Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kdyz jsem, narazil na vlakno s podobnym nazvem, svitla mi nadeje, ze me hledani je ukonce. O to vetsi bylo moje zklamani kdyz jsem zjistil, ze se tyka prevodovek :crying_anim02:

Mozna je to natolik trivialni az se tu necim podobnym nikdo nezabyva. Avsak mne, jako laikovi, chybi nejake to srovnani techto dvou pohonu. Chtel bych znat plusy a minusy manualniho a automatickeho natahovani. Jak se zda automat vyhrava na plne care. Presto vsak rucni natahovani zdaleka nevymrelo. Jaky je duvod? Pouze sentimentalni hodnoty nebo je zde i nejaka prakticka stranka veci?

Rad bych se poucil, ale stale zadne takove srovnani nenachazim. Uvital bych tedy Vase nazory nebo odkazy.

Odesláno

za mě je to jedno, hodinky buď natahnu nebo rozkejvu a seřídím datum (někdy :) .. a když se mi po ránu nechce tak beru ty ze včerejška nebo sahnu po quartzkách - nehledal bych v tom vědu ;)

Odesláno

automat

+Pokud hodinky nosis furt, nemusis natahovat

-Az se zastavi budes budto staslivec jako ja se Seikem, kde staci zatrepat a hodinky bezi. Nebo budes hodinkama tocit jak kacou minutu (pokud nemas u automatu moznost rucniho natahu nez se trosku pero natahne) nebo si koupis pristroj zvany vrtitko ktery ti hodinky udrzuje natazene

manual

+Pokud hodinky nosis furt, muzes si klidne kazde rano vychutnat "obrad natahovani"

-Az se zastavi nebude ti to vadit, protoze jako kazde rano sve hodinky natahnes pekne rukou

Automat je bran uz jako pridana komplikace, coz muze uzivateli ktery preferuje kalibr (strojek) bez komplikaci vadit. Take si myslim, ze kalibry na rucni natah poskynou vice moznosti na desingove vychytavky. Zkus si tady najit vsechny mozne verze treba zakladniho kalibru Unitas. A jeste neco. Rotor ktery zajistuje natazeni pera temer u kazdych hodinek co jsem mel vydaval nejaky zvuk - a me se nelibi ani jeden. Proto vic ze nakonec skoncim u manualniho natahu. Poridsi postupne nebo najednou oboji a uvidis sam. Nejlepsi rada kterou dostanes.

Odesláno
Automat je bran uz jako pridana komplikace, coz muze uzivateli ktery preferuje kalibr (strojek) bez komplikaci vadit.

Proc nekdo nechce komplikace?

UNITAS jsem zde uz zkoumal vic nez je zdravo a je pravda, ze obcas clovek neveri ze se jedna o totozny "zaklad"

Odesláno (upraveno)

Jeste jeden pohled. Jak pises automaty vedou. Ono to je i tim, v hodinkam ktere tady versinou frci je vetsinou svycarska ETA. A to dost druhu, s datumem, se stopkama apod. I hodne noblesnich a luxusnich a dobrych vyrobcu pouziva automaty od ETY. Kolikrat to na prvni pohled nepoznas. Treba Orisy maji rotor cervenej a vypada to hned jinak. S manualnim natahem je to vetsinou svycarsky Unitas. At uz ho ozdobis prouzkama nebo barevnym sroubkem. I ti co kopiruji (vetsinou Cina) pouzivaji za vzor vetsinou Unitas, takze ono na vyber toho zase tolik bohuzel neni. A je to urcite i generacni zalezitost, nasi dedove to natahovani skutecne meli jako obrad. Dnes kazdej kopne rano kafe a leti. A natahuj se z necim, kdyz okolo tebe vse bezi automaticky. Lidi co tomu nerozumi dnes rikaji: A to se to fakt natahuje samo? Tyjo....

Upraveno uživatelem cody
Odesláno (upraveno)

Jinak proc nekomplikace? Treba ja dokazu fascinovane cumet porad na obrazek hodinek s 16 komplikacema a furt se tomu divim a obdivuju. Stejne jako kdyz vidim hodinky s rucnim natahem, bez hackingu (zastaveni vterinovky kdyz stelujes cas) a bez mikroregulace presnosti chodu. Bez ciferniku, s jednou nebo s max. dvema rafickama. Nic zbytecneho navic. To taky civim s otevrenou pusou jaka je v jednoduchosti krasa a sila.

edity:pravopis

Upraveno uživatelem cody
Odesláno
Jinak proc nekomplikace? Treba ja dokazu fascinovane cumet porad na obrazek hodinek s 16 komplikacema a furt se tomu divim a obdivuju. Stejne jako kdyz vidim hodinky s rucnim natahem, bez hackingu (zastaveni vterinovky kdyz stelujes cas) a bez mikroregulace presnosti chodu. Bez ciferniku, s jednou nebo s max. dvema rafickama. Nic zbytecneho navic. To taky civim s otevrenou pusou jaka je v jednoduchosti krasa a sila.

edity:pravopis

Aha. Ja myslel ze to bude neco ve smyslu -"snadnejsi udrzba" spis nez "krasna jednoduchost". Ja teda jsem spis na tu spoustu hejblatek... :thumbsup_anim:

Odesláno

Já mám obojí a nijak zvlášť to neřeším. Natahování hodinek pro mne není žádným speciálním rituálem, ale ani mi nijak nevadí.

Pokud si někdo potrpí na tenké hodinky, tak automat poleze do peněz, to samé platí pokud je na hodinkách skleněné dýnko a strojek má k něčemu vypadat.

V principu má automat více částí - více věcí, které se mohou podělat. Jenže u drtivé většiny dnes prodávaných strojků je to jen teorie a i automaty jsou velmi spolehlivé.

Odesláno

Mám to i to a stejně jako ty jsem se nachytal na "to druhé" vlákno. I když mám rád resuscitaci strojku natažením, zejména u starého kalibru 50 se sametovým vrněním při natahování, jsem založením lenoch a tak nosím raději automat. I když jednou, jednou bych si přál manuál na každodenní nošení, tak jako zamlada.

Odesláno

Takze obecne se da rict, ze oboje ma neco do sebe. Jsou tu mouchy a plusy na obou stranach, ale jedna se o veci natolik zanedbatelne, ze je to nakonec stejne o osobni volbe.

Alespon je tu ted tema kde si muze zacatecnik udelat obrazek :thumbsup_anim:

Odesláno

Používám z 99% hodinky jen jeden den, takže je mi to jedno. Pocitově mám raději manuál, protože se mi líbí rituál natahování. Kdybych hodinky nosil denně tak, ale asi automat... navíc některé hodinky nejsou kunstrukčně zrovna povedené a například denní natahování u hodinek se špatně provedenou šroubovací korunkou může znamenat poměrně brzkou návštěvu servisu.

Odesláno

Ja mam subjektivne radsej manual, mam rad ranny ritual ked si nastavim hodinky (a naozaj sa netrapim kvoli sekundovej presnosti) a potom ich natiahnem, neviem preco , ale je to prijemny pocit. Hold uchylky su rozne :thumbsup_anim:

Odesláno

Mohou nastat situace, kdy je manuál prostě praktičtější. Např. když má člověk dlouhodobě málo pohybu - třeba když leží nemocný v posteli, nebo naopak ve dnech, kdy hodinky víceméně nepotřebuje a sundavá je z ruky - třeba na dovolené. Potom je lepší, když si je prostě může jednou denně sám natáhnout a nemusí kvůli tomu s sebou vozit watchwinder. A subjektivní pocit také není zanedbatelný. Kromě onoho rituálu natahování se mně osobně třeba také líbí nižší frekvence Unitasu, což v praxi znamená ono klasické poklidné tikání narozdíl od splašené frekvence většiny dnešních automatů...

Odesláno

manual je vhodnejsi ak ma clovek mnoho hodiniek a casto ich strieda

naopak automat je fajn ak ma len jedny a tie nosi stale jeho vekou vyhodou je ze korunka netrpi natahovanim co setri tesnenia a mechanizmus srobovania pokial tam nejaky je

pokial ide o upadnutie rotora tak to uz by musela byt fest pecka aby upadol skor sa uvolni a zacne sa pri otacani suchat o dynko (typicke napr u prim cal96) alebo pre starsie ety bez lozisiek kde rotor drzi v takych pruznych plieskoch

Odesláno

Jak psal Koblih69, pokud to bude manual a korunka ti nesedne bude te to stvat.

Zkus si treba v sekci "prodam" pres SZ vybrat nejaky kousek a pokud ti nektery zpusob natahovani nebude vyhovovat tak je zase prodas dal. Nebo si nechas nakonec oboje.

Odesláno

Já bych neřekl, že je nutné vybrat z obou možností tu lepší. Pro každého je lepší něco jiného.

Nehledě na to, že většina z nás má doma obojí a dokonce i hodinky na baterku, ty se natahovat nemusí vůbec.

A stejně je nejlepší automat :)

Odesláno

Automat od IWC se sedmidenní rezervou nátahu...

jak zněl jejich reklamní slogan: "Jestliže Vaše hodinky nejdou, volejte doktora - znamená to, že jste se sedm dní nepohnuli."

...a máš vystaráno.

Odesláno

Jsem rovněž prio automaty. Někdo může namítat, že když ráno vstane a nenatáhne si rúčo hodinky, tak pro něj den neexistuje, ale automat je automat.........

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...