Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Potreboval bych odborny nazor, kolik lze bezpecne protlacit beznym kabelem na elektrinu k varne desce, ktera ma prikon az 7,2kW a pritom je udajne na 240V a nikoliv 380V. Je to fakt normalni nebo mi to spali drat?

• Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Doporučuji dvě plotýnky s menším příkonem na jednu fázi a pak po jedný na každou další, jinak se ten drát skoro  rozteče , teoreticky by  tam byl  při plném výkonu , tj zapnutém příkonu u všech plotýnek, proud okolo  30 A. 

Upraveno uživatelem Miroslávek
Odesláno

Musíš napsat jakej má ten drát průřez a z jakého je materiálu. Aby to bylo ok, měl by mít drát průřez minimálně 4mm2, měď a okruh pojistku 32A. A taky musíš vzít v potaz co máš ve zdi.

Odesláno

Také jsem řešil a dnes jsou indukční desky většinou dalane tak že hlídají maximální příkon a pokud se zapne více plotynek tak automaticky u některé sníží prikon.

Odesláno

No pokud desku 7,2 kW zapneš na 230V tak tam poteče přes 31 Ampér, takže pokud nemáš ve zdi drát 3x4mm tak nic nebude. Indukce se většinou tahá 5x2,5 drátem a zapojuje se na 2 fáze (třetí se využije pro troubu). Pak lze plně zatížit. 

Pokud je tam klasický zásuvkový rozvod (3x2,5) tak tam proleze výkon 3,6kW což jsou 2 plotýnky. Jo a pouze za předpokladu že na celé větvi nebude žádný jiný odběr, jinak to bude ještě méně. 

Drát ti to asi nespálí - pokud tu elektřinu dělal elektrikář tak by měl být odjištěn adekvátním jističem, jenž tam více proudu nepustí.

Odesláno

drát se nespálí, obvykle to odnese nějaké slabé místo, nějaký spoj. A jištění s tím nic nenadělá, upeče se to přechodovým odporem, ne přetížením. Pokud to není v novostavbě nebo po komplet rekonstrukci, doporučuju nechat prohlídnout instalaci, dotáhnout spoje. Občas lidi nic zlého netuše, ve starém baráku s hliníkovým rozvodem odpálí něco běžnou rychlovarnou konvicí.

Odesláno

Elektrikar mi rikal, ze je tam 3faze, takze bud muzu mit zapojenou pouze desku na 380 (400V) nebo 2x 240V. Takze tam ted ve zdi jsou pripravene 2 cokolady, jedna na desku a druha na troubu. Tloustku dratu netusim jakou mam. Objednal jsem tuto desku https://www.nakupka.cz/vyrobek/indukcni-varna-deska-bosch-pic645f17e-nerez/

Tak kde je problém? Ať to elektrikář zapojí na ty fáze tak, aby to fungovalo.

Odesláno

Tak kde je problém? Ať to elektrikář zapojí na ty fáze tak, aby to fungovalo.

No mozna ze nikde neni, to je to co zjistuju. Je to byt z roku 2009, chtel jsem predelat elektrinu, coz se i stalo, ale ted po dokonceni mi nekdo rikal, ze tech 7.2kW je nejak moc pri 240V, ze mi to muze usmazit drat ve zdi.. takze ex post zjistuju, jestli na me neceka nejaky pruser, az se zapoji deska..
Odesláno

Podla mna to pri 1F nepojde na 7.2kw ale prepne sa automaticky na ~3.5kw. Ziaden bezny spotrebic nieje ratany na 30A, vacsinou musi vystavit 16A/faza. Bacha pri zapajani 2/3F, casto musia byt fazy v poradi.

Odesláno

Podle fotky krabicky mas 2 jednofazovy privody (pokud nekdo neprasecil a nedal nespravny kabely). Ale jistic je 3-fazovy, pokud je urceny pro to. Takze naopak je v tom jeste vetsi chaos... Chtelo by to promerit, jestli nedali faze od obou kabelu na ten 3-fazovej jistic, nebo "neprasili" s barvama vodicu.

Odesláno

Takhle jak to je (kdyz neberu v potaz jistic, ktery neodpovídá kabelum) tak mas jednu fazi pro sporak a jednu fazi pro troubu. Treti fazi nemas.

Odesláno (upraveno)

Treba ma treti fazi pro troubu mimo, ja mam taky desku na 2 faze a troubu na opacny strane kuchyne kde mam jinou fazi. Kazdopadne je potreba najit vykresy nebo ty faze promerit a oznacit abys mel predstavu co a jak. Predpokladam ze rozvod bude trifaze podle jistice.

A ve zdi bude na 99,9% 2,5 prurez, 4 mm bych tam nehledal, ale je to jedno, protoze jistic je radove niz nez propaleni kabelu.

Upraveno uživatelem Bob
Odesláno

Elektrikar mi rikal, ze tam mam 2faze na indukci a jednu na troubu a ze ve zdi jsou pro tento ucel 2cokolady. Ja to chapal tak,ze jedna cokolada ma v sobe 2faze. Podle toho co rikate tomu ale tak neni?

Odesláno

Podle barev mas v kazdy cokolade jen jednu fazi + nulak + zem, nic vic... Jedine jak jsem psal, ze by tam byla nejaka prasecinka s barvama, ale to z fotky nepozname.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...