Wanderer Odesláno 15. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. září 2017 Náhodou tohle je dobrá poznámka. Tam může být velký rozdíl. V rámci chyby měření ano. Olovnici považuji za přesnější a mělo by to být OK. Ono při ustavení toho stolku se dá kontrolovat vodorovná rovina ve všech směrech, i kolmost se stěnou a ukáže to, jaký je rozdíl, když se trochu pohne třeba s tím ukazatelem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 Dnes první odborná práce. Nedávno jsme tu vedli polemiku o vrtání. Dá se to do klasických cihel vyvrtat s přesností cca 5°, v ruce s dlouhým vrtákem a příklepem. Chce to měřící přípravek na chytnutí úhlu a na závěr pořádně změřit s pomocí úhelníku. Zbytek je potřeba nějak doladit. Třeba větší dírou a tmelem. Já vyvrtal menší díru, na konci polosu udělal špici a normálně jsem to tam natlouk. Zbytek jsem ladil přiohýbáním pomocí trubky. Jestli to mám dobře, tak by v astronomické poledne měl být stín svisle dolů. To si zkontroluju olovnicí. Teda, až bude hezky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 Zatím to vypadá pěkně Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 K tomu zelenýmu přípravku si došel jakým způsobem? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 (upraveno) Rozměry toho přípravku mi vyhodil výpočet na výše zmíněném webu, ale dalo by se to jednoduše spočítat, jsou to dva pravoúhlé trojúhelníky. Délku polosu jsem si stanovil, podle toho, jak jsem chtěl, aby mi vyšly stíny na plochu. Další rozměr (resp. úhel) vychází ze zeměpisné šířky a ten poslední z úhlu stěny vůči severojižnímu směru. Jinak to vyšlo docela krátké. Mám plochu 70 x 140 a polos pouhých 22 cm. A neodpustil jsem si takovou malou drobnost, na polos jsem vyrazil monogram a letopočet. :-) Upraveno 16. září 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 No tak jsem si to letmo prolít. To je v podstatě empirická metoda na základě pozorování pohybu (polohy) Slunce v daném místě a čase. Vliv na přesnost bude mít samozřejmě přesnost určení těch vstupních hodnot (zěměpisných souřadnic stanoviště, azimutu), jak jinak. Chtělo by to dobrat se co nejpřesnějších vstupních hodnot a provést více pozorování samozřejmě. To, co získáš tím pozorováním, by pak mělo být poměrně spolehlivé. Ale ty už si evidentně někde vstupní hodnoty sebral, tak nezbývá, než držet palce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 16. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. září 2017 (upraveno) Měření při poledni jsem udělal zatím dvě na víc počasí nebylo, chtěl bych jich udělat víc, cca 7. A ještě bych to chtěl zkontrolovat s tou polárkou. U těch dvou měření byl rozdíl půl stupně. Ale potřeboval jsem pohnout s penetrací, nátěrem atd., jinak to do těch podzimních plískanic nedodělám. Takže nutná hotová omítka, tj. jsem musel nainstalovat polos. Souřadnice místa mám myslím přesně. Jediná chyba může nastat v určení úhlu stěny a ta jestli bude špatně, tak to můžu doladit přihnutím polosu v potřebném směru. Narážím na to, že chyby mohou být v tloušťce čar, průměru drátu polosu, kolmosti a rovinnosti stěny apod. Bohužel s většinou nic nenadělám. Upraveno 16. září 2017 uživatelem Wanderer Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 18. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. září 2017 Tak se po týdnu konečně jakž takž vyjasnilo a mohl jsem provést měření úhlu stěny pomocí Polárky. Troufám si tvrdit, že i při těch mých provizorních podmínkách a měřidlech je to hodně přesná metoda. Prakticky jsem dospěl ke stejným výsledkům, jako pomocí úhlu stínu v pravé poledne a výsledky se mi potvrdily. Rozdíl do půl stupně, když to zprůměruju, tak ani to ne. Dělal jsem osm různých měření a vycházelo všechno prakticky stejně. Tak mě to potešilo, že jsem to vymyslel dobře. Základem bylo opět vyvážit stůl, srovnat ho se stěnou a pak jsem použil pravítko s úhlem zeměpisné šířky. Pomocí červeného světla (chce to tmu a zadaptované oči na tmu) jsem si střídavě svítil z obou stran, případně i bez světla a namířil šiknou hranu pravítka na Polárku. Chce to koukat opravdu v přímce té hrany.Nevýhodou téhle metody je to, že na Polárku musí být od hodin vidět a musí se to nějak přenést na stěnu, tj. je to použitelné v podstatě jen v případě toho mého štítu. Na stěně přízemí jednopatrového domu, stěně věže apod. tohle nezměříte, možná proto jsem na tohle měření nikde nenarazil. Jen tak pro zajímavost, rozdíl vůči úhlu odměřeném na leteckém snímku v mapách byl 2°.Balancujíc na lešení jsem vám to vyfotil , při měření bylo samozřejmě všechno prakticky po tmě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 18. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. září 2017 (upraveno) Fakt to neporovnávej s leteckýma mapama. Jinak půl stupně je při porovnání měření na dvě tělesa při daném vybavení slušný výsledek. Resp. máš kontrolu. Upraveno 18. září 2017 uživatelem geometr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 20. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. září 2017 Vypadá to, že bude potřeba malinkatá korekce (což jsem tušil), ale jinak to při porovnání návrhu a fotky ukazuje docela dobře. Uvidím, až si to rozkreslím tužkou na zeď. Co mě zatím brzdí nejvíc je počasí, druhý týden zataženo a prší, to se těžko něco kontroluje a oměřuje stín. U slunečních hodin je absence slunce docela problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 20. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. září 2017 (upraveno) Vypadá to skoro jako hotové - stín to vrhá A na pátek (22.9.) si objednej počasí! Upraveno 20. září 2017 uživatelem orol Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 20. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. září 2017 Perfektní. Kdybych chtěl hledat hnidy, tak bych teda musel říct, že na tom stolku vpravo dole chybí lahváč. Ale jinak - super. Zatím se skvěle podařilo zachovat ráz budovy, rámeček hodin vypadá, že je tam odjakživa. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 20. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. září 2017 (upraveno) Hmm... Musím říct, že to vypadá parádně zatím. Teď jenom ten pohon - Slunce, aby byl. Mě už to počasí taky štve, si nepamatuju takhle ošklivý září. Upraveno 20. září 2017 uživatelem geometr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 22. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. září 2017 Ještě proběhla menší korekce úhlu polosu, přepočet na skutečnou délku polosu a teď rozkresluju. Sakra, já bych to Slunce potřeboval jako sůl. Aspoň dva dny přes poledne. Druhý týden zataženo, vykoukne to jen na chvilku, to se sluneční hodiny nedají dělat... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Sakra, já bych to Slunce potřeboval jako sůl.Tak si posviť baterkou Ten polos máš nerezový? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Ano, polos je nerezový. Takovej dotaz, co myslíte že je na číselníku lepší? Skutečný čas v daném místě nebo přepočítaný na SEČ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Píšu to pořád - Sluneční hodiny mají ukazovat místní sluneční čas.Zejména v těchto pohnutých dobách letních a neletních časů... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Už vidím ty zástupy chytrejch, co mi budou tvrdit, že mi to jde blbě. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 Tak, že jo. Je to astonomický "přístoj". Je velice ůzce spjatý s místem instalace. Musíš k němu přijít, abys zvěděl, která bije Tak ať je to tak, jak má být. Ať to ukazuje, kdy je slunce na východe, kdy kulminuje ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 23. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. září 2017 To se to orolovi mluví, když má jen malý zahradní, který vidí jen on, rodina a hosté ale Wanderer jde s kůží na trh Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se