Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Asi bych to rozdělil na dvě základní části a to sebeobrana a nože, protože použít nůž na sebeobranu nejen v Německu znamená zpravidla problém. Prostředek na sebeobranu nesmí primárně působit jakou zbraň. Čili klasické taktické pero, které sice vypadá cool, by mohl být potencionální problém. Osobně doporučuji třeba celokovový Parker nebo já si teď oblíbil taktické pero od Sanremu ( https://zlepsovak.cz/cs/sanrenmu/902-sanrenmu-takticke-pero-15011.html ), případně jiné, co vypadá naprosto civilně. Ovšem úplně nejlepší je deštník a to kdykoli a kdekoli (problém je akorát letadlo). Ať už prší, sněží či je parný den, dneska se všude pohybuje tolik exotů, že chlap s taškou od notebooku a deštníkem vůbec ničí pozornost neupoutá. Já sebou vozím v autě deštník od E.I.Ltd. ( https://www.cold-steel.cz/obranny-destnik-pansky-kulova-hl-maahgon ). Což už dává člověku slušnou šanci i proti jinak slušnému mladíkovi, co všechny zdravil, ale teď ho přepadly akutních psychické problémy.... Na pepřové spreje, elektrické paralyzéry, teleskopické obušky atd. úplně zapomeňte!!!
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 S noži je to pak ještě složitější, ale obecně, co projde v Německu, je legální v čele EU a z toho jsem vycházel. Nůž může být zavírací nebo s pevnou čepelí a co se nošení týče (je připraven k okamžitému použití), má se to zhruba takto: Pravidla pro legální zavírací nůž jsou tedy následující: nesmí jít otevřít jednou rukou, čepel nesmí být delší než 8,5cm (celá čepel, nikoli jenom ostří) a nesmí být oboustranně broušená (čepel typu dýka je velký problém) a pokud k tomu bude jako bonus vzhled nože neagresivní (čím obyčejnější tím lepší) a budete mít k tomu navíc pohádku o jeho použití na místní Bratwurst, je to značka ideál. Když jsem hledal nůž, který by dokázal tyto omezující podmínky využít naplno, dostal jsem se ke starému dobrému a všem určitě známému loveckému zavíráku od firmy Buck (v té menší verzi). Pevné nože jsou povolené s délkou čepele do 12cm (opět celá čepel, nikoli jenom ostří), nesmí být oboustranně broušená a nesmí být zahnutá (dýka = špatně, karambit = špatně, dokonce i Ka-Bar TDI je problém nebo nože, které jsou svým určením přímo bojové/armádní). Jenže nosit takový nůž pod sakem už není tak jednoduché a proto jsem zvolil CRKT minimalist, kvůli skladnosti a možnosti rychlého tasení = je okamžitě ready, kdyby bylo nejhůř
pebe Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 (upraveno) V 18. 8. 2023 v 9:10, Moty napsal: Potrebuju novou EDC flašku na vodu, Stanley už je jasná volba, v mým případě samozřejmě ta oranžová, ale jakou? S brckenm nebo bez? velikost 0,6-0,7l mám tuhle litrovku a voda vydrží i v autě chladná docela dost dlouho. Pije se z toho dobře, daroval jsem si jí k Vánocům tak mě ta cena ani tak netrápila https://waterdrop.cz/products/lahev-nerez-mirror?currency=CZK&variant=38284667519170&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google+Shopping&gclid=Cj0KCQjw6KunBhDxARIsAKFUGs8V1EunxguBp1fXy68kaCBnuwC8KK27Y7watFqUpuNdCEN76yTST-YaAg5oEALw_wcB Upraveno 28. srpna 2023 uživatelem pebe
Quarantine Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 57 minutes ago, Pozorovatel said: S noži je to pak ještě složitější, ale obecně, co projde v Německu, je legální v čele EU a z toho jsem vycházel. Nůž může být zavírací nebo s pevnou čepelí a co se nošení týče (je připraven k okamžitému použití), má se to zhruba takto: Pravidla pro legální zavírací nůž jsou tedy následující: nesmí jít otevřít jednou rukou, čepel nesmí být delší než 8,5cm (celá čepel, nikoli jenom ostří) a nesmí být oboustranně broušená (čepel typu dýka je velký problém) a pokud k tomu bude jako bonus vzhled nože neagresivní (čím obyčejnější tím lepší) a budete mít k tomu navíc pohádku o jeho použití na místní Bratwurst, je to značka ideál. Když jsem hledal nůž, který by dokázal tyto omezující podmínky využít naplno, dostal jsem se ke starému dobrému a všem určitě známému loveckému zavíráku od firmy Buck (v té menší verzi). Pevné nože jsou povolené s délkou čepele do 12cm (opět celá čepel, nikoli jenom ostří), nesmí být oboustranně broušená a nesmí být zahnutá (dýka = špatně, karambit = špatně, dokonce i Ka-Bar TDI je problém nebo nože, které jsou svým určením přímo bojové/armádní). Jenže nosit takový nůž pod sakem už není tak jednoduché a proto jsem zvolil CRKT minimalist, kvůli skladnosti a možnosti rychlého tasení = je okamžitě ready, kdyby bylo nejhůř Díky za vyčerpávající odpověd. Ten deštník mě nadchl. Moje taktické pero je od ESP takže asi příliš taktické. Vyměním. Do teď jsem si myslel, že ta délka 12 cm u pevných je celková. Teď vím, že si můžu příště přibalit Morakniv. Opinel zůstane doma. Dokážeš mi eště říct jak se německý zákon tváří na leathermany? Spousta mých kolegů je nosí, a mě přijde, že legální může být jen Rebar.
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Taktické pero od ESP bych opravdu raději nebral. Ti němečtí policajti jsou celkově hákliví na to, když vidí, že je někdo připraven čelit násilí, protože to je přeci jenom v jejich kompetenci a nikoho jiného.... Obecně multitooly jsou fajn a nikdo by neměl nic namítat, protože se jedná primárně o nářadí a tak ho můžeš mít v klidu v kapse. Ale pozor na ty modely, které umožňují otevření čepele jednou rukou. Já mám v batůžku Super Tool 300 a ten je OK.
Martin.D Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 před 2 hodinami, Pozorovatel napsal: S noži je to pak ještě složitější, ale obecně, co projde v Německu, je legální v čele EU a z toho jsem vycházel. Nůž může být zavírací nebo s pevnou čepelí a co se nošení týče (je připraven k okamžitému použití), má se to zhruba takto: Pravidla pro legální zavírací nůž jsou tedy následující: nesmí jít otevřít jednou rukou, čepel nesmí být delší než 8,5cm (celá čepel, nikoli jenom ostří) a nesmí být oboustranně broušená (čepel typu dýka je velký problém) a pokud k tomu bude jako bonus vzhled nože neagresivní (čím obyčejnější tím lepší) a budete mít k tomu navíc pohádku o jeho použití na místní Bratwurst, je to značka ideál. Když jsem hledal nůž, který by dokázal tyto omezující podmínky využít naplno, dostal jsem se ke starému dobrému a všem určitě známému loveckému zavíráku od firmy Buck (v té menší verzi). Pevné nože jsou povolené s délkou čepele do 12cm (opět celá čepel, nikoli jenom ostří), nesmí být oboustranně broušená a nesmí být zahnutá (dýka = špatně, karambit = špatně, dokonce i Ka-Bar TDI je problém nebo nože, které jsou svým určením přímo bojové/armádní). Jenže nosit takový nůž pod sakem už není tak jednoduché a proto jsem zvolil CRKT minimalist, kvůli skladnosti a možnosti rychlého tasení = je okamžitě ready, kdyby bylo nejhůř Není to tak, že otvírací nože ňesmí mít zároveň pojistku?
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 (upraveno) Pojistku mít můžou, pokud splní ostatní kritéria (délka a způsob otevírání). Proto jsem zmínil ten Buck, který má backlock, což je nejfestovnější pojistka a zavírák je pak opravdu solidní nástroj. Ale ta zmiňovaná Mora je asi ideální, protože taky nepůsobí takticky (spíše pracovně) a je to pevňák. Ovšem já už bych to nosil dost obtížné. Upraveno 28. srpna 2023 uživatelem Pozorovatel
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 V UK nesmíš mít snad vůbec nic.... Ne vážně, tam asi opravdu jenom malý Švýcar typu Spartan, nejlépe v batohu, jinak je to velký problém. A při styku s policí, kdy hrozí nějaká kontrola věcí, hlásit dopředu, protože pak budou pindat něco o zatajování atd.
Quarantine Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 23 minutes ago, Pozorovatel said: Ti němečtí policajti jsou celkově hákliví na to, když vidí, že je někdo připraven čelit násilí, protože to je přeci jenom v jejich kompetenci a nikoho jiného.... Dobře řečeno. Považuji to za zcela úchylné.
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Ještě jsem si vzpomněl, že brácha byl na čundru ve Skotsku a bral si tam Moru Eldris. Taky to bylo v pohodě.
paya01 Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Z Leathermanů je v DE legální Rebar, Bond, ST300 a 2H Wave+ (speciální edice Wave, který nejde otevřít jednou rukou).
pebe Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 když se nůž jmenuje Outdoor cuisine, tak by to v DE projít mohlo říkáte? I když je délka čepele 12cm? Mám ho v batohu na ovoce, chleba atd, tak abych se za hranicema nedivil.
jankoxxx Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Ta diera v cepeli smrdi jednorucnym otvaranim..Sent from my iPhone using Tapatalk
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Neprošel by, protože jde určitě otevřít jednou rukou a další podmínka je 8,5 cm max pro zavíráky. Musí být splněny obě podmínky. Ovšem pokud by byl v tom batohu ještě v nějakém pouzdře, které je uzamykatelné, pak by jeho přítomnost mohla být akceptovatelná, ale....
Maro Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 (upraveno) Jak to tak čtu tady, nepřemýšleli jste někdo nad "samodomo" úpravou wave? nemám úplně prostor a skill to realizovat, ale teď mě při čtení napadlo, co takhle vytisknout si na 3d tiskárně do toho jednoručního otevírání nějakou "vložku do toho očka, která by znemožnila jednoruční otevírání? Prostě vyplnit ten prostor plastem (asi tak, aby nešel snadno sundat, aby fizl neprskal, ale aby to eventuálně šlo). řezat očko by asi taky šlo, ale to mi přijde jako barbarská pi*ovina... tak ještě edit: jelikož jsem na německé VPN tak mi to nedalo a zkusil jsem trochu hledat přes německý google a hle, něco takového asi už existuje, ale teda 16€ mi přijde jako přestřel a myslím taky si myslím, že zrovna tenhle typ tomu jednoručnímu otevírání úplně nezabrání: https://www.etsy.com/listing/1137575744/leatherman-wave-thumb-bars-by-fmi-nyc Upraveno 28. srpna 2023 uživatelem Maro
zceyee Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 před 5 hodinami, Pozorovatel napsal: Neprošel by, protože jde určitě otevřít jednou rukou a další podmínka je 8,5 cm max pro zavíráky. Musí být splněny obě podmínky. Ovšem pokud by byl v tom batohu ještě v nějakém pouzdře, které je uzamykatelné, pak by jeho přítomnost mohla být akceptovatelná, ale.... Těch 8,5cm si nejsem jistý zda platí pro nože otevíratelné dvouruč, není to jen pro vystřelováky (Springmesser dle WaffG). Třeba Buck 110 myslim že je v pohodě. 1.4.1 Spring- und Fallmesser nach Anlage 1 Abschnitt 1 Unterabschnitt 2 Nr. 2.1.1 und 2.1.2. Hiervon ausgenommen sind Springmesser, wenn die Klinge seitlich aus dem Griff herausspringt und der aus dem Griff herausragende Teil der Klinge - höchstens 8,5 cm lang ist und - nicht zweiseitig geschliffen ist; § 42a Verbot des Führens von Anscheinswaffen und bestimmten tragbaren Gegenständen (1) Es ist verboten 1. Anscheinswaffen, 2. Hieb- und Stoßwaffen nach Anlage 1 Abschnitt 1 Unterabschnitt 2 Nr. 1.1 oder 3. Messer mit einhändig feststellbarer Klinge (Einhandmesser) oder feststehende Messer mit einer Klingenlänge über 12 cm zu führen. (2) Absatz 1 gilt nicht 1. für die Verwendung bei Foto-, Film- oder Fernsehaufnahmen oder Theateraufführungen, 2. für den Transport in einem verschlossenen Behältnis, 3. für das Führen der Gegenstände nach Absatz 1 Nr. 2 und 3, sofern ein berechtigtes Interesse vorliegt. Weitergehende Regelungen bleiben unberührt. (3) Ein berechtigtes Interesse nach Absatz 2 Satz 1 Nr. 3 liegt insbesondere vor, wenn das Führen der Gegenstände im Zusammenhang mit der Berufsausübung erfolgt, der Brauchtumspflege, dem Sport oder einem allgemein anerkannten Zweck dient. Fußnote (+++ § 42a Abs. 1: Zur Nichtanwendung vgl. § 2 Nr. 1 Buchst. l WaffGBundFreistV +++)
Pozorovatel Odesláno 28. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2023 Pokud se bavíme o nošení = je okamžitě k použití, pak platí 8,5cm. Co se vlastnictví týče, pak jsou možnosti širší. Nicméně na vyhazováky a vystřelováky zapomeň. Takový OTF Microtech je naprosto nemyslitelné vůbec vlastnit, natož nosit a je jedno, jak dlouhá je čepel. Občas na toto téma udělá zajímavé video Joerg Sprave.
Vasa_H Odesláno 29. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2023 Sakra a já si tam v pohodě jezdím se SabreRed na klíčích, SabreRed v autě, teleskopem v kapse a někde pod sedačkou je zapadlý plastový boxer z 3D tiskárny. Snad jen Victorinox Rescue Tool v autě a Swis Champ v batohu u notebooku by byl ok?
Vasa_H Odesláno 29. srpna 2023 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2023 A ještě jedna praktická dá se poslat Victorinox na nějaký repas? Ten Swiss Champ by si ho docela zasloužil.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se