adamo Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Ahoj, chystáme na podzim s novomanželkou na svatební cestu do USA. Nikdy jsme tam nebyli, tak bych byl rád za případné tipy a rady, ať mě něco nečekaného nepřekvapí. Plán je následující. Přílet LA, v půjčovně vyzvednout "mustang convertible or similar" a vydat se na trasu Los Angeles - San Francisco - Las Vegas - Phoenix - Oklahoma - Chicago, tady vracíme auto a dále přelet Chicago - New York a z New Yorku zpět do ČR. Budu rád za každý tip na něco zajímavého po trase. Turisticky známé věci najdu v průvodci, ale zajímaly by mě tipy na něco místního zajímavého, cokoliv +- po trase. Jsme oba architekti, takže něco třeba i v tomto směru. Dále bych uvítal nějaké tipy na ubytování v San Franciscu. Potřebujeme možnost parkování, takže hledám bydlení spíše mimo centrum, ale doporučili byste mi kde v okolí je to fajn? Je třeba lepší Oakland nebo spíše východ SF? Případně něco konkrétního? Hotel/motel... Díky za každý tip! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 (upraveno) My tam takhle byli skoro přesně před třemi lety, na svatební cestě. I toho Mustanga kabrio jsme měli, z Budgetu na L.A. letišti. Akorát jsme dali jenom Kalifornii, nechtělo se nám trávit věky v autě, celkem jsme tam byli čtrnáct dní. Tak každopádně dejte Highway 1 cestou nahoru, sice je to delší, ale fantastická cesta. Nevynechával bych Yosemit, určitě vyjeďte nahoru na Glacier point. Kousek od L.A. je Six Flags, to je bomba. Teda.. nevim jak pro manželku:) Ale největší paráda byla asi v SF, půjčili jsme si tam v přístavu dvojkolo a projeli se tam, přes Golden Gate.. romantika jako kráva. To bych, bejt tebou, nevynechal. A vůbec SF je krásný město. Cestou do Las Vegas Hoover dam, ale s tim asi počítáš. Zkusim najít nějaký fotky a šoupnu to sem, pro inspiraci. Upraveno 17. května 2016 uživatelem Micey Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Na jak dlouho to máš? To je docela klíčová věc, protože na místě zjistíš, že všechno déle trvá a vzdálenosti jsou větší, než si myslíš Já dal nedávno Arizonu a část Kalifornie a 14 dní bylo málo.V Arizoně jsou skvělý národní parky, ale záleží, jestli na to jste. Po cestě z Vegas do Phoenixu by vás totiž čekalo docela dost zajížděk. A Oakland ne, to je město s jednou z největších kriminalit v USA. My bydleli v Daly City, to bylo v pohodě, a v San Mateu u jednoho místního člena. Ale myslím, že pro dva seženeš dobrý Airbnb i přímo v SF (ušetří to dost času). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dslabak Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 my jsme první trip po USA absolvovali klasické kolečko po národních parcích západu: San Francisco - Yosemite - Death Valley - Las Vegas - Bryce - Arches - Monument Valley - Grand Canyon - po route 66 - Mojave valley - LA - San Francisco. Bylo to skoro na 3 týdny a i tak mám pocit, že jsme byli pořád v autě, ono je to přeci jen cca 5000 km. Východní pobřeží jsme odbyli přestupem ve Filadelfii, který jsme si naplánovali tak, že nám vyšel celý den na prohlídku města. Ono se to nezdá, ale samotná vzdálenost LA-Chicago je to kilometrově podobná, jako byste jeli z Istanbulu do Osla a chtěli po cestě navštívit všechno zajímavé - taky byste z toho asi moc neměli kromě prohlídky dálnic. Záleží kolik si na to chcete dát času, ale pokud je to méně než měsíc, držel bych se asi menší oblasti, jedete-li na podzim, tak ideálně západního pobřeží, na ose Sacramento - SF - LA - Las Vegas a nevynechal bych průjezd přes Yosemite, zejména Tioga Rd a okolí: https://www.google.cz/maps/place/Tioga+Rd,+Lee+Vining,+CA+93541,+Spojen%C3%A9+st%C3%A1ty+americk%C3%A9/@38.0879338,-119.49653,10.29z/data=!4m5!3m4!1s0x8096e81dbd47106d:0x51eae47bf202a542!8m2!3d37.9344109!4d-119.1778197?hl=cs Pro inspiraci video z našeho roadtripu: Co se týká ubytování, my jsme si používali Motel 6 - www.motel6.com. Vždycky je to na kraji města s velkým parkovištěm, za rozumné ceny a kvalita OK (byť žádný luxus). V SF bude cena vyšší než v Oaklandu, ale Oakland je takový trochu "cigánov" , na přespání OK, ale jinak tam nic k vidění není. Pokud Tě cokoliv zajímá, ptej se... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Skopky-Sonny Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Souhlas s tou vzdalenosti, opravdu zbytecne neprecenit. Ja jel z Charlestonu (SC) do Miami (FL) a cestou zpet pres Everglades City, Tampa, Orlando behem 5ti dni cirka 2200km a jak uz bylo zmineno, furt sedis v aute. S pauzama na jidlo, hledanim ubytka (ja pouzival kupony z visitor centra), kochanim se...obcas odbocenim z trasy toho casu uz moc nezbyva. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
adamo Odesláno 17. května 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Plán je na 23 dni, z toho 5 dni NY. Vím, že je to celkem málo, ale je to naše první cesta do USA a tak nějak si to chceme zažít a projet. Národní parky nejsou úplně to, co vyhledáváme, takže plánujeme jenom Grand Canyon, ostatní možná někdy jindy. Zatím máme koupené jenom letenky do LA a z NY a ubytování v LA, takže trasu ještě dokážeme lehce upravit. Zvážíme. Je fakt, že druhou polovinu cesty z LA do Chicaga toho už prý tolik zajímavého není. Zase do Chicaga bych se podívat chtěl. Ale dalo by se ukončit roadtrip třeba v Dallasu a pak plane do Chicaga a z Chicaga do NY. Díky za info o Oaklandu, budu koukat jinam :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Já bych národní parky v USA nepodceňoval Spíš zvaž, jestli na cestě z Phoenixu do Dallasu máš něco tak extra zajímavého, aby vám to stálo za 1000 mil jizdy. Protože bys do Chicaga mohl letět už tamodsud.My tam za necelý měsíc najeli přes 5000 km a delší přejezdy opravdu vyčerpávají. Na papíře to vypadá skvěle a reálně, já to měl naplánovaný bombasticky, ale pak jsem musel výrazně ubrat z plánu, protože se to natáhne, ani nevíš jak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sejkoram Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 (upraveno) Rozhodně to zkrať. Nepřekračoval bych Rocky Mountains. Na západním pobřeží je toho spousta, už tady bylo zmíněno. Potom ideálně přelet do Chicaga/NY. Pokud opravdu budeš chtít ještě kus směrem na středozápad, tak můžeš zkusit Aspen, celkově nějakej jednodenní trip v Rocky Mountains. Můžeš kouknout ještě do Fort Collins, Boulder, Colorado Springs. Potom do Denveru a letadlem šup do NY. Pokud to budeš chtít jet autem tak jak jsi říkal, tak si vem polštář pod zadek a kosmodisk. Chicago i NY je na jeden trip zbytečně moc. Dej si čtyři-pět pohodových dní v NY. Divím se, že preferuješ Death Valley před národníma parkama. Nech si poradit Upraveno 17. května 2016 uživatelem sejkoram Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sejkoram Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 (upraveno) Jinak obecně opravdu od Rocky Mountains po Chicago toho moc k vidění není. Respektive je, ale na ty klasická místa se to nechytá. Takže si udělej jen výběr the best of. Upraveno 17. května 2016 uživatelem sejkoram Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Já mám potom, co jsem dvakrát tu Kalifornii projel, takovej dlouhodobej cíl projet jí znova, hezky začít v San Diegu a skončit až v Seattlu. Což bych taky doporučil spíš, než se crcat autem do Chicaga.. A ten Yosemit ještě uvaž, plus třeba ty velký stromky v Sequoia parku taky stojej zato.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chumpus Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Já mám potom, co jsem dvakrát tu Kalifornii projel, takovej dlouhodobej cíl projet jí znova, hezky začít v San Diegu a skončit až v Seattlu. Což bych taky doporučil spíš, než se crcat autem do Chicaga.. A ten Yosemit ještě uvaž, plus třeba ty velký stromky v Sequoia parku taky stojej zato..To je přesně můj další plán, protože v Oregonu a Washingtonu je spousta krásných míst Akorát když k tomu přidám ještě kus Britský Kolumbie, tak už zase jdu přes měsíc.... sejkoram: adamo o Death Valley nic nepsal Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vanderB. Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Já mám rád Novou Anglii...vysoké učení Dartmouthské, kryté mosty vermontské, pobřeží mainské, trhy bostonské Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 17. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2016 Než dojedeš autem do Chicaga, tak tě drbne - hlavně Kansas, Iowa, Nebraska - to je fakt něco. Nějaké architektonické skvosty nečekej. Jak už bylo řečeno, nemá cenu jet za Rocky Mountains. Pokud opravdu chcete, pak je tam Devils tower, Black Hills, pak dlouho nic, Twin cities (Minneapolis a St. Paul)... pak až Chicago. Na to bych si nechal pár dní - spousta muzejí a Art Institut. Také výrazná česká stopa (Čermák, Polášek) spousta spolků a krajanů. Ještě k tomu západu US - cesta po HWY 1 na sever je zážitek, hlavně pokud budete mít kabrio. Sonoma a Nappa - prostě oblast vinic - super, Oregona a Washington jsou super státy. Spousta zajímavých věcí se dá vidět ve státních parcích (obvykle i bez ostatních lidí). Crater lake, Hora St. Helens, Mt. Rainier jsou taky skvělá místa. V Kalifornii Yosemite, Death Valley, Joshua Tree, Salvation Mountain, Salton Sea, Palm Springs a otáčecí lanovka tamtéž. Je toho hodně, ale radil bych menší okruh = měně ježdění a více užívání. Mám doma spoustu literatury - hlavně o parcích, ale i deník z mých skoro 2 let cestování (47 států) - takže kdybys chtěl, můžeš se stavit pokecat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tittus Odesláno 18. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2016 Když už jízda, tak bych projel z Chicaga do L. A. Route 66, my jsme to udělali tak, že Z Chicaga do Oklahomy jsme jeli asi čtyři dny a potom tři týdny středozápad až do L. A. s různými odbočkami v Arizoně, Texasu a do Vegas, dalších deset dní cesta přes národní parky zase do Chicaga. Zpátky jsme jeli z určitých osobních důvodů a návštěv přes Nebrasku, jinak spíš už jen na jeden zátah. Vyšlo levněji vrátit auto zase v Chicagu, než ho nechávat někde na půl cesty.Když nepospícháš a jedeš Route 66 po staré původní trase a ne jen po nových dálnicích, tak vidíš spoustu věcí, dostaneš se na zajímavá místa a potkáš fajn lidi. Ale chce to čas, my měli pět týdnů. A stejně jsem museli zkracovat a vypouštět výlety. Samozřejmě je to ovšem ve stylu "cílem je cesta". A letos si to chceme zopakovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AndyAaron Odesláno 18. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2016 Ja bych taky jeste zvazil to auto do Chicaga. Ty vzdalenosti tu jsou strasny a vetsinou se tahnes 110-120km/h, coz je naprosto ubijejici. Udelal bych okruzni jizdu start a cil v LA, pritom jednu cestu kolem pobrezi, druhou vnitrozemim pres parky a pak v klidu preletel do NY. Chicago je pekne, ale nic special. Spis bych pak zvazil alokovat vic dni na vychod a mrknout treba k Niagare nebo Washington a Phili.Az budete v NY, tak dej vedet. Mam par doporuceni kam treba zajit a cemu se vyhnout. Muzem tu dat nekde pivko Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
adamo Odesláno 19. května 2016 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. května 2016 Směr LA-Chicago máme kvůli auta. V opačném směru se nedá půjčit kabrio nebo za nesmyslné peníze. Jinak jsme se po zralé úvaze rozhodli vypustit Chicago a roadtrip zkrátit, ale zatím nevím kde jej ukončit. Zatím vyhrává Kansas City z důvodu dostupnosti letenek do NY. AndyAaron: Díky za nabídku, na pivko můžem skočit :-) Pokud máš tipy kam zajít a kam ne, budu určitě rád, pokud je hodíš přímo sem. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AndyAaron Odesláno 19. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. května 2016 Ok, nechtel jsem ti to tu plevelit, ale je asi lepsi, kdyz to sem hodim verejne i pro jine budouci zajemce. Uz jsem posilal neco Lockymu. Sesumiruju a hodim to sem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
j3ykobim Odesláno 19. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. května 2016 Jestli pojedeš z LA - SF přes Pismo beach, tak bacha..., velká romantika, ale ty jejich kabria to moc nedávaj .) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AndyAaron Odesláno 20. května 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. května 2016 No, tak se mi to trosku vymklo z rukou. Takze jsem radeji zalozil nove vlakno. Preju pekne pocteni... http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/96302-new-york-city-a-usa-tipy-a-triky/?p=1695296 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
feltharg Odesláno 14. června 2016 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. června 2016 no ja nevim, jestli rika, ze jsou oba architekti, tak rozhodne chicago stoji za to. ale po ceste tam fakt neni... takze z cali je lepsi prelet. jinak v californii doporucuju na podzim seqoia national park, bejva tam min turistu nez v tech vyhlasenejch... a pak rozhodne gettys center u LA.v chicagu bejvam docela casto, kdyztak dej vedet co vas zajima... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se