Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dělám si takový soukromý průzkum. Co se Vám osvědčilo u kapesních hodinek jako nejlepší mazivo na jednotlivé součástky a na hlavní péro. Někdo používá na péro grafitový sprej....je to dobrý nápad? Osobně jsem u jednoho strojku na kterém moc nezáleží zkusil mazat (vše, sakumprásk) silikonovým olejem. Všechno běží perfektně, ale obávám se trvanlivosti. Co vy? :guiltysmiley:

Odesláno

Hele, silokonovej olej není dobrý mazivo, je řídkej a má snahu víc proplachovat než mazat. Uhren oil Sorte3 je to správný mazivo. Každej hodinář ho má litry z dob komančů, je to to nejlepší, co soudruzi z NDR vymysleli. Zajdi za někým, ať ti slzu odleje. :smile_anim:

Odesláno
Hele, silokonovej olej není dobrý mazivo, je řídkej a má snahu víc proplachovat než mazat. Uhren oil Sorte3 je to správný mazivo. Každej hodinář ho má litry z dob komančů, je to to nejlepší, co soudruzi z NDR vymysleli. Zajdi za někým, ať ti slzu odleje. :smile_anim:

To je zvláštní, olej co mám já (silikonovej) se vůbec netváří jako řídká věc, ba naopak, až se bojim, jestli neni moc hustej. Bohužel neznám nikoho kdo by mi odlil Uhren Öl Sorte 3, ale poptám se :)

Odesláno

tak tento němechý olej je už dávno překonaný

v kurzu jsou švýcarské oleje nejlépe moebius nebo jak se to píše ale silně pochybuji o tom že ti někdo tento doleje je prý velice drahý osobně sem ho ale ještě nekupoval

Odesláno
tak tento němechý olej je už dávno překonaný

v kurzu jsou švýcarské oleje nejlépe moebius nebo jak se to píše ale silně pochybuji o tom že ti někdo tento doleje je prý velice drahý osobně sem ho ale ještě nekupoval

Moebius to je drahota sama, 5 ml ho stojí přes 9 stovek. Asi bych byl trošku nerudnej kdybych si s tím převrhnul tu lahvičku. :wallbash: Ale holt to bude kvalita asi.

Odesláno

Mam kamaráda hodináře z povolání, kterej ani neví, že nějaká značka Moebius existuje...když jsem mu řek, že nejlevnější stojí asi 500/5 ml, tak zabručel něco ve smyslu, že ty z NDR jsou prostě nejlepší. A to jsem mu ani neřek, za kolik je Synth-A-Lube. Jinak ten silikonovej olej asi nebude zrovna to nejlepší. Na kamenný ložiska (ocel-rubín) je č.2 (z NDR - Technische Wachse Jena), na normální (ocel-mosaz) je č.3, č.4 je na věžní hodiny (náročný podmínky-velký změny teplot a tak...) no a pak č.1 speciélně na mazání rubínových paletek kotvy. Na péra se mi dost osvědčil grafitovej tuk, ale nevim jestli se to dá vůbec sehnat, mám ho od taťky a ten ho má od nějakýho pilota a ten ho měl bůhví od koho...Tož tak

Odesláno
Mam kamaráda hodináře z povolání, kterej ani neví, že nějaká značka Moebius existuje...když jsem mu řek, že nejlevnější stojí asi 500/5 ml, tak zabručel něco ve smyslu, že ty z NDR jsou prostě nejlepší. A to jsem mu ani neřek, za kolik je Synth-A-Lube. Jinak ten silikonovej olej asi nebude zrovna to nejlepší. Na kamenný ložiska (ocel-rubín) je č.2 (z NDR - Technische Wachse Jena), na normální (ocel-mosaz) je č.3, č.4 je na věžní hodiny (náročný podmínky-velký změny teplot a tak...) no a pak č.1 speciélně na mazání rubínových paletek kotvy. Na péra se mi dost osvědčil grafitovej tuk, ale nevim jestli se to dá vůbec sehnat, mám ho od taťky a ten ho má od nějakýho pilota a ten ho měl bůhví od koho...Tož tak

Jo, to je ta smutná věc. V roce 2007 už asi oleje z NDR nebudou v krámech běžně k dostání. Jsou nějaké rozumné alternativy?

Odesláno

Pánové, rozebíráte tady oleje za několik set korun slza, ale podstata článku byla mazání KAPESNÍCH hodinek. Myslím si, že u kapesních hodinek bych si s olejem velkou hlavu nedělal. Prostě promáznout, a jestli je to sorte 2 nebo 3, kašlem na to ne? :whistling:

Odesláno

Tož to já bych nebyl tak hrr...Estli to jsou mosazný ložiska, tak po namazání sorte 2 za chvíli odejdou, páč se tenhle olej rozkládá na mosazi :)

Odesláno
Tož to já bych nebyl tak hrr...Estli to jsou mosazný ložiska, tak po namazání sorte 2 za chvíli odejdou, páč se tenhle olej rozkládá na mosazi :)

Noo, to je dobrý vědět. Já si počkám na to CD s hodinářskou literaturou....tam by o mazání mělo něco být :whistling: Ale fakt by mi zajímalo, jaké chemické vlastnosti má ten silikoňák. Ono zase když jsou to kapesní hodinky za pár šupů, tak tam to fakt nemá smysl řešit nějak krutě, ale když už je to hezčí kousek, tak tam není moc fajn muset to co rok a půl rozebrat a znova čistit.

Odesláno
Noo, to je dobrý vědět. Já si počkám na to CD s hodinářskou literaturou....tam by o mazání mělo něco být :whistling: Ale fakt by mi zajímalo, jaké chemické vlastnosti má ten silikoňák. Ono zase když jsou to kapesní hodinky za pár šupů, tak tam to fakt nemá smysl řešit nějak krutě, ale když už je to hezčí kousek, tak tam není moc fajn muset to co rok a půl rozebrat a znova čistit.

Ten silikoňák má přesně úplně jiné vlastnosti než hodinářské oleje ale jak jsi napsal , počkej si na to CD a tam si to všechno přečteš sám.

P.S. hodináři , kterým nosíš tvoje kapesní hodinky , tě musej přímo milovat. :lol:

Odesláno
Ten silikoňák má přesně úplně jiné vlastnosti než hodinářské oleje ale jak jsi napsal , počkej si na to CD a tam si to všechno přečteš sám.

P.S. hodináři , kterým nosíš tvoje kapesní hodinky , tě musej přímo milovat. :lol:

Já naštěstí hodinářům svoje kapesní hodinky ještě nenosím. Teprve "zakládám" sbírku a všechno potřebné se učím a bádám nad kousky, které nemají moc valnou cenu a není na nich moc co kazit, tj. XY Noname strojky...třebas i bez ručiček, UMF Ruhla (tam nejen že neni co zkazit, ale ani tam neni moc co dělat) a tak dále. Ano, mám tady věci jako Waltham, Elgin, Natalis, Omega, Rekord a konec konců i mé oblíbené Molnija, ale do těch se pustím až si budu jistý, že vím, co dělám. Ono pomrvit je to snadné, že.....

Odesláno

Když sháněl Švejk na poslední pomazání posvěcený olej od biskupa jedině kde uspěl byla firma Polák v Dlouhé ulici,a tam pravil prodavač příručímu .Pane Tauchen nalejte mu deset deka konopnýho oleje číslo 6 a obávám se že tady to bude asi dost podobné, když to fungovalo i na poslední pomazání.Není od věci ani tvrzení že všechny dámské drahé krémy jsou jen Indulona v lepším balení.

Odesláno
Já naštěstí hodinářům svoje kapesní hodinky ještě nenosím. Teprve "zakládám" sbírku a všechno potřebné se učím a bádám nad kousky, které nemají moc valnou cenu a není na nich moc co kazit, tj. XY Noname strojky...třebas i bez ručiček, UMF Ruhla (tam nejen že neni co zkazit, ale ani tam neni moc co dělat) a tak dále. Ano, mám tady věci jako Waltham, Elgin, Natalis, Omega, Rekord a konec konců i mé oblíbené Molnija, ale do těch se pustím až si budu jistý, že vím, co dělám. Ono pomrvit je to snadné, že.....

Jo jo taky jsem začínal Ruhlama...takový zmenšený budíky bez zvonění, co? :)

Odesláno
Jo jo taky jsem začínal Ruhlama...takový zmenšený budíky bez zvonění, co? :)

Asi tak. Akorát teda mohli soudruzi v NDR trošku nápaditěji vyřešit ložiska a ne tam vyrazit něco jako skoroďůlek do plechu a kolečka mezi to vlisovat. Při sesazování se pak skutečně ukáže, jestli má člověk trpělivost nebo ne.

Odesláno

Přesně. Dělal jsem i jedny kapesní Ruhly kompletně jednomůstkový, takže i setrvačka, prostě komplet jeden plech...zřejmě pozdější výroba, kdy už to flákaly tak, že už to asi víc nešlo :)

Odesláno
Přesně. Dělal jsem i jedny kapesní Ruhly kompletně jednomůstkový, takže i setrvačka, prostě komplet jeden plech...zřejmě pozdější výroba, kdy už to flákaly tak, že už to asi víc nešlo :)

Tak přesně tyhle Ruhly tu mám dvoje (pro vlastní sadistické potěšení) a za ten jeden můstek i se setrvačkou by někdo zasloužil vytahat za uši. Jsou to jedny z těch pozdějších, to už to flákali tak, že dávali i plášť hodinek komplet v plastu. Vzpomínám si, že jsem tyhle hodinky měl i kdysi na základní škole a strašně jsem machroval, jak mám cibule... ale záhy tomu byl konec, protože se hodinky každou chvilku totálně rozpadly. Tu korunka, tu ouško, tu jsem je vylovil z kapsy bez sklíčka, takže jsem celou přestávku rovnal ručičku propiskou. Jo to byly časy ;)

• po 3 týdnech...
Odesláno

No on silikonový oil(stejně jako třeba motorový(hodinový nevím)) velmi rád a rychle vstřebává vzdušnou vlhkost i když je v uzavřené nádobě(ne sprej),a zhruba po 2letech je z něho taková smradlavá voda bez jakývkoliv mazných a konzevačníchvlastností.Znám to z vlastní zkušenosti-na podbíječkách je kyvalo k určení vodorovna ve svislém směru které je kvůli otřesům bržděno právě silikonovým oilem.

• po měsíci...
Odesláno (upraveno)

Využiju toto vlákno k položení následujícího dotazu: mám zrenovované, asi 80 let staré kapesní hodinky (patent rubentoir), které natáhnu tak 2x za rok, je potřeba při této frekvenci používání řešit mazání?

:helpsmilie:

Upraveno uživatelem Vit

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...