Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Bandicoot: Zrovna jsem si taky říkal v duchu něco podobného o Harrym, utvrdila mě v tom např. ta poslední fotka. Třeba jde ve skutečnosti s tím dalším pánem na nákup, co já vím, osobně z toho mám sakra respekt.

Jinak Tadu neznám a vlákno o zbraních nečtu, ale nedrbete ho celkově kvůli zbraním nějak moc? Třeba má zbraně prostě jen jako další koníček...a co má bejt?

kdyby jsi jej znal,tak víš.... :D
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moji miláčci, samozřejmě origo. Občas s sebou P-38 nosím, ale ne jen tak, vždy jen, když někam jedu a vracím se pozdě. Ovšem si myslím, že nění žádná zbabělost v případě možnosti před nebezpečím utéci, nežli mu čelit použitím střelné zbraně, ale pokud není na vybranou, neváhal bych ani sekundu. Podívejte se kolem sebe, co se děje a jakou geometrickou řadou kriplové přibývají, zejména z východu a z muslimských zemí.

Přeji všem krásný pěkný den.

EDIT - tu fotku si nahrej znovu a menší. Viz pravidla. Gil

Tak jsem fotku zmenšil, dle upozornění, nějak jsem přehledl velikost, měla 600kb, tak jsem to považoval za OK.

Jinak oslepičkované já velmi rád. mají svou historii.

post-20133-082516300 1337379068.jpg

Odkaz ke komentáři

Není to samopal, je to samonabíjecí puška. A používám jí k rekreační terčové střelbě, protože hned po malorážce (1kč za náboj) je to nejlacinější způsob jak si trošku zastřílet. A nosit jí podle zákona a místního oddělení pro zbraně, střelivo a bezpečnostní materiál lze, ale technicky je to složitější, takže za pasem ani pod goráčovkou jí nenosím :)

Hahaha, tady je vidět, jak jsou naše zákony gumové a na piczu... Opravdu nechápu, proč umožňují držení "samonabíjecí pušky" jako je zrovna tato. Na co proboha potřebuješ k "rekreační terčové střelbě" SA-58? Jsem fanda zbraní, zajdu si občas někam zastřílet, mám spoustu kamarádů, co zbraň a průkaz mají, ale tohle je trošku moc... Ano už jsem uvažoval o tom pořídit si pistoli, nebo revolver, ale čistě ze zájmu, faktický důvod nemám, tak jsem se na to vybodl. Navíc ze zkušeností z různých míst světa vím, že zrovna lokalita, kde žijeme opravdu nepotřebuje mít doma v trezoru AK-47, SA-58, nebo byť jen obyčejnou pistoli... Pokud má člověk všech pět pohromadě, velmi lehce předejde nutnosti zbraň vlastnit, natož použít...
Odkaz ke komentáři

Jako naprostý neodborník přes zbraně- tak popruh pomáhá ve střelbě, ale úplně nahouno pažba nevadí?

Tadovi určitě ne, on se vyzná a sklopka stačí... Je to prostě o tom houne v zákonech, kdy patrně sklopka je samonabíjecí a pažba samopal...
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

funf5: Zákonodárce nepokládá apriori lidi se zbrojním průkazem - čistý trestní rejstřík, bez přestupků na úseku občanského soužití apod. - za zločince.

Možná proto. Navíc, kdo potřebuje, ten si velice snadno opatří ilegálně plnotučnou plně automatickou Vz 58 nebo Vz 61 škorpion

Upraveno uživatelem Tada
Odkaz ke komentáři

Hahaha, tady je vidět, jak jsou naše zákony gumové a na piczu... Opravdu nechápu, proč umožňují držení "samonabíjecí pušky" jako je zrovna tato. ...

Situace je ještě horší než si myslíš. :smile_anim:

Prodej "demilitarizované" verze samopalu Vz. 58, neboli kulovnice CZ 858, je jen špička ledovce. Dnes se u nás dají jako "sportovní kulovnice" koupit snad prakticky všechny modely útočných pušek, co je svět zná. To, že je zrušená možnost střelby dávkami, je jen malá útěcha nad tím, že výkonné vojenské útočné pušky, které jsou navrženy na zabíjení lidí na vzdálenosti stovek metrů a které díky velkokapacitním zásobníkům na desítky nábojů disponují strašlivou palebnou silou (i bez full-auto režimu) jsou "tam venku" mezi námi.

CZ 858 je ale skutečně šílený exces z hlediska dostupnosti. Díky obrovským zásobám v armádě a dílů u výrobce, se dnes demilitarizovaná verze prodává za směšných 6 tisíc! (plně automatická vojenská verze pro státní složky je ještě levnější). To i východní útočné pušky (pardon sportovní kulovnice), které se k nám dováží, jsou dražší. O dovozu ze západu ani nemluvě. V kombinaci s levnou municí to je naprosté šílenství.

To opravdu není terčová zbraň, sportovní kulovnice nebo sebeobranná zbraň. Ať mi říká, kdo chce co, chce je to útočná zbraň. A velmi nebezpečná zbraň. Bez optiky, s průměrným výcvikem, lze během pár desítek sekund zasáhnout rojnici šesti terčových figur na vzdálenost nějakých 200- 250 metrů, bez nutnosti přebíjet. Lepší střelci to dokážou ještě rychleji a ještě dále.

A je jen otázkou času, kdy i u nás dojde nějaké tragédii, kde bude plně "využit" smrtelný potenciál této zbraně. A to so pak budou zase všichni divit, jak je to možné. :grrr:

Odkaz ke komentáři

Ale jasně, kdo chce, může mít cokoli.

Ani náznakem slova jsem neoznačil nikoho, kdo legálně vlastní to na tvé fotce za zločince, jen se pozastavuji nad možností to vlastnit. Jaký je pro mě neznalého práva rozdíl mezi klasickou plně automatickou zbraní Vz 58 a tou tvojí? Předpokládám, že ta tvá neumožňuje střelbu dávkou. Na druhou stranu, každý kdo z toho střílel ti řekne, že v režimu dávka je z toho kropicí konev bez smysluplného použití a tím myslím ten moment, že vím kam a na co zrovna střílím. :smile_anim:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

PetrP: A co? Kolik bylo spácháno trestných činů s CZ 858 nebo jinou semi-auto "útočnou puškou" a kolik bylo spácháno s ilegálně drženými full-auto verzemi? Jsi velký systematik, tak si dej práci a udělej nám tabulku! Jinak jsou jen kecy, které v tomhle vlákně nemají co dělat.

funf5: Ano, rozdíl je právě v tom, že nemůže střílet dávkou a ano střelba dávkou je pouze plýtvání střelivem (obecně... když střílíš v leže s kompenzátorem a bla bla bla). A možnost to vlastnit? Nevím, já tu nejsem od toho abych to posuzoval. Jsem adresát právní normy, ne její tvůrce. Já tu zbraň nekupoval proto, abych s ní zabíjel lidi, neznám nikoho, kdo by si kupoval zbraň aby s ní zabíjel lidi, kupoval jsem si jí proto, abych mohl za pár korun střílet do papíru na střelnici, stejně tak jako bych střílel z malorážky, která taky může být samonabíjecí, se zásobníkem na 30 nábojů a může zabít nebo zranit úplně stejně.

Odkaz ke komentáři

Petr_P: Já částečně vím, jaká je situace, proto se pozastavuji nad možností tuto zbraň vůbec držet... Opravdu jsem za svůj život už nějakou tu kulku z hlavně musel vypustit, navíc jsem měl možnost díky práci navštívit některé řekněme nestandartní země... A i tady si nejsem jistý, že by mi něco podobného pomohlo.

Abych to shrnul, jakákoli původně vojenská dlouhá, byť upravená do režimu poloutamatické, zbraň nemá absolutně mezi lidmi co pohledávat.

Odkaz ke komentáři

PetrP: A co? Kolik bylo spácháno trestných činů s CZ 858 nebo jinou semi-auto "útočnou puškou" a kolik bylo spácháno s ilegálně drženými full-auto verzemi? Jsi velký systematik, tak si dej práci a udělej nám tabulku! Jinak jsou jen kecy, které v tomhle vlákně nemají co dělat.

Hele a co si tu práci udělat mušketýre sám? Jinak jsou to kecy, co nemají v tomto vlákně co dělat. Tabulku si udělej, možná budeš mít námět na diplomku. Opravdu mě zajímá, kolik trestných činů bylo na našem území spácháno s automatikými (dlouhé, nebo krátké) zbraně, kolik bylo spácháno s legálně vs nelegálně drženými. Obecně žijeme v prostoru, který opravu nepotřebuje, aby mezi populací byly tyto zbraně (upravené vojenské útočné pušky) registrovány. A jdu si zase číst něco o hodinkách...
Odkaz ke komentáři

a proč je třeba tahle puška méně nebezpečná?

nutí tě minimálně přebít a je to lovecká zbraň. Hele napiš mi konečně, jako mladý nadějný právník, proč je v ČR možné držet zbraň, se kterou nikdo nikdy nepůjde něco lovit, jako s tou z tvojí a můžem to zabalit...
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Já se tady ale neoháním tím, že by se měly tyhle zbraně zakázat, ať už z jakéhokoliv důvodu. Se zbraněmi drženými na zbrojní průkaz jsou to řádově jednotky trestný činů ročně.

Většina přepadení bank a podobných eskapád jsou s plynovkami nebo zbraněmi znehodnocenými, které pokud ti je 18let, pak taky spadnou do kategorie "trestný čin s legálně drženou hlavní".

Dělit zbraně na "takové a makové" je z tohohle hlediska prostě blbost. Z nějakého důvodu chápu zákaz plně automatických zbraní, to tady je už od Rakouska-Uherska, ale dělat nějaké další dělení toho, co je dovolené a co je zakázané, to je pěkná blbost! Finové taky mají legální poloautmatické pušky (na bázi AK 47) a vraždí se tam lidi na ulicích? A představ si, že finové si na tyhle zbraně můžou zcela bez registrace nasadit, u nás zakázaný, tlumič! Takže když se chtějí navzájem povraždit můžou to dělat potichu a nikdo si ani nevšimne, když někdo zabije své sousedy a půl paneláku! A děje se tam snad něco takového? Ne. Děje se to u nás? Taky ne. Pokud si myslíš, že je těch 300tis držitelů legálních zbraní, skupina s vysokou náklonností ke zločinu, jen proto, že když mají zbraň tak můžou... Tak se potom odstěhuj, do Ruska, tam je bezpečno, tam zbraň mít nesmí skoro nikdo, možná sem tam myslivec.Je zajímavé, že třeba policisty na mém místním oddělení pro zbraně vůbec nevzrušuje a nemají obavy z toho, že je mezi lidmi tolik "vojenských" zbraní, za poslední roky neřešili ani přestupek s takovouhle zbraní.

Edit: Je to taky samonabíječka, ma větší dostřel, výkonější střelivo. Když dáš do CZ 858 zásobník na 2 rány je to taky lovecká zbraň z pohledu zákona (z pohledu praxe poměrně nevhodná), pouze možná srnčí, selata a menší lončáci a navíc to blbě vypadá.

Není to otázka PROČ JE TO MOŽNÉ! Otázka je PROČ TO ZAKÁZAT?

Nebo zastáváš teorii, že můžeme dělat jen to, co nám zákon výslovně dovoluje?

Upraveno uživatelem Tada
Odkaz ke komentáři

... Na druhou stranu, každý kdo z toho střílel ti řekne, že v režimu dávka je z toho kropicí konev bez smysluplného použití a tím myslím ten moment, že vím kam a na co zrovna střílím. :smile_anim:

Bohužel, opak je smutnou pravdou. Dávka je velmi účinná věc. Respektive správněji krátká dávka (cokoliv mezi 2 až 3 náboji, u Vz. 58 záleží, jak máš citlivý prst).

Při střelbě bez optiky na realistické cíle v terénu pořádně nevíš kolik je přesná vzdálenost. Navíc je tam spousta dalších proměnných - cíle se zpravidla pohybují, nemusíš být perfektní střelec, můžeš mít od vláčení v terénu nebo po zákopech lehce rozhozená mířidla, 7,62x39mm na Vz. 58 zaručeně kope a stáčí hlaveň nahoru a bokem, nemusíš mít perfektní opření, atd..

Krátká dávka ti při správném záměrném bodu (psát to tady nebudu) zajistí, že některá z těch 2-3 včeliček cíl o velikosti chlapa s největší pravděpodobností zasáhne. A když ne, tak proto tam je zásobník na 30 nábojů.

Petr_P: Já částečně vím, jaká je situace, proto se pozastavuji nad možností tuto zbraň vůbec držet... Opravdu jsem za svůj život už nějakou tu kulku z hlavně musel vypustit, navíc jsem měl možnost díky práci navštívit některé řekněme nestandartní země... A i tady si nejsem jistý, že by mi něco podobného pomohlo.

Abych to shrnul, jakákoli původně vojenská dlouhá, byť upravená do režimu poloutamatické, zbraň nemá absolutně mezi lidmi co pohledávat.

To já s tebou naprosto souhlasím. Já jsem dokonce zastáncem absolutního zákazu poloautomatických střelných zbraní mez civilisty. A řeknu proč.

Zde popisovaný Vz.58 jsem pomáhal zvládnout několika desítkám lidí. Je to naprosto úžasně snadné. Ostatně proto je puška, a ne jiná střelná zbraň, po staletí hlavní zbraní pěšáka. Bohužel to nejhorší je, že všechno se dá naučit, nadrilovat, ale do hlavy držiteli zbraně nikdo nevidí. A musím se přiznat, že tuhle zbraň jsem naučil používat i lidi, u kterých byste byli raději, kdyby ji nikdy neviděli ? duchem a morálkou mdlé jedince z většiny i z nepřizpůsobivé menšiny?.

Druhý důvod, proč nechci vidět výkonné pušky je čistě technický. Měl jsem možnost sledovat trajektorie střel v blízkém infračerveném spektru (to očima neuvidíte). Při plochém dopadu střely (a střelba na vzdálenost je vždy tento případ) na tvrdou nebo kamenitou dochází k výrazným změnám trajektorie (neboli odrazům). Dějí se takové ?nepěkné? věci, jako je změna směru letu o do pravého úhlu, spirálové roztočení a dokonce něco se sem tam občas dokáže odrazit do protisměru.

Použití takto výkonné ráže zbraně v zastavěné oblasti na blízkou vzdálenost jako obranou zbraň si nedovedu vůbec představit. Každá stěna, každá vozovka je prakticky dokonalým odrazovým místem. Tady skutečně hrozí, že každá střela si nakonec najde nějaký nevinný cíl.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Bohužel, opak je smutnou pravdou. Dávka je velmi účinná věc. Respektive správněji krátká dávka (cokoliv mezi 2 až 3 náboji, u Vz. 58 záleží, jak máš citlivý prst).

Při střelbě bez optiky na realistické cíle v terénu pořádně nevíš kolik je přesná vzdálenost. Navíc je tam spousta dalších proměnných - cíle se zpravidla pohybují, nemusíš být perfektní střelec, můžeš mít od vláčení v terénu nebo po zákopech lehce rozhozená mířidla, 7,62x39mm na Vz. 58 zaručeně kope a stáčí hlaveň nahoru a bokem, nemusíš mít perfektní opření, atd..

Krátká dávka ti při správném záměrném bodu (psát to tady nebudu) zajistí, že některá z těch 2-3 včeliček cíl o velikosti chlapa s největší pravděpodobností zasáhne. A když ne, tak proto tam je zásobník na 30 nábojů.

"Do úseku soustředěné palby, čtyři, do pasu, krátkými dávkami pálit" ?

nebo

"Na nekrytě ležící figuru s kruhy, na střed spodního okraje..." ?

Achjo, pak že jsou majitelé zbraní banda vyděšených paranoiků, případně alkoholiků...

Odkaz ke komentáři

Petr_P Ano, oba víme o čem mluvíme... K té dávce, samozřejmě krátké, zkušený střelec ji umí vužít :smile_anim: Obecně to bylo spíš na Tadu, jestli ví, která bije... Jinak s tebou musím opravdu souhlasit, jakákoli dlouhá (a dlouhá je s otazníkem, krátké by tam měly patřit taky) poloautomatická zbraň nemá mezi normální populací co dělat.
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Petr_P Ano, oba víme o čem mluvíme... K té dávce, samozřejmě krátké, zkušený střelec ji umí vužít :smile_anim: Obecně to bylo spíš na Tadu, jestli ví, která bije... Jinak s tebou musím opravdu souhlasit, jakákoli dlouhá (a dlouhá je s otazníkem, krátké by tam měly patřit taky) poloautomatická zbraň nemá mezi normální populací co dělat.

Podle toho, co píše Petr by se měly zakázat i ty krátké... Ona se i střela z devítky může odrazit, policajti pár lidí už takhle zabili. No, ono i z revolveru jde střílet rychle a bude se to taky odrážet. Zakažme i revolvery... Takže nám zústavají vícehlavňové zbraně, viděl si někdy jak se odráží od asfaltu broky z brokovnice nebo od plechu? Mě třeba trefila odražená střela z jednorané malorážky, takže to by se mělo zakázat taky, ne? Když to vezmeš takhle... :)

Hm, počkat, nesmí se kvůli tomu střílet jen na schválených střelnicích, kde se s odrazy tak nějak počítá pro tu, kterou ráži?

Chtěl bych vidět člověka s legálně drženou 858 jak vede obrannou palbu někde na rušné pražské ulici...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...