centrumMartin Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 Zdravím všechny. Ve vláknu...další české značky... se rozběhla diskuze o L.E. primek na počest československých letců z první republiky, podoba Longines, Eterna. Teď se to nějak zastavilo (alespoň se mi zdá) a přijde mi to škoda. Fandů letectví je u nás plno a o obdiv k našim letcům během války jde skrze generace. Bylo to vidět například i teď, když umřel gen. Peřina. Je prostě vidět, že je to jedna z mála kapitol historie, na kterou mohou být Češi (a Slováci) právem hrdi. Chtěl jsem se proto zeptat p. Prima, zda-li je u nich ve firmě nějaký posun. Osobně si myslím, že by to mohla být i nová otevřená kolekce, klidně s názvem Tmavomodrý svět - ta spojitost je jasná a navíc ten název je poetický a hodí se k tomu. Plus Ondřej Vetchý jako "tvář" hodinek a válečné fotografie p. Sitenského. Myslím si, že by to mohlo být pro firmu Prim velice silné spojení - kvalitní české hodinky - historie, kterou zná hodně lidí - vlastenectví. Co vy na to? Martin
Kubík Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 Mě osobně se tenhle nápad VELMI líbí. Otázkou je, co na to řekne PRIM.
omni Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 Tmavomodry svet je slaby odvar kniznej predlohy a filmu z r1968 Nebesti jezdci...
JJ Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 centrumMartin napsal: Je prostě vidět, že je to jedna z mála kapitol historie, na kterou mohou být Češi (a Slováci) právem hrdi. Já sem nechci zase moc tahat politiku, ale jsou věci, které mě prostě vyprovokují. Na co mohu já jako Čech být hrdý, to opravdu nechápu. Já staré pány nesmírně obdivuji a vážím si jich za to, co dokázali, ale já jsem k tomu naprosto ničím nepřispěl. Hrdi na to mohou být oni, ne já! To, že jsem se narodil na území stejného státu, jako oni, je náhoda. Když už nějakou l.e. tak velmi jasně definovanou jako *pocta těm konkrétním lidem*, bez blábolů o hrdosti celého národa. Ten se totiž v dotyčné době zrovna moc nevyznamenal, nepočítáme-li ovšem svědomitou práci pro Říši (což u mě osobně pouze zvyšuje výše uvedenou úctu k těm, kdo dokázali více, než Maul halten und weiter dienen). A když už tedy takhle fangličkaříte a "kdo neskáče není Čech", tak si laskavě uvědomte, že neexistovali jen pánové Fajtl, František (který mimochodem radši sloužil u Poláků než u čs. jednotek) a Peřina, ale i pánové Moravec (Emanuel, ne František, aby nedošlo k mýlce), Čurda a Přeučil... Takže k té hrdosti na to, co dokázali staří pánové v RAF si laskavě přiberte i odpovídající díl ostudy a hanby za to, co dokázali ti druzí. Konec. Případné reakce mailem.
Dali Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 S leteckýma Primkama souhlasím, se mnou počítejte.
Návštěvník Kamil Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 Já bych ten model opravdu pojmenoval "nebeský jezdec" s příslušnou historkou na počest našich letců. A překládal bych jako "sky knight" a ne rider.
Mikina Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 A co takhle na pošest KAROLINUM ISTROPOLITANO KAŠPAR ČIHÁK a pod. Mám zato, že česká historie není pouze posledních 70 let.
centrumMartin Odesláno 21. května 2006 Autor Nahlásit Odesláno 21. května 2006 to JJ: 1. jejich hrdinství si opravdu nepřivlastňuji a ne jen proto, že jsem se narodil až v roce 1972... 2. jsem na ně opravdu hrdý a obdivuji je právě proto, že i mezi členy národa se zlomenou páteří se našli lidé jako oni. Pokud to považujete za fangličkářství, je to Vaše věc. 3. pokud můj příspěvek zaváněl patetismem, omlouvám se. 4. nechtěl jsem vyprovokovat rozpravu na toto téma (hrdinství, zbabělost, falešné vlastenectví atd.), ale spíš zamyslet se nad tím, zda-li by takové hodinky mohly mít úspěch - a to ne jen jako limitovaná edice pro omezený okruh "hodinkářů", ale jako klasická kolekce. Vycházím z toho, že ve firmě Prim určitě plánují uvést nějaké další modely - sportovní, společenský a já nevím jaký. Ale právě tyto letecké mají navíc i tenhle příběh. A jestli by se jmenovaly prim Tmavomodrý svět nebo Nebezský jezdec nnebo Prim Pilot, je jedno. Proto mě zajímá názor p. PRIMA i vás ostatních. Docela rád bych jednou takové hodinky měl. Pěkné dny Martin
JJ Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 Mikina - když za pánů Kašpara a Čiháka se náramkové hodinky zrovna moc nenosily. Takže udělat něco, co by mělo jasnou vazbu na toto období, a zároveň to bylo nositelné, je IMHO velmi těžké. Styl se IMHO povedl třeba Poljotu u Wright Brothers Chronographu, ale nositelné se mi to tedy moc nezdá.
31682 Odesláno 21. května 2006 Nahlásit Odesláno 21. května 2006 JJ napsal: Ten se totiž v dotyčné době zrovna moc nevyznamenal, nepočítáme-li ovšem svědomitou práci pro Říši "Svědomitou práci pro Říši" odváděla celá okupovaná Evropa. Zde ještě nutno poznamenat, že na rozdíl od nás je jejich spojenci v Mnichově do lůna Reichu nevložili. Pan Augustin Přeučil, Emanuel Moravec atd., tedy věčné sebemrskačské téma kolaborace a zrady. Tady jen krátká poznámka, v protektorátu byla míra kolaborace nesrovnatelně menší než třeba ve Francii, Norsku, Belgii nebo na území Chorvatska. Mám jisté povědomí o našich vojácích v SSSR nebo Británii, ale ještě jsem neslyšel o českých jednotkách, které by dobrovolně bojovaly po boku německých vojsk. Takže s "odpovídajícím dílem ostudy a hanby" bych to neviděl až tak dramaticky.
Onisan Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 JJ napsal: centrumMartin napsal: Je prostě vidět, že je to jedna z mála kapitol historie, na kterou mohou být Češi (a Slováci) právem hrdi. Já sem nechci zase moc tahat politiku, ale jsou věci, které mě prostě vyprovokují. Na co mohu já jako Čech být hrdý, to opravdu nechápu. Já staré pány nesmírně obdivuji a vážím si jich za to, co dokázali, ale já jsem k tomu naprosto ničím nepřispěl. Hrdi na to mohou být oni, ne já! To, že jsem se narodil na území stejného státu, jako oni, je náhoda. Když už nějakou l.e. tak velmi jasně definovanou jako *pocta těm konkrétním lidem*, bez blábolů o hrdosti celého národa. Ten se totiž v dotyčné době zrovna moc nevyznamenal, nepočítáme-li ovšem svědomitou práci pro Říši (což u mě osobně pouze zvyšuje výše uvedenou úctu k těm, kdo dokázali více, než Maul halten und weiter dienen). A když už tedy takhle fangličkaříte a "kdo neskáče není Čech", tak si laskavě uvědomte, že neexistovali jen pánové Fajtl, František (který mimochodem radši sloužil u Poláků než u čs. jednotek) a Peřina, ale i pánové Moravec (Emanuel, ne František, aby nedošlo k mýlce), Čurda a Přeučil... Takže k té hrdosti na to, co dokázali staří pánové v RAF si laskavě přiberte i odpovídající díl ostudy a hanby za to, co dokázali ti druzí. Konec. Případné reakce mailem. jenom dotaz Můj děda byl hrdiny bitvy na Piavě. Měl několik vyznamenání, prolezl kdejaký konflikt.... To na něj nemám a nebo nemůžu být hrdý? Moji předci jsou známí už po roce 1620, jeden z nich se dokonce na svém hrobě pyšní titulem "zvelebitel orby" ... také nemám být na nic hrdý, když to nebyly moje skutky? K jejich skvělým skutkům jsem ničím také nepřispěl....
Radimk Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 No mě se to zdá jako dobrý důvod edice PRIMek. Někde vedle se dohadujem, že LE II nenmá pořádný základ. Tohly by mohlo projít. Toť můj skromný názor.
Red Dwarf Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 Upřímně řečeno nechápu, proč bychom nemohli být hrdí na činy některých našich předků. Dnes díky bohu neprobíhá žádná válka, kde bych se já sám mohl vyznamenat nějakým hrdinským skutkem. Podle mě nám byla národní hrdost srážena od Mnichova napřed němci a pak rusy. A národ bez hrdosti na svou historii není dobrým národem. Určitě si radši koupím české PRIMky s odkazem na hrdinství některých Čechů za 2. světové války než nějaké švýcary, jejichž výrobcem je příslušník národa hrdého na to, že je nezávislý a bohatý, i když za cenu zlata ze zabitých Židů, nakradeného a nalifrovaného sem nacisty!
Radimk Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 Netahejme to moc do hloubky!! To smrdí politikou!!!
Mirek Dušín Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 A nakonec by se vaše příspěvky mohli zvrhnout v jednání nečestné a nesportovní!
gutav.lolo Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 k politice jen tolik.i pres to ze je jiz zde peknej kocourkov jsem hrdej na historií ČR potažmoČSR. češi se mohou pochlubit s mnoha věcmi a velice kvalitními.proto jsem si pořídil prim orlik presto že nebyli nejlevnějsí.ja jsem si totiž řekl ze se musim vratit k ceskym vyrobkum pokud budou kvalitní.a ubezpecuji vas ze jsou.i kdyz nekdy stoji na nase pomery vic.za kvalitu si ale zaplatim.k hodinkam serie pilot nevim to musi prim.a kdyz tak jedine v historickem kontextu.zadna postmoderna.
X-Bob Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 Ad hodinky: Tak mě napadlo, jak by to asi mohlo třeba vypadat. Styl hodinek by byla reminiscence na onen svět v oblacích, kde spojenečtí piloti bojovali proti německým stíhačům a bombardérům. V zásadě by tak mohlo být užito pouzdro společenské i sportovní.. Ciferník (jak jinak) tmavě modrý. Ručky stříbrné. Kdyby se tak ještě tvarem vzdáleně mohly podobat listu vrtule Indexy stříbrné. Na okraji tm. modrého ciferníku asi bílé mezikruží (pevná luneta) s vyznačením minut. Nebo černá se stříbrnými minutami (minuty myslím jen "čárky", žádná čísla 10, 20...). 12,3,6,9 číselné indexy, okraj stříbrný, reflexní/svítící výplň. Černý kožený tah, klasické zapínání. Strojek - kal. 68? 73? Datum místo 4 hod, ovšem původní věnec, číslice by tak nebyla "vodorovně" k horizontu, ale ne úplně obvykle šikmo. Nevím, přes ciferník nitkový kříž? Samo že stříbrný. Osa ručiček překryta terčíkem, imitujícím hlavici vrtule. Vteřinovka červená (barva "červeň signální"?) Napadlo mě to ve vaně A vzpomněl jsem si na to, protože dnes byl pohřeb generála Peřiny
JJ Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 X-Bob: takhle napsané mi to přijde trochu přeplácané. Jakkoli uznávám, že odvození ruček od vrtule je dosti originální, přece jen bych to založil spíše na dobových hodinkách, případně palubních přístrojích. Bohužel to první dělá kde kdo a i druhý nápad už používá IWC :-( 1. Ad pouzdro - co to udělat jako set sportovní + společenské? 2. Ciferník souhlas - hodně tmavě modrý 3. Indexy na společenských stříbrné, na sportovních svítící 4. Číslené indexy na společenských žádné, na sportovních všechny 5. Ručky na sportovních lichoběžníkové či a la Longiness a pochopitelně svítící, na společenských něco jako Spartak, možná širší 6. U sportovních mimostředová sekundová ručka, u společenských centrální nebo i žádná 7. Strojek - Cal 50 pro sportovní, cal 66 pro společenské 8. Datum buďto big date, nebo (protože to asi nepůjde) žádné 9. Nitkový kříž je IMHO blbost, Hurricany i Spitfiry měly gyroskopický zaměřovač, nějak by mi tam chyběl důvod či propojení s piloty RAF 10. Na nerezovém dýnku rytina jednoho ze znaků čs. perutí RAF... Motto dané peruti by mohlo být i na ciferníku, pokud by se ho tam podařilo nějak vhodně zakomponovat. Mimochodem, můj pradědeček bojoval až do roku 1918 za císaře pána, protože Rakousko-Uhersko bylo jeho domovem a on přísahal věrnost panovnickému domu (a na rozdíl od jiných tu přísahu dodržel) - to jen dodatek k té národní hrdosti.
Dali Odesláno 22. května 2006 Nahlásit Odesláno 22. května 2006 Popis nevypadá špatně, co kdyby to dílo někdo zhmotnil do kresby.l
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se