Přejít na obsah

LCD digitálky 70. a 80. let

siwi

Doporučené příspěvky

Dobře, že jsi je dal i sem. Sice se to nezdá, ale tohle vlákno žije. I když je pravda, že tak trochu svým životem

Pěkné digitálky z téhle doby se už dnes hůře shánějí, tak jsou tu delší odmlky.

Když se mi poštěstí a vyjde mi jeden chystaný úlovek, během 14 dnů ho sem taky přidám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj kluci, mám na Vás na odborníky prosbu. Zpětně jsem si našel všechny hodinky, které jsem v životě nosil, a posledním slepým místem na mé chronotrase jsou digitálky, které jsem nosil v osmé třídě v r. 1984. Zkoušel jsem je najít, ale chybějí mi informace.

Zkusím je popsat: byly koupeny v r. 1983 nebo 1984 v Západním Německu, byly to na 90% Casio, měly jen na tu dobu standardní funkce, tj bez kalkulačky apod., standardní tvar s podélným displejem naležato...ale charakteristické pro n? bylo to, že se jednalo o falešné worldtimery. Na černém krycím plexi pouzdra, kolem displeje, kde normálně bývá jen rámeček a pár informaci, byly drobným písmem a číslicemi kolem displeje narváno komplet města všech pásem včetně hodnot, kolik přičíst nebo odečíst hodin (Paris +1 atd). Drobné písmo bylo buď bílé, nebo oranžové, nebo kombinace.

A k tomu naramek z velmi jemných segmentů, myslím že broušený, z lisovaneho prehybaneho plechu. Vypadal asi tak nějak:

post-30813-0-24338000-1423247822.jpeg

Kdyby vás cokoli napadlo, budu vděčný za popostrceni správným směrem :)

Děkuju.

Odkaz ke komentáři

V 6. 2. 2015 v 18:38, martar napsal:

Ahoj kluci, mám na Vás na odborníky prosbu. Zpětně jsem si našel všechny hodinky, které jsem v životě nosil, a posledním slepým místem na mé chronotrase jsou digitálky, které jsem nosil v osmé třídě v r. 1984. Zkoušel jsem je najít, ale chybějí mi informace.

Zkusím je popsat: byly koupeny v r. 1983 nebo 1984 v Západním Německu, byly to na 90% Casio, měly jen na tu dobu standardní funkce, tj bez kalkulačky apod., standardní tvar s podélným displejem naležato...ale charakteristické pro n? bylo to, že se jednalo o falešné worldtimery. Na černém krycím plexi pouzdra, kolem displeje, kde normálně bývá jen rámeček a pár informaci, byly drobným písmem a číslicemi kolem displeje narváno komplet města všech pásem včetně hodnot, kolik přičíst nebo odečíst hodin (Paris +1 atd). Drobné písmo bylo buď bílé, nebo oranžové, nebo kombinace.

A k tomu naramek z velmi jemných segmentů, myslím že broušený, z lisovaneho prehybaneho plechu. Vypadal asi tak nějak:

Kdyby vás cokoli napadlo, budu vděčný za popostrceni správným směrem :)

Děkuju.

a budík neměl melodie, jen "pípání", stopky 1/100s, cena 99DM?  (jako někdy v tomto roce jsem je měl taky... myslím, že Casio to nebyly, ale jinak kovové, těžké, takové neaušusové - narozdíl od těch 7melodií, co se  objevily na Ostravské burze)

Pokud se nemýlím, jedno z měst bylo barevně odlišené (červená? nevím, ani jsem nepobíral na co to je a jak to má fungovat :D )

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři

Na melodie si už nevzpomínám, ale myslím, že skutečně pouze pipal. S noname jste mě nepotěšili :) v te době mi prošlo rukama řada různých digitalek, které jsem dodával kamarádům, vzpomínám si na Citizen, Casio, Marantz ... ale tyhle byly jiné, vypadaly zajímavě, nikdy jsem neviděl druhé stejné (druh vyrobeny kus měl teda gougy, no ;) ) a působily tak nějak kvalitnější. Ještě jsem si vzpomněl, že dýnko bylo kulaté s prolisem, byly na něm nápisy a po obvodu prolisu byla řada podlouhlých otvorů. Už si nevzpomínám, zda to bylo normální i u jiných digitálek nebo ne, je to strašně dávno. Normálně na mě z těch vzpomínek padla nostalgie, jdu si dát panáka.

Odkaz ke komentáři

martare neštvi mě, ještě napiš, že Ti je rodina pořídila přímo z Dojčlandu a ne z tůzu braly se naráz dvoje nebo troje, min. jedny jely na Severní Moravu a je to. Cenovku vím, protože babka se nezapomněla "přeřeknout" i před děckem jako jsem byl já, sháněla Marky anadávala že tolik na takovou ptákovinu jako digitální hodinky... :D

Potvrzuji, že provedením byly o něco menší v rozměru, ale vyšší, těžší, z oceli, podlouhlé otvory byla zvuková komora pípání (ale byly daleko kulatější než u těch melodiových), uvnitř bylo dýnko se strojkem (slušné kvality) spojeno několika pružinkami různých délek (ne jednou, jako ty s melodiemi), rozhodně to nebyl noname ani nic jako MeisterAnker, ale Casio taky ne. Zapínání klasika "posuvnou sponou", tlačítka celkem přesná (hrával jsem si se stopkama)

Pamatuju si, dost, první mé hodinky (Formule nepočítám), co jsem skutečně chtěl a dostal, pod stromek, respektive byly na stromku.  Balení (to ale nevím jestli bylo originál, nebo přebalené do něčeho jiného) bylo v krabici velikosti krabičky na pero - zmátlo mě to, nečekal jsem je.

Rozdělané byly nesčetněkrát - oproti levnějším se nedal ani "otočit display" protože polarizační folie byla zatavena ve skle, což mi vadilo, nemohl jsem je "tunit" a až později pochopil, že naopak se jednalo o kompaktní celek bez částic prachu a se stálou zárukou čitelnosti. Skoro bych si troufl říct, že sklíčko bylo skutečně sklem a ne jen plastem, ale to nevím  (ochrannou folii jsem na nich nosil dobrých pár týdnů.. :D :D ) 

Edit: po X letech mi je ukradli na "náboženském shromáždění" - šel jsem v šestnácti zkusit jestli "omdlím", to byla v roce 90. populární show - zaplať a pojď se nechat okrást.....   :raygun:

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři

Člověče, to jsou asi fakt ony :)

Ehm. Rodina mi je fakt pořídila z Deutschlandu :), ale to není důležitý.

A v 16 jsem byl omdlejvat ve stanu na náboženským shromáždění taky. Ale ty Tvý hodinky fakt nemám :)

Gougy, kdybys náhodou někdy v budoucnu narazil nějakým zázrakem na informaci o t?chhle hodinkách, budu moc vděčný, když mi dáš vědět, tady nebo do SZ. Slibuji totéž.

Odkaz ke komentáři

Není to náhodou z bazaru v Praze - Holešovicích?

V 6. 2. 2015 v 9:57, Btrokan napsal:

Neviem ako to tu zije ale pozeram ze posledny pridavok je s januara tak pridam svoj vcerajsi ulovok SEIKO 0634-5009 prve Seiko digitalky zo stopkami. Su v super stave vsetko funguje dokonca aj osvetlenie.

Odkaz ke komentáři

V 7. 2. 2015 v 12:02, odjinud napsal:

Není to náhodou z bazaru v Praze - Holešovicích?

no to neviem cesty hodiniek su nevyspitatelne, ale ja som ich kupil tu Bratislave vo stvrtok a ten pan tvrdil ze ich ma 3 roky. Treba skocit do Holesovic a pozriet sa mozno tam este su

Odkaz ke komentáři

V 6. 2. 2015 v 18:38, martar napsal:

...

Martine, vzpomínám si, že jsme na tohle téma spolu už mluvili. Tehdy sis byl téměř jist, že to byla Casia. Pokud bys ovšem připustil, že to Casio být nemusí, a současně byly tvoje hodinky dovezeny z SRN, Pak bych pátral po značkách:

• STEMPO
  • PIRATRON
  • TIMETON
  • ADEC
  • MBO

Něco jsem zkoušel hledat. Překvapilo mě, že tento typ hodinek vyrábělo v různých variantách i SEIKO. Vše ostatní tak budou nejspíše napodobeniny originálu. 

To, co hledáš, vypadá nějak takto, že?

post-437-0-29212900-1423396904.gif

post-437-0-40030300-1423396910.jpg

post-437-0-55913300-1423396921_thumb.jpg

post-437-0-36137400-1423396937_thumb.png

post-437-0-01322200-1423396950_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Odkaz ke komentáři

Vojto, moc děkuju. Ano, bylo to něco na tento způsob, ale méně masívní, pouzdro i velikost displeje řekl bych klasictejsi (vice podobné sedmimelodijkám), toho drobného textu s názvy měst tam bylo tak nějak vice (možná celé názvy měst nebo vice měst). Nevím proč, ale značka SOMMA mi něco říká, možná to byl jiný kousek z téhle stáje. Děkuju moc za nasměrování :)

Odkaz ke komentáři

Ne, já jen viděl v tom bazárku v Holešovicích, jak tam nějaký taky chronomagor kouká zevrubně na jakési hodně podobné digi...

V 7. 2. 2015 v 18:12, Btrokan napsal:

no to neviem cesty hodiniek su nevyspitatelne, ale ja som ich kupil tu Bratislave vo stvrtok a ten pan tvrdil ze ich ma 3 roky. Treba skocit do Holesovic a pozriet sa mozno tam este su

Odkaz ke komentáři

V 8. 2. 2015 v 12:15, martar napsal:

Vojto,¨...  Děkuju moc za nasměrování :)

V 8. 2. 2015 v 12:24, martar napsal:

Stopro to byla SOMMA, o něco novější a hezčí model. Ovšem najít relevantní obrázky u značky s tímhle názvem bude teda porod... Díky.

Tak vida! Přece jenom jsi se dostal o krok kupředu. Taky se pokusím ještě něco najít.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...