Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Koupil jsem ho ve Střeleckém servisu u Ondry. V ČR jsou asi 4 kousky, můj kolega má taky jeden :)

Jinak miřidla jsem původně chtěl vyměnit, ale už jsem si na ně zvykl a pohoda. Jen jsem kitem z USA vyladil spoušť.

Odesláno

Já to věděl, že je od Jardy :) Před dovolenou jsem mu říkal že si jí vezmu. Vrátím se a je fuč :suicide_anim: Tak ať slouží :cheers: Budu muset pořídit černou klasiku...

Odesláno

Když Jarda by prodal slepýmu obrázkovou knížku :D

My máme s kolegy celkem 4 MP9 - 2x VTAC, 1x černou klasiku a 1x MP9c. Kdybys někdy chtěl VTAC prubnout, není problém zajít na AVIM

Odesláno

Já pistolím SW nikdy moc nevěřil, ale na závodech se s tím už pár lidí objevilo a u všech spokojenost, takže na tom asi něco bude :-)

Může sem někdo napsat porovnání s Glockem? Ergonomie, přesnost, spoušť (délka chodu, odpor, reset....)

Návštěvník Tada
Odesláno

Takova blba otazka - vcem spociva vyhoda polymerovych zbrani s primobeznym udernikem pri soutezich - predpokladam ze LOS. Nebo je to jen proto, ze jsi na to zvykly?

Odesláno

Takova blba otazka - vcem spociva vyhoda polymerovych zbrani s primobeznym udernikem pri soutezich - predpokladam ze LOS. Nebo je to jen proto, ze jsi na to zvykly?

Zbraní, se kterými lze střílet na závodech je docela málo (pro rýpaly: jasný, na závodech lze střílet i z perkusního revolveru, ale kdo střílí, asi ví, o čem mluvím).

Já osobně střílím s Glockem, který je, co tak koukám, nejrozšířenější, jinak do úvahy přichází zmíněný SW, GP K100, SP-01 Shadow a nakonec docela drahá sranda STI. Pro IPSC Divizi Production jednoznačně SP-01 Shadow, který zde vystřídal Glocka.

Takže tři z pěti možných zbraní(pro LOS a IPSC Production) mají polymerový rám. Nicméně to není pouze o tom rámu, nejde říct, že polymerová zbraň má výrazné výhody (krom nižší hmotnosti, což je ale pro někoho jen relatvní výhoda)proti jiným materiálům.

Hodně záleží, jak komu co sedne do ruky, na přesnosti, spoušti(chod, reset, odpor), možnosti tuningu dle vlastních potřeb, spolehlivosti zbraně, chování zbraně při střelbě atd.

Obecně bych si tedy na Tvoji otázku netroufal odpovědět, protože polymerový ani kovový rám sám o sobě žádné VÝRAZNÉ výhody nemá, jde o zbraň jako celek a účel či typ soutěže, k jakému ji chceš používat.

Návštěvník Tada
Odesláno

Já to vždycky bral tak - těžká zbraň, lepší zvládnutí zpětného rázu. U Glocka je ale zase nižší stavba závěru než u jiných, takže se tolik nezvedá... A klasická spoušť mi přijde taky lépe laditelná než tyhle striker-fire mechanismy - ale to je opět takové člověk od člověka, s dvoukilovou spouští Glocka střílím stejně jako s 1911 nebo PPK nebo revolverem.

Odesláno

Já to vždycky bral tak - těžká zbraň, lepší zvládnutí zpětného rázu. U Glocka je ale zase nižší stavba závěru než u jiných, takže se tolik nezvedá... A klasická spoušť mi přijde taky lépe laditelná než tyhle striker-fire mechanismy - ale to je opět takové člověk od člověka, s dvoukilovou spouští Glocka střílím stejně jako s 1911 nebo PPK nebo revolverem.

Zkus spoušťový kit od Zev Techu :smile_anim: U Glocka se právě ten spoušťák dá vyladit prakticky do bezvědomí i se zachováním všech pojistek a bez nevratných změn (žádné pilování atd.). Pokud je člověk alespoň trošku technický typ, zvládne většinu úprav sám, jde vlastně jen o výměnu dílů kus za kus. Jak budu mít čas, hodím sem i fotky, já upravoval i rám (no, tato změna už není nevratná :D )

Jinak těžká zbraň = také horší přenášení z terče na terč. Zpětný ráz jde poladit vhodnou laborací+pružinami.

Návštěvník Tada
Odesláno

Jo, tak pro IPSC se laboruje se strelivem a tak, ale treba u LOS mi to prijde docela proti smyslu souteze jezdit tam se silne upravenou zbrani...

Netusis jestli se nahodou nestrili LOS i ze samonabijeci pusky? Docela bych provetral kosu, jen co mi na ni dorazi nadpazbi pro kolimator.

Odesláno

Tak to je asi věc názoru. Já si zbraň upravil, protože mám prostě širokou dlaň a krátký prsty. Žádná úprava co mám, nesnižuje bezpečnost zbraně ani nezhoršuje její skrytou nositelnost (není tam nic navíc). Střílím s tím, co mi vyhovuje a to taky nosím (pokud nenosím Kahr P9 :-) )

LOS se v útočné pušce střílí určitě, ale nevím, jak by se tvářili na ten kolimátor :-) V IPSC by to byl OPEN, pravidla pro LOS pušku jsem nečetl, takže fakt nevím.....

Návštěvník Tada
Odesláno

Sakra... No já teď střílím na mířidla, na blízko, cca do 50 je to OK, ale na 70 a víc už jsou ty mířidla hrozně hrubý...

Ale pohybuhju, že LOS se střílí na takové dálky :D

r.obot: Kahr se mi hrozně líbí :) Ale protože jsem škrt a Kahr z druhé ruky se blbě shání tak teď schovávám PPKčko :D

Odesláno

Tak Kahr je na nošení opravdu jednička. Nosil jsem kde co, včetně Glocka 26, ale ten je pořád moc široký a takový neskladný (oproti Kahru). U pravidelného skrytého nošení člověk fakt pozná a cítí každý milimetr. Navíc je v "plnotučné" ráži.

A co se týká zpracování, zvládání zpětného rázu, chodu a odporu DAO spouště a PŘESNOSTI je prostě v téhle kategorii pro mne bezkonkurenční.

Asi bych nechodil do toho úplně nejmenšího modelu, už P9 je hodně malá. S tím nejmenším modelem si člověk na střelnici asi moc nezastřílí. S P9 bych se nebál ani na menší závod.

Asi ti trošku nasadím brouka do hlavy, tady ho mají nového v akci: http://www.strelecky-portal.cz/e-shop/kratke-zbrane-204.html?orderby=product_cdate&DescOrderBy=DESC&keyword1=&keyword2=&vmcchk=1

Návštěvník Tada
Odesláno

nenasadíš, protože tolik prachů za to nikdy nedám :)

Já bezproblémů nosil skrytě 1911 5", pak to ale přestalo jít, tak jsem měl asi 2 měsíce G26, ale jak píšeš je takový "neskladný", ale střelecky jsem z něj byl nadšený. Teď to PPK v 7,65, ráže mě neštve, protože 7,65 je úplně stejně napytel jak 9mm :D

Odesláno

Nechi tu rozpoutat nekonečnou diskusi ohledně ráží, ale napíšu alespoň svůj názor.

Jasný, 9mm Luger není úplně ideální obrannou ráží a to zejména díky možnosti průstřelu cíle. Tento nedostatek se ale dá eliminovat použitím pomalého náboje s velmi těžkou střelou ( cca 154 grs. a výše) typu flat nose, tedy s co nejvíce placatou špičkou.

Výhody této ráže vidím v ceně (člověk s tím může hodně trénovat), rozměru (do zásobníku se vleze více nábojů než u .40 SW nebo 45 ACP), hmotnosti zbraně (zbraň je lehčí než u výkonnějších ráží) a jejích rozměrech. Samozřejmě hraje roli i ovladatelnost zbraně, jelikož při tak krátké hlavni už je zpětný ráz o poznání znatelnější.

Osobně bych na nošení nic menšího (tedy 7,65 ani 9mm Browning) nenosil, viz Marshalův index.

Návštěvník Tada
Odesláno

Bez dute spicky prostreli cil 7,65, stejne jako 9mm, stejne jako .45 ACP stejne jako .38 Special... Je to jedno... Souhlasim ze s 9mm vic nastrilis, za cenu krabky .45 mas dve devitek... Jako urcite je lepsi mit 10 devitek v G 26 nez 7 7,65 v PPK, ale kdyz to nejde nosit.

Ale protoze nejsem sportovni strelec tak toho tolik nenastrilim a na tech par set naboju mesicne se prachy najdou :)

Odesláno

No, určitě se shodneme na tom, že je lepší mít 7,65 u sebe než jakoukoli jinou, výkonnější, ráži doma v trezoru :rolleyes:

Co se týká průchodu střely cílem s Tebou nemohu souhlasit. Obecně to tak samozřejmě naspat lze, nicméně co se týká procentuelní pravděpodobnosti průletu, jsou mezi Tebou vyjmenovanými rážemi značné rozdíly. A rozdíly jsou i u stejné ráže s různým typem střely a různou laborací. 7,65 může prostřelit, ale většinou se tak neděje, stejně jako 9mm Browning. V USA se v oblastech s chladným podnebím nepoužívá kvůli nižší penetraci(zimní oblečení...) ani .45 ACP a je nahrazen .40 SW (místo původního 10mm AUTO)

Hloubka vstřelu také není jediným parametrem, i když jedním z důležitých, pro hodnocení zastavovacího účinku náboje.

Je zde zapotřebí přihlédnout ke spoustě faktorů, které mají vliv na devastaci tkáně a tím co nejdřívější vyřazení protivníka z akce, jako je velikost dočasné a trvalé dutiny, velikost předané energie atd.

Na spoutu lidí psychicky velice silně zapůsobí samotný výstřel a následná bolest a prostě se sesypou. Pokud je ale útočník pod vlivem návykových látek nebo extrémně motivovaný nebo se jedná o zvíře (pes), efekt na psychiku je nulový. Nejlépe to jde vidět na lovených zvířatech, jak dlouho dokážou fungovat, bránit se nebo běžet, pokud není zasaženo přímo srdce nebo mozek.

Odesláno

Milionkrát probrané a ze všech stran protřepané téma. Vyflákněte se na to, nebo tu zase budou hodnotný posty od pacifistů jaký že to jsme blázni a potenciální hrozby pro společnost :crying_anim02:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...