Přejít na obsah

Renovované Igeny

Doporučené příspěvky

Přátelé,

nedávno jsem na aukru koupil poněkud olezlé igeny s modrým ciferníkem a podezřele bílými ručkami.

Když dorazily, vypadaly přesně tak, jak byly prodejcem popsány (tímto ho chválím). Šly, chrom zničený, sklo poškrábané, těsnění žádné, korunka odrbaná. Rozhodl jsem se, že je podrobím své restaurátorské péči.

Následovalo vyjmutí strojku a léčba u hodináře (čištění, mazání, seřízení), rozborka pouzdra a lunety, vyčištění od humusu, galvanické stažení zbytků chromu, broušení a leštění pod lupou, leštění na hadrovém kotouči, dlouhé čekání na výsledek z galvanovny, radost z toho, jak pěkně se jim to povedlo, nákup NOS ciferníku a ruček (hodina a minuta), stažení tlusté vrstvy podivné bílé barvy ze sekundovky, odnos k hodináři, sestavení ..... et voila ...

Fotky "AFTER" jsou z mobilu, tak omluvte sníženou kvalitu. Doufám však, že budou vidět zachovalé (resp. obnovené hrany). Tím bych chtěl vyvrátit mýtus o tom, že přechromování udělá z hodinek ocucaný bonbon. Když brousíte ručně, pečlivě a pod lupou, hrany lze nejen zachovat, nýbrž i částečně obnovit tam, kde je používání odřelo.

Potisk na vložce lunety čištění nepřežil a zůstalo čiré plexi (collateral casuality). Nyní řeším nový potisk a nějaký ten řemen. Až bude, dodám fotky v lepší kvalitě.

Snad mě za tu lunetu nebude nikdo nadávat. Řekl bych, že jsem zachoval, co se dalo, a že to můžu dát sem do renovací, a ne do bastlů.

Igenům zdar.

post-29245-0-40468700-1371129032_thumb.jpg

post-29245-0-98026800-1371129059_thumb.jpg

post-29245-0-30940000-1371129074_thumb.jpg

post-29245-0-12110600-1371129905_thumb.jpg

post-29245-0-36910800-1371129913_thumb.jpg

post-29245-0-47400100-1371129919_thumb.jpg

post-29245-0-14110800-1371129927_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja ti nevim, covece... ale co se ti nelibilo na tech bilych rucickach? jinak samozrejme klobouk dolu, musela to byt piplacka. jak moc si musel resit korozi spodku pouzdr au korunky - vetsinou v pokrocilem stadiu se to sjede uz o hodne a ten matros tma proste "chybi" a dovedu si predstavit ze pri brouseni na stejnou uroven to slo hodne do hloubky?

Odkaz ke komentáři

Bílé ruce jsou fajn, zvlášť k tomu modrému ciferníku, ale tohle bylo fakt strange. Vypadalo to jako kdyby tam tu barvu někdo nanášel zednickou lžící. Pochybuji, že to byla originální barva, a pokud ano, tak jí rozhodně není škoda. Navíc ty ruce měly vysypanou lumivýplň, ze které místy zbyly jen smutné okraje jako připomínka lepších časů. Nemám ambici vlastnit bezzásahový originální kus do sbírky, takže se renovace nebojím. Zároveň však chci zachovat původní vzhled hodinek, na kterém se dá IMHO jen těžko něco vylepšit, a hlavně zachovat původní komponenty (nemám nic proti přepláštění u Eltonu - dělají to fakt dobře - ale na můj vkus už je to prostě moc velký zásah). Mám tedy v úmyslu na původní ruce vrátit bílou a dát jim novou lumi výplň. Modrý ciferník je v dobrém stavu ... trochu upatlaný, ale to půjde vyčistit.

Pokud jde o tu korozi, tak přílišný úbytek materiálu při broušení bylo přesně to, čeho jsem se obával. Ukázalo se, že zbytečně, protože poškození chromu bylo sice rozsáhlé, ale nijak zvlášť hluboké. Větším problémem je zachování hran. Musí se prostě brousit výhradně po plochách. Ale jde to. Mosaz je docela poddajná.

Zkusil jsem vyfotit ta kritická místa na spodní straně pouzdra (viz níže), ale fotit nový chrom mobilem v pološeru kanceláře nevede k dobrým výsledkům. Tak alespoň orientačně.

post-29245-0-47818100-1371471539_thumb.jpg

post-29245-0-42013400-1371471541_thumb.jpg

post-29245-0-98271900-1371471542_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

tak to klobouk dolu, ze se je chystas jeste vratit do bile (ktera se podle mne k te modre krasne hodi). budes nejak resit lumi na modrem ciferniku?

jinak co se pouzdra tyce - vypada to opravdu v pohode. ale spis jde asi o to ze si to clovek "uzije" nez ze by se to nejak extra vyplatilo takhle se s tim piplat.

tak preju hodne zdaru do dokonceni krasnejch igenu

Bílé ruce jsou fajn, zvlášť k tomu modrému ciferníku, ale tohle bylo fakt strange. Vypadalo to jako kdyby tam tu barvu někdo nanášel zednickou lžící. Pochybuji, že to byla originální barva, a pokud ano, tak jí rozhodně není škoda. Navíc ty ruce měly vysypanou lumivýplň, ze které místy zbyly jen smutné okraje jako připomínka lepších časů. Nemám ambici vlastnit bezzásahový originální kus do sbírky, takže se renovace nebojím. Zároveň však chci zachovat původní vzhled hodinek, na kterém se dá IMHO jen těžko něco vylepšit, a hlavně zachovat původní komponenty (nemám nic proti přepláštění u Eltonu - dělají to fakt dobře - ale na můj vkus už je to prostě moc velký zásah). Mám tedy v úmyslu na původní ruce vrátit bílou a dát jim novou lumi výplň. Modrý ciferník je v dobrém stavu ... trochu upatlaný, ale to půjde vyčistit.

Pokud jde o tu korozi, tak přílišný úbytek materiálu při broušení bylo přesně to, čeho jsem se obával. Ukázalo se, že zbytečně, protože poškození chromu bylo sice rozsáhlé, ale nijak zvlášť hluboké. Větším problémem je zachování hran. Musí se prostě brousit výhradně po plochách. Ale jde to. Mosaz je docela poddajná.

Zkusil jsem vyfotit ta kritická místa na spodní straně pouzdra (viz níže), ale fotit nový chrom mobilem v pološeru kanceláře nevede k dobrým výsledkům. Tak alespoň orientačně.

Odkaz ke komentáři

Pěkně děkuji, budu se snažit. Pravdou je, že v přepočtu na ???$ se tahle aktivita rozhodně nevyplatí. To ale asi platí o většině koníčků. Patlat lumi na ciferník se mi moc nechce. Modry mám jen jeden a nerad bych ho úplně zlikvidoval. Když se nepovedou ručky, tak je namočím do hydroxidu - proces na ciferník neaplikovatelný.

... paralelně si hraju s traktorama a televizema po dědovi. U traktorů se pouzdro povedlo, řekl bych, nade všechna očekávání...

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Tak dnes proběhl potvrzovací email s paní Krskovou, Igeny už jsou v Eltonu a já se můžu těšit. Měli by být za 3-4 měsíce, což je méně než jsem čekal. Doufám, že všechno klapne a já tak pomalu zařadím do sbírky další definitivní kousek.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Nechci zakladat nove vlakno, tak to zkusim pripsat sem...

Nedavno jsem sehnal za levny peniz prim igen v odpovidajicim stavu (k nizke cene), ale rekl jsem si, ze nepoterbuju sbirkovy kus, jen aby mi delaly radost na zapesti a daly se nosit. Po odstraneni obrovskeho mnozstvi spiny z prostoru mezi lunetou a pouzdrem jsem zjistil, ze luneta skoro nedrzi a volne se protaci. Cetl jsem si tady o tom a pry by tam mel byt dratek, ktery by mel dodavat otaceni potrebnou tuhost. Mam ale dojem, ze tam ten dratek neni - nebo mozna je, ale nejak se mu nechce ven - je na to nejaky chvat? A jak by mel opraveny dratek vypadat? Kde/jak ho ohnout?

A kdyby se nekomu doma valela funkcnejsi luneta nez to, co mam, a chtel se ji zbavit, mel bych zajem (sz). Diky.

Odkaz ke komentáři

V poslední době jsem propadl značce PRIM a nechal si renovovat Igeny. Po 3,5 měsících jsem se konečně dočkal. Už je nosím týden a mé prvotní nadšení stále zůstává. Našetřím a půjdou další. Možná diplomaty.

post-7418-0-68879800-1374911325_thumb.jpg

post-7418-0-57708000-1374911339_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...