Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ja som si overil ze aj pomerne predpotopne technologie sa dnes daju s relativne malou investiciou obstojne "zuslachtit". Ja mam v starom nezateplenom dome rozvod vodou a bezne plechove radiatory s hlavicami. K uholnemu kotlu som probastlil akumulacky a zatial som s tym celkom spokojny. V najvacsich (prazskych) zimach akumulacky na jedno zatopenie vydrzia do druheho dna, inak dva... s prizmurenim oka aj tri dni. Casom asi pridam este viac akumulaciek, aby som znizil pocet zatopeni. Je s tym kus srania, zatop zabere cca 20 min zivota a pravda musi sa trochu vediet ako na to, ale zas cena oproti eketrike prakticky zadarmo. Ked nie som doma, alebo som lenivy mam teda este ekeltrokotol.

• Po roku...
  • Odpovědi 254
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Cauu

chtel bych se zeptat jestli nekdo doma topite biokrbem?

Narazil jsem an to tu

ale dokaze to vytopit cely byt? prip. Dum?

Diky

V dnešních utěsněných bytech (domech) je to podle mne pěkná ptákovina. Provozovat spotřebič bez přísunu vzduchu k hoření je koledování si o průšvih.

• po měsících...
Odesláno

Není tu někdo, kdo by mi poradil/navrhnul vytápění do samostatné garsonky vedle garáže, která nebude trvale obývaná. Mám pocit, že se v tom hodně plácám a bude to chtít konzultaci s někým fundovaným (klidně někoho kdo zrovna i dodá technologie). Kamna ani plynový kotel nejsou ve hře...

Co zvažuju je klima s vytápěním + něco k tomu. Podlahový rohože, infra, ... trochu se v tom plácám...

• po 3 týdnech...
Návštěvník vwtyp11
Odesláno

Lto - zde neni tematem? V zapadni evrope je skoro vsude. Nazor- zkusenosti?

Odesláno

Dneska došlo vyúčtování plynu, druhá zima na baráku, podlahová plocha 200 metrů, standardně topíme na 24 stupňů v obyváku, topení kondenzační kotel, podlahovka, v místnostech kde se spí jsou radiátory. Plynem topím, ohřívám vodu a vařím. Zálohy na další období 950 Kč. Za mě spokojenost

Odesláno

Hele chlapi mam na Vas otazecku, neznate nekdo nejake bezdratove hlavice ktere by jsem mohl ovladat ze sveho programu ?

Mam doma udelany svoje rizeni plynoveho kotle a v podstate pouzivam 2 rezimy - doma a v praci, lisi se to jen casama a teplotama v danem obdobi. Mam venku, v hlavnich mistnostech a na vystupu z kotle a na vracecce teplomery. Nejak to vzdy spocitam a zapnu na dany cas kotel.

Mam jen problem s rozdilnyma tepelnyma ztratama v ruznych mistnostech a tak pouzivam programovatelne hlavice od Conrada eQ-3MAX! s centralni jednotkou. Problem je v tom ze nelze dynamicky menit parametry nastaveni hlavic z ridiciho SW ale jen z jejich vyblblych programu nebo z aplikace z mobilu a tak mam nastaven nejaky ocesany rezim dle casu. A individualne to prestavim rucne. Jenze by jsem prave chtel aby mi to dynamicky menilo parametry podle toho jestli se zrovna v kuchyni pece (zveda to teplotu) nebo jestli v loznici v patre manzelka zrovna zehli (zveda teplotu).

Nejsem totiz schopen zatopit jen do chladnejsi mistnosti  protoze hlavice mam nastaveny ze prebirali rizeni v noci loznice vedne obyvak.

Snad jste pochopili co potrebuji - nevim jak to lepe popsat.

Dik

Odesláno

Nejak nerozumiem,.... ja si hlavicu na radiatore predstavujem ako udelatko co meria teplotu v miestnosti a podla toho ci sa tato rovna pozadovanej, potom bud topi, alebo topi menej, ci dokonca vobec. Ked v tej miestnosti pustim sporak, alebo tam trebars rozlozim taborak tak proste len hlavici s tym topenim "pomozem" zvysim teplotu bez jej pricinenia, ale ona si inak bude dalej merat tu teplotu a nasledne topit adekvatne menej, na to nemusi byt ani chytra. Chytra hlavica sa od nechytrej pozna len tak, ze sa ta pozadovana teplota necha nastavit vzdialene, ale inak je princip rovnaky. Unika mi nieco?

Odesláno

No nic ti neuniklo,

vsechno funguje dobre pokud mas teplou vodu, v panelaku ti to bude fungovat dobre, nebo pokud pouzijes isotermicke topeni. Ale pokud chces minimalizovat ztraty = neohrivat vodu kdyz neni potreba tak musis regulovat podle teplot v mistnostich. 

Mam tedy jednu mistnost ve ktere potrebuji pritopit tak zavru radiatory v ostatnich a ohreji vodu v radiatorech. A tady je ten problem!

V te chladne mistnosti musis naopak ten radiator otevrit, jinac budes topit do zavreneho radiatoru (nastavenho na nejakou teplotu). 

Nelze mit nastaveno na radiatoru 22 stupnu a snazit se topit na 22 stupnu protoze ty hlavice nejsou tak presne a zalezi na konkretni teplote vody v okruhu na tlakovych ztratach atd. Nejmensich ztrat dosahnes tak ze hlavici uplne otevres (nebo alespon dost) - tady ty chytry hlavice maji vyhodu protoze je lze ovladat, bohuzel zatim vsechny jen z programu dodavaneho vyrobcem bez moznosti rizeni mym nadrazenym systemem.

• Po roku...
Odesláno

ano, funguje to. Já to má řešeno tak, že hlavní zdroj tepla je plynový kotel a přitápím krbovou teplovodní vložkou. zádrhel se skutečně skrývá v poslední větě článku...."Jediným technickým zádrhelem pak může být vysoký rozdíl provozní teploty výměníku a systému podlahového vytápění. Ten se dá ale velice snadno vyřešit vyrovnávací akumulační nádobou, která teplotu upraví na optimální teplotu..... tu bandasku tam prostě zařadit musíš, protože se jinak směšovač zblázní.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...