ked do toho niekde investuje ten cas, tak na tychto detailoch zalezi. Luneta a lestenie je otazka preferencie. Su skratka veci, ktore by som ja nerobil. Ak mi niekto napriklad da na kompletny servis 6138/9 a povie mi, ze to chce lacno, len rozhodit, vycistit a poskladat, bez toho aby som menil opotrebovane diely alebo minimalne prevlozkoval perovnik a nahodil tam rubiny, tak mu to ani nevezmem, lebo sa pod taku pracu nepodpisem. 

Ale chapem ze zakaznik je pan a tak ako to chce, tak to casto dostane, ci uz s novou lunetou, prelestene alebo akekolvek. Nijak samozrejme nekomentujem kvalitu servisu strojceku v tomto pripade, nemam rontgenovy zrak :) 

Odkaz ke komentáři

Původní lunetu mám schovanou, a bůh ví jestli je v ní původní vložka. Ciferník si myslím, že se povedl, fotka zkresluje, modrý to není. Na pérovníku proběhlo pokud vím zaleštění, o dodání rubínů si asi řeknu při příštím servisu.

Jo a každopádně ty hodinky denně nosím, takže patinu si zase chytěj. A bude to moje patina.

Odkaz ke komentáři

Jinak spodní hrana se právě podle mě moc povedla, jenom já ji prostě nemám čím vyfotit, furt je to trochu mázlý. O tu hranu jsem se bál totiž nejvíc, aby Aleš zvládl její konce. A zvládl je. Hrany jsou stejný jak byly. To bych jim neodpustil. Ale vysvětlili mi a dává to smysl, že naopak přesné strojní broušení kdy máš upnuto v přípravku a držíš úhel vytvoří nové ostrejší hrany a ty se pak s velkým citem zaoblují na původní úroveň. Hrany se naopak poškodí šmrdláním v ruce něčím měkkým. Karosérii auta taky nebrousíš rukou, ale špalkem. 

GS který se ti vrátí z Japonska po přeleštení zaratsu taky ztrácí hodnotu? 

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, Jiří Sedlák napsal:

GS který se ti vrátí z Japonska po přeleštení zaratsu taky ztrácí hodnotu? 

U vintažek v principu ano, a záleží na stavu konkrétního kusu, protože to není jenom o leštění a broušení, ale i o doplnění materiálu (a to standardně v GS asi nedělají - nebo o tom nevím).

U Seiko není problém ani tak vyleštit, ale udělat správný brus na správných místech a zachovat správné hrany. A to není jenom o technice, ale i o tom vědět kde a jaký ten brus byl. 

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři

Souhlas s @xbraj19 u vintážek je přebroušení za mě osobně z pohledu sběratelské hodnoty vždy na škodu, platí to stejné jako třeba u mincí - hodnotu má původní patina, její odstranění = ztráta hodnoty. U hodinek, který má člověk na denní nošení, byť vintážky je to fakt čistě o vkusu...

Za mě osobně platí, že pokud chci top stav do sbírky, je potřeba si připlatit a koupit ho na původním kusu (tak zvaně NOS, případně mint). Pokud mám hodinky s patinou, je lepší jim ji nechat. Snaha o uvedení to "rádoby NOS" stavu je vždy ztráta peněz, pokud má být na hodinky nahlíženo jako na investici...

U nových hodinek bych já osobně řekl to stejné, ale bude záležet kdo má být kupec. Starý rolády, co frajtr kupuje pro milenku bude chtít mít přeleštěný jak psí kule, protože to buchta stejně nepozná a dojebaný ji nevnutí a bude mu i jedno, když bude mít nepůvodní ručky, hlavně když to bude vypadat a klidně za to "připlatí", protože jsou po servisu....

V konečným důsledku je to ale všechno jedno, protože hodinky jsou od toho, aby dělaly radost, a když dělají Jirkovi radost takto po renovaci, tak je vše v pořádku a je super, že je tu tisíc lidí a tisíc chutí. Nikdo nemá patent na rozum, tak nemá smysl zde krakonošovat, jak to má chtít někdo jinej...

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 6 hodinami, kosti123 napsal:

GS alebo cokolvek, co spravi odbornik na stroji je uplne iny pribeh. Sam teraz cakam na puzdro z 6139-6002, ktore sa mi vracia od Kamila z Polska (Lapinist). Video ktore poslal uz naznacuje, ze sa ich budem bat nosit…

Myslíš, že Aleš není odborník a nedělal to na stroji? Moje pouzdro by se taky někteří báli nosit, jen to prostě není můj případ. Že to fotím mobilem, a tak to tak ostrý nevypadá je věc jiná, pořádnej foťák a sklo mám jenom na kinofilm a tak dlouho čekat asi nikdo nechce. No, na ten zázrak z Polska jsem teda zvědavej. Doufám že dáš fotky když je o tolik lepší.

před 4 hodinami, xbraj19 napsal:

U vintažek v principu ano, a záleží na stavu konkrétního kusu, protože to není jenom o leštění a broušení, ale i o doplnění materiálu (a to standardně v GS asi nedělají - nebo o tom nevím).

U Seiko není problém ani tak vyleštit, ale udělat správný brus na správných místech a zachovat správné hrany. A to není jenom o technice, ale i o tom vědět kde a jaký ten brus byl. 

Správný brus je a správně udělané hrany taky, tak kde je problém. Kdyby bylo potřeba dodat materiál, tak to v Onyxu taky dělají a navíc laser welding mám i v práci. Ale potřeba to nebylo. 

Aleš tady spoustě lidí udělal pouzdra na vintage Omegy nad kterýma slintá celý fórum a když si u něj někdo nechá udělat Seika tak je to problém? Že je Onyx autorizák na Omegy a ne na Seiko? Nebo je snad Seiko něco víc než Omega a proto se na to nesmí sahat.

Tyhle řeči opravdu miluju. 

Proč tady to vlákno na chlubení se renovacemi vlastně je, když se vlastně renovovat nesmí?

Odkaz ke komentáři

No asi si za to můžu tak trochu sám, že ty fotky stojí za prd. Hlavně ta spodní hrana se vůbec nedá tímhle krámem vyfotit. Jak se to moc leskne, tak se to celý slejvá a vypadá to kulatě. Jinak by nikdo nepochyboval o kvalitě Alešovy práce. Pár stránek zpět jsou tam od něj třeba holly grail které všichni jenom chválí, kde prý dovařoval nožičku. Věřte tomu, že na mých odvedl stejně kvalitní práci. Budu to muset vyfotit něčím lepším. Aby ani kosti123 nepochyboval, že tohle je udělaný pořádně a na strojích a tudíž je to taky ten jinej příběh. Doufám že ty fotky dáš, fakt jsem zvědavej na srovnání pouzder udělaných u dvou různých uznávaných expertů. Zkusím si práci toho chlapíka z PL vygooglit.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem googlil a vylezlo mi toto: https://uhrforum.de/threads/seiko-5-sports-speedtimer-jdm-6139-6032-70er-mit-lapinist-service-vintage.570272/

Tak a už vidím první chybu, nejlépe je vidět na předposlední fotce, hrana nahoře na nožičkách a v prostoru endlinku je jedna linie. To je špatně. Borec udělal hrany jako břitva ale přizpůsobil si design. Takové pouzdro bych nechtěl a podle mě je bezcenné. Navíc brus mi přijde hrubší a takový potrhaný celkové mi to přijde skoro jako pouzdro včera vyrobené. A to nechci rýpat, fakt jsem se těšil, že uvidím hezký pouzdro bez chyb a vidím pouzdro sice hezký a ostrý, ale s chybou.🙁

Odkaz ke komentáři

Víš Jiří, problém je spíše v tom, že si to bereš osobně, podle mne to není osobní, ale zkus se na to podívat podle toho, co napsal Lamička.

Je čistě tvoje věc, jak si necháš hodinky upravit. Nosíš je ty, tobě se musí líbit a vyhovovat tvému vkusu.

Nicméně, pokud se pochlubíš renovací, tak musíš počítat s tím, že někdo projeví svůj názor, který může být zcela opačný.

Je naprosto jedno, jestli se jedná o Seiko, Omegy, nebo Primky. Každý to máme jinak a každý na ten svůj pohled a názor máme stejné právo.

Odbornost a kvalitu práce Onyxu asi není třeba moc řešit, protože kluci dělají určitě dobrou práci. Nicméně, zde dám za pravdu Kosti 123. Lumi na trojúhelníku vnitřního kroužku je nesmysl  a ten čep na vteřinovce jde udělat bez laku, respektive to po lakování setřít, o barvě lumi ani nemluvím, je modrá, ale předpokládám, že to byla tvoje volba...

Já jsem jeden z těch, který si myslí, že tohle se starým hodinkám nedělá a klidně ti to řeknu, ale na druhou stranu ctím to, že TY to tak chceš a respektuji TVÉ rozhodnutí, i když s ním nesouhlasím.

A to hledání chyb je poněkud dětinské a opět to posouváš do osobní roviny. Zase je to o tom úhlu pohledu. Každý máme právo si myslet, že ten jeho hodinář to dělá nejlépe, proto ty hodinky k němu dáváš...

Já tam třeba tu tebou zmiňovanou chybu nevidím, čímž netvrdím, že tam není, prostě ji nevidím a třeba jen nechápu co konkrétně myslíš.

Co se týká hrubosti brusu, tam s tebou asi budu souhlasit, přijde mi hrubší, ale neviděl jsem na vlastní oči NOS 6032, tak to nemohu kvalifikovaně posoudit. Takže je to jen můj pocit podle fotek.

Doufám, že chápeš, co se ti tu snažím napsat. Prostě žít a nechat žít...

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Presne tak, nekde se tady zjevi chytrolin s nazorem, nahodou si vybral tebe, ale to neni duvod nechat prchlivost cloumat svym majestatem :) JSou to tvoje hodinky a delej si s nima co chces a nenech si kazit radost z vysledku. Hodinky nemas jako investici a chces je nosit = tj maji delat radost a ne se susit v sejfu, za me uplne legit.
Ma, asi 20x Omegy vintazni, dorazily  v ruznym stavu a jak pristoupim k servisu mam u kazdych jinak.
Prvni vintaze byly moony a tedhy jsem nechal udelat servis v Omega, kde vymenili i lunetu a prebrousili to, dneska bych to asi nedelal, ale to jsem byl mladej a v zacatcich...pak uz jsem vic premyslel.
Rikam rovnou, ze nejsem sberatel visacek a krabicek, hodinky si delam tak abych z nich mel ja radost ted a ne muj syn, az je proda, jestli si rozumime... On i ten pokles ceny u renovaci je relativni, je prave i dost lidi, co chtej klasicky vintaze jako EDC, chtej WR a dojebat si je sami a ty maj taky penize....takze pokud nejde o Newmanovy Daytony, uplne bych z citlive renovace nesilel a neskrtal nuly...
VYbiram hodinky vzdy tak, aby byl dobrej cifr, to je zaklad. Nejsem priznnivec reprintu a relume... cifr dava hodinkam dusi. Vse ostatni pak resim az to mam v ruce, hodne zalezi na pribehu, ci vzacnosti kusu, jak k tomu pristoupim, ale obecne se nebojim renovace pouzder, kluci (Ales) v Onyxu delaji super praci a samo cim vic to delaji, tim vic se sami posouvaji a vysledky mluvi za vse. Podle me neni aktualne v CR nikdo lepsi.

Zaverem, kazdy at si s hodinkama dela jak chce, pokud z toho ma poteseni uplne ok, nekomu zas dela dobre se vycintat anonyme na foru a kazit druhejm naladu. Take it easy!

Upraveno uživatelem Seamaster
  • Like 3
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Souhlas se @Seamaster, @Jiří Sedlák prosím neber to do osobní roviny, myslím, že to nikdo nemyslel nějak špatně vůdči tvým hodinkám, zvrhlo se to spíš do fylozofické diskuse, zda leštit nebo neleštit :D

Pořád platí co jsem napsal minule :cheers:

Citovat

V konečným důsledku je to ale všechno jedno, protože hodinky jsou od toho, aby dělaly radost, a když dělají Jirkovi radost takto po renovaci, tak je vše v pořádku a je super, že je tu tisíc lidí a tisíc chutí. Nikdo nemá patent na rozum, tak nemá smysl zde krakonošovat, jak to má chtít někdo jinej...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...