Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník Tada

A není to nějaké domorobo? Rezavej jsem nikdy neviděl. To jsi koupil se sapíkem?

Nemyslím korozi jako lišku, ale důlkovou korozi, jako se dělá třeba ve hlavni, někdo ho prodával za 100kč, tak jsem ho vzal...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petr_P: Co bys poradil na čištění plynového pístu u CZ 858? V té drážce u pístu je to fakt dost špinavý a dolů to nejde, ... :D

To teda nevím, co s tím kdo dělal. Čistil jsem Vz.58 po stovkách slepých nábojů, samopal utopený v řece (na rozdíl od majitele), samopal utopený v blátě, ale drážka na pístu nikdy problém nebyl. Dostatek trpělivosti a kus hadry dokáže zázraky. Čistící olej to celé urychlí.

Samozřejmě čištění se nikdy neodkládalo. Jen jednou jsem zažil zrezlé hlavně, do zcela nepoužitých zbraní vyjmutých z mobilizačních zásob během sobotní slavnostní přehlídky napršelo a čistění se nechalo až po víkendu. To bylo narezlé ?radosti?.

Mám ale dotaz. Ty máš CZ 858 bez originální čistící sady a návodu na údržbu (čištění a konzervaci)? My jsme jely podle Vševojsk 4-7 nebo Děl 21-5. Tam je popsáno vše, co potřebuješ vědět. Ale bez originální čistící sady, spousty bílých hadrů, čistícího oleje, konzervační oleje nebo vazelíny to nepůjde.

Jinak jak už kluci psali, nejhorší není píst ale dutina plynového násadce. To je opravdu vopruz, zvláště když nemáš výše popsané vybavení. Pak to chce nějakou hadru, útlý malíček, případně krátkou čepel skládacího nožíku (nebo zahnutý malý imbus klíč) a moře trpělivosti.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Origo čištění mám, čistím tak dlouho, dokud to není čisté na 100%. Já jsem si chtěl jenom něčím pomoct, protože fakt ta drážka v tom pístku trvá dlouho. Bílé hadry docházejí, načnu další prostěradlo :D

Podle mě tam ten druhej pístek zkorodoval (zreznul), protože byl prostě někdo línej vyčistit každej milimetr toho nánosu... Ty korozivní zápalky jsou prostě peklo, stačí se podívat do hlavně některých Mosin-Nagant....

Odkaz ke komentáři

To teda nevím, co s tím kdo dělal. Čistil jsem Vz.58 po stovkách slepých nábojů, samopal utopený v řece (na rozdíl od majitele), samopal utopený v blátě, ale drážka na pístu nikdy problém nebyl. Dostatek trpělivosti a kus hadry dokáže zázraky. Čistící olej to celé urychlí.

Samozřejmě čištění se nikdy neodkládalo. Jen jednou jsem zažil zrezlé hlavně, do zcela nepoužitých zbraní vyjmutých z mobilizačních zásob během sobotní slavnostní přehlídky napršelo a čistění se nechalo až po víkendu. To bylo narezlé ?radosti?.

Mám ale dotaz. Ty máš CZ 858 bez originální čistící sady a návodu na údržbu (čištění a konzervaci)? My jsme jely podle Vševojsk 4-7 nebo Děl 21-5. Tam je popsáno vše, co potřebuješ vědět. Ale bez originální čistící sady, spousty bílých hadrů, čistícího oleje, konzervační oleje nebo vazelíny to nepůjde.

Jinak jak už kluci psali, nejhorší není píst ale dutina plynového násadce. To je opravdu vopruz, zvláště když nemáš výše popsané vybavení. Pak to chce nějakou hadru, útlý malíček, případně krátkou čepel skládacího nožíku (nebo zahnutý malý imbus klíč) a moře trpělivosti.

v čistící sadě bylo něco na plynovou komůrku? My tam měli jen skládací tyčku vytěráku, k tomu kartáček a drážkovaný nástavec na hadr nebo koudel, kovovou "lahvičku" na olej sloužící i jako rukodržadlo vytěráku, ochrannou krytku ústí, koncovku na střelbu slepýma a jakousi špičatou věc sloužící snad k prošťuchování plynového kanálku(?) a jako zajišťovací kolík toho držátka vytěráku. Na tu komůrku se používal vhodně zahnutý klacík nebo tyčka z ramínka na šaty. Dala se tam místo pístu, kolem provázek a tahalo se za to jak za Robinsonův zapalovač. A na to hrubé čištění se místo hadru používala koudel.
Odkaz ke komentáři

v čistící sadě bylo něco na plynovou komůrku? My tam měli jen skládací tyčku vytěráku, k tomu kartáček a drážkovaný nástavec na hadr nebo koudel, kovovou "lahvičku" na olej sloužící i jako rukodržadlo vytěráku, ochrannou krytku ústí, koncovku na střelbu slepýma a jakousi špičatou věc sloužící snad k prošťuchování plynového kanálku(?) a jako zajišťovací kolík toho držátka vytěráku. Na tu komůrku se používal vhodně zahnutý klacík nebo tyčka z ramínka na šaty. Dala se tam místo pístu, kolem provázek a tahalo se za to jak za Robinsonův zapalovač. A na to hrubé čištění se místo hadru používala koudel.

Čtení vojenských předpisů za bezesných nocí služby se mnohokrát vyplatilo. :smile_anim:

Na komůrku (neboli pístovou trubici plynového násadce) se nám osvědčila nejvíce právě ta zahnutá špičatá věc (správně je to ?klíč mušky?) v kombinaci s koudelí nebo s hadrou napuštěnou čistící emulzí (fyzikálně je nemožné tímto nástrojem pročistit šikmo vyvrtaný plynový kanálek).

Další metodou je použití toho nástavce na hadr (správně je to ?koudelníček?). Buď takto nakrátko v kombinaci s hadrem nebo koudelí. To hlavně proto aby se tam dostalo co nejvíce čistící emulze. Na sucho je skutečně vopruz. Nebo se to sešroubuje ještě se spodním dílem vytěráku a stejně jako ten váš nástroj to prostrčíš místo pístu. Na konec se dá jako držadlo olejnička a zajistí se to klíčem mušky.

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

By mě zajímalo, proč se tomu říká klíč mušky, protože na tom, teda já, rozhodně nemám nic, co by mohlo jakkoliv hýbat s muškou. Přípravek na mušku jsem si musel půjčit... Sehnat ho je takřka nemožné a když, tak drahé :(

Odkaz ke komentáři

By mě zajímalo, proč se tomu říká klíč mušky, protože na tom, teda já, rozhodně nemám nic, co by mohlo jakkoliv hýbat s muškou. Přípravek na mušku jsem si musel půjčit... Sehnat ho je takřka nemožné a když, tak drahé :(

Ten klíč, co je v sadě umožňuje pouze výškové nastavení mušky (je to šroub, který je zakápnutý ředidlem nebo barvou). Stranové nastavení čepu mušky je skutečně záležitostí přípravku, který měli v armádě jen zbrojíři. Měl jsi na mysli toto?
Odkaz ke komentáři

Petr_P: v sade k CZ 858 je jen ta jehla a na jejím konci není klíč na mušku...

Což asi nebude vada CZ 858, protože je možné, že už někdy historicky dávno si to armáda zjednodušila. V praxi jsem nezažil, aby si rota sama štelovala mířidla. Ani to nebylo potřeba. Pokud nebylo zakápnutí barvou neporušené, nikdy špatná střelba nebyla vinou zbraně. A pokud se to výjimečně rozjelo, tak se zbraň posílala k útvarovému zbrojíři.

My jsem ty klíče měli. Ale je pravda, že se běžně používalo jen cca 6 sad čištění na celou rotu. Zbytek byl schován pěkně ve skladu, kdyby něco.

Odkaz ke komentáři

Připutoval ke mně jeden 7.500.000V /10x5.5x2.5 cm/. Jestli bude zájem, dodám fotky. Je to hroznej "rachot" /ten výboj/. Konvertor jsem si koupil v ČR a zatím nic nehoří :wheelchair:

nevím nevím.....ten údaj. Napětí kolem 1 000 000V by dělalo výboje dlouhý několik metrů. Vobčas si myslím, že výrobci melou úplný hovna. Hlavně, že tam bude celej zástup nul.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...