Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Je také třeba rozlišit horníka a horníka. Ten s těma Sinnama, dle fotek asi obsluha na překopu, já pracoval v takovém prostředí(viz.foto). Závislost mně nutila nosit levné číny s krátkou životností, před tím jen Primky,  ty vydrželi stejně dlouho, pak už jsem nenosil raději nic, stejně to zavazelo.

post-19068-0-70891500-1456754454_thumb.jpgpost-19068-0-80408500-1456754462_thumb.jpg

Odesláno

Ten "hornik s tema Sinnama" dela (podle jeho popisu) v dole na zlato a stribro a navic v "refuge station", coz chapu jako misto, kde se resi nejaka uprava vzduchu, cisteni, apod...Nevim,nejsem havir. Takze si myslim, ze nedela "klasickou ostravskou haviřinu".

Odesláno

V refuge station (imho místo, kde se můžou zkusit ukrejt, kdyby se něco dělo a zřejmě i trávěj pauzy) jsou jenom ty první fotky. Ale důl je to skutečně na zlato a stříbro, takže jiný pracovní podmínky, než v uhelným dole. Píše tam taky, že kolegové nosej většinou levný digi Casia a nebo laciný hodinky z Walmartu, který berou jako spotřebku, takže zřejmě nemaj ani zákaz baterkovejch. 

Odesláno

Je také třeba rozlišit horníka a horníka. Ten s těma Sinnama, dle fotek asi obsluha na překopu, já pracoval v takovém prostředí(viz.foto). Závislost mně nutila nosit levné číny s krátkou životností, před tím jen Primky,  ty vydrželi stejně dlouho, pak už jsem nenosil raději nic, stejně to zavazelo.

attachicon.gif11102794_859079877473618_7681819598825499316_n.jpgattachicon.gif11096491_859079747473631_2990104448510231099_n.jpg

Tam bych nevlez ani za zlatý prase. Z té první fotky jde na mně tíha té sloje...

• po měsících...
Odesláno

Můj otec byl havíř za komančů a díky tomu, že on dřel jako mezek si naše rodina nemohla stěžovat.

Dostali jsme "zdarma" byt ( Ten byt bylo za podepsání 10 let na šachtě. proto ty uvozovky ), peněz bylo taky dost, dovolenky za hubičku na Jadranu, příspěvky na co sis vzpomněl, matka byla v domácnosti, když splnili rekord tak dostali prémie a to nebylo málo! A ty dětské dny co pro nás pořádali bylo něco echt. Dodnes na to vzpomínám, jak jsme jeli s tatou domluvit koně na dětský den.

Probíhalo to asi takto:

Dojeli jsme ke stájím a tata se domlouval s týpkem co to tam vedl.

" Dobrý den. Chtěli bychom pro děti na dětský den koně, aby si mohli zajezdit. Kolik chcete za jednoho? "

" Tři stovky i s dopravou. " ( jestli to bylo tolik přesně nevím, ale pamatuji si, že to bylo dost )

" Kolik jich máš? "

" Dvanáct. "

" Tak vezmi je všechny a přijeď tam a tam."

Dal mu peníze a tím to bylo vyřešené. My potom jako děcka blbli celý den. A to nás mohlo být cca 50.

Grilovalo se, maminy drbali, fotříci rubali pivka a na hubě rubali uhlí. Klasika.  :cheers:

V té době bych do toho šel taky! Sice ses nemusel každý den vrátit domů, ale to platí i dnes. Ale za jiných podmínek.

A tak život chode. 

Odesláno

V refuge station (imho místo, kde se můžou zkusit ukrejt, kdyby se něco dělo a zřejmě i trávěj pauzy) jsou jenom ty první fotky. Ale důl je to skutečně na zlato a stříbro, takže jiný pracovní podmínky, než v uhelným dole. Píše tam taky, že kolegové nosej většinou levný digi Casia a nebo laciný hodinky z Walmartu, který berou jako spotřebku, takže zřejmě nemaj ani zákaz baterkovejch. 

Smes uhelneho prachu se vzduchem je extremne vybusna, to myslim se zlatem nehrozi.

Odesláno

Ten typek (Tim Patrick) s U2 z WUS je vynikajici. Nedokazu si predstavit podminky v zlatem nebo uhelnem dole a ani nevim kde jsou hustsi chlapi, kazdopadne jsou to chlapi, kteri maji muj respekt. A je super jak je chronomagorstvi univerzalni co se tyce povolani, puvodu, soc statusu atd. Clovek potka spoustu zajimavych lidi a pribehu skoro jako v idealni hospode:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odesláno

Smes uhelneho prachu se vzduchem je extremne vybusna, to myslim se zlatem nehrozi.

Výbuchy v dolech u nás jsou hlavně kvůli metanu, pokud vím. V Kladně metan kdysi nebyl, tak předpisy nebyly tak přísné, jako v OKD. Pak to bouchlo na Šilerce a soudruzi kapitalisti to tady zavřeli. 

• po 2 týdnech...
Odesláno

Výbuchy v dolech u nás jsou hlavně kvůli metanu, pokud vím. V Kladně metan kdysi nebyl, tak předpisy nebyly tak přísné, jako v OKD. Pak to bouchlo na Šilerce a soudruzi kapitalisti to tady zavřeli. 

Vybuchy v uhelnych dolech opravdu zpusobuje nejcasteji metan obsazeny prirozene ve slojich (coal-bed methane), ale ten sam o sobe neni tak nicivy. Velke skody, vcetne tech na zivotech, vznikaji az kdyz se zapali uhelny prach uvolnovany pri rozrusovani sloje. Exemplarnim pripadem je katastrofa na dole Neslon (Osek) v roce 1934.

Odesláno

Chápu, dřív byl horník elita a byli určtě právem protěžováni a zasloužili si to.

A dnes je z horníků jen hluboce podhodnocená profese.

Odesláno

Sranda je ,jak jsem se nedávno bavil s kamarádem, jak jako dítě  každý rok letěl někam k moři až jsem mu nechtěl věřit, neuderžel jsem se a řekl mu: jsou dvě možnosti, otec byl soudruh jako čert nebo dělal na hodně teplém místečku. Odpověď byla dělal na personálním, stranu jsem dále neřešil... Můj otec fáral 30let aby v 61 umřel snad se všema nemocema co existují, ale nikdy nevstúpil, proto jsem letadlem nikdy k moři neletěl a já si tak přál vidět jugošku. Nakonec se korytáři smilovali a dali mu pro mě krásný studený Baltyk :-) měli jsme slíbený zájezd na jeden den do Švédska, jak já se těšil, že uvidím západ, volva a mercedesy...howno, zájezd zrušili. Můj praděda byl ve dvacátých letech za prací ve Francii v oblasti, kde se stalo jedno z největších důlních neštěstí.... přežil i tu robotu i koncentrák. Nezažil jsem ho, ale mám po něm tyto hodinky......

http://www.mining.cz/TEXTY/Courri/Courri.htm

Takže Zdař Bůh !!! a čest všem havířům...

post-7459-0-13294000-1481826610_thumb.jpeg

Odesláno

Pokud haviri drzeli pri sobe, tak bylo jedno jestli jsi byl ve strane nebo ne.

Akorat se musela cela parta zarucit za kazdeho clena.

Muj deda byl chyceny pri prechodu hranic se zbrani v kapse a presto pustili tatu za hranice. Ale musel se vratit, protoze by zavaril celemu kolektivu. A to se i mensi prusery mezi nimi neresilo slovy, ale prinejlepsim nakladackou. A to uz jsem jich par videl.

Takze tak.

Odesláno

Sranda je ,jak jsem se nedávno bavil s kamarádem, jak jako dítě  každý rok letěl někam k moři až jsem mu nechtěl věřit, neuderžel jsem se a řekl mu: jsou dvě možnosti, otec byl soudruh jako čert nebo dělal na hodně teplém místečku. Odpověď byla dělal na personálním, stranu jsem dále neřešil... Můj otec fáral 30let aby v 61 umřel snad se všema nemocema co existují, ale nikdy nevstúpil, proto jsem letadlem nikdy k moři neletěl a já si tak přál vidět jugošku. Nakonec se korytáři smilovali a dali mu pro mě krásný studený Baltyk :-) měli jsme slíbený zájezd na jeden den do Švédska, jak já se těšil, že uvidím západ, volva a mercedesy...howno, zájezd zrušili. Můj praděda byl ve dvacátých letech za prací ve Francii v oblasti, kde se stalo jedno z největších důlních neštěstí.... přežil i tu robotu i koncentrák. Nezažil jsem ho, ale mám po něm tyto hodinky......

http://www.mining.cz/TEXTY/Courri/Courri.htm

Takže Zdař Bůh !!! a čest všem havířům...

Zdař Bůh, Glück Auf a nechť na to Svatá Barborka pečlivě dohlíží!

Odesláno

Pokud haviri drzeli pri sobe, tak bylo jedno jestli jsi byl ve strane nebo ne.

Akorat se musela cela parta zarucit za kazdeho clena.

Muj deda byl chyceny pri prechodu hranic se zbrani v kapse a presto pustili tatu za hranice. Ale musel se vratit, protoze by zavaril celemu kolektivu. A to se i mensi prusery mezi nimi neresilo slovy, ale prinejlepsim nakladackou. A to uz jsem jich par videl.

Takze tak.

Kdyby to bylo jedno tak jsem někdy do te jugošky jel... Muj kamoš tam byl každý rok a ja nikdy , nebo někdo čekal že tam 10ti letý parchant zůstane? O haviřach mi nemusíš vyprávět, fotr byl havíř, děda byl havíř, praděda byl havíř, strejda byl havíř a narodil jsem se v domku mezi dvěma šachtama a to doslova. Jedno to bylo, ale ne vždy a ne všude.....

• po 2 týdnech...
Odesláno

No, kdyz uz je tady na foru oddeleni " co nosite na nohou? ", tak mi to divne nepripada. :-)

Vsak tyz je tez tu z tela, tak niecypuj! :-D

No právě že tu stela :)

Odesláno z mého SM-G900F pomocí Tapatalk

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...