Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravim Vas,

dostal jsem takovy napad a to, ze si vyrobim vlastni Watchwinder. Jelikoz s tim nemam zadne zkusenosti, budu rad, kdyz se se mnou podelite o jakekoli Vase vlastni.

Ve zkratce predstavim, jak to mam v hlave:

- watchwinder na jedny hodinky

- drevo nejaky masiv (zatim nic specifickeho)

- nevim, jestli napajeni jen na baterie/ ze site, nebo oboji, protoze nevim, co by to obnaselo.

- design zatim neresim, protoze bych potreboval vedet, co vse nakoupit aby mel ww takove funkce jak si predstavuji.

Funkce, ktere by mel mit:

- rotaci po smeru/proti smeru hodinovych rucicek s auto prepinanim v urcitem intervalu

- moznost zapnuti rezimu na ruzny cesovy interval: treba 3h, nebo urcity pocet otacek (napr. 300-600)

Potrebne veci:

Urcite budu potrebovat kus masivu, nejake sklo na pruhled, silikon na usazeni sklad pantiky atd. to jsou veci, ktere mi nedelaji problem, ale s cim bych potreboval poradit jsou elektronicke soucastky, ktere nakoupit.

Je jasne, ze budu potrebovat nejaky motor. Pokud ma nekdo rady, jakou znacku popr jaky konkretni model (V, A, RMP) budu rad, kdyz se podelite.

Dale bude asi potreba nejaka zakladni deska s funkcemi uvedenymi vyse, nebo nejaky modul co by tohle vsechno zvladl ( tohle je vec, u ktere si nejsem vubec jisty), popripade jednotlive soucastky. Dale nejake kabliky ulozeni na baterie a spotrebni material.

Jestli ma nekdo zkusenosti, nebo trochu rozumi elektrice, budu rad za jekekoli rady k realizaci tohoto napadu.

Pripominky k jednotlivym funcim, nebo napady o jake by to slo doplnit jsou take vitany.

Diky

Honza

• Odpovědi 62
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

tiež uvažujem o niečom takom, len asi trochu menej zložitom. mne by stačilo aby sa otáčal do oboch strán (manuálny prepínač) a časovanie poriešim asi externe - teda napojím ho na digitálne časové hodiny, ktoré nastavím na požadované intervaly a odpadne mi tak tá "zložitá" elektronika :-)

Odesláno (upraveno)

Začal bych tímhle http://www.elektromotory-bor.cz/downloads/pdf/katalog_pm.pdf

Zbytek je truhlařina a přepínač s nulovou polohou. Nebo jestli chceš něco sofistikovanějšího, tak si nechat naprogramovat nějaký microcontroler na řízení. Ale myslím, že je to zbytečné, stačí zvolit směr otáčení a zapnout přes spínací hodiny.

Pro ultrachudé stačí vykuchat z mikrovlnky motorek na pohon talíře. Ale tam je směr otáčení náhodný, musel by se upravit. Nebo zapínat tak dlouho, až se začne otáčet správným směrem.

Upraveno uživatelem VS
  • po měsících...
Odesláno

Zdar vespolek,

trosku ozivim tohle tema, zacal sem stavet vrtic. Prosel sem trosku ostatni vlakna, nasel sem i odkazy na nejake pocty otacek dle hodinek/den. 

Otazka zni, zda nekdo nevi alespon ramcovou hodnotu otacek pro natazeni u Seiko kalibr 7S26.

A druha otazka, zda se to ma vrtet pul na pul (proti/po smeru) a nebo treba po ctvrtinach a nebo je to jedno a jednou treba cele po smeru a podruhe cele v protismeru.

Diky za pripadne poznatky.

Odesláno

muj nejoblibenejsi watchwinder je uz dlouhodobe moje ruka, na ktere hodinky nosim, ten kupovany jsem pred delsi dobou prodal (mimochodem dlouhodobe pouzivani wwinderu je pro hodinky skodlive ve smyslu castejsiho servisu / vyssiho opotrebeni..)

sorry za OT

Odesláno

Takze jednu otazku mam zodpovezenou, na obe strany (to se vedelo) a 500-950 otacek. Tak to je fajn,ze takovy rozsah.

A co to stridani smeru? A nebo jak to mate u vrticu nastavene?

Odesláno

tmoris: Beru a trochu s tim pocitam. Ony ty moje "Atlasy" pujdou asi stejne k hodinari. Ale to je mimo. Otazka tedy zni, cim je zpusobeno ve vrtici vyssi opotrebeni, za predpokladu dodrzeni nejakych rozumnych otacek (poctu), oproti dennimu noseni na ruce?

Odesláno

tmoris: Beru a trochu s tim pocitam. Ony ty moje "Atlasy" pujdou asi stejne k hodinari. Ale to je mimo. Otazka tedy zni, cim je zpusobeno ve vrtici vyssi opotrebeni, za predpokladu dodrzeni nejakych rozumnych otacek (poctu), oproti dennimu noseni na ruce?

opotrebeni ve winderu a na ruce bude cca podobne. jde spis o to, ze kdyz nosim jedny hodinky, tak opotrebovavam v tom dni jedny hodinky. kdyz mam ve winderu troje a na ruce jedny tak v tom dni opotrebovavam ctvery hodinky..

Odesláno

Jasne :-). Tak mi  jde spise o nejake vikendove natazeni, pres tyden to vetsinou dam na ruce. Pripadne obcas dotahnout, kdyz dolezu domu az vecer a nechce se mi komihat rukou a sezenim u PC se hodinky nenatahnou. 

Diky, super.

Odesláno

Když už bych něco takové vyráběl, tak by to mělo mít možnost nejen naprogramovat počet otočení za den, ale i za jak dlouho se mají hodinky natáhnout na plnou rezervu, nebo takové dlouhodobé udržovací natahování s jednodenní přestávkou apod., případně možnost volby nasvícení UV světlem v případě, že si budu brát hodinky na večerní akci (kino, divadlo apod.). Dnešní windery stojí pomalu jako nové hodinky a neumí zhola nic.

Odesláno

Tak to vis, ze by sel udelat sofistikovany winder, ale to neni muj cil. Na ten muj jednoduchy material stoji nula a prace je taky nula (ve volnych chvilich v zamestnani). A co se tyce nastaveni poctu otoceni a casovych funkci, asi bych to byl schopen udelat i tak (puvodne ten pohon je na to staveny), ale zase tolik casu se tomu venovat neminim, nehlede k tomu, ze bych asi neumel zmensit puvodni ridici desku motoru a to je na muj vkus velke heblo. Dale bych musel resit dvoji napajeni, respektive pouzit puvodni zdrojovou jednotku cele masiny. A stavet z novych soucastek (i kdyz je to v radech dvou-tri stovek) nebudu z principu. :-).

Odesláno
Odesláno

Mám řešení.

Prostě mi pošlete svoje hodinky co potřebujete natáhnout a já je budu nosit. Oproti vrtiči poznají laskavý dotek a teplo lidské ruky.

Zažijí pohlazení a vzrušení při objevování nových míst.

Nedělá mi problém nosit na kazdý ruce jedny rolády, fakt s tím dokážu žít.

Libí se mi rozčilovat lidi tím že mám furt jiný hodinky.

Mám spolehlivé lidi různých průměrů zápěstí abych mohl uspokojit širokou poptávku.

Dámské modely sleva 30%.

Čekám na sz.

Odesláno

Mít ještě kutilské pudy, zrecykloval bych nějakou čínskou křapku - trafo i elektronika už v tom jsou, i motorky jsou tiché, jediné co stojí mechanicky za prd je nezatlumený otevřený korpus a hrkající plastové převody, překvapivě zcela identické s tím co rachtá v autíčkách Vašich ratolestí (na fotce ta šedá věc pod motorkem - na té tlusté kovové osce bývají normálně nasazená zadní kolečka). Ale posledního winderu který jsem chtěl k tomu účelu použít jsem se zbavil na jaře, protože i u nás už se dají sehnat solidně vypadající uzavřené dvouwindery kolem 3 litrů (kdysi je tady prodával kolega uns) - a za tu drbačku tohle samodomo při vstupní investici 1-2 litry fakt nestojí. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Ale díky za ten tip s UV LEDkou - rozhodně je to inteligentnější vychytávka než zelená a nebo modrá LEDka na čelní straně čínských winderů, svítící trvale bez ohledu na to jestli je to krmené baterkama a nebo trafem. Teď jen sehnat nějakou s vestavěným filtrem, aby z ní šlo opravdu jen neviditelné UV a ne rušivá modrofialová na okraji viditelného spektra...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...