Přejít na obsah

MARINE BEOBACHTUNG CHRONOMETR 1.MČZ

Doporučené příspěvky

Návštěvník eloga
Odesláno

ok, myslel jsem z té 15 tuto větu, 

"Jak jsi sám říkal, poradit Ti může asi jen PetrP. Ruské hodinky ( krom vojenských ) máš totiž pod palcem nejlépe Ty..."

si tak, jasné? Tak jestli je to pravda, neměl by být pro experta problém poznat ty "srágory" jak sám píše....

**

• Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník eloga
Odesláno

admin

prosím o smazání všech mých příspěvků v tomto vlákně.

Děkuji.  :notworthy:

**

• po 4 týdnech...
Odesláno

Úplně obecně - můžou bejt kradený, pak bys je musel vracet... ;)

O co jde s těmi výrobními čísly? Má to smysl u vintage? Jen se ptám, protože jsem to nikdy nějak nedomýšlel.

Návštěvník tolja
Odesláno

Úplně obecně - můžou bejt kradený, pak bys je musel vracet... ;)

když kupuješ kradené zboží, tak asi ano, ale já a domnívám se, že i většina ostatních je vedena snahou o to, aby nemuseli číst u fotky hodinek, že je před pěti lety prodal lojza tulipánovi, kterej je za půl roku prodal mařce (pokud existuje shoda jmen nebo nicků, s nějakou transakcí, tak se jedná o kouzlo nechtěného)

jsou mezi námi lidé, kteří z nějakého důvodu radějí sbírají fotky a čísla, a následně se ještě když je příležitost se svojí úchylkou pochlubí

první možností proti takovému jednání je čísla nezveřejňovat, druhou možností je nezveřejňovat ani fotky, ale kdo se rád nepochlubí, že?

Návštěvník eloga
Odesláno

Tolja má pěkný hodiny, to teda jo.

Ale, pokud jde o ta výrobní čísla nebo případně jiné upřesňující detaily mám názor, že něco skrývat či zakrývat nebo dát neúplnou fotografii není gentlemanské, spíše naopak. Dělá to tady na celém fóru více lidí, já myslím, že to je spíše k jejich škodě než k užitku. Nic dobrého z toho nekouká, jen zbytečné antagonismy v diskusi i mezi členy fóra.

Podobnou praxi jsem na jiných hodinářských forech nebo fotogaleriích sbírek nikde neviděl, ato ani na ruských.  Třeba čísla hodinek se kterými letěl Gagarin sice nevíme z jiného důvodu, ale hodinky evidované v NASA jsou známé a popsané právě díky sériovým nebo evidenčním číslům. https://www.hq.nasa.gov/alsj/omega.html

Ta výrobní čísla mají ve sběratelství svou váhu a jedná i o jiné obory, zejména tam, kde se cení výrobní číslo pokud možno nejnižší. Proto je i tady o tom řeč. V případě hodin/hodinek, o kterých je známo, že vůbec můžeme být rádi, že nějaký kus existuje, mi přijde zakrývání výrobního čísla  jako naprostá klukovina a u ruských nebo českých hodinek obzvlášť. :photo:  :photo:

**

Ovšem je to jen můj názor.

Odesláno (upraveno)

Ja to naopak videl jak na WUS,tak na Uhr foru,dela se to celkem bezne pri aukcich,rozhodne to neni specialita jen zdejsich.To si asi moc vintaznich sbirek hodinek nevidel,kdyz tvrdis,ze se to jinde nedeje...

Upraveno uživatelem villain83
Odesláno

Vždyť skrývání čísel má význam I (hlavně) kvůli fejkarum.

Ukážu rolády SN X123456 na netu. Fejkar hned na tisic kousků stejného typu vyrazí totéž. Neznalý kupující si zavolá / pošle email AD s dotazem: odpovídá SN X123456 typu 'Y'? AD odpoví: ano.

Uklidneny kupující posílá peníze. Všechno přece sedí, tak co?

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Ja to naopak videl jak na WUS,tak na Uhr foru,dela se to celkem bezne pri aukcich,rozhodne to neni specialita jen zdejsich.To si asi moc vintaznich sbirek hodinek nevidel,kdyz tvrdis,ze se to jinde nedeje...

dík, nečekal jsem od tebe ani lepší či jinou odpověď.  :notworthy:

*

Ovšem já si myslím , že kdo zakrývá čísla - má strach, podle mne neopodstatněný. Z čeho a proč, to už neřeším, každý z lidí, kteří to zde dělají to má nějak jinak, nikdy to není stejné, ale v důsledku to dopadá nastejno. Někdo podezřívá druhé nebo je sám v podezření z nepravostí, vypadá to nečistě, o tom to je. Jinak je mi to jedno, je to čistě osobní věc těch, kteří to z nějakých osobních důvodů dělají. 

Ale mám třeba zkušenost z jiného oboru sběratelství, že právě zveřejnění všech výrobních čísel v dbf na netu nebo později jiným způsobem vedlo k odstranění balastu, svinstev, šmeliny atd. Nebylo co řešit, všichni zájemci nebo majitelé těch věcí to věděli. 

Byla dána existence množiny výrobních čísel - tedy zbylých výrobních čísel  50 let od začátku výroby dle fabrické dokumentace a v tom se všichni majitelé či zájemci museli pohybovat ať chtěli či ne.  Neexistuje aby si někdo přimyslel nebo vyrobil číslo. Je to prostě logicky jednoznačný, žádný další vymýšlení nepřipadá v úvahu a ti, kteří ty věci z toho okruhu mají, tak se tak dokonale znají, že nějaké zakrývání je totálně mimo mísu. Je to prostě čistý a lidi se nemají o co ani proč bát. Ba naopak, celé se to dá takto využít právě proti šmelinářům, zlodějům a dalším sortám podvodníků protože pokud dojde k problému, všichni vědi jaké výrobní číslo patřilo tomu nebo támhletomu a tak je to neprodejné a snadno  dohledatelné. Ale mezi námi - majiteli, ne u policie, tam nenajdou nikdy nic.

Jediná možmost zlodějů či podvodníků je rozebrat ten materiál na kusy atd. Ale to je stejné u hodinek jako u čehokoliv jiného. Složit z dílů jiný kus, vybrousit nebo zakrýt nějaké číslo, to už je jiná kapitola činnosti a zase by se o tom dalo vyprávět celý víkend..

*

Jinými slovy, já tvrdím opak toho, co Tolja, samozřejmě je to věc postoje k životu, osobního názoru, životních zkušeností a charakteru. Každý k tomu máme své důvody, není to o přesvědčování, ale je to diskuse, jsme na diskusním foru, tak proč to nesdělit či nevyjevit. Ale to, proč tady "hodinkáři" zakrývají čísla Primek a ruských strojů - v porovnání s teorií popsanou výše kolem Rolexu - kulhá na obě nohy. Abych to ukončil - je jasné, že kdo se chce na něco ve smyslu "čísel" u hodinek vymlouvat, tak si důvod vždy najde i kdyby byl sebepitomější.

Kaněéc fílma.

Pánové, přeji Vám všem příjemný víkend, s číslama i bez čísel, Toljovi se na tomto vlákně omlouvám, ze rozvleklou teorii, bo je tahle celá věc spíš na jinou debatu a plevelit dál vlákno se mi už nechce.... Sorry.  :photo:  :photo:

**

Upraveno uživatelem eloga
Odesláno (upraveno)

Nevim ,jakou "lepsi" odpoved si cekal,nebo necekal,je mi to celkem jedno.Ja jen tvrdim,ze je to naprosto bezna praxe vsude ve svete,ne jenom tady,jak tvrdis ty.I kdyz chapu,ze u vetsiny hodinek Pobeda a jinejch ruskejch hodinek,kterejch je a bude vsude miliarda,si to nevidel,pac tohle se dela predevsim u cennejsich kusu...ale to je fuk.

Upraveno uživatelem villain83
Návštěvník eloga
Odesláno

ja, gut, mám rád kluky od Hradce, jsou takoví upřímný....,  :lol2:  :photo:  :cheers:

**

Odesláno

Já si tedy myslím, že u ruských hodinek a u Primek asi o obranu proti fejkaření nejde. Spíš se může stát, že budou některým lidem ležet v žaludku někdy až  neuvěřitelné cenové vývoje u několikrát přeprodaných kousků. Z tohoto pohledu zakrývání výrobních čísel některými zdejšími členy chápu, i když neschvaluji.

Odesláno (upraveno)

Tojlu chápu a nevidím důvod sem dávat čísla. Sám je zakrývám od tý doby, co se moje hodinky objevily na aukru v cizí aukci (místnímu členovi se nechtěly dělat vlastní fotky).

Jsem rád, že se někdo chce podělit (pochlubit) svými přírůstky a radši se podívám na fotky bez čísel, než číst přiblblý komenty od členů, co maj problém vyfotit vlastní hodinky zepředu

Upraveno uživatelem financ
Odesláno

Jsem rád, že se někdo chce podělit (pochlubit) svými přírůstky a radši se podívám na fotky bez čísel, než číst přiblblý komenty od členů, co maj problém vyfotit vlastní hodinky zepředu

Domnívám se, že schopnost fotografovat a kvalita příspěvků spolu vůbec nesouvisejí :lol2:

Odesláno

Já jsem to doteď moc neřešil, z fotografického hlediska mi trochu vadily samolepky nebo cancourky papíru přes SN, softwarově rozostřená část SN mi zas připomínala japonské večerníčky pro dospělé. Ale jako to tady čtu, opodstatnění to nepochybně má. Kromě obavy, že by člověk musel vracet v dobré víře nabyté kradené hodinky, a kromě obavy z poskytování mustru fejkařům, ještě hrozí minimálně jedno riziko, které tu zatím nebylo zmíněno, ačkoliv se přímo nabízí- a nebudu ho zmiňovat ani já ;)

Každopádně díky za toto vlákno, budu díky němu opatrnější. V téhle věci jsem byl trestuhodně málo paranoidní.

Odesláno

Já jsem to doteď moc neřešil, z fotografického hlediska mi trochu vadily samolepky nebo cancourky papíru přes SN, softwarově rozostřená část SN mi zas připomínala japonské večerníčky pro dospělé. Ale jako to tady čtu, opodstatnění to nepochybně má. Kromě obavy, že by člověk musel vracet v dobré víře nabyté kradené hodinky, a kromě obavy z poskytování mustru fejkařům, ještě hrozí minimálně jedno riziko, které tu zatím nebylo zmíněno, ačkoliv se přímo nabízí- a nebudu ho zmiňovat ani já ;)

Každopádně díky za toto vlákno, budu díky němu opatrnější. V téhle věci jsem byl trestuhodně málo paranoidní.

Teď jsem z toho nešťastnej  :crying_anim: jedno z rizik jsi nechal zatajené, ještě ke všemu to tady dosud  nikdo nezmínil, víš o něm jenom Ty a mně se z toho hrůzou úplně roztřásly kolena- uvažuju, že se možná  pro jistotu škrtnu ze všech seznamů Primek, kde figuruju, a až mi příště bude manželka fotit nějaký hodinky, taky na ně radší přilepím nějakej cancour- největší hrůzu má holt jeden z toho, co nezná....

Odesláno

Myslím, že o něm každý ví, ale nechce ho zmiňovat veřejně

.

.

.

.

:D Kecám, přesně tenhle stav jsem u tebe chtěl vyvolat :D

Návštěvník tolja
Odesláno

.

.

.

.

:D Kecám, přesně tenhle stav jsem u tebe chtěl vyvolat :D

teď kecáš

a já vlastně taky, protože před časem jsem Petr_P poskytl čísla kusů, které ho zajímaly, ovšem pouze pro soukromé ukájení s tím, že nebudou spárována s reálnými kusy v mém vlastnictví

a proč jsem to udělal?

třeba proto, jakou práci si dal s článkem k mému palubnímu chronografu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...