Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 1 hodinou, Radek124 napsal:

Princip vyskládávání štětové cesty je v úvodu popsaný správně - akorát nevzdělaný mluvka z KRNAPu zapomněl na druhý a zcela zásadní krok, kdy se přesahující špičky těch trčících šutrů urážely palicí (dnes by se u chodníků použila zhutňovací noha, u větších cest sami lesáci používají vibrační válec), tak aby se po tom vůbec dalo chodit a jezdit :thumbsdown_anim:

jj. viz. galerie ZEĎ a ŠTĚT - stavby z kamene - Štětování 

image.png.ecfa31d62a0351d1c6ba0f32db8e0375.png

Odesláno

Něco jsem se tam nachodil a nikdy mě to nepřipadalo nějak tragicky. Beru to tak, že jsem na horách a ne v zámeckým parku. 

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
před 1 hodinou, Prochy68 napsal:

Něco jsem se tam nachodil a nikdy mě to nepřipadalo nějak tragicky. Beru to tak, že jsem na horách a ne v zámeckým parku. 

Tak stačí se kouknout v jaké obuvi někteří chodí po horách. Kolikrát se divím jak se v tom dostanou až tam, kam se dostanou. Ale jsem přesvědčen, že s adekvátní pevnou botou vhodnou pro chůzi po našich horách je štětová cesta v pohodě schůdná.

• Dát hlas 1
Odesláno
před 10 hodinami, Pozorovatel napsal:

@Stuky nemohou souhlasit, chodí se po tom velmi špatně a důkazem je, že je to vyšlapané všude kolem.

Taky píšu na štorc, to znamená na výšku.

Je to velmi nepříjemné a pro kotníky turistů nezdravé.

Nikde jinde jsem tento nesmysl neviděl a to jsem se už nachodil ....

Já jsem si vždycky myslel, že "na štorc" znamená "na kolmo", ale když si to teď googlím, tak správný význam je asi "na šikmo". Ale i to Tvoje "na výšku" vlastně odpovídá tomu mému "na kolmo" (k zemi), takže za mě jsme se v tomhle neminuli...

Že se po tom špatně chodí je asi fakt, ale za mě to tam tak nějak "sedne". Osobně si myslím, že v NP by asi neměly být chodníky vylité asfaltem. Ale jestli je nějaká jiná alternativa, která by byla pohodlnější, nature friendly, ekonomicky přijatelná, trvanlivá atd. netuším. Napadá mě ještě mlatová cesta, ale ta by asi ve svažitějším terénu dlouho nevydržela.

Ale teda taky si úplně nevybavím, že bych to viděl jinde. Ale možná, že viděl a jen mi to nedošlo, protože to dělají pořádně, a nezapomínají na ten "druhý krok" jak píše @Radek124.

Odesláno

@Stuky nejlepší by bylo, kdyby tam nechali původní přírodní terén tak, jak je to všude jinde a nevymýšleli cypoviny 🙄

Loni jsme byli v Tatrách a vylezli jsme na Predné Solisko.

Už trochu náročnější výšlap (i díky tomu tam bylo pět lidí) a myslíš, že tam byl nějaký chodníček? Nebyl 😉

• Like 1
Odesláno (upraveno)

@Pandera do nedávná jsem používal HanWag Alaska, ale ty už jsou na mě moc těžké a tak jsem přešel na Lowa Zephyr MK2 😉

Jak píšu, lidem to spíše vadí a chodí vedle, což je vidět na vyšlapaných cestičkách....

Naše hory jsou jenom takové kopečky, tady není potřeba žádné ultimátní obuvi (Tatry jsou už něco jiného).

Třeba v Beskydech borci běhají Beskydskou sedmičku v teniskách 😅

Upraveno uživatelem Pozorovatel
Odesláno
před 20 minutami, Pozorovatel napsal:

@Stuky nejlepší by bylo, kdyby tam nechali původní přírodní terén tak, jak je to všude jinde a nevymýšleli cypoviny 🙄

Loni jsme byli v Tatrách a vylezli jsme na Predné Solisko.

Už trochu náročnější výšlap (i díky tomu tam bylo pět lidí) a myslíš, že tam byl nějaký chodníček? Nebyl 😉

Ono taky záleží jestli je tam skalnatej podklad, při těch povětrnostních podmínkách by tam taky za dva roky mohlo bejt vymletý neschudný koryto a v dešti bys šel potokem pokud bys tam vůbec mohl jít. Já si myslím, že to není samoúčelný a význam to má.

• Dát hlas 3
Odesláno
před 19 minutami, Pozorovatel napsal:

@Pandera do nedávná jsem používal HanWag Alaska, ale ty už jsou na mě moc těžké a tak jsem přešel na Lowa Zephyr MK2 😉

Jak píšu, lidem to spíše vadí a chodí vedle, což je vidět na vyšlapaných cestičkách....

Naše hory jsou jenom takové kopečky, tady není potřeba žádné ultimátní obuvi (Tatry jsou už něco jiného).

Třeba v Beskydech borci běhají Beskydskou sedmičku v teniskách 😅

K100 se taky chodí v teniskach, já jiny boty mimo zimu u nás na hory ani nenosim.😉

Odesláno
Před hodinou, Prochy68 napsal:

Ono taky záleží jestli je tam skalnatej podklad, při těch povětrnostních podmínkách by tam taky za dva roky mohlo bejt vymletý neschudný koryto a v dešti bys šel potokem pokud bys tam vůbec mohl jít. Já si myslím, že to není samoúčelný a význam to má.

Jinde to není a funguje to.

Naopak se vymývá hlína ze spár těch šutrů a tím je to horší.

Skoro by se mi chtělo říct: tolik práce a přitom taková blbost 😂

Odesláno
před 54 minutami, Pozorovatel napsal:

Jinde to není a funguje to.

Naopak se vymývá hlína ze spár těch šutrů a tím je to horší.

Skoro by se mi chtělo říct: tolik práce a přitom taková blbost 😂

Tak shodneme se že se neshodneme. Já bych si skoro troufnul říct, že se tam žádná hlína nedává a ty šutry se právě dávají na tesno aby tam nedocházelo k erozi a ta cesta se za pár měsíců nerozpadla. A jestli tam je nějaká hlína tak právě ta naplavená a to podle mě jen potvrzuje to, že bez té úpravy by tam bylo jen vymletý koryto.

Ale možná se taky každej bavíme o něčem jiným 😅

• Like 1
Odesláno
před 10 minutami, Ajaj napsal:

ty vole, voni se už dělaj videa jaky boty pořídit na B7 😂😂😂🤦🤦🤦

Nechápu jak jsem si do teď byl schopnej vůbec koupit boty, asi proto mám 50 páru 🤣

Odesláno

@Prochy68 mě prostě nejde do hlavy, proč to není v Jeseníkách, Beskydech, Fatře, Tatrách atd. a není tam s ničím problém, chodí se tam dobře a v Krkonoších to je. Mě to spíše přijde jako kulturní věc než praktická.

Odesláno

Kluci, já jsem rád, že Krkonoše už mám odchozený i s rodinou, dětma, včetně Sněžky (kde jsme byli mimo veškeré prázdniny). A to jsem je schodil i jako malej s rodiči (a to byl fakt jinej, lepší zážitek, než dnes, možná to bylo i tím, že jsem byl dítě..., civilizace v horách, jako např. asfaltka na Dvoračky, je fakt vopruz). A třeba Jizerky to samý. Asi se to ještě dá jakžtakž mimo sezónu. Nejvíc mě na těch horách serou pochopitelně lidi.

• Like 3
Odesláno
před 14 minutami, Pozorovatel napsal:

Jinak samozřejmě mluvím o tomhle:

https://old.krnap.cz/fotogalerie/43/

Ale radši mám tohle:

https://www.tatry.sk/en/tatranska-magistrala-part-one/?_ref=74130

https://www.tatry.sk/en/tatranska-magistrala-part-three/

I tam jsou úseky vyskládané kameny (kde to opravdu nejde jinak), ale na plocho.

No vybral sis holt blbou cestu 😅, co si vybavují (ale neber mě úplně za slovo) tak tenhle způsob je jen z těch Ruzohorek na Sněžku na těch schodech a od Jelenky na Sněžku. Jinde si to nevybavují, ale možná mě někdo doplní. Já tam byl naposledy na silvestra a čerpám z pameti. Ale oba dva ty úseky si pamatuju když se dělaly a chodil jsem kolem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...