Přejít na obsah

Jak je to s placením cla a dph při dovozu hodinek?

Doporučené příspěvky

Odpovídal jsem mu na to, na co se ptal a myslím, že jsme se pochopili :)

Myslím, že jsi neodpověděl a hlavně ostatní si z toho moc nevezmou. Mně odpovídat nemusíš, já v tom dělám... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že jsi neodpověděl a hlavně ostatní si z toho moc nevezmou. Mně odpovídat nemusíš, já v tom dělám... :)

Nevím proč vyvoláváš spor tam, kde není:

Dotaz byl: "...přijde ta informace mně jako tomu kdo to platil, nebo to bude muset řešit on jako adresát?" 

Odpověď byla: "Adresát"

Adresátem se rozumí příjemcem zásilky, tzn. ten kdo je uveden pod "shipping adress" což bezpochyby měl na mysli i Povidláček. Schválně jsem odpověď dával pod citaci, aby byla srozumitelná, ale vidím že pro někoho málo :D

Odkaz ke komentáři

Nevím proč vyvoláváš spor tam, kde není:

Dotaz byl: "...přijde ta informace mně jako tomu kdo to platil, nebo to bude muset řešit on jako adresát?" 

Odpověď byla: "Adresát"

Adresátem se rozumí příjemcem zásilky, tzn. ten kdo je uveden pod "shipping adress" což bezpochyby měl na mysli i Povidláček. Schválně jsem odpověď dával pod citaci, aby byla srozumitelná, ale vidím že pro někoho málo :D

nic

Odkaz ke komentáři

Frostie, o co ti jde? Lucid to napsal přesně, proč řešíš nějakýho adresáta 2? Máš tam billing a shipping address, hotovo. Zkus si někdy něco objednat, když v tom teda děláš..

Já jsem ještě nikdy nic neobjednával, ani doma, ani v cizině, tak nevím... Prostě shipping address neznamená jasný adresát. Tečka

Odkaz ke komentáři

Prostě shipping address neznamená jasný adresát. Tečka

Na balíku bude uvedena jen "shipping adress", ta druhá adresa nebude nikde uvedena. Tím pádem pro zajištění výběru DPH bude celnice jednat jen s tím, co je tam napsaný, takže s adresátem. Tečka

Odkaz ke komentáři

Na co jsem se zeptal, na to mi bylo odpovězeno a lucid mě pochopil úplně přesně. :)

Jde mi o to zda kámoše (na jehož adresu balík přijde) připravit na to, že ho třeba kontaktují, že musí něco doplatit, nebo se na to připravit sám a pak si to s ním pořešit :)

Odkaz ke komentáři

Zdravím všechny,

nevím jestli to tady zaznělo (přiznávám, nepročítal jsem celé vlákno a už vůbec ne celý chronomag), pokud by chtěl někdo přesně vědět, kolik si má připravit bokem na clo a DPH, když nebude mít štěstí a zásilka hodinek ze zahraničí mu uvízne v nenechavých rukách poštovních úředníku, pak kluci od celníků vytvořili pěkný kalkulátor (viz. https://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/taric-cz.aspx). Prográmek je celkem přehledný. Dávám do placu pár vlastních postřehů než jsem se prokousal přes chybové hlášky k výsledné ceně: nomenklaturu (typ zboží) je možno vyhledat zadáním klíčového slova (hodiky jsou č. 91 a následující - já tam narval "Ostatní náramkové hodinky, též s vestavěnými stopkami" + "ostatní" číslo je 9101290000, na zlaté nemám, ty mají vlastní čílo :guitar: ). Zádrhel je u "Měrné jednotky", musíte dát "NAR" - to znamená počet kusů hodinek (neřešte a pište, tak je to v návodu a hlavně to s tím fakt vypočítá, jinak máte smůlu)  a pak samozřejmě do kolonky množství, příslušný počet hodinek, ti movitější mužou dát klidně i 100. Vedlejší výdaje např. poštovné - dph se platí i z této částky. Následně Vám to vyhodí výpočet - clo je většinou nula nula prdlačka :) cca 22 Kč, dph je už větší sranda. Tak snad pomohlo.

Jestli to chápu správně, tak pokud je uvedeno shipping 0,-, celní deklarant přidá k celkové ceně nějakou jejich cenu za dopravu, lterou si sám určí a z té se platí DPH. Platí se tak DPH z něčeho co nikdo nezaplatil. Takžě pro dovozce je nejvýhodnější doložit, že shipping je included, případně co nejnižší. Je to tak? Taky jsem si všiml, že DPH se platí i ze cla, většinou je to asi zanedbatelné, každopádně zajímavé.

Odkaz ke komentáři

Já jsem tomu vloni taky nerozumněl a tak jsem se přímo doptal na celním úřadě a dostal odpověď. Podotýkám, že jsem kupoval 3xNATO 19mm v americe a napsali na obalku 28,8USD. :(

Tady ta odpověď:

Dle § 38 odst. 1 zákona o DPH č. 235/2004Sb.  je základ DPH při dovozu zboží stanoven jako součet těchto položek:

- základ pro vyměření cla / 737 Kč /, včetně cla / 0  Kč/ a vedlejší výdaje vzniklé do prvního místa určení v tuzemsku
- mezi vedlejší výdaje patří náklady na dopravu,pojištění,taxy... v tomto případě dle ceníku mezinárodních poštovních sazeb / 47 Kč 
- mezi vedlejší výdaje dle tohoto zákona patří i poplatek za služby celní deklarace, který je stanoven ve výši 192 Kč dle platných poštovních podmínek - Ceníku základních poštovních služeb.

Základ pro vyměření DPH byl stanoven ve výši 976  ( 737 + 47 +192). Samotnou DPH 21% Celní úřad vyměřil a vybral ve výši 205 Kč

Poplatky dle poplatkového lístku - DPH / 205 Kč + poplatek za služby celní deklarace (předložení celního prohlášení (JSD) celnímu úřadu) ve výši 192 Kč, celkem k úhradě vyúčtováno 397 Kč.

Odkaz ke komentáři

Tak v tomhle případě jsi měl trochu smůlu, že hodnota o kousek přesáhla 22 EUR, to by bylo osvobozeno. Jinak je vidět, že takovéto zásilky relativně malé hodnoty clo dost prodraží. U těch dražších se pak poplatky už tak nepromítnou a vesměs je to 21% DPH + pár set navíc.

Odkaz ke komentáři

Tak v tomhle případě jsi měl trochu smůlu, že hodnota o kousek přesáhla 22 EUR, to by bylo osvobozeno. Jinak je vidět, že takovéto zásilky relativně malé hodnoty clo dost prodraží. U těch dražších se pak poplatky už tak nepromítnou a vesměs je to 21% DPH + pár set navíc.

Vůbec mě nenapadlo, že by neprošly NATO strapy. Chtel jsem usetrit na postovnem, tak jsem vzal rovnou tri a bác, napařili mi DPH.
Odkaz ke komentáři

S výjimkou Japonců. Ti se ani tak nebojí, jako to spíše odporuje jejich mentalitě.

To ja mel opacnou zkusenost. Japonsky hodinar, od ktereho jsem kupoval pres chrono24, mi napsal na balicek cenu, jakou jsem chtel. Docela me to prekvapilo.
Odkaz ke komentáři

Jestli to chápu správně, tak pokud je uvedeno shipping 0,-, celní deklarant přidá k celkové ceně nějakou jejich cenu za dopravu, lterou si sám určí a z té se platí DPH. Platí se tak DPH z něčeho co nikdo nezaplatil. Takžě pro dovozce je nejvýhodnější doložit, že shipping je included, případně co nejnižší. Je to tak? Taky jsem si všiml, že DPH se platí i ze cla, většinou je to asi zanedbatelné, každopádně zajímavé.

Přesně tak.

Paní celnicí jsem byl poučen, že poštovné zadarmo neexistuje, vždy to někdo musí zaplatit. A z toho my ti vypálíme daň. Vezmou rozměry a hmotnost zásilky, destinaci expedice. No a z toho pomocí tabulky určí předpokládanou cenu poštovného a tu zdaní.

Něco jiného by prý bylo, pokud by bylo na fakuře uvedeno, že cena je VČETNĚ poštovného. Pak by se nic navíc nedanilo ?

Odkaz ke komentáři

Mám teď na cestě hodinky z Ashfordu přes UPS. Doprava byla zdarma (cyber monday). Jediný doklad, který mám, je objednávka (doprava vyčíslena jako 0) a faktura u zásilky (vyčísleno stejně). Pak už jen výpis kreditky, ze které šla platba. Bude jim to stačit anebo budu muset jako blbec někde něco retušovat a dopisovat tam "shipping included"?

Odkaz ke komentáři

Mám teď na cestě hodinky z Ashfordu přes UPS. Doprava byla zdarma (cyber monday). Jediný doklad, který mám, je objednávka (doprava vyčíslena jako 0) a faktura u zásilky (vyčísleno stejně). Pak už jen výpis kreditky, ze které šla platba. Bude jim to stačit anebo budu muset jako blbec někde něco retušovat a dopisovat tam "shipping included"?

Přesně tak jsem to měl. Paní vytáhla tabulku a už jsem platil ?

Leda že bys daň platil už při platbě Ashfordu. Pak už do Tebe šťourat nebudou.

Dělá to tak např. The Watchery.

Odkaz ke komentáři

Bude jim to stačit. Já jim poslal potvrzení obj z Ashfordu, výpis z kreditky a za pár hodin už to bylo uvolněné.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...