New Milis Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 (upraveno) Tak se po čase pokusím o další ?recenzi?, tentokrát na téma Breitling B-1. Zdá se, že konkrétně tyto hodinky jsou brány na milost i zapřisáhlými stoupenci mechanických hodinek, ostatně to byl i jeden z impulzů k jejich pořízení ? tedy kromě toho, že hlavním důvodem byla má nezvladatelná touha postupně vyzkoušet všechny modely hodinek, co jich na světě je ? touha poněkud problematická, já vím. Asi nemusím Breitling B-1 nějak zeširoka představovat, tak do toho vletíme rovnou a začneme logicky prvním dojmem. Asi první, co člověka praští do očí, je pověstný antireflex. Oboustranný, velice efektní a efektivní, srovnat se dá asi jen s antireflexem u Fortisů, je to taková nafialovělá krása. Zkoumané hodinky jsou zánovní, z třetí až čtvrté ruky a svrchní antireflex má viditelně něco za sebou - nic zásadního ale sem tam škrábaneček se najde. Nevadí, výměna sklíčka prý nestojí svět... Safírové sklo je vsazeno do oboustranně otočné lunety, se kterou když točíte tak máte pocit závratě. Ale proč? Po pár dnech točení si zjistíte, že za to může převodování vnitřní části lunety vůči venkovní. Zkrátka vnitřní stupnice, spřažená s lunetou se točí jinou rychlostí, než vlastní luneta. Úžasné a návykové, kroutit si jen tak pro radost! Masivní, ale elegantní pouzdro pak vykazuje znaky na Chronomagu a v Novém Městě nad Metují pověstného ocucaného bonbónu. Ale pozor, nemyslím to hanlivě ? zkrátka veškeré hrany jsou precizně sraženy a vyhlazeny, a ono to ve spojení s leštěným povrchem vzbuzuje dojem solidnosti a bytelnosti. Tuto solidnost a bytelnost ještě podtrhne ocelový tah s šikmými články ? jeden z nejkrásnějších tahů, jaké jsem kdy viděl. Prostřední část tohoto šperkoidního díla je broušená nebo pískovaná a spojení se stejně upravenou vrchní částí lunety umocní dobrý dojem z výrazných, přesto však kompaktních hodinek. Uchvácen tahem bych málem zapomněl na další efektní část hodinek, a tou je dýnko. Pověstná turbína je dokonale zpracovaná a jedinečná, vzrušuje intenzivním pocitem tajemna a já vím, že dříve nebo později si dovnitř posvítím a pomocí nějakého šťourátka se dozvím, co to pod ní sakra je ? další dýnko, membrána budíku, schránka na tajnou mapu nebo seznam šťastných čísel? Číselník jsem měl nastudovaný z webových galerií, u takovýchto hodinek by asi nemělo nic nepříjemně překvapit a také nepřekvapilo. Všechno jak má být, superprecizní potisk, zlatě okřídlené béčko, superluminovy všude dost na to, aby hodinky v temnotách posloužily jak obyčejnému nočnímu ptáku, tak i flamendrovi či obšourníkovi. Pozoruhodné (!) je, že natištěná čísílka, kterých je všude plno, slouží dobré věci ? bylo mi vysvětleno, že to je logaritmické pravítko. Logaritmické pravítko! S tou věcí se dá násobit, dělit, počítat procenta, sčítat dluhy, odčítat závazky, počítat sínusy, kosínusy, logaritmy, exponenciály, všechno. Vzhledem k tomu, že se při používání logaritmického pravítka musí přemýšlet, zůstávám u kalkulačky v mobilu, nicméně jsem si všeho toho výpočetního dobra vědom a kvintuji ho s povzdechem. Ručičky jsou očekávaně dokonalé, jen bych vypíchl další pozoruhodnost ? minutová ručka se posunuje po půlminutách ? jakmile je vteřinovka na pozici třicet, minutovka přecvakne do polohy mezi minutové indexy! Velmi efektní a neočekávané! Od prostého popisu vzhledu jsme najednou možná u toho rozhodujícího, kvůli čemu si někteří horloholici Breitling B-1 pořídí. Je to nabídka funkcí. Zejména kvůli těmto funkcím, ve spojení se zmíněnými možnostmi používání lunety, se Bé jedničkám někdy říká tools watch. A zde můj nekompromisní překlad: Nástrojové hodinky! Ale upřímně řečeno, funkcemi, jaké poskytují B-1 se mohou pochlubit každé druhé digitálky a podle mého názoru se nejedná o nic nestandardního. Stopky, luxusněji řečeno chronograf, ukazatel dne a data, odečítání času, dvě časové zóny, UTC, dva budíky. Přepínání a nastavování se provádí korunkou a ?chronografovými? tlačítky, podle mě je to nesmyslné a nepohodlné, navíc si člověk ne a ne zapamatovat, točením na kterou že to stranu dosíci kýžené funkce.. Nepříjemné mi zejména je to, že funkce jsou zvláštně rozházeny ? z chronografu se točením dostanu na zobrazení data, z toho na alarm, z alarmu na digitální čas, z času na nastavení zvuku a jazyků? Trochu nelogické, aspoň pro mě - může mě trefit, když se z režimu chronografu potřebuji mrknout na datum a začnu točit na špatnou stranu.. Člověk se potřebuje rychle něco dozvědět a místo jednoho dvou pohybů kroutí korunkou jak magor. Jaké by to bylo, kdyby se funkce daly jednoduše přecvakávat jedním z tlačítek.. Ale třeba se to poddá. Tím nechci říct, že pro někoho jiného to ovládání nebude naprosto intuitivní, pohodlné a dokonalé, jenom mě to nějak nesedlo. Alespoň jsem si ujasnil, co vlastně od hodinek očekávám, překvapivě toho není zas až tolik. A přes to sedění nebo nesedění dospívám k osobnímu závěru, že ty hodinky jsou trochu schíza. Na jedné straně velice slušná porce železa, exkluzivity a vychytávek, na straně druhé hodinky, ze kterých mám i přes jejich bytelnost dojem jakési křehkosti, pocit, který může být daný vědomím existence nějaké laciné zelené elektronické destičky, strachem, že ty hodinky nejsou nafurt a že na pustém ostrově se za tři roky zastaví a já ksakru nebudu vědět, kolik je přesně hodin, pocitem vlastní zbytečnosti, protože nemusím nic natahovat a o nic se starat, zkrátka že mám na ruce krásně zpracované pouzdro na nějakou neživou a možná i bezcharakterní věc. Přes všechny uvedené (připomínám, že hodně subjektivní) nedostatky, vím, že mé první osobní setkání se značkou Breitling dopadlo velice dobře a že jsem si jist, že nějaké mechanické hodinky Breitling se dříve nebo později objeví na mé milované hodinkové poličce, právě jako se zde recenzované hodinky dříve či později objeví v chronomagickém prodejním vlákně. Na závěr se omluvím za kvalitu, kompozici a celkovou nijakost fotografií, které mají sloužit pouze ilustrativně ? těch kvalitních fotek Breitling B-1 je přece plný web. Upraveno 6. října 2008 uživatelem New Milis
Viktor Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Bravo! Milá recenze. Rodina uctívačů velkýho B si zasloužila jednoho nezdárnýho syna. A ty zasloužíš polibek (nebo aspoň chlapský objetí) od táty Travolty .
Návštěvník Kamil Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Hmmm..., s nadhledem, vtipem a osobními postřehy napasaná recenze. To marodění ti nějak svědčí.
Návštěvník Snow Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 (upraveno) Excelentní , líp se to snad už ani napsat nedalo. Edit - to Milis - jak na tom jsi, stihneme alespoň jolku ? Upraveno 6. října 2008 uživatelem Snow
spiderer Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Diky, fajn recenze, tesil jsem se az nekdo sepise par postrehu
Kalifx Odesláno 6. října 2008 Nahlásit Odesláno 6. října 2008 Skvělá recenze... Já si snad opravdu budu muset nějakej ten Breitling pořídit.
B.F.G. Odesláno 7. října 2008 Nahlásit Odesláno 7. října 2008 Millis dokáže vypotit zajímavé věci. PS: Už se teším na jeho další příspěvek v sekci prodej.
African Odesláno 7. října 2008 Nahlásit Odesláno 7. října 2008 Příjemná recenze, palec nahoru Kdyby B-1 neměli WR30M, tak napíšu, že i příjemné hodinky. Když toto propagují jako "Instruments for Professionals", tak WR aspoň 100M.
mnovace Odesláno 9. října 2008 Nahlásit Odesláno 9. října 2008 jen se z něj všichni neposerte..... je to simulant a tu recenzi za něj stejně psala ta jeho motorkářka, ale zarazila mě jedna fotka ty milisi ty máš v autě televizi?
Cyber Odesláno 9. října 2008 Nahlásit Odesláno 9. října 2008 Příjemná recenze, palec nahoru Kdyby B-1 neměli WR30M, tak napíšu, že i příjemné hodinky. Když toto propagují jako "Instruments for Professionals", tak WR aspoň 100M. B1 nemají WR30, ale WR50. Při WR 100, by se nemuseli obtěžovat s budíkem, timerem, a dalšími zvukovými funkcemi, protože by přes to masivní utěsnění nikdo neslyšel zvuk z membrány :-)
Cyber Odesláno 9. října 2008 Nahlásit Odesláno 9. října 2008 Zajímavý průřez B1čkama. V detailu je převodovka u slide rules. Miluju tyhle hodinky!!!
Návštěvník Kamil Odesláno 9. října 2008 Nahlásit Odesláno 9. října 2008 jen se z něj všichni neposerte..... je to simulant .... ty milisi ty máš v autě televizi? To je navigace ty v..e! To se k vám ještě nedostalo?
mnovace Odesláno 9. října 2008 Nahlásit Odesláno 9. října 2008 To je navigace ty v..e! To se k vám ještě nedostalo? ne my jedem furt postaru s kompasem na volantu
New Milis Odesláno 10. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 10. října 2008 To je navigace ty v..e! To se k vám ještě nedostalo? Hehe, vy jste debilové. To není moje auto, já si do toho jen sed na pumpě, když šel majitel zaplatit.
African Odesláno 10. října 2008 Nahlásit Odesláno 10. října 2008 (upraveno) To Cyber: Ok, ale i tak pro mě není 50m dostačující , možná tak u společenských hodinek. S tohoto důvodu jsem vyčkával s Tissot T-touch a hle, už mám Experty na ruce a vodotěsné do 100m. Budík hlasitý až až a navíc mají výškoměr atd., takže membrána vychytat lze, a to nemluvě o tom, že Tissot je ve své třídě, aspoň pro mě, uplně jinde než Breitling. Upraveno 10. října 2008 uživatelem Vlastimil7664
Cyber Odesláno 10. října 2008 Nahlásit Odesláno 10. října 2008 (upraveno) To Cyber: Ok, ale i tak pro mě není 50m dostačující , možná tak u společenských hodinek. S tohoto důvodu jsem vyčkával s Tissot T-touch a hle, už mám Experty na ruce a vodotěsné do 100m. Budík hlasitý až až a navíc mají výškoměr atd., takže membrána vychytat lze, a to nemluvě o tom, že Tissot je ve své třídě, aspoň pro mě, uplně jinde než Breitling. No Tissot jsou uuuuuuplne jinde, ale uuuuuuuuplně jinde ( nejen cenou, ale i zpracováním, strojky, historií, designem, atd, atd.) , o tom není žádná. Výškoměr je krám k ničemu, protože by jsi ho musel kalibrovat každou chvíli podle QNH, ( tedy by jsi musel mít stacionární barometrickou stanici, a znát výšku místa měření, a aktuální tlak). Samozřejmě můžeš kalibrovat podle výšky, ale jen za situace stabilního tlaku ( což je hodně hypotetická situace ). Hlasitost jsi měřil s B1, že si myslíš že je hlasitější? Osobně mám za to, že Tissoty spíš kňourají podobně jako Emergency ( osobní zkušenost ). Osobně s hodinkama do vody nelezu, a když lezu tak ne se 100WR, ale minimálně 300WR. Upraveno 10. října 2008 uživatelem Cyber
Gilius Odesláno 10. října 2008 Nahlásit Odesláno 10. října 2008 Zajímavý průřez B1čkama. V detailu je převodovka u slide rules. Miluju tyhle hodinky!!! už máš tu limitku(?) Harrier????
Cyber Odesláno 10. října 2008 Nahlásit Odesláno 10. října 2008 Už prý dorazily, ale bude to ještě nějaký týden trvat, než je budu mít na zápěstí
Cyber Odesláno 10. října 2008 Nahlásit Odesláno 10. října 2008 (upraveno) ... double Upraveno 10. října 2008 uživatelem Cyber
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se