straspol Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 (upraveno) Já myslel že není potřeba vyvíjet vymyšlené věci, stačí je taky začít dělat... stroj v hodinkách za kilo by měl být o pořádný kus nižší, aby snesly chrono komplikace, a měl by mít mikroregulaci... Upraveno 27. května 2016 uživatelem straspol
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 S mikroregulací a nižším strojkem hodným "Manufactury PRIM" souhlasím - v cenové kategorii, kam se Eltón "tlačí". Slepé úplné okopírování již vymyšlených oboustranných samonátahů bych neviděl jako nejlepší řešení pro "Manufacturu". Již slyším ty hlášky: "Nó už zase kopírujou i s chlupama jako za komárů".
straspol Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 S mikroregulací a nižším strojkem hodným "Manufactury PRIM" souhlasím - v cenové kategorii, kam se Eltón "tlačí". Slepé úplné okopírování již vymyšlených oboustranných samonátahů bych neviděl jako nejlepší řešení pro "Manufacturu". Již slyším ty hlášky: "Nó už zase kopírujou i s chlupama jako za komárů".Nojo, ale na oboustranném nátahu toho jeden už asi mnoho nového nevymyslí... i když po Liborově přednášce o automatických nátazích jsem docela zíral, co lidi nevymyslí..
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Abych zde doložil svůj názor o primitivnosti jednostranného samonátahu Prim, tak bych zde krátce povyprávěl snad trochu zajímavý příběh pátrání technického "chronomagora" po podrobném principu vyráběného samonátahu Prim. Jako celoživotní letecký technik a technický šťoural jsem si samozřejmě položil otázku jak úplně podrobně funguje ten jednostranný samonátah Prim, který mám v mých pouze šesti automatických Primkách? A ouha - v českých specializovaných technických knihách a skriptech o hodinkách z roku 1968 a 1996 jsem to nenašel. Tak jsem vysolil hezkých pár stovek za nejnovější superspecializovanou brožurku Jaromíra Ondráčka "Doplňkové mechanismy hodinek" pro výuku českých hodinářů. A superouha - jak podrobně funguje samonátah Seiko jsem se dověděl, ale o samonátahu Prim nic konkrétního. Tak to vyvrcholilo návštěvou Národního technického muzea v Praze a supersuperouha, ani tady mi nic konkrétního neřekli! Tak zde dole přikládám obrázek, který jsem vymámil z technika na pražské výstavě hodinek - již v Eltonu nepracuje. Vedle uložení rotoru samonátahu je další důležitou součástí jednostranného samonátahu Prim "měnič" nebo taky nazývaný "volnoběžka" jejíž srdce je na obrázku a mění oboustranné otáčení rotoru samonátahu na jednostranné dotahování, přes převody, hnacího pera. Je zde vidět uprostřed speciální rohatka a nad ní dvě speciální bezpružinové západky zvané prý v Eltonu "rybičky", které však při volnoběžné funkci (zde při otáčení proti směru hodinových ručiček) musejí přeskakovat zuby rohatky a vzájemně se střídavě přitlačují mezi zuby rohatky, čímž nahrazují dotlačovací perko běžné západky, které zde není. A zde jsme u jádra problému. Tohle není technicky čistá volnoběžka, ale jak tomu já říkám "Eltón přeskakoběžka" Již je načase aby vyvinuli technicky čistý oboustranný samonátah hodný Manufaktury Prim.
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Ještě pro názornost přidávám dva obrázky. Na prvním je vymontovaný "měnič" s horním ozubeným kolečkem s dírkou do kterého jsou zespoda zalisovány ty bílé čepy s bílými "rybičkami" viditelnými na druhém obrázku. Do tohoto ozubeného kolečka zabírá ozubené kolo pevně spojené s rotorem samonátahu. Kolečko s dírkou je otočně "zapertlováno" na čep se spodním pevně pospojovaným dílem, kde je ta malá centrální speciální rohatka viditelná na druhém obrázku a úplně dole je pastorek pro další převod směrem k hodinkovému peru.
pakr Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 (upraveno) Nechceš info o samonátahu dát do extra tématu? Tady to určitě zapadne. Odesláno z mého E2003 pomocí Tapatalk Upraveno 27. května 2016 uživatelem pakr
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Vzhledem k informaci, že Elton vyvíjí nový oboustranný samonátah, tak pak, až s tím vyrukují, se dá očekávat diskuse, jejímž počátkem by mohlo být toto moje dvojí povídání o starém jednostranném samonátahu Prim. Založit ale nové vlákno "Samonátahy Prim" a zkopírovat tam tyto moje dva příspěvky (zde bych je taky nechal, jsou zde reakcí na předešlou diskusi), tak tohle založení nového vlákna a kopírování tam neumím (mám tu jen pár - něco přes tři sta příspěvků). Pokud tedy moderátoři uznají za vhodné založit takové nové vlákno, prosím je o to mým jménem a o překopírování tam těchto mých dvou počátečních příspěvků.
Honza.manta Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Nové vlákno by jsi měl založit sám - to není limitováno ničím. A kopírovat to neumím, jedině přesunout a to to potom zmizí odsud. Takže asi vypsat znovu, nebo postupně překopírovat a postupně vložit znovu.
cali Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Mna ten samonatah nejak zvlast neuraza, ani ta "preskakobezka" berte to tak, ze ak tam nie je pruzina, tak sa tam aspon nema co unavit,... vsetky pruziny casom praskaju. Pokial viem tak automaticke stroje PRIM nemali nikdy zasadne problemy s funkciou samonatahu ani s jeho efektivitou. S cim mali problemy bolo postupne uvolnenie ulozenia rotora,... to sa snad teraz nejak podarilo vyriesit.
financ Odesláno 27. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Ještě pro názornost přidávám dva obrázky. Na prvním je vymontovaný "měnič" s horním ozubeným kolečkem s dírkou do kterého jsou zespoda zalisovány ty bílé čepy s bílými "rybičkami" viditelnými na druhém obrázku. Do tohoto ozubeného kolečka zabírá ozubené kolo pevně spojené s rotorem samonátahu. Kolečko s dírkou je otočně "zapertlováno" na čep se spodním pevně pospojovaným dílem, kde je ta malá centrální speciální rohatka viditelná na druhém obrázku a úplně dole je pastorek pro další převod směrem k hodinkovému peru.proc tak složíte pátrání? Stačilo napsat accutronovi, nějakou dobu tam dělal šéfa vývoje a základ nových kalibru je jeho dílo
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Autor "Primbible" toto z nějakého důvodu nedal ani do své knihy, kde bych to především očekával. V "Primbibli" jsou docela podrobné obrázky výkresů, ze kterých se dá poznat dost přesně funkce do seriové výroby nedaných návrhů a prototypů samonátahů Primek z počátku šedesátých let minulého století. V "Primbibli" však žádný obrázek, ze kterého by se dala poznat detailnější funkce sériových automatických Primek není. Několikrát jsem s panem Ing. Hovorkou krátce o seriovém samonátahu mluvil, ale bez obrázků, a zkuste popsat bez obrázku detainí funkci "Elton přeskakoběžky" jak si ocásky a nosíky "rybiček" poskakují nad zoubky speciální rohatky. Víc jsem se neodvážil váženého autora "Primbible" obtěžovat. Že to nebudou vědět ani v "Národním technickém museu" s velkou exposicí měření času mne ani ve snu nenapadlo. Jako pražák jsem běžel automaticky samozřejmě tam.
financ Odesláno 27. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 27. května 2016 (upraveno) Autor "Primbible" toto z nějakého důvodu nedal ani do své knihy, kde bych to především očekával. V "Primbibli" jsou docela podrobné obrázky výkresů, ze kterých se dá poznat dost přesně funkce do seriové výroby nedaných návrhů a prototypů samonátahů Primek z počátku šedesátých let minulého století. V "Primbibli" však žádný obrázek, ze kterého by se dala poznat detailnější funkce sériových automatických Primek není. Několikrát jsem s panem Ing. Hovorkou krátce o seriovém samonátahu mluvil, ale bez obrázků, a zkuste popsat bez obrázku detainí funkci "Elton přeskakoběžky" jak si ocásky a nosíky "rybiček" poskakují nad zoubky speciální rohatky. Víc jsem se neodvážil váženého autora "Primbible" obtěžovat. Že to nebudou vědět ani v "Národním technickém museu" s velkou exposicí měření času mne ani ve snu nenapadlo. Jako pražák jsem běžel automaticky samozřejmě tam.takže jsi obtěžoval všechny okolo a toho nejpovolanejsiho ne. V knize je časové omezení, hodinky jsou tam jen do určitého roku a nove strojky tam nejsou. Upraveno 27. května 2016 uživatelem financ
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Pro cali: "Elton přeskakoběžka" nikdy nebude technicky čistá volnoběžka. O spolehlivosti a efektivitě jednostranného samonátahu Prim, zde na Fóru kromě mne, pochybuje více chronokolegů. A jednostranný samonátah s "Elton přeskakoběžkou" v hodinkách za sto táců, tak to mne dost "škrábe" jak jsem již napsal, ale jen teoreticky, protože si nedovedu představit, že bych dal tolik korunek za takovéto provedení.
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Pro finance: I zkušený náš MOD zde na fóru odhadl, jako já, že ten jednoduchý princip a provedení jednostranného samonátahu v načinčaných pozlacených strjcích v hodinkách "Manufacture Prim" za pořádný balík, je stejný princip a provedení, jako v těch kdysi lidových automatických primkách za komárů. Jen to tady pořádně rozmazávejte, že v českých hodikách za sto táců je pod tím pozlátkem jednostranný samonátah - řekl bych, když budu hodně, hodně, hodně zlý - tak takový, jaký bych očekával v laciných Ruhlách. (Omlovám se za silná slova, ale vyprovokoval mne výše oslovený).
financ Odesláno 27. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Pro finance: I zkušený náš MOD zde na fóru odhadl, jako já, že ten jednoduchý princip a provedení jednostranného samonátahu v načinčaných pozlacených strjcích v hodinkách "Manufacture Prim" za pořádný balík, je stejný princip a provedení, jako v těch kdysi lidových automatických primkách za komárů. Jen to tady pořádně rozmazávejte, že v českých hodikách za sto táců je pod tím pozlátkem jednostranný samonátah - řekl bych, když budu hodně, hodně, hodně zlý - tak takový, jaký bych očekával v laciných Ruhlách. (Omlovám se za silná slova, ale vyprovokoval mne výše oslovený).vím moc dobře co tam je, mel jsem to rozdělany. A říkam ti, že autorem je accutron, pro bližší info ses měl obrátit tam.
Mipa Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Ještě pro finance: S tím obtěžováním okolo jseš nějak mimo mísu. Se zakoupením knížky "Doplňkové mechanismy hodinek" jsem dal vydělat autorovi knížky a v "Národním technickém muzeu" jsou od toho a docela vstřícní vysvětlovat dotazy veřejnosti, často tam chodím studovat a na setkání hodinářských nadšenců.
financ Odesláno 27. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Ještě pro finance: S tím obtěžováním okolo jseš nějak mimo mísu. Se zakoupením knížky "Doplňkové mechanismy hodinek" jsem dal vydělat autorovi knížky a v "Národním technickém muzeu" jsou od toho a docela vstřícní vysvětlovat dotazy veřejnosti, často tam chodím studovat a na setkání hodinářských nadšenců.ok, ses citlivější na slovíčka, chápu.
Karlos Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Financ, nešlo by citace trošku omezit? Třeba na případy, kdy je to opravdu potřeba? Bylo by to tu mnohem přehlednější.
Porsche_911 Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Zajímavá technická diskuze "přeskakoběžka". Prosím o založení nového vlákna a bez osobních poznámek, to si můžete vyřešit v poště.
Honza.manta Odesláno 27. května 2016 Nahlásit Odesláno 27. května 2016 Jestli to třeba není duchovní vlastnictví Primu - mechanismus odlučovače a právě proto to není zveřejněno.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se