Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 A co to nechat na každém držiteli, do jaké míry chce být připraven?
Jarett Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Po těch třiceti letech střílení bych si dovedl představit model, kdy čerstvý držitel ZP může v prvním roce koupit max jednu krátkou zbraň, v druhém roce po kontrolních psychotestech, prověření spolehlivosti + nějaký střelecký kurz zbraně bez omezení. A vlastně podobně by to mohlo být i u řidičáku, napřed na "zkoušku" s omezením výkonu vozidla a po nějaké době bez omezení.
safi Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 To je konstruktivní diskuse. Super!
Bert Odesláno 29. prosince 2023 Autor Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 před 6 minutami, Americkej napsal: A co to nechat na každém držiteli, do jaké míry chce být připraven? Také řešení. Ale pak zapomeňme na to, že průměrný držitel ZP, který má u sebe náhodou v kritický okamžik zbraň, může v konkrétní průserové situaci cokoli vyřešit.
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Jarett: To by dávalo smysl pouze u E čka, třeba mysliveckýmu potěru by bylo vlastnictví pistole úplně k ho.nu.
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Berte, já ale beru v úvahu všechny držitele, tedy "do poslední paňmámy". Zatímco já si válení na střelnici můžu užívat, netroufl bych si to plošně vyžadovat, tím bych diskriminoval právo držet. Zkrátka omezení jako každé jiné.
Fester Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 @Bert v tomhle případě by fungovala Darwinova evoluční teorie a dotyčný by byl vyřazen z genofondu, pokud by byl příliš akční @Jarett v tomhle souhlasím s @Americkej myklifci a sporťáci by měli Smolíka první rok. Ale jinak bych proti nějakým povinným kurzům pro držitele ZP nebyl. Jen by se z toho zase nesměl udělat vejvar na love, jak je v ČR zvykem. Klidně na státní úrovni, něco jako AZ, ale zaměřené na ovládání zbraně, střelbu, právní minimum a první pomoc…
Fester Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 @Americkej Jsem ten poslední, který by chtěl zrušit právo na držení zbraně, ale pokud mám toto právo, měl bych mít i nějaké povinnosti. Stejně, jako magor se zbraní, mě teď děsí představa, že ti pantátové a paňmámy ve stylu: “Hele Máňo, já si udělám zbroják a koupíme si nějakou krochnu do trezoru, když máme tu demogracyji a cokdyby Němci (nebo Rusové)” A co byli naposledy na střelnici při dělání ZP, nebo si jednou za rok zajdou někam bouchnout půl krabičky ( bo je to Máňo drahý jaxviňa!), se teď po události na FF začnou cítit všude ohrožení, vytáhnou krochnu z trezoru, ofouknou mnohaletý prach, pověsí si ji proklatě nízko na opasek a neudělají bez ní krok, protože budou připraveni…
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 No, já mám povinně kvůli své profesi opakované kurzy jak první pomoci, tak záchranářské i požární. Proto si něco podobného rozsahu nedokážu představit plošně pro všechny držitele ZP, už vůbec ne pod taktovkou státu. Já věřím, že občan zodpovědný = občan ozbrojený. Už to, že někdo vynaloží nemalé úsilí i finance, aby povolení získal, něco vypovídá.
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Jinak souhlasím, že každý by měl co nejlépe ovládat to, čím disponuje. Ať už zbraň, či auto/moto/... Bohužel jakmile to začneš vynucovat z pozice státu, dopadne to neomylně blbě, tím jsem si jistej.
Fester Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 @Americkej nejde o vynucováni, ale o průběžné udržování. Častokrát, když dojdu na střelnici, je tam minimálně jeden pantáta, jehož manipulace se zbraní je všechno ostatní, jen ne bezpečná, nebejbože tam má ještě kamaráda bez ZP, kterému předává svoje moudra, nejlépe s prstem na spoušti a kvedláním pistole na všechny strany. To jsem pak zastánce omezení práva držet zbraň…
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Tady Ti bohužel dávám za pravdu, co je občas k vidění na střelnicích, z toho mi už párkrát přeběhl mráz po zádech. Což ale platí i pro analogii s ŘP.
Fester Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 před 10 minutami, Americkej napsal: Bohužel jakmile to začneš vynucovat z pozice státu, dopadne to neomylně blbě, tím jsem si jistej. Souhlas, buď je to na rejžování peněz pro vybrané, nebo to stojí za prd
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 A pak je tu skupina "whitelist". Povídám, Karle, tyhle kluky prostě necháš projít!
DavidLC Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 před 36 minutami, Fester napsal: @Bert v tomhle případě by fungovala Darwinova evoluční teorie a dotyčný by byl vyřazen z genofondu, pokud by byl příliš akční @Jarett v tomhle souhlasím s @Americkej myklifci a sporťáci by měli Smolíka první rok. Ale jinak bych proti nějakým povinným kurzům pro držitele ZP nebyl. Jen by se z toho zase nesměl udělat vejvar na love, jak je v ČR zvykem. Klidně na státní úrovni, něco jako AZ, ale zaměřené na ovládání zbraně, střelbu, právní minimum a první pomoc… Státní úroveň zní dost děsivě (nové ministerstvo a trafikárna), přesně jak píšeš, ale třeba kurz když chceš dlouhou, víc zbraní. Nějaký funkční a smysluplný model... Jinak kurz u ččk jsem si dal preventivně i kvůli řízení (u pár bouraček jsem bohužel byl) a kurzy obranné střelby mi teprve začaly otvírat obzory. Osobně bych to předal na komisaře při zkouškách, alespoň základ (nejen nervit u manipulace stylu "zmáčkněte spoušť, co tady, neprošel, neuposlechl výzvu komisaře", ale i nošení, atd.).
Bert Odesláno 29. prosince 2023 Autor Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 před 3 minutami, Americkej napsal: A pak je tu skupina "whitelist". Povídám, Karle, tyhle kluky prostě necháš projít! Při současném technickém zabezpečení zkoušek bych to už viděl jako poměrně složitý úkol pro Karla, i kdyby byl kouzelník. Ale třeba to ještě někde jde.
Americkej Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Neměl jsem na mysli získání ZP, ale ty teoretické zdravotní/praktické, které tu diskutujeme.
safi Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Pokud v IT oboru můžeš mít certifikace s omezenou dobou životnosti (3-5 let) a za ně platíš desítky tisíc, tak proč by to nemohlo fungovat podobně i u zbraní, ale samozřejmě s o řád menšími náklady.. Nošení zbraně je výsada stejně jako řidičák.
Fester Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 @DavidLC je problém, že jsou kurzy a “kurzy.” Některé společnosti jsou fajn, jiné se soustředí na to, aby jim to sypalo a předávají frekventantům dosti tristní věci. Bohužel jsem měl tu “čest” protrpět seminář s tímto “umělcem”… na druhou stranu, tímto videem jsem vždycky pobavil lidi, kteří se kolem zbraní motají v rámci obstaráváni chleba svého vezdejšího…
safi Odesláno 29. prosince 2023 Nahlásit Odesláno 29. prosince 2023 Ale v zásadě se diskuse ze zbraní tak trochu stáčí k tématu systému civilní ochrany, kde držení zbraní civilisty je jedna komponenta.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se