Wanderer Odesláno 23. srpna 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. srpna 2017 Zatím se není čím chlubit. :-) Ještě jsem si uvědomil, že mám doma ještě jeden flek, kde jsme léta uvažovali o hodinách. Asi je tam zkušebně zkusím. Uvažoval jsem o přišroubované dřevěné desce na zeď. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 Tak jsem se do toho pustil. Zatím to s jemnou hodinářskou prací nemá moc společného. Opravy budou rozsáhlejší, než jsem si myslel. Ale flek na hodiny je to luxusní. Vysoko, nikde nic nestíní. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 Místo vypadá super chvilku mi teda trvalo, než mi došla opačná chronologie obrazové dokumentace Plánuješ nějaký klempířský zakončení spodní střechy u štítu? Bez lišty to asi budeš opravovat za chvilku zase... ptám se jen proto, že není rozebraná řada tašek u štítu ani konec spodního hřebene... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 Ještě jedny mám, jdou správně, foceno v půli srpna v 15:21.Na hodiny z počátku 17. století solidní přesnost Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník qoyi Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 Jak se má tento konkrétní případ číst? Já furt vidim 14:27 .... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 (upraveno) Martar: ty fotky se mi nějak pomíchaly. Ještě to budeme řešit s tátou, ale s největší pravděpodobností to bude ve stejném provedení, jak to bylo, možná dole oplechování, uvidíme. Vydrželo to takhle devadesát let, vydrží to zase. :-) Řeším, jak do zdi zabudovat polos, aby byl přesně. Jinak tohle je pohled z balkonu, o hodinách na tom místě se doma bavíme čtvrt století. :-) Akorát to vypadá, že budeme muset udělat znovu ty krajové tašky. Takže teď je to víc o stavařině než o hodinách. Dneska mám oklepáno, proškrabané spáry a na rukách mozoly. :-) qoiy: To bude tím, že letní čas je až vymoženost minulého století. Upraveno 2. září 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 (upraveno) Tyjo, ten "plechovej" polos má hned několik výhod, oproti tyčce vrhá perfektně čitelný stín a navíc umožňuje snadnou montáž v přesné pozici. Hezké je i řešení datových linií s barevně odlišenými zónami. @Wanderer: jestli to vydrželo devadesát let, tak hodně dobrý! (na štít s minimálním převisem krovu a bez ochranné lišty nad nižší střechou). Otázkou je, zda bude dalších devadesát let podobné klima... tipnul bych si, že ne. Víc přívalových dešťů, silnější vítr. Jen látka k zamyšlení Upraveno 2. září 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník qoyi Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 qoiy: To bude tím, že letní čas je až vymoženost minulého století.Jo ták. Jinak si mi udělal radost žes asi jako první napsal můj nick správně ... až na jednu drobnost teda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 a přitom je to tak jednoduchý a snadno zapamatovatelný nick, žejo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 qoyi: sorry, taková okatá pravopisná chyba v nicku. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník qoyi Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 qoyi: sorry, taková okatá pravopisná chyba v nicku. :-) aspoň víš jakej je rozdíl mezi q a g Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 2. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. září 2017 Tyhlety yi/iy mne pěkně dlouho trápily u jména výrobce strojků Miyota - nebyl jsem schopen zapamatovat si to správně. Nakonec jsem si udělal mnemotechniku "MYIOTA - chyba hodná IDIOTA, MIYOTA je správně jako TOYOTA!" a bylo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 4. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2017 Tak jsme ze synem provedli měření úhlu stěny. Ještě by to chtělo tam vlízt dopoledne, něco po poledni a zprůměrovat si to. Chtěl jsem prvně brát úhloměr, ale přepočítám si to ze stran trojúhelníku, to bude přesnější. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 4. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2017 Super nápad, zapojit ho. I samotný výstup na lešení a výhled z něj byl asi zážitek, v tomhle věku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 4. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2017 Lešení je dobře 8m vysoko, ale už tam byl podruhé, chtěl to omrknout shora. Bál se (to já taky ), ale zajímá ho to. Ne, že bych chtěl nějak machrovat, ale dneska nastoupil do druhé třídy. Včera jsem mu vysvětloval Keplerovy zákony a proč se ty hodiny občas rozcházejí. A hodně si toho pamatuje.Jako nevím, co bude ve škole dělat, až budou teprve za pár let probírat sluneční soustavu, ale třeba ho učitelka nějak zapojí. Sluneční soustavu už máme spolu zmapovanou, chodíme koukat na hvězdy a planety, všechny viditelné viděl na vlastní oči a vede si pozorovací deník. Tak doufám, že mu ten zájem vydrží. Takže já ty hodiny beru i jako takovou nástavbu svého dalšího astronomického koníčku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 Dělám návrh číselníku a rád bych tam dal dva časy, zimní a letní. Tj. u každého konce hodinové čáry jiné číslo. A možná i odlišit, buď barvou (zimní modře, letní červeně) a nebo i typem čísel (zimní římské, letní arabské). Co vy na to? Ještě se zeptám jak blbec, pro jistotu, ta nejhornější datová křivka patří k zimnímu slunovratu, je to tak? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Americkej Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 Já bych na jednom cifru arabské a římské určitě nemíchal, působilo by to jak paskvil. Barevný odlišení je dostatečný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 "Nejhornější" je opravdu příslušná k zimnímu slunovratu. Dvě stupnice jsou IMHO divný (a to jsem dlouho přemýšlel, jak to kulantně vyjádŕit )Nevím jak se k letnímu času postaví EÚ ale letní čas je ptákovina.Dej tam střední sluneční čas a měj všechny na háku.Když bydlíš někde na ose mezi Libercem a Jidř. Hradcem, tak se celkem strefíš do občanského času a 4x ročněTi půjdou sluneční hodiny v souladu s "normální" časomírou... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 (upraveno) Ano, pokud to spravně chápu, horní datová křivka je zimní, a dolní zase letní slunovrat. Pokud jde o dvě stupnice, barevné odlišení doplňkovými barvami (takovými, které k sobě ladí) nebo dvěma odstíny podobné barvy je ideální řešení. Přesto bych na rozdíl od Americkýho hned nezavrhnul i dva typy znaků, udělat si pár návrhů přece nic nestojí a graficky resp. esteticky předem zdánlivě neřešitelné zadání může být právě ta správná výzva. Kdyby takhle každej hned vrhal flintu do žita, neznali bychom třeba California dial. Jistě, ne každému se líbí, ale je to dnes bez diskuzí součást historie grafiky ciferníků a evidentně má co říct i mladé generaci, vzhledem k tomu, že se furt vyrábí, homaguje i fejkuje Pokud by Wanderer chtěl zkusit pár návrhů, nabízí se jednoduchá verze římských i arabských číslic jako u Panerai, nebo naopak charakteristický font oblíbených výrobců hodinek (sám jsem uvažoval o Breguet a Cartier číslicích). Zda by to ale na jedné ploše esteticky fungovalo si netroufám odhadnout, to je mimo možnosti mé představivosti. Edit: pozdě Upraveno 8. září 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Americkej Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 Kdyby takhle každej hned vrhal flintu do žita, neznali bychom třeba California dial. Ten mi zrovna přijde strašnej :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se