Balet Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Napadla mě taková věc. Fungují automatické hodinky ve stavu beztíže, nebo jsou astronauti odkázaní na ruční nátah (no, dneska už asi ne), popřípadě baterku? Vím, že odstředivá síla při pohybu ruky by rotor mohla rozhýbat, ale bylo by to dost? Je to podobný problém, jak tenkrát, když se řešilo, čím astronauti budou psát, když obyčejné kuličkové pero kvůli absenci gravitace nefunguje. Američané vyvinuli tlakové pero (myslím zn. Fisher) a Rusové to vyřešili obyčejnou tužkou. No a jako perlička, Francouzi použili obyčejnou propisku a ta taky fungovala. Jestli je tenhle dotaz nemístný, nebo už se to řešilo (vyhledávání nic nenašlo), tak se smažu : )
Hugo14 Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 No, jestlli se nepletu, tak Sinn se chlubí, že jeho hodinky s 7750 byly první automaty (nebo alespoň automatický chronograf) ve vesmíru.
Platos Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Tady by mohlo něco bejt.. http://www.flying-time.de/wbb2/thread.php?postid=21469 http://www.mythos-flieger-uhr.com/Portraits.html
Balet Odesláno 17. dubna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Platos napsal: Tady by mohlo něco bejt.. http://www.flying-time.de/wbb2/thread.php?postid=21469 http://www.mythos-flieger-uhr.com/Portraits.html Německy si moc nepočtu, ale dík. : )
farářskej Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Automat podle mě ve stavu beztíže fungovat bude - vzpomínám si na 2001: Vesmírnou odysseu, kde je docela dobře vysvětlený, že ve vesmíru stačí do něčeho kopnout a ono to letí pořád. Takže stačí správně hejbnout rukou a rotor se roztočí a bude se točit (dodávám, že nejsem žádnej fyzik). Osobně si nemyslím, že by se kosmonauti nacházeli ve stavu beztíže tak dlouho, aby se to projevilo přetažením.
Platos Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Zahlreiche innovative Entwicklungen wie die Sinn-Modell-reihe 142 trugen zum internationalen Ansehen der Firma bei. So war die Sinn 142 ST S der erste automatische Chrono- graph im Weltraum. Eine Tatsache, die deswegen verblüfft, weil bis dato die Meinung vorherrschte, im Weltraum würde auf Grund der Schwerelosigkeit nur die Handaufzugsuhr funktionieren. Die Ausstattung dieser Uhr konnte sich sehen lassen: Von außen verstellbare, innenliegende Drehlünette, 12- Stunden-Chronozähler, Zentralminute, Zentralsekunde, kleine Sekunde und 24-Stunden-Anzeige. Alles prägnant ablesbar vor einem blendfrei-mattschwarzen Zifferblatt. Es war der deutsche Spacelab-Astronaut Reinhard Furrer, der die Sinn 142 im Jahr 1985 "Weltall- fähig" machte. 1992 begleitete die 142 den Astronauten Klaus Dietrich Flade auf der MIR-Mission `92. Je to celkem dobře srozumitelný, kdyžtak ti pošlu překlad
Balet Odesláno 17. dubna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 farářskej napsal: Automat podle mě ve stavu beztíže fungovat bude - vzpomínám si na 2001: Vesmírnou odysseu, kde je docela dobře vysvětlený, že ve vesmíru stačí do něčeho kopnout a ono to letí pořád. Takže stačí správně hejbnout rukou a rotor se roztočí a bude se točit (dodávám, že nejsem žádnej fyzik). Osobně si nemyslím, že by se kosmonauti nacházeli ve stavu beztíže tak dlouho, aby se to projevilo přetažením. Ve vesmíru není tření, ale v ose rotoru jistě ano, takže s tím roztočením donekonečna to asi nepůjde. (Hmm, to by pak asi nemuseli na stanicích používat fotovoltaické články a jenom by si roztočili generátor - to by bylo fajn.)
Ropucháč Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 aj seiko teraaz urobilo automat do vesmiru..spring drive
afrikab Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Presne tak, automaty ve vesmitu nejspis funguji. Na palubu kosmicke lodi se dostaly napriklad Glycine Airman (AS 1701) ci Seiko 6139-6002, pricemz Seiko nema moznost manualniho natahu. Glycine ano. Sinn se do kosmu dostaly taky, ale s kalibrem Lemania 5100 a o poznani pozdeji. Ten moznost manualniho natahu ma.
Pavlos Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Musí funguvat. Gravitace tam není, ale rotorem pohybyjí i setrvačné a jiné síly při změně směru pohybu ruky.
cali Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 farářskej napsal: Automat podle mě ve stavu beztíže fungovat bude - vzpomínám si na 2001: Vesmírnou odysseu, kde je docela dobře vysvětlený, že ve vesmíru stačí do něčeho kopnout a ono to letí pořád. Takže stačí správně hejbnout rukou a rotor se roztočí a bude se točit (dodávám, že nejsem žádnej fyzik). Osobně si nemyslím, že by se kosmonauti nacházeli ve stavu beztíže tak dlouho, aby se to projevilo přetažením. Pretiahnutim sa to urcite neprejavi a dlzka pobytu vo vesmire na tom nic nezmeni .... Rotor sa po hybnuti rukou rozhodne nebude tocit naveky ..... rotor nebude fungovat vo vesmire o nic lepsie nez na zemi, naopak skor horsie ale netvrdim ze nie dostatocne na chod hodiniek. Asi ako ked polozis hodinky na placato (vodorovne) a budes s nimi v tejto polohe mavat, gravitacia v tejto polohe rotor ovplyvni minimalne, ale ked s hodinkami zamavas poriadne tak sa cez to vsetko rotor pootoci a trochu hodinky natiahne. Ja osobne by som mal z automatu vo vesmire trochu strach .... na fore je napr viacero pripadov kde si menej akcni ludia stazuju ze sa im automaty nenatahuju do plna....takze "menej akcny" kozmonaut by podla mna mohol mat s natahovanim automatu problemy.
Návštěvník YPO Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 offtopic: řadím se mezi líné kosmonauty ---- Nardiny nenatáhnu na ruce do "plna" ani po 15ti hodinách nošení - podle rezervy nátahu jsou natažené stěží na polovinu
afrikab Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 Asi proto dnes nosi kosmonauti na rukou radeji digosky
farářskej Odesláno 17. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2008 (upraveno) YPO napsal: offtopic: řadím se mezi líné kosmonauty ---- Nardiny nenatáhnu na ruce do "plna" ani po 15ti hodinách nošení - podle rezervy nátahu jsou natažené stěží na polovinu A proto si nikdy nepořídím hodinky s ukazatelem rezervy - hodinky si pořizuju, abych měl radost a abych zhruba tušil, kolik by mohlo bejt hodin, kdybych si včera srovnal čas - určitě ne proto, aby mi potvrdily, jak jsem ve skutečnosti shnilej chcípák!!! edit: překlep Upraveno 17. dubna 2008 uživatelem farářskej
mischa Odesláno 18. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 18. dubna 2008 farářskej, rotor se nemůže do nekonečna točit, zastaví ho odpor péra, které má rotor natahovat. To automatické natahování bude fungovat asi o dost hůř, jestli vůbec, protože princip natahování je zakožen právě na tíži rotoru... Jo, takovej starej automat, který natahoval přimačkáváním dýnka na pouzdro, ten by určitě fungoval, ale už ho hodně dlouho nikdo nevyrábí., starý kladívkový automat by také fungoval líp, ty vratné pružiny by tomu pomohly. Ale normálně bych za takové hodinky moc neručil, je pravda, že dost automatů má problémy natáhnout se i na zeměkouli....
Koren Odesláno 19. dubna 2008 Nahlásit Odesláno 19. dubna 2008 Když se shora zmiňují modely, které se podívaly do vesmíru, tak by chtělo dodat, jestli tam teda fungovaly nebo ne. Jedna věc je vyvézt je tam a druhá pak jejich fungování, ne? Pokud mohu hlasovat, jsem pro, aby automaty ve stavu beztíže šlapaly.
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 Četl jsem tady několik diskuzí o hodinkách v kosmu a náhodou teď narazil na prodej jedněch Fortis a koukám že to jsou automaty a napadlo mě jak dobře fungují automaty ve stavu beztíže. Nejdřív mě napadlo že asi nemůžou fungovat protože to kyvadlo se proste neotočí a nenatáhne ale pak mě napadlo že se neotočí sice kvůli přitažlivosti země ale kvůli odstředivé síle když hýbe rukou nebo setrvačností ale to asi jen při prudkém pohybu. Jestli už to tady bylo tak sorry já to nenašel ale ta funkčnost by mě zajímala.
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 9:37, 'Dantechno' napsal: ZDE jo díky moc. asi to teda funguje. to s tužkama ve vesmíru je docela vtipný
zekon7302 Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) když na rotor podle zde uváděných hypotéz nepůsobí žádná síla,logicky z toho vyplívá že se bude chovat jako samostatné těleso,takže můžeš hodinkama točit jak chceš,jeho poloha bude stejná,takže fungovat by měli,ale je to taky jenom hypotéza,tak za tisíc let budou odpovědi ale mi to bohužel nemáme možnost vyzkoušet, Upraveno 27. října 2011 uživatelem zekon7302
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se