Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vážení kolegové dostali se ke mě kapesní hodinky ENIGMA z první světové od pradědi pantáty, který byl voják.

Když jsem viděl v jakém jsou stavu - hodně zašlé ( velká patina :D ) a nefunkční, rozhodl jsem se je dát trochu do kupy.

Komptel jsem je vyčistil a promazal a už krásně tikají. Jen nevím co udělat z ciferníkem, protože ten už je bez barvy..

Přemýšlím jestli mám vyčistit alespoň čísla a indexi které jsou nejspíš z mosazi, ale trochu se bojím abych je zbytečně ještě víc nezničil. Co myslíte?

PS: Když by měl někdo tip na nové vypouklé sklíčko velikosti 41,1mm podle šupléry budu rád.

post-36082-0-74595100-1465917417_thumb.jpg

post-36082-0-73544900-1465917423_thumb.jpg

post-36082-0-03290500-1465917424_thumb.jpg

post-36082-0-39524300-1465917424_thumb.jpg

post-36082-0-79716600-1465917424_thumb.jpg

post-36082-0-13134500-1465917425_thumb.jpg

Odesláno

Co zkusit ultrazvuk?

Ale raději se zeptat nějakýho odborníka.

Aby to pak neumyli dočista.

Odesláno

No právě že ultrazvuku se celkem bojím a ani nevím jakou kapalinu bych do něj dal.. Mám toho tady celkem dost, ale aby pak nebyl cifr úplně čistej. To ho radši nechám jak je.

Odesláno z mého D5803 pomocí Tapatalk

Odesláno

A zeptat se zlatníků?  Já si nechal takhle čistit manžetové knoflíčky a vrátili mi je,  že víc to nejde.

Pak jsem to nakonec rozleštil silichromem.  Bylo  to brutál, ale funkční.

V těch knoflících jsou vloženy mince ze starého říma.  Asi tak 300 nl.

Mosaz.

Odesláno

V žádném případě ultrazvuk na číselník.

Maxiálně  můžeš číslice, které budou vystouplé nad číselníkem očistit, aby  mosazná nezoxidovaná barva  vystoupila a číslice byly světlejší (každý to dělá jinak). Celkově číselník jemně  štětečkem se pokusit jemně jarovou vodou očistit a pak hned rychle osušit aby se neoloupala případně barva.

A nebo shánět stejný číselník.   Jinak se dá vyleštit i stroj  aby vypadal jak má.   Jirka

Odesláno

Na druhou stranu ten číselník vypadá velmi ošklivě. Ale je to jen mosazný plech, přelakovaný a s minimem tisku. Já bych se toho nebál a vzal ho komplet.

Odesláno

Nebo si to na kousku zkusit s kartáčkem a mejdlovou vodou.   Není tak agresivní jak jar.

Abrasiva bych si nechal do zálohy.

Odesláno

Jasně to záleží na každém jak to bude chtít :mobile:.já osobně preferuji lehkou patinu

S poškozenými  lakovanými číselníky je většinou problém záleží na tom kam kdo chce zajít .

Jestli je to památka, tak číselník podle mě  nemůže vypadat jako nový  když to vypadá jak vypadá ten pocit pro majitele by nebyl podle mě dobrý .

Odesláno

Jar není agresivní mejdlo je vlastně zředěný louh Jirka

Odesláno (upraveno)

Myšlenka dobrá.  Raději budu používat mejdlo.   Saponátem meju auto :notworthy:

Na mosaz se mi to osvědčilo,   minimálně tam není nic co by barvu rozpustilo.  V jaru může být nějaká forma alkoholu.  Tutový na lihový barvy.

Upraveno uživatelem Marhi
Odesláno

Když to tak poslouchám tak ho asi nechám tak jak je jen lehce vyčistim mosazné čísla a jak říká Jiří9 je divné mít nový ciferník na tak starých hodinkách..

Odesláno

Jasně každej má nějakou praxi a zkušenosti .A neberu Ti to, Ale přeci jenom můžeš se kouknout na moje stránky  :wine: Víc k tomu nemám co říct Jirka  

Odesláno
  V 14. 6. 2016 v 18:29, Karlos napsal:

Zase ale když jsi celý pouzdro pečlivě naleštil, tak to ten ciferník dost kazí.

Zas tak jsem to s tím leštěním nepřeháněl aby nevypadali jak nový..přece jen jsou asi sto let starý, tak jsem chtěl zachovat ducha :)

Sklíčko náhodou nikdo nic?

Odesláno
  V 15. 6. 2016 v 21:00, mAra_ napsal:

Asi jsem jediný podle toho co čtu, ale mě se ten ciferník takhle moc líbí... já bych na něj nesahal. Na té první fotce vypadá opravdu velice dobře.

Tak tak,plně souhlasím. Taktéž se mi tak líbí.

Odesláno

Finální verze hodinek nic lepšího s nimi ani udělat nejde barva je úplně vyžraná, takže budou mít tuhle patinu  :guitar:

post-36082-0-39260900-1466186788_thumb.jpg

Odesláno

Číslice jsou vyleštěné sitolem, ale materiál na ručičkách vypadá jinak než na číslech, takže asi stejně vypadat nebudou.. Prostě tohle je konečná a tečka :)

Odesláno

A je to, použítím hrubé síly a bezmezného nadšení jsi dosáhl pro sebe dokonalosti.

Za mě plus. Že číselník a ručky vypadají sešle neva.  Je to ta pravá patina,  ovšem ten lesk pouzdra, musterstick.

Povedlo se ti to moc.  Je tam vidět ta práce i leta.

A navíc máš přístroj s příběhem pro budoucí generace.

Ps.  kdyby byli tenkrát lepší barvy, tak by to nevypadalo jako že to leželo ve sklepě pod bramborama. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...