mareks Odesláno 1. září 2008 Nahlásit Odesláno 1. září 2008 Lze srovnat hodinářské kousky které od sebe dělí finanční rozdíl 70 000,-? Zkusím to, tady jsou moje dojmy z denního používání hodinek Tissot PRS 516 Automatic Chronograph Valjoux a Breitling Navitimer Cosmonaute s certifikátem přesnosti COSC. Oba modely mají mechanický strojek s automatickým nátahem, chronografem a datumovkou. Tissot PRS 516 je osazen kalibrem ETA Valjoux 7750, datumovka je doplněna ukazatelem dne v týdnu (Day/Date), obojí na pozici 3. Breitling pro svůj model Cosmonaute uvádí kalibr B22 což je upravená ETA 2892-A2 jehož zvláštností je 24 hodinový oběh hodinové ručky kolem své osy. Cosmonauty navíc disponují funkcí Flyback, která umožňuje okamžité měření dalšího časového intervalu stisknutím dolního tlačítka chronografu, aniž by se stopky musely zastavit a vynulovat. Na první pohled působí Tissoty hmotněji, masivní pouzdro budí dojem velké váhy, Cosmonauty přes komplikovaný ciferník působí střízlivěji, určitě tomu přispívá tenké pouzdro lunety. Ve skutečnosti jsou rozměry a váha takřka stejné viz. tabulka. PRS 516, váha cca 95g, rozměr 41x14mm, rezerva chodu 44 hodin (dosaženo) Cosmonaute, 83,9g, 41,5x14,4, 42 hodin (reálně dosaženo 36-38 hodin) Design PRS 516 vychází z modelů vyráběných v polovině 60 let, kdy se Tissot angažoval v závodech 24 hodin Le Mans. Z vrchu je pouzdro kartáčované z boků leštěné, leštěná je i korunka a tlačítka chronografu. Hodinkám dominují černá luneta opatřená plochým safírovým sklem a tachymetrickou stupnicí a dva na pozicích 12 a 6 umístěné čtvercové jemně gilošované černé sčítače chronografu. Luneta připomíná rámeček otáčkoměru zapuštěný do palubní desky a spojení s motorismem připomíná i perforovaný kožený řemen a imitace sportovního volantu pod spodním safírovým sklíčkem. Dojem retra podtrhují velké hranaté ručky. Kombinace modré barvy použité na velkou vteřinovku a označení typu hodinek, černé barvy sčítačů a perleťového ciferníku se povedla. Ciferník obsahuje pouze velké indexy, na pozici 9 je nenápadná vteřinová ručička. Kromě nápisu Tissot pod datumkou, je na hodinkách použit jediný font, dobře čitelný a neokoukaný. Jak jsem uvedl dříve, PRS 516 mají dýnko se safírovým průhledem. Kalibr není zdobený, rotor ze žlutého kovu má jednoduché zdobení. Průhledu dominuje ?sportovní? volant, který zakrývá uložení rotoru a část strojku. Po obvodu leštěného dýnka jsou vygravírovány údaje o vodotěsnosti a safírovém skle. Původně byly písmenka černá, ale barva se během pár měsíců u některých odloupla, tak jsem vyloupal všechny. Hodinky jsou testovány na 10At a jsou vybavené šroubovací korunkou s logem T. Na zápěstí působní Tissoty masivně a impozantně, rozhodně přitahují pohled. Řemen je tuhý a trvá zhruba 2-3 týdny, než se vytvaruje podle ruky, za což zaplatíte mírně odřeným zápěstím. Ani pak mi ale hodinky úplně nesedly, stále se protáčely kolem zápěstí, vinu na tom mohl mít velký "rozvor" mezi stěžejkami a má štíhlá ruka. Řemen je opatřen překlápěcí sponou s logem Tissot. Čas lze díky velkým černým ručkám odečítat perfektně, bohužel v noci luminiscenční vrstva jak na ručkách tak indexech jen velmi slabě světélkuje a to i bezprostředně po nasvícení. S korunkou se pracuje dobře, pouze obě tlačítka stopek jdou mačkat velmi ztuha, není lehké je zmáčknout v požadovaný okamžik. Po dobu jednoho roku vykazovaly PRSky odchylku cca +2 sekundy za den a nebyl s nimi jediný problém. Své nejdůležitější funkci, měřit a ukazovat čas, slouží perfektně. Sportovní design není tak agresivní, aby nebylo možné brát hodinky i do kanceláře, zrovna tak s nimi můžete vyrazit za zábavou. Navititimer Cosmonaute jsou inspirovány původním modelem z roku 1962, krerý cestoval do kosmu s americkým astronautem Scottem Carpenterem na palubě lodi Mercury 7. Luneta i pouzdro je leštěné, safírové sklíčko s antireflexní vrstvou je mírně vypouklé. Velké bílé číslice na černém pozadí a tři perleťové subciferníky si stále žádají vaší pozornost. Kolem ciferníku a na otočné lunetě je několik řad stupnic. Logaritmické pravítko kterým můžete násobit, dělit, počítat mocniny, dolet letadla atd., značky na převádění běžných mílí na námořní míle a kilometry, stupnice na převádění hodin na minuty. Na druhou stranu, kdo nemá rád komplikované ciferníky, může mu taková změť čísel a čárek připadat šílená. Nenápadná datumovka je na pozici 4. Ručky jsou decentní, kovové, nijak nenarušují vzhled hodinek. Velká vteřinovka je zakončena logem B. Majitel Cosmonautů si musí zvyknout na 24 hodinový ciferník, a není lehké na první pohled odečíst čas přesně na minutu, ale koho by to trápilo:)? Šroubovací dýnko je leštěné, pro případné otevření je opatřené mnohostranem. Uprostřed v pískovaném kruhu je leštěné logo Breitling. Po obvodu dýnka je další převodní stupnice mezi stupni Celsia a Fahrenheita a vypískované výrobní číslo. Hodinky krásně svítí i dlouho do noci. Ocelová spona je opatřena výrazným logem okřídleného B, korunka není šroubovací a je zdobena pouze B. V návodu výrobce nedoporučuje pobyt s hodinkami ve vodě. Zpracování je fantastické, vše je dovedeno do nejmenšího detailu, písmo ciferníku je sladěno, na pravítka a chronograf je použit jeden font, pouze v různé míře deformace (rozšíření) ve stříbrné barvě, zlaté je pouze decentní logo Breitling. Vroubkovaná luneta jde ovládat ztuha, ale přesně. Také síla, potřebná na ovládání tlačítek chronografu, je tak akorát. Nové Cosmonauty mi sedly na ruku, jako bych je nosil celý život. Luxusní řemen v černé matné barvě, prošitý bílou nití se okamžitě přizpůsobil ruce a po několika minutách jsem zapomněl, že hodinky na ruce vůbec mám. Dokonalý pocit z Cosmonautů kazí, alespoň u mého kusu, poruchovost. Hodinky jsem koupil již s výrobní vadou, kterou jsem bohužel včas neodhalil. Šlo o to (již jsem to psal v jiném vlákně), že při vysunutí korunky do polohy 2 a následném seřízení času a zasunutí korunky, se již hodinky "nerozeběhly". Musel jsem to několikrát opakovat, než naskočily. V servisu byly měsíc a vadná součástka byla odstraněna. Když se mi vrátily, pro změnu se zpožďovaly o 20 sekund denně. Opět jsem je reklamoval, v servisu byly celé rozebrány a vyčištěny. Odchylka se ustálila na +4s. Vyjádření servisu pro zpožďování: špatná manipulace pošty při přepravě hodinek ze servisu ve Vídni do Plzně. Přes tyto problémy mě Cosmonauty nepřestávají udivovat a těšit svým designem, který vás nutí opět a opět na nich spočinout zálibným pohledem. Mně připadá skvělé i zpracování stupnic, které umožňují tolik výpočtů bez jakékoli elektroniky, i když je nikdy nebudu potřebovat. Hodinkám dodávají punc jedinečnosti, prostě liší se od všech ostatních. Mé hodnocení je samozřejmě subjektivně ovlivněno tím, že Navitimery byly dlouho jen mým zbožným přáním a teprve časem jsem si je mohl dopřát. Nepouštím se do +,- hodnocení, protože si myslím, že u zboží jako jsou hodinky nelze, až na křiklavé případy, říci tohle je špatně a tohle je dobře. Ani design nejde hodnotit jako černý nebo bílý, i když zejména u módních hodinek se design hodně podřizuje okamžitému vkusu a spoustu modelů bych těžko ?překousl?. Oba modely, které jsem popisoval jsou podle mě povedené, tissoty mají opravdu skvělý a navíc funkční design, Cosmonauty jsou specifické a pro toho, kdo má rád tento typ hodinek, určitě dokonalé. 1
Alessio Odesláno 1. září 2008 Nahlásit Odesláno 1. září 2008 Moc pěkné počtění, Breitling je holt o kus výš, i tak se ale PRS mohou úspěšně prsit, protože ti udělaly výbornou službu a vypadají opravdu hezky. Zajímavé je, jak výrobci mimo vysokou hodinařinu dávají na odiv stroječky s nadšením (i když to je často základní, neupravená ETA), zatímco matadoři tybu B a IWC nedávají moc své neinhouse kalibry na odiv.
mareks Odesláno 1. září 2008 Autor Nahlásit Odesláno 1. září 2008 Alessio napsal: Moc pěkné počtění, Breitling je holt o kus výš, i tak se ale PRS mohou úspěšně prsit, protože ti udělaly výbornou službu a vypadají opravdu hezky. Zajímavé je, jak výrobci mimo vysokou hodinařinu dávají na odiv stroječky s nadšením (i když to je často základní, neupravená ETA), zatímco matadoři tybu B a IWC nedávají moc své neinhouse kalibry na odiv. díky, PRSka za 25000 bych řekl velmi dobrý hodinky. Tak to je správný postřeh, ptal jsem se v B, jestli je možné objednat individuálně dýnko s průhledem, ale prý nikoli. Někde na netu jsem objevil starší limitku Cosmonautů a tam průhled byl a nebylo to špatný.
Alessio Odesláno 1. září 2008 Nahlásit Odesláno 1. září 2008 mareks napsal: díky, PRSka za 25000 bych řekl velmi dobrý hodinky. Tak to je správný postřeh, ptal jsem se v B, jestli je možné objednat individuálně dýnko s průhledem, ale prý nikoli. Někde na netu jsem objevil starší limitku Cosmonautů a tam průhled byl a nebylo to špatný. Je to asi otázka prestiže...věřím, že od nich vytuněná 2892 může vypadat opravdu pěkně, ale prostě oni ví, že to není tak docela košer pro značku jako je B nebo jiné a naopak hodně médii tlačí své nádherné in-house kalibry, bohužel za násobky cen sérií s modifikovanou etou. I když...u B i třeba IWC je ta modifikace zřejmě opravdu důkladná a mění se hodně součástí.
Senseeei Odesláno 1. září 2008 Nahlásit Odesláno 1. září 2008 (upraveno) Mne PRS 516 robia menej ako sekundu za den, takze som maximalne spokojny. Akurat mam ocelovy tah, ale ten mi sadol bez problemov. A mam ich v inom prevedeni. Rozmyslam aj nad tou kozou, ale ked vravis ze moc nesadla, tak si nie som isty. Inak tiez mozem potvrdit ze hodinky su spravene dobre a na ruke, obzvlast s ocelovym tahom davaju vzbudzuju velky dojem. Ja som maximalne spokojny, a mam (zatial) dojem ze ako prve automaty som si lepsie vybrat nemohol mozno casom spravim recenziu aj ja Hej a este sa chcem opytat, ako si vylupol tu farbu z tych napisov? Upraveno 1. září 2008 uživatelem Senseeei
RadekB Odesláno 1. září 2008 Nahlásit Odesláno 1. září 2008 Byl jsem trochu na pochybách při názvu tohoto vlákna (přeci jen, značky jsou to rozdílné snad po všech stránkách), ale příjemně mně ta recenze překvapila. Je to výborně napsáno. Doufám, že to nebyl Tvůj poslední příspěvek a že na další zajímavé hodinky něco napíšeš.
mareks Odesláno 2. září 2008 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2008 Senseeei napsal: Mne PRS 516 robia menej ako sekundu za den, takze som maximalne spokojny. Akurat mam ocelovy tah, ale ten mi sadol bez problemov. A mam ich v inom prevedeni. Rozmyslam aj nad tou kozou, ale ked vravis ze moc nesadla, tak si nie som isty. Inak tiez mozem potvrdit ze hodinky su spravene dobre a na ruke, obzvlast s ocelovym tahom davaju vzbudzuju velky dojem. Ja som maximalne spokojny, a mam (zatial) dojem ze ako prve automaty som si lepsie vybrat nemohol mozno casom spravim recenziu aj ja Hej a este sa chcem opytat, ako si vylupol tu farbu z tych napisov? souhlasím s tím, že jako první "opravdový" hodinky jsou ideální. Ještě se mi tenkrát líbili Certiny Podium Chronograph, to je také 7750, ale trochu víc konzervativní. Určitě jsem to dělal špičatou pinzetou, ale teď si za boha nevzpomenu, jestli jsem je předtím přidržel nad varnou konvicí, ale asi jo:)
Jozef Beňo Odesláno 9. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2009 Mne osobne sa viac pacia tie tissot 2
Kat251 Odesláno 28. března 2009 Nahlásit Odesláno 28. března 2009 Jozef Beňo napsal: Mne osobne sa viac pacia tie tissot Mě taky:-D 2
ricous Odesláno 29. března 2009 Nahlásit Odesláno 29. března 2009 Jak už bylo psáno, i já jsem se "zalekl" názvu tohoto vlákna - ale moc zajímavé čtení a pěkné fotky. Navíc Tissotky u mne bodují, líbí se mi. Dotaz k B - jak se zvyká na 24 hodinový ciferník? Stačí pár dnů na ruce a nepřijde ti to a nebo pořád "přepočítáváš"?
ddalf Odesláno 27. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2010 Breitling je trida je opravdu vys nes tissot ale ty jsou take pekne
eskimak Odesláno 27. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2010 Tie Tissoty su nadherne, dlhy cas som z nich nemohol spustit z oci. Velakrat som ich takmer kupil, podla mna vybocuju z rady.Dik za porovnanie. 1
BlackSteel Odesláno 28. srpna 2010 Nahlásit Odesláno 28. srpna 2010 Tohle srovnání je totální nesmysl. To je jako kdyby v auto-časáku dělali srovnávací test Dacie a Audi a tvrdili, že obě auta mají motor a 4 kola, takže o co jde. U hodinek je ta nesmyslnost umocněná ještě tím, že zde jde hodně o pocit, co máš na ruce a né čistě o funkčnost, protože srovnatelně přesný jsou oboje hodinky. Kdo chce a má na Béčka, tak o Tissotech ani neuvažuje, neboť ty jsou né o třídu, ale o dvě třídy níž. 1 5
Ondy Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 Heh, bych se v těch brajtlích ztratil, ale dělat double recenze to je zajimavost.... diky... 2
Donuts Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 A srandista jeste v jednom honicim postu klidne z toho sameho osoci jineho. Zabit malo. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se