dknespl Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Navrhuji toto vlákno jako přehled různých způsobů zobrazování času, napadá mne, klasická velká malá ručička (s mimostřednou nebo centrální vteřinovkou) 12 nebo 24 h varianta, jednoručičkové, jumping hour, direct read watch, regulateur, wandering hour, retrogradní varianty téhož, atd. až po binary watch, Začínám s retrográdní putující hodinou (wandering hour) z nástěnných městských hodin v Londýně na Newgate street. (foto QP Magazine)
farářskej Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Zůstaňme u tématu věžních hodin - přihazuju jeden regulátor. Místo: Pražskej hrad, východní strana katedrály Sv. Víta.
Kupa54 Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Ještě jeden naprosto odstrašující případ z kostela z Bozkova u Semil. Tohle je opravdu smutný konec jedné časomíry.
PepaSFI Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Kupa54 napsal: Ještě jeden naprosto odstrašující případ z kostela z Bozkova u Semil. Tohle je opravdu smutný konec jedné časomíry. barbarství, pracky přerazit násadou od krumpáče! Kdyby to aspoň bylo kompletní tak to za flašku koupit a dát dohromady ale kdoví který dobytek na to vztáhnul pracku. Bohužel i ve svém okolí pozoruju ten trend nahrazovat ty nádherné a spolehlivé stroje elektronickým nesmyslem. Zatímco ostatní svět pomalu zas začíná mít úctu k práci předků tak u křesťanů si zas ten rozum chodí kdesi mimo. Červené digitální displeje, plastové reproduktory a jiné podobné hnusy v historických kostelích, různá bizarní svítidla, brrrrrrr fuj! Nedávno mě zval jeden správce kostela jestli se chci podívat na nové hodiny. Pokrčil jsem rameny, hmm a co na tom uvidím. Plastová krabice a z ní kouká hřídel. Pak on sám přiznal že je na té věži mrtvo. Ten starý stroj byl živý. Naštěstí tam stroj je dál jen není v chodu. Dokonce tam na půdě je stroj ještě starší, původní někdy ze začátku 20 století. V Třebíči je kostelní věž veřejně přístupná a stroj si můžou návštěvníci prohlédnout úplně zblízka. Sice už taky není v chodu ale stačí drcnout do kyvadla...
dknespl Odesláno 26. října 2008 Autor Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Kupa54 napsal: Rouen, pěší zona - Gross Horloge Koukám na ten "real moon", takže de Bethune to asi nevymysleli. Paráda.
PhoeniX Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Sluneční hodiny umístěné před kopulí Hvězdárny na Kraví hoře.
Hugo14 Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 Bohužel nemám přímou fotku. Ale kámoš, kladeňák, mi vysvětlil, že to přímo na Floriánkém náměstí v kladně (viz tady) jsou noční sluneční hodiny. Jestli si to dobře pamatuji, jak jsem to tehdy viděl - štangle, kterou osvětluji do dalžby zapuštěná světla, která jsou rozmístěna okolo v půlkruhu. Třeba nějaký kladeňák dodá bližší (a možná přesnější) popis funkce a foto.
koblih69 Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 PhoeniX napsal: Sluneční hodiny umístěné před kopulí Hvězdárny na Kraví hoře. Sakra když jsem tam jako gymnazista běhal okolo patnáctistovku tak tam eště nebyly
skalis Odesláno 26. října 2008 Nahlásit Odesláno 26. října 2008 PhoeniX napsal: Sluneční hodiny umístěné před kopulí Hvězdárny na Kraví hoře. Nekolik mych znamych z hradeckych astronomickych kruhu se zabyva slunecnimi hodinami. Jednak katalogizuji kousky (nejen) v Ceske republice, ale rovnez navrhuji a pocitaji navrhy pro nove hodiny. O slunecnich hodinach v Cechach vydali i knizku. Kdyby mel nekdo zajem o tento druh hodin, tak doporucuji http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php Maji za sebou uz nekolik let poctive prace delane ve volnem case. Miru Broze znam osobne a je to velice sikovny a skromny clovek.
cody Odesláno 27. října 2008 Nahlásit Odesláno 27. října 2008 skalis napsal: Miru Broze znam osobne a je to velice sikovny a skromny clovek. Neni to ten umelecky kovar co ted slavi uspechy s damaskem na zbranich?
skalis Odesláno 27. října 2008 Nahlásit Odesláno 27. října 2008 cody napsal: Neni to ten umelecky kovar co ted slavi uspechy s damaskem na zbranich? Ne ne. Je to zamestnanec Hradecke hvezdarny a take Astronomickeho ustavu Matematicko fyzikalni fakulty UK. Je mu neco pres tricet a v ramci astronomie/astrofyziky a pribuznych oblasti (mezi nez patri treba i ty slunecni hodiny) ma neuveritelne siroky zaber znalosti pricemz to neni na ukor jejich hloubky. Sikovny chlapik.
cody Odesláno 29. října 2008 Nahlásit Odesláno 29. října 2008 Zajimava shoda - krome jmena zrejme i povaha. Jinak s tim mym Brozem jsem kamos, kdyby jste nekdo chtel cokoliv co smrdi damaskem, klidne vam to domluvim. Je to eso, ve Strelecke revue mel nedavno CZ550 a ted velkorazovou zlamovacku vlastni vyroby. Jak jinak nez v damasku:-)
ELDA76 Odesláno 31. října 2008 Nahlásit Odesláno 31. října 2008 Našel jsem jednu fotku z dovolené. Sluneční hodiny - Český Krumlov.
Kupa54 Odesláno 2. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 2. listopadu 2008 (upraveno) Dnešní výlet do Jizerských hor mi přinesl drobné překvapení. Zřejmě se v dobách dřívějších neponechávalo nic náhodě a i malá pojizerská osada Liptákov (?) si potrpěla na slušnou časomíru. :Bohužel dnes již nefunkční ( nebo, že by jenom nebyl nikdo, kdo by je natáhl?) Upraveno 2. listopadu 2008 uživatelem Kupa54
lib Odesláno 3. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2008 Právě dnes mi od firmy Monstranz dorazily čtvery přenosné sluneční hodiny. Podle návodu to správně jsou "SLUNEČNÍ HODINY PRSTENCOVÉ VÝŠKOVÉ - rok výroby 1704 !!!, nesignovány. Protože jsem se k nim dostal až po setmění, mohl jsem vyzkoušet měření času jen pomocí lampy. Tak lze nastavit čas v podstatě jakýkoliv. K odečtu času za použití slunečního světla je třeba vědět, jestli je léto, nebo zima, dále v jakém znamení zvěrokruhu se zrovna vynacházíme. Návod uvádí odchylku v měření slunečními hodinami od pásmového času až desítky minut. Na druhou stranu tato odchylka zůstává v konstantním místě měření neměnná, tudíž přesnost hodinek velmi dobrá, vezmeme-li navíc v úvahu, že se jedná o rok výroby 1704!. Pánové, myslím, že tady mám z vás všech nejstarší hodinky! Možná někoho napadne, proč jsem koupil rovnou 4 kusy. To proto, že jedny nebo dvoje rozdám a minimálně jedny si k těm základním musím nechat do zásoby. Co bych dělal, kdyby se mi pokazily? S tak starým strojem si neporadí ani sám Mechano! Pár nic moc fotek:
gerhard Odesláno 9. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 9. listopadu 2008 Niekolko kuskov zo Scotich national galerie Edinburgh, London ..Zvlast ma dostali obrovske milleniove hodiny...nadherne monstrum a hlasneeeeeeeee
N4M Odesláno 28. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 28. listopadu 2008 Haute Horlogerie (jste pěkný barbaři, že jste to sem eště nedali )
Jojky Odesláno 30. listopadu 2008 Nahlásit Odesláno 30. listopadu 2008 Hugo14 napsal: Bohužel nemám přímou fotku. Ale kámoš, kladeňák, mi vysvětlil, že to přímo na Floriánkém náměstí v kladně (viz tady) jsou noční sluneční hodiny. Jestli si to dobře pamatuji, jak jsem to tehdy viděl - štangle, kterou osvětluji do dalžby zapuštěná světla, která jsou rozmístěna okolo v půlkruhu. Třeba nějaký kladeňák dodá bližší (a možná přesnější) popis funkce a foto. Tak kladeňák dodává - ale jen odkaz: http://slunecnihodiny.wz.cz/galerie/gsh_s1...dnoflorian1.htm
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se