amatér Odesláno 21. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 Návod na opravu třecí spojky spojového pastorku u PS2 pro úplné začátečníky Sepsáno na základě osobní zkušenosti s úplně první zcela samostatnou opravou mechanických hodinek. Začátečníkům se může hodit pro posouzní obtížnosti i jako návod, některé kroky lze po zralé úvaze vynechat. nastuduj skripta Demontáž a montáž hodinek Prim cal.66 - nojo, není to přesně 68, ale to bude určitě skoro stejný... nastuduj vlákno http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/7619-utužení-třecí-spojky-ručkového-pastorku objednej sadu nářadí střední cenové kategorie plus stojánek připrav si nástroj pro otevření hodinek, vsaď do něj potřebné hroty, alespoň dva si při tom zapíchni do ruky otevři hodinky najdi čudlík pro vyjmutí korunky, stiskni ho, vyjmi korunku sejmi lunetu, prozkoumej sklíčko, zjisti že jsi v háji, protože ho asi bez pavouka nevyndáš dalším průzkumem zjisti, že to přece jen půjde ven spodem vyjmi strojek s vložkou, odšroubuj dva šroubky a vyjmi strojek z vložky najdi kam odskočily ty dva šroubky a pečlivě je ulož vlož strojek do stojánku, naštvi se že v tom šmejdu špatně sedí zkus opatrně popustit pero sakra to byl fofr otoč strojek vystřihni z papíru ochranu číselníku na nasaď ji pod ručky prozkoumej nástroj na sejmutí ruček, zděs se nad tím, že i v relativně drahé sadě poslali nejlevnější šmejd nasaď nástroj na stahování ruček na vteřinovku, jemně zatáhni zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji proklej hodinky a prodejce nářadí dej si pivo, vyspi se na to dej tomu další večer ještě šanci nasaď nástroj na stahování ruček na vteřinovku, jemně zatáhni zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zapřemýšlej, jestli by to nešlo stáhnout o něco větší silou, zatáhni o trochu silněji zvedni stojánek se strojkem ze stolu, uchop ho pevně levou rukou, zabejči pravou rukou za stahovák co to jde najdi na podlaze vteřinovku, pečlivě ji uschovej obdobným způsobem sejmi zbývající ručky a pečlivě je uschovej povol dva šroubky z boku, sejmi ciferník podívej se na strojek shora, srovnej to se skripty a propadni panice, že všechno je jinak najdi vlákno http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/16211-rozborka-cal68 , prozkoumej fotky a zase se uklidni pokus se odšroubovat šroubky co drží ten zatracenej dekl zjisti, že tvůj nejmenší šroubovák je o pár setin větší, než by bylo potřeba rozmysli se, jestli objednáš menší šroubovák a budeš čekat dva dny, než dojde, nebo to přece jen půjde šikovností a mírnou domluvou mírně šroubkům domluv, pak je najdi a uschovej opatrně stáhni pinzetou ten dekl najdi hen tý oný bazmek, co z toho vyletěl, zjisti že to je jakási západka datového věnce a má díru pro jakousi osičku hledej osičku, propadni zděšení, že se ztratila prohlédni si znovu fotky na chronomagu a zjisti, že to nepatří na neexistující osičku ale na čep, co je na svém místě - ufff, oddechni si sundej spoustu koleček a stáhni čtvrťovou trubku, zjisti, že jsi polovinu koleček vyndal zbytečně najdi špendlík, na který se dá tak akorát nasunout ta trubka, co za všechno může hluboce se zamysli, jak pevně ji stisknout a čím stiskni ji na zúženém místě pinzetou, tak nějak středně silně vrať ji zpět do hodinek, naskládej všechny kolečka na původní místa vrať na místo hen tu onu západku, pružinku, datový věnec, a zkus na to nasadit hen ten oný dekl, aby vše do sebe zapadlo dekl ven, pružinka a západka na své místo a opatrně skládat dekl znovu ven, pružinka a západka na své místo a opatrně znovu skládat dekl znovu ven, pružinka a západka na své místo a opatrně znovu skládat dekl znovu ven, pružinka a západka na své místo a opatrně znovu skládat hurá, je to tam, šroubky zpět vrať korunku na místo, ve stojánku vyzkoušej překlápění data sakra - datum se jenom cuknul - zděs se, že to nefunguje zjisti, že jsi točil zpátky a bez ručiček si toho nevšimnul, toč dopředu pokochej se správným přeskočením data opatrně nasaď ručky sakra, kříží se srovnej je proklej vteřinovku, co je jak živá a nechce držet konečně to srovnej vrať korunku, natáhni hodinky sláva, běží sakra, ručičky jdou štelovat pořád stejně lehce nastav čas těsně před překlopením data sakra, vteřinovka běží a ostatní ručičky stojí jako před "opravou" zase všechno ven, stiskni čtvrťovou trubku tentokrát silněji vše zpět sakra, zase to nepomohlo všechno ven, čtvrťová trubka na špendlík najdi štípačky, přilož a přiměřeně silně je stiskni ("já ti dám, ty čtvrťová mrcho...") vrať čtvrťovou trubku na místo, s uspokojením zjisti, že tam jde víc ztuha zase to všechno slož zjisti, že ručičky jdou štelovat hrozně ztuha a naštvi se na sebe, že jsi to s násilím tentokrát přehnal natáhni to, zjisti, že překlápění data funguje a hodinky se zastaví až když se o sebe zaseknou ručičky zkus srovnat ručičky, proklej to, opakuj rovnání...opakuj rovnání...opakuj rovnání...ok, snad to půjde hurá, jde to zvedni stojánek ze stolu, otoč ho o 180°, všimni si jak se vteřinovka vlastní vahou naklonila...opakuj rovnání...opakuj rovnání....opakuj rovnání zvedni stojánek ze stolu, otoč ho aby byl číselní svisle, všimni si jak se vteřinovka vlastní vahou protočila...opakuj rovnání...opakuj rovnání....opakuj rovnání srovnej ručky, nech to stát, proklej to, jdi spát ráno se zaraduj, že hodinky pořád jdou večer znovu popustit pero, najdi vteřinovku co při tom odlétla do dálky domluv znovunasazené vteřinovce na osičce lehkým stiskem plochých kleští...a sólo osičce potom pro jistotu taky hurá už to drží korunka ven dej vše zpět do pouzdra korunka nejde zpět - vzpomeň si, ze něco psali o tom, že se to stane, když se korunka nechá v poloze natahování opakuj komplet rozborku - ven z pozdra, ven z vložky, ručky dolů, číselník dolů, dekl, západka, datový věnec... prozkoumej mechanizmus korunky - nejprve vizuálně...zjisti, že jsi z toho nezmoudřel aktivně prozkoumej mechanizmus korunky (tj. šroubovákem a pinzetou) - cvak, sláva, vše je tam, kde má být dej všechno zpět, zavři hodinky kruci, zkřížila se vteřinovka s minutovou ručkou strojek ven korunka zpět srovnat ručky natáhnout, vyzkoušet zkus dát vše zpět - proboha ne, zase jsi zapomněl přestavit korunku vše ven vše rozebrat rychlá domluva mechanizmu korunky vše zpět proč nejde zašroubovat hen ten oný dekl? opatrné zatlačení zpět, sláva sláva, šroubek se chytil dej číselník a ručky zpět překaz dětem pokus o krádež lunety a zažeň je spát zjisti, že datum nepřeskočí naráz ale přeskakuje postupně až do čtyř hodin kruci, blbě nasazená západka datového věnce, proto to nešlo zavřít vše ven vše správně zpět a do pouzdra ...a do prčic, v posledním kroku tam nejde korunka vše ven, vše rozebrat, vynadej si, jak jsi blbej, že uděláš v zápalu boje stejnou chybu třikrát, vše správně složit zjisti, že nejde tam korunka zjisti, že je naštěstí jen pootočený strojek ve vložce srovnej to, zavři to, dej zpět lunetu hurá vše funguje zjisti, že velká ručička ukazuje na devítku až ve čtvrt na deset zjisti, že je ti to jedno Napsané na základě vlastní zkušenosti, hodinky jsem koupil levně velmi onošené a v nehezkém stavu, takže jsem si na to troufnul. Vše jsem zažil, nic jsem si nevymyslel, ono se to totiž stejně vymyslet nedá....
amatér Odesláno 21. listopadu 2016 Autor Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 ...a vůbec se nedivím, že se to téma přidalo 3x, prosím moderátory o smazání přebytečných zamčených kopií
Jiří9 Odesláno 21. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 (upraveno) Prosím Tě co to je třecí spojka spojkového pastorku? Ty jsi myslel čtvrťovou trubku? To znamená utužit ručkové soukolí? Jirka Upraveno 21. listopadu 2016 uživatelem Jiří9
amatér Odesláno 21. listopadu 2016 Autor Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 Hele nevím - to jméno a postup jsem okopčil z vlákna http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/7619-utužení-třecí-spojky-ručkového-pastorku v domění, že autor používá správnou terminologii.
amatér Odesláno 21. listopadu 2016 Autor Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 Ano - utužení ručkového soukolí, hodiny a minuty se vždy zastavily 25 minut před půlnocí, vteřinovka běžela dál.
Radik Odesláno 21. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 Vzhledem k tomu, že si nějaký šroty v dohletný době chci taky zkusit zdemontovat sám, tak budu považovat za úspěch, ktyž to půjde alespoň tak dobře jako je v tomhle krok-za-krokem návodu popsáno
xjr1 Odesláno 21. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 (upraveno) Dobrý, připomíná mi to s mírnejma odchylkama moje začátky. Dobrá zpráva pro tebe by mohla být, že se to se zvyšujícím počtem rozebraných a hlavně opět složených strojků zlepší.Teď už opravuju primky úplně v pohodě i pro kamarády. Špatná zpráva je, že velmi brzy zjistíš, že potřebuješ slušný nářadí, oleje, čištění atd.. což bohužel nestojí stokoruny. A taky spoustu času. Upraveno 21. listopadu 2016 uživatelem xjr1
zekon7302 Odesláno 21. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2016 Už jsem se chtěl rozepsat, ale mám to stejně jako kolega výše. Nicméně to chce trpělivost a moře času, pak se možná pustíš i do složitějších strojků.
amatér Odesláno 22. listopadu 2016 Autor Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2016 Člověk nemá nikdy čas - musí si ho vždy udělat. Nářadí je problém, protože nevím přesně kde stačí běžné základní co se nabízí na netu a kde je třeba zainvestovat. Třeba v té mé sadě (co bohužel nestála stokoruny ale ani ne desetitisíce) mám kvalitní pinzety a vcelku použitelné šroubováky, ale tragický nefunkční nástroj na ručky a neuvěřitelně humpolácký vystěžejkovač - jenže obdobná sada Bergeon stojí pro mé účely nesmyslnou sumu. Pavouk - poslouží ten za tři sta obdobně jako Bergeon, nebo to bude zase tragédie? A taky by mne zajímalo, proč nešly dát dolů ty ručky, jestli je to normální.
orol Odesláno 22. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2016 Pro první pokus jsou ideální nefunkční skoro bezcenné kapesní hodinky.Rozebrat - prozkoumat - najít všechny součástky - složit. Přitom zjistit, že šroubováky mají být nabroušené, pinzety tenší, lupy silnější ...Přičemž se toto zjištění zopakuje po prvních náramkových hodinkách :-)
Radik Odesláno 22. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2016 Můžu se pro zajímavost zeptat, jakou sadu máš na mysli a s jakou Bergeon sadou to srovnáváš? Zatím honím nářadíčka po kouskách na aukru, což pro začátek určitě taky postačí... Člověk nemá nikdy čas - musí si ho vždy udělat. Nářadí je problém, protože nevím přesně kde stačí běžné základní co se nabízí na netu a kde je třeba zainvestovat. Třeba v té mé sadě (co bohužel nestála stokoruny ale ani ne desetitisíce) mám kvalitní pinzety a vcelku použitelné šroubováky, ale tragický nefunkční nástroj na ručky a neuvěřitelně humpolácký vystěžejkovač - jenže obdobná sada Bergeon stojí pro mé účely nesmyslnou sumu. Pavouk - poslouží ten za tři sta obdobně jako Bergeon, nebo to bude zase tragédie? A taky by mne zajímalo, proč nešly dát dolů ty ručky, jestli je to normální.
amatér Odesláno 22. listopadu 2016 Autor Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2016 Mám na mysli toto https://www.amazon.co.uk/Large-EXQUISITE-watchmakers-tool-case/dp/B017RFEMQ8 asi za tři litry, líbila by se mi třeba sada Bergeon Tool-Set ONE 6817 (protože jsem magor přes nářadí), kdybych nakupoval dnes tak asi vezmu něco jako Bergeon 7812 PLUS QUICK SERVICE plus dokoupím jednotlivě co chybí, ale jsem si jistý, že za dva týdny budu chtít zase něco jiného, nemám moc přehled...
Radik Odesláno 22. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 22. listopadu 2016 Dík, koukám na to podobně. I kvalitní nářadí potěší a rozdíl oproti šuntu je znát, i když třeba ve výsledku poslouží stejně. Jako u hodinek...
feltharg Odesláno 29. listopadu 2016 Nahlásit Odesláno 29. listopadu 2016 zasmal jsem se... neni teda lepsi nejdriv sundat rucky a az pak poustet pero?
amatér Odesláno 25. prosince 2016 Autor Nahlásit Odesláno 25. prosince 2016 Ještě pár poznámek s odstupem času: - ty ručky jsem pak srovnal- nakonec jsem se je seřídil tak, že se předbíhaly o minutu za týden- problémy s nasazováním natahovaní hřídele byly způsobené tím, že stavěcí páka a okolí byly nasucho, po namazání už vše v pořádku, ale "celková oprava" mne asi nemine - zbytek bude zcela jistě nasucho taky- nakonec mi je jeden z potomků upustil na zem, při tom odpadly ručičky, od té doby se zastavují, rozbíhají se po různém třesení velmi neochotně a po pár minutách se opět zastaví Teď jsou na řadě jiné jendodušší strojky a jednodušší závady, časem se k nim vrátím...
Radik Odesláno 25. prosince 2016 Nahlásit Odesláno 25. prosince 2016 Brácha, mnou nakaženej chronomagor, v akci - čerstvý foto starý pár minut Nevím jen proč ho táhnou starý strojky původem ze SSSR. Já už se pár měsíců chystám ponořit se do Primek.
feltharg Odesláno 2. ledna 2017 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2017 tyjo rejpat se ve strojcich v bunde... ja se u toho dycky tak zapotim ze bych si spis jako pracovni ubor mel oblict plavky
straspol Odesláno 2. ledna 2017 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2017 Tohle je krásné čtení. Zde se cítím být člověkem
Jirka19 Odesláno 2. ledna 2017 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2017 Krásnej příběh, to musim zkusit taky, zábavy není nikdy dost:-) Hodně zdaru!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se