Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 348
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

• po 4 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Pánové, měl bych dotaz k diskuzi. V poslední době se mluví o zrušení změny času, což kvituji s povděkem. Celkem logicky jsem očekával, že se zruší letní čas, já vezmu žebřík a přemaluju ty spodní čísla na slunečních hodinách. Ty spodní jsou zatím menší, takže bych je zvětšil, jak ty horní. Nahoře budou sudá čísla, dole lichá, bude to paráda a vše bude jak má být. Jenže to vypadá, že může klidně nastat situace, že čtvrtá říše, zvaná EU prohlásí, že jediný správný čas je ten letní, což je z pohledu pohybu slunce na obloze prostě blbost. Pravé poledne je jen jedno a to když slunce stojí nejvýše na obloze, tj. stín ukazatele směřuje kolmo dolů a je ten den nejkratší. Už takhle mě to poledne v jedenáct irituje, když se na ty hodiny u oběda podívám.

A teď mi poraďte, co s tím. Během toho ročního používání jsem zjistil, že ne všichni mají jasno, kolik ty hodiny vlastně ukazují, byť je to prima věc a používám je často. Opravdu kolikrát pracuju venku bez hodinek a jdu se kouknout, jak na tom sem s časem. Bohužel, pro některé jsou to, dvě různě ukazující řady čísel, a neví, které je momentálně to správné... Nejradši bych tam nechal ten správný, skoro místní čas bez ohledu na nařízení, jenže hodiny mají sloužit k tomu, aby ukazovaly čas a co z toho, když to ostatní bude mást.

Nechat to jak to je, s tím, že správný čas je ten nahoře a EU ten dole?

Připsat tam, že je potřeba si hodinu odečíst?

Přemalovat i ta horní čísla?

Fakt mě to docela štve. Tak by mě zajímaly vaše názory, aspoň si to ujasním, jak dál postupovat, protože to vážně vypadá, že letošní změna času je poslední. Já vím, jsou to moje hodiny, ať mi každý vleze na záda, ale chci, aby sloužily i ostatním, proto jsem je dělal.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odesláno

Možná to řeším zbytečně dopředu a nakonec to dobře dopadne, berte to spíš, jako námět k diskuzi. Ne, na téma nařízení a užitečnost změny času, ale jak, po těchto změnách, udělat ty správné hodiny a co by měly vlastně ukazovat. Protože rozdíl místní/středoevropský čas je na hodinách minimální (u mě konkrétně cca 10mm), ale rozdíl jedné hodiny je už dost zásadní.

Odesláno

Wanderere, nestresuj se předem. Jakmile Evropská komise vydá závazné nařízení o změně času, bude jeho součástí určitě i třísetstránkový manuál pro implementaci nařízení a z toho bude nejmíň deset stránek o slunečních hodinách, včetně uvedení sankcí pro ty, kterým půjdou veřejně viditelné SN špatně :D

• po 2 týdnech...
Odesláno

Co říkáte na tyhle moderní? Podle mě k tomu baráku sedí docela dobře. A vypadá, že i jdou dobře. Akorát vzhledem k tomu, že je skoro rovnodennost, tak při letním slunovratu musí stín chodit i přes ty balkóny, tj. polos je moc dlouhý.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)

Ty hodiny vypadaj fajn, zato zbytek je strašnej. Ta hromada nevkusnejch voken korunovaná stříškou přes vchod, no chudák chalupa.

Edit: Klidně mi osvětlete smysl těch balkónů do nikam, ty jsem nikdy nepobral...

Upraveno uživatelem Americkej
Odesláno (upraveno)

Jako je jasný, že ta pomalovaná plocha měla být poloviční, jak jsem psal o tom polosu.

Balkóny od nikam asi z toho důvodu, že se to dá otevřít celé a padali by z toho lidi.  :)

Nehodnotím barák, ale hodiny. Je fakt, že ty "křížky" se daly využít jako datové křivky, dalo by se to ještě vylepšit, ale ten styl k tomu baráku sedí. Ale domů bych si to teda nedal.  :)

Geometr: Díky, už se s nima kochám skoro rok a furt mě baví.  :)

Upraveno uživatelem Wanderer
Odesláno

Balkóny od nikam asi z toho důvodu, že se to dá otevřít celé a padali by z toho lidi.  :)

Jako nemyslím žbrlení, to je jasný, že je tam kvůli nepadání. Ale vůbec nápad tam zazdít to dveř-okno mi přijde totáně úchylnej. Třeba já mám dveře, kde se dá projít (typicky odněkud někam). Ty jsou důležitý. Kam jít není kam mám pak takový menčí, vod pasu nahoru a těm pak ale řikám vokna.

Odesláno

Tyhle nesmyslný dveřookna mají smysl asi jen díky větši prosklené ploše (= do interieru jde víc světla, v připadě světlý podlahy i odrazem). Defakto jsou to dlouhý okna nastojato. Proti běžnějšímu umístění odpovidající plochy okna naležato mě napadá výhoda vyrazně kratšího okenního překladu, tj úspora financí a možná lepší statika. Ale vypadá to divně.

• po měsících...
Odesláno

Tak co chlapi, nikdo další se nezabývá stínem tyčkou vrženým?  :photo:

Momentálně kontroluji pomocí svého půltíku jedny kostelní hodiny při opravě fasády. Proběhlo pár měření, pak to přepočtu a nejspíš přiohneme polos. Chodily minimálně o půl hodiny blbě, polos má špatný úhel. Akorát je sranda, dohadovat se se zedníky, jak to vlastně funguje a že ten úhel fakt nemá být 45°.  :D

Odesláno

Ja jsem ve fázi úplný připravenosti a čekám na verdikt vrchnosti ohledně letního/SE času, abych to nemusel přemalovávat. Sice mi tu budete namítat, že tam mám mít jedinej správnej slunečni čas, ale já bych hodiny rád používal a teoreticky hrozí riziko, že kvůli úřednímu rozhodnutí půjdou plus minus o hodinu celoročně.

No a samozřejmě musim zmínit, žé úplně připravenej jsem jen díky Tobě, Wanderere :) na fotkách pultíku je dokonce jestě vidět mý podzimní a zimní zaměřování.

Odesláno

... ale já bych hodiny rád používal ...

To můžeš vždycky, i když hlavně na měření intervalů.

Na ten přesný čas moc nejsou ani ty s občanským časem.

;)

...

Momentálně kontroluji pomocí svého půltíku jedny kostelní hodiny při opravě fasády.

...

Fešáckej pultík!

Už se tím živíš?

:)

Odesláno

Kdepak, tohle není artikl na uživení, to je spíš na občasnou výpomoc. :-)

Paradoxně spousta lidí, co touží po hodinách si myslí, že stačí vrazit do zdi tyčku nebo využít čouhající roxor, přiohnout zhruba pod úhlem, co viděli v neděli na zámku na výletě, v létě obmalovat stín a mají hodiny. :-)

Ale baví mě to. Když vidím, jak ty moje, teď už dva roky staré perfektně chodí, tak z toho mám pořád radost. A tyhle, jestli seřídím, tak mě budou těšit taky.

Odesláno (upraveno)

Zdarte pánové,

odedávna jsem měl představu o kapesních slunečních hodinách, s vodovážkou a kompáskem, samozřejmě.

nikdy jsem se nedokopal k realizaci, ale to je jiná pohádka.

A ne že bych neměl dostatek pečlivosti, jedny (dětské) vánoce jsem třeba strávil s tím, že jsem si z pingpongového míčku udělal glóbusek. Docela přesný, bylo to několik dní práce, než to fakt sedí v tužce a můžete se vzít tuš. Od té doby mám taky představu o zeměpisu. když podesáté kreslíte Jávu Sumatru Borneo Celebes aby se sobě podobaly.... a nakonec ještě sada barevných tuší a každý kontinent jinou barvou. A úplně nakonec krabička od plastické gumy, do ní zatavit jehlu pod úhlem sklonu zemské osy a globusek umístit a vyrýt měřítko. 1:350 000 000 tam myslím stálo.

To jsem byl fakt pyšný. (někdy později se na mně mladší brácha naštval a jehlou to propíchal, takže až budu mít své muzeum, na poličce bude prázdné místo)

ale to jsem odbočil ;o)

Hlavně mne ti zaujala zmínka o EURo letním/zimním čase. To je fakt docel nosné téma.

Jako když se nám nechce ráno vstávat a zkonstruovali jsme si televizi a umělé osvětlení,

tak místo toho, aby si lidstvo řeklo fajn, nastavme si pracovní dobu od devíti do pěti,

tak budeme pracovat jakože furt od časného rána, akorát si posuneme rysku.

Proč proboha posunovat čas? Co lidi závislí na přirozeném světle. Zemědělci, zedníci, povrchoví horníci, sluneční hodináři, abych zmínil nejdůležitější profese...

mohl by některý vážený člen založit vlákno kde by se místní chronomajzli vyjádřili k tomu, který čas ponechat nafurt?

díky

Upraveno uživatelem Datel

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...