Baldic Odesláno 2. března 2016 Nahlásit Odesláno 2. března 2016 Zdravim,protoze je to velmi rozmanite spektrum lidi ze vsech moznych oboru, tak se pokusim zeptat na nasledujici:Jak je to s ridicskym prukazem cizincu v CR? Kamaradka tu dlouhodobe zije a nevi, jestli muze jezdit na svuj ridicak nebo si udelat nove zkousky.Nedokazal jsem moc na internetu dohledat, jak to je. Pouze jsem nasel, ze "cizinci, kteří nejsou příslušníky státu Evropské unie a kteří mají na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt ... , povinnost požádat příslušný úřad ... o vydání řidičského průkazu České republiky výměnou za řidičský průkaz vydaný cizím státem do 3 měsíců ode dne právní moci povolení trvalého pobytu nebo přechodného pobytu na dlouhodobé vízum."Neni mi uplne jasne, co se deje, kdyz ta lhuta prosla, protoze napriklad ten clovek nepremyslel nad tim tady jezdit autem.
kriznik Odesláno 2. března 2016 Nahlásit Odesláno 2. března 2016 (upraveno) existuje mezinarodni ridicak, ktery plati po dobu tri mesicu v jine zemi mimo EU.Nektere zeme mimo EU uznavaji jako mezinarodni ridicak ten co mas v EU.Nektere zeme umoznuji napriklad turistum ridit v jejich zemi po nejakou omezenou dobu s jejich ridicakem bez nutnosti delat novy. Po uplynuti lhuty (ktera je zavisla na legislative dane zeme, ale vetsinou je to 3m) je nutne si v dane zemi udelat bezny ridicsky prukaz dane zeme. EU uznava ridicak zeme mimo EU 3m (nebo to tak byvalo, zas tak aktivne to nesleduju).Je to dost obecny dotaz, ale v zasade, pokud tu zije dele nez pulroku v kuse, tak bez CZ ridicaku na silnici vyjet nesmi.P. Upraveno 2. března 2016 uživatelem kriznik
Baldic Odesláno 2. března 2016 Autor Nahlásit Odesláno 2. března 2016 Dekuji. A pokud je tu dele nez ty tri mesice, muze si ridicak vymenit nebo musi delat celou zkousku?
African Odesláno 3. března 2016 Nahlásit Odesláno 3. března 2016 Tak jde o to, odkud je že ano. Protože pokud třeba z JAR, bude ji tady platit mezinárodní řidičák tři roky a pak celou autoškolu znovu, protože JAR patří mezi jednu z mála zemí kterou Česká republika neuznává co se řidičských průkazů týká. ůj brácha ho dělal před měsícem, takže to vím přesně.
tano Odesláno 3. března 2016 Nahlásit Odesláno 3. března 2016 (upraveno) Dekuji. A pokud je tu dele nez ty tri mesice, muze si ridicak vymenit nebo musi delat celou zkousku?Pokud ma zde trvaly pobyt, tak musi po 3 mesicich pozadat mist. prislusny urad o vydani ceskeho ridicaku. Zadne zkousky, jen fota a kolek. Jinak se porusuje paragraf 3/3 pism. a). zakona 361/2000 Sb., jizda bez RP. Doporucuji to udelat s predstihem a necekat na dobu 3 mesicu. Jinak jdou mezi cizinci a radou policajtu famy, ze postaci vycestovat mimo uzemi Cr a mit v pase razitko - pak jde opet lhuta 3 mesicu. POZOR, NENI TO TAK!! Edit: jeste jsem si vzpomel: ty ridicaky resi Videnska umluva r. 1968 a castecne Zenevska, zadna EU. Upraveno 3. března 2016 uživatelem tano
kriznik Odesláno 3. března 2016 Nahlásit Odesláno 3. března 2016 jsem nevedel ze nemusi delat zkousky, kdyz jsem delal ridicak na FL tak jsem na zkousky musel to maj tady pekne jednoduchy bastardi
tano Odesláno 3. března 2016 Nahlásit Odesláno 3. března 2016 (upraveno) jsem nevedel ze nemusi delat zkousky, kdyz jsem delal ridicak na FL tak jsem na zkousky musel to maj tady pekne jednoduchy bastardi Musi byt ale na seznamu statu uznavajici mezinarodni dohodu, pozor. Jinak zkousky. Upraveno 3. března 2016 uživatelem tano
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se