bladerunner Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 a práve tým, že je neutesnený, tak tam je v podstate stály prievan, takže studený vzduch s /absolútne/ nízkym obsahom vody /aj keď relat. vlhkosť môže byť vysoká/ príde do domu, ohreje sa a prievanom odchádza von aj s vlhkosťou a dnu sa tlačí opäť studený /suchý/ vzduch.typické problémy netesných domov v zimnom období. aktuálne aj môj
tommas4 Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Tedy relativní a absolutní vlhkost nejsou to samé, co z toho pak měří vlhkoměr co má dotyčný doma? Relativní?
Kristian.nov Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Jak utesneny ? Ved pises ze ho nemas zatepleny, extra utesneny asi typ padom nie je. Ja byvam v poroterme 40ke a este na to islo zateplenie 8cm eps Openreflect a je to tak akurat, vlhkost momentalne 47%. Dlho som vahal ci zateplit alebo ne. A som stastny jak blcha ze nakoniec som zateplil, oplatilo sa. Tepelny komfort je super a ziadne plesne, probĺemy s vlhkostou a pod. sa nekonaju. Bydlím dva týdny, takže spíš zatím testuju a učím se s tím pracovat... Zateplovat a utěsnit jsem nechtěl, cihla má dejchat...S teplotou problém nemám...
ivan_989 Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 . Zateplovat a utěsnit jsem nechtěl, cihla má dejchat.... Toto som tvrdil aj ja a do krvi sa hadal s tymi, co mi tvrdili ze tie reci o dychani tehly su blbost. Riesil som rosny bod atd. a o zatepleni som nechcel ani pocut. A viec co ? To dychanie tehly je fakt len urban legend (blabol). Zateplenie (bezne) ti nezatesni dom hermeticky, okrem toho mas okna ktore dnes maju integrovane mikrospary atd. A aj ked mas porovity material musis takcitak vetrat (pokial nemas rekuperaciu).
lloffass Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Vážení přátelé, zkuste mi poradit. Právě řešíme stavbu a problematiku topení. Dostal jsem tyhle orientační ceny řešení. Jde o dvoupodlažní barák, cca 175 m2 + 45 m2 garáž... Co byste vybrali? A proč? Já tak cítím, že zavrhnu var. 3,protože nechci být závislý na přikládani do krbu. Pár dnů nebudu doma a žena zmrzne. Chci se o to starat co nejméně to půjde. Var.1 570.000,-- tepelné čerpadlo vzduchové (topení+teplá voda) 200.000,- nutné- teplovodní podlahové topení 140.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- krb+komín 100.000,- Var.2 420.000,-- elektrické podlahové topení 90.000,- nutné- solární panely+300l bojler (teplá voda) 100.000,- nutné- krb+komín 100.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné Var.3 550.000,-- krb s výměníkem+1000l bojler(topení+teplá voda) 200.000,- nutné- teplovodní podlahové topení 140.000,- nutné - solární panely (teplá voda) 80.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- MaR (měření a regulace) ?? nutné Var.4 570.000,-- Fotovoltaická elektrárna 5kWp (topení+teplá voda) 250.000,- nutné- elektrické podlahové topení 90.000,- nutné - vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- krb+komín 100.000,-
bladerunner Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Bydlím dva týdny, takže spíš zatím testuju a učím se s tím pracovat... Zateplovat a utěsnit jsem nechtěl, cihla má dejchat...S teplotou problém nemám... :lol2: že vraj dýchať, a to už načo :lol2:
Kristian.nov Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 :lol2: že vraj dýchať, a to už načo :lol2: A proč ne?
ivan_989 Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 A proč ne?lebo je to blbost "DYCHANIE" STIEN (STAVIEB) - BLUDY a REALITAhttp://www.zdravydom.sk/famy_o_pasivnom_dome Casto sa pritom niektorým stavebným konštrukciám vycíta, že ?nedýchajú?. Ale co to vlastne znamená? Je to dôležité? Výraz dýchanie stien nie je technický výraz, aj ked sa casto objavuje na diskusiách na internete a používa sa aj medzi odborníkmi. Pod pojmom dýchanie stien odborníci väcšinou chápu jav difúzneho prestupu vodnej pary z miestnosti cez vonkajšiu stenu v zime a co sa casto opomína, deje sa to aj opacne (ked je napríklad v lete vonku vyššia teplota ako vnútri). Tento jav sa považuje za priaznivý, ak chráni miestnost pred nadmernou vlhkostou, ktorá by mohla spôsobovat kondenzáciu vodnej pary v konštrukcii a následne rozvoj plesní, húb a podobne. Pritom prieskumy ukazujú, že množstvo vodných pár, ktoré prestupujú konštrukciami je pod 3 % z celkového množstva vodných pár odvádzaných z priestoru. Je teda jasné, že množstvo prestupujúcich vodných pár cez stenu je zanedbatelné. Toto množstvo vôbec neovplyvnuje kvalitu vnútorného vzduchu, preto treba vodnú paru z priestoru odvádzat iným spôsobom (vetraním oknami alebo riadeným vetraním). Jeden z príkladov absurdnosti tejto fámy: Pri porovnaní difúzneho odporu polystyrénu s inými tepelnoizolacnými materiálmi, napr. s minerálnou vlnou, je difúzny odpor polystyrénu o nieco vyšší. To znamená, že cez neho horšie prechádzajú vodné pary. Ak ho ale porovnáme s parozábranou, ktorá sa musí bežne používat pri zateplovaní podkrovia, dosahuje difúzny odpor polystyrénu zlomky z difúzneho odporu parozábrany. Napriek tomu sa nikto nepozastavuje nad nedostatocným ?dýchaním? zatepleného podkrovia... V skutocnosti nie je až tak dôležité dýchanie konštrukcie, ale komplexný návrh jej skladby, aby aj pri relatívne zanedbatelných množstvách prestupujúcej vodnej pary nevznikali problémy typu plesne a pod. Praktický význam efektu prestupu vodných pár cez obvodové steny pre odstranovanie nadbytocnej vlhkosti z interiéru je vysoko otázny, kedže nebude nikdy množstevne porovnatelný s odstranovaním vodných pár vetraním oknami alebo riadeným vetraním. Preto výroky typu "dom musí dýchat" a "zadusíte steny" sú vytrhnuté z kontextu. Paropriepustnost je jedna z vlastností stavebných materiálov. Medzi paropriepustné patria napr. tehly, pórobetón, betón, drevo, minerálna vlna, celulózové a drevovláknité izolácie, ovcia vlna.... Paronepriepustným materiálom je sklo, parozábranná fólia.... Dôležitý je rosný bod - teplota, pri ktorej sa vodná para mení na vodu. (Upozornenie: rosný bod nemá žiadny súvis s teplotou 0 C°). Napríklad pri použití polystyrénu ako izolácie obvodovej steny treba docielit, aby jeho poloha bola aj pri velkých mrazoch v izolácii. Pre zaujímavost. Nasledovnú situáciu casto to vidím na rôznych stavbách a casto sa spomína aj v diskusiách: YTONG P2-400 hrúbky 375mm zateplený 50mm polystyrénu (Penový polystyrén - PPS). Skúste si zadat túto skladbu do výpoctovej pomôcky na tzb-info.cz. Pri vonkajšej výpoctovej teplote -12°C je na rozhraní Ytongu a polystyrénu teplota zhruba -3°C. Takže akákolvek voda v murive už mrzne. Rosný bod umiestený v takejto skladbe je v murive už pri poklese exteriérovej teploty pod 10°C.... Existuje vela zlých príkladov a tieto sa šíria zo stavby na stavbu spôsobom: ?Ved aj sused to tak robil...?. Nesklznite k tomuto prístupu a obrádte sa na odborníkov. Tí vedia najlepšie posúdit správnost plánovanej skladby. Nie je nic horšie ako v novom dome riešit plesne.....
bladerunner Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Vážení přátelé, zkuste mi poradit. Právě řešíme stavbu a problematiku topení. Dostal jsem tyhle orientační ceny řešení. Jde o dvoupodlažní barák, cca 175 m2 + 45 m2 garáž... Co byste vybrali? A proč? Já tak cítím, že zavrhnu var. 3,protože nechci být závislý na přikládani do krbu. Pár dnů nebudu doma a žena zmrzne. Chci se o to starat co nejméně to půjde. málo informácii, aby sa dalo poradiť.aké sú tepelné straty domu? nie je dostupný plyn?krb + výmenník ako hlavný zdroj tepla??? = kotolňa v obývačke. Keď už kúrenie drevom, tak skôr kotol niekde v techn. miestnosti + veľká akumulačná nádrž.
Kristian.nov Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Jo a najde se kopa jinejch "odborníků" kteří napíši stejně dlouhej, odborbej a vše vysvětlující článek, kterej bude opakem...Pravda bývá uprostřed... Sem laik, nerozumím tomu, slyšel a četl jsem oba názory a pak zvolil to co je mi sympatičtější. Pocit že bydlím obalenej polystyrenem, mě nebere...Problém zatím s mojí volbou nemám...A ta vlhkost, co jsem dovřel okna, stoupla už na 40% :-)
lloffass Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 Plyn není. Tepelné ztráty asi říct neumím, to bych musel vylomit z architekta. Já jsem v tomto laik, takže mi to nic neříká. Samozřejmě mě na tohle téma čeká pohovor, ale chtěl jsem tam jít předem vybavený nějakými moudry z diskuze. Kdo má s čím zkušenosti a tak podobně.
ivan_989 Odesláno 17. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 17. listopadu 2016 (upraveno) Problém zatím s mojí volbou nemám...A ta vlhkost, co jsem dovřel okna, stoupla už na 40% :-)tak vidíš a rovnako by si vetral aj keby si zateplil a s rovnakým efektom. Akurát že teraz máš väčšie tepelné straty a viac minies na kúrení. Ale dôležité je aby si bol ty spokojný a dobre sa ti bývalo. To je základ Edit: to ze strechu máš obalenu igelitom a polystyrénom ti nevadí? Upraveno 17. listopadu 2016 uživatelem ivan_989
tommi_d Odesláno 18. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2016 Vážení přátelé, zkuste mi poradit. Právě řešíme stavbu a problematiku topení. Dostal jsem tyhle orientační ceny řešení. Jde o dvoupodlažní barák, cca 175 m2 + 45 m2 garáž... Co byste vybrali? A proč? Já tak cítím, že zavrhnu var. 3,protože nechci být závislý na přikládani do krbu. Pár dnů nebudu doma a žena zmrzne. Chci se o to starat co nejméně to půjde. Var.1 570.000,-- tepelné čerpadlo vzduchové (topení+teplá voda) 200.000,- nutné- teplovodní podlahové topení 140.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- krb+komín 100.000,- Var.2 420.000,-- elektrické podlahové topení 90.000,- nutné- solární panely+300l bojler (teplá voda) 100.000,- nutné- krb+komín 100.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné Var.3 550.000,-- krb s výměníkem+1000l bojler(topení+teplá voda) 200.000,- nutné- teplovodní podlahové topení 140.000,- nutné- solární panely (teplá voda) 80.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- MaR (měření a regulace) ?? nutné Var.4 570.000,-- Fotovoltaická elektrárna 5kWp (topení+teplá voda) 250.000,- nutné- elektrické podlahové topení 90.000,- nutné- vzduchotechnika (rekuperace) 130.000,- nutné- krb+komín 100.000,-komplexne ti neporadím, ale skús namiesto soláru na prípravu TÚV pozrieť si zásobník s TÚV s tepelným čerpadlom napr. Tatramat (vlastná skúsenosť). Nižšie obstarávacie náklady vysoké COP 3,22 vodu ohrieva až na 65 st. C Ročná spotreba okolo 700 kWh...
tommas4 Odesláno 18. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2016 @loffass: a roční náklady u jednotlivých variant? Také bych se přiklonil jak je psáno výše ke klasickému el. boileru na vodu, ten solární má návratnost na hranici své životnosti. Nádrž na plyn na zahradě není řešení? Pokud ano, pak kondenzační kotel + rozvody = 150.000,- včetně ohřevu vody (vestavěný zásobník v kotli),krbovky nechceš, tak je prostě mít nemusíš.
tommi_d Odesláno 18. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2016 To Illoffass : Var. 5 (moje riešenie reálne) Bungalov 160 m2 ÚP 12.250,- EUR- Podlahové vykurovanie odporové káble s termostatom v každej miestnosti cca 3000,- EUR- Príprava TÚV Tatramat s tepelným čerpadlom TEC 220 TM 1500,- EUR- Rekuperačná jednotka Atrea RB5 s PTC článkami a strojné chladenie s tepelným čerpadlom vzduch - vzduch 7.750,- EUR (cena vrátane montáže)
Josef01 Odesláno 18. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2016 Já bych dnes řešil v domku topení a energie jako "nezávislý dům", tedy solární panel, dostatečnou kapacitu baterií, kogenerační jednotku na štěpku atd. Až se to podělá (a že se to podělá), bude moct člověk poměrně dlouhou dobu fungovat. Nezávislý dům není o úspoře, ale o bezpečnosti, to je jasné. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
lloffass Odesláno 18. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2016 @tommi: ta varianta s tepelným čerpadlem se mi nezdá špatná, zkusím to tam nahodit. A doufám, že k tomu budou mít i nějaké ty kalkulace ročních nákladů... Díky kluci za inspiraci.
RomanP Odesláno 8. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2016 Mám v obýváku termostat ovládající plynový kotel Buderus a na topení v místnosti jsou obyč. hlavice. V ostatních místnostech, včetně patra, jsou hlavice termostatické. Sice zřídka, ale občas se stává, že nahoře v ložnicích teplota klesne, protože v obýváku je pro kotel ještě teplo. Nebylo by lepší dát všude třeba nějaké programovatelné hlavice a kotel nějak přesvědčit, aby se neřídil termostatem?To by ale asi znamenalo slušný nárůst spotřeby energie, protože by kotel cirkuloval vodu neustále a ne jen když chce přitopit. Je to tak, nebo jsem vedle?
pavel23 Odesláno 9. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2016 Mám v obýváku termostat ovládající plynový kotel Buderus a na topení v místnosti jsou obyč. hlavice. V ostatních místnostech, včetně patra, jsou hlavice termostatické. Sice zřídka, ale občas se stává, že nahoře v ložnicích teplota klesne, protože v obýváku je pro kotel ještě teplo. Nebylo by lepší dát všude třeba nějaké programovatelné hlavice a kotel nějak přesvědčit, aby se neřídil termostatem?To by ale asi znamenalo slušný nárůst spotřeby energie, protože by kotel cirkuloval vodu neustále a ne jen když chce přitopit. Je to tak, nebo jsem vedle?Tak si sniž průtok vody radiátorem v obýváku a bude ti to natápět všude stejně. Je to stejný i u podlahovky , kde je delší hadice tam musí být větší průtok.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se