Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nejhezčí obraz, co jsem kdy (tehdy) viděl, byl svého času v Sometu Binar - paráda, ostrý jak žiletka ale samozřejmě velký jak kráva po teleti, a pak po 30 letech v nějakým Swarovskim, půjčili mi ho na kouknutí v Praze v Supře. Obraz lepší než ve skutečnosti, ale třepaly se mi ruce, když jsem si představil, že by mi spadl na zem... :crying_anim02:

Teď chodím s Bushnelem 12x25 a co jsem si ho koupil, uvažuju o něčem lepším. Za soumraku v lese je úplně na prd, ale je maličkatej a tuším, že nějakej s průměrem 40 by se mi nechtělo nosit.

Odesláno
  V 9. 3. 2015 v 9:32, Klotzman napsal:

Nejhezčí obraz, co jsem kdy (tehdy) viděl, byl svého času v Sometu Binar - paráda, ostrý jak žiletka ale samozřejmě velký jak kráva po teleti, a pak po 30 letech v nějakým Swarovskim, půjčili mi ho na kouknutí v Praze v Supře. Obraz lepší než ve skutečnosti, ale třepaly se mi ruce, když jsem si představil, že by mi spadl na zem... :crying_anim02:

Teď chodím s Bushnelem 12x25 a co jsem si ho koupil, uvažuju o něčem lepším. Za soumraku v lese je úplně na prd, ale je maličkatej a tuším, že nějakej s průměrem 40 by se mi nechtělo nosit.

S Bushnellem 12x25 se nedivím že moc nevidíš, výstupní obraz je hrozně malej (2mm) a na takovéhle zvětšení to chce něco stabilnějšího. Pokud chceš něco malýho pouvažuj nad monokulárem, třeba takový Vortex Solo 8x36, je to taky mechanicky jednodušší, tím pádem robustnější řešení (nehrozí tam například vyosení nárazem jako u binokulárních dalekohledů.

Odesláno (upraveno)
  V 9. 3. 2015 v 11:39, Klotzman napsal:

Jedním okem to není ono, to si tak nějak nepokoukám. Ale bude to chtít menší zvětšení a velikost objektivu holt bude daná tím, že nechci dalekohled s hranolama.

Menší zvětšení každopádně, ale velikost objektivu s hranolama nemá co dělat, ale samozřejmě z hlediska světelnosti větší lepší a z hlediska přenosnosti obráceně. Výroba dalekohledů se střechovými hranoly je náročnější na výrobu než s porro hranoly, pokud tedy mají být srovnatelné optické parametry.  Proto u levných dalekohledů jsou porro prisma asi lepší volba, ale u dalekohledů já vždy zastával názor že koupě co nejkvalitnějšího je smysluplnou investicí - dobrý kukr je "na život". Já bych doporučil na živo chodit po obchodech a zkoušet a zkoušet - je možné že najdeš něco hodně dobrého.

Upraveno uživatelem klobadysek
Odesláno

Popravdě řečeno 12x25 je hodně na prd. Ani ryba, ani rak. Světelnost a zorné pole mizerné (soumrak v lese = nepoužitelné, jak píšeš) a zvětšení na hranici udržitelnosti v ruce (budiž kompenzací, že je malý a lehký). U dalekohledu dost záleží na tom, k čemu má být použit. Něco jinýho je číhat na posedu za soumraku na nějaký úlovek a něco jinýho je chodit po horách.

Na turistiku mi nejvíce začalo vyhovovat 8x32 (roof / střechové hranoly) a poměrně dobře použitelné je také 10x42. Tyto parametry jsou výsledkem řady let "života s dalekohledem" (na dalekohled mě naučil táta v dětství, kdy jsme spolu chodili na výlety) a u mě je to po všech stránkách optimální řešení. Při větších objektivech je dalekohled už velký a těžký na nějaké tahání na trek. Větší zvětšení u malého dalekohledu je pak vykoupeno nedostatky v ostatních parametrech (příklad onoho 12x25). Opravdu slušný dalekohled za ještě rozumné peníze na turistiku a obdobnou činnost je tento: http://www.meoptasportsoptics.com/shop/cz/32-mm/meopro-hd-32mm/ctgBcz.html nebo tento: http://www.meoptasportsoptics.com/shop/cz/42-mm/ip6swy78fcrc/ctgBcz.html

Jinak nejlepší obrazy, co jsem kdy viděl byly jednoznačně Zeiss, objektivně asi k nerozeznání od Swarovského, pak Meopta a některé Nikony a až pak zbytek, přičemž třeba pohled do Zeisse a vedle toho třeba do parametry srovnatelného Nikonu, toť nebe a dudy. Zeiss a Swarovski jsou ovšem cenově opravdu násobně někde jinde, než zbytek, řekněme slušných a slušnějších dalekohledů.

Jinak poslední dalekohled, co jsem koupil na tahání na výlety s dětmi je Fomei 8x32, který stál kolem 2500 Kč. Je to v podstatě levný dalekohled, který montují zřejmě někde v Číně (nikde jsem se to nedočetl a nedohledal) a vybavují zřejmě stejnou optikou jako jiné značky, které "vyrábí" podobné skleněné levné dalekohledy (např. Bresser, Eschenbach...), přes které se dá ještě koukat. Byl levný, je poměrně slušný se skleňenou optikou s poměrně kvalitní povrchovou úpravou optiky a nemusím se ho bát dát do ruky malejm dětem a taky, že ho někde nechám. Je ovšem pravda, že jsem ho vybíral z několika kusů téhož modelu.

Odesláno
  V 9. 3. 2015 v 13:23, klobadysek napsal:

Menší zvětšení každopádně, ale velikost objektivu s hranolama nemá co dělat,

Jsem myslel, že v těch prťavých binokulárech ani hranoly nejsou, ale koukám, že asi jo...to je vostuda.

V 9. 3. 2015 v 14:40, geometr napsal:

Jinak poslední dalekohled, co jsem koupil na tahání na výlety s dětmi je Fomei 8x32, který stál kolem 2500 Kč. Je to v podstatě levný dalekohled, který montují zřejmě někde v Číně (nikde jsem se to nedočetl a nedohledal) a vybavují zřejmě stejnou optikou jako jiné značky, které "vyrábí" podobné skleněné levné dalekohledy (např. Bresser, Eschenbach...), přes které se dá ještě koukat. Byl levný, je poměrně slušný se skleňenou optikou s poměrně kvalitní povrchovou úpravou optiky a nemusím se ho bát dát do ruky malejm dětem a taky, že ho někde nechám. Je ovšem pravda, že jsem ho vybíral z několika kusů téhož modelu.

Já myslím, že ten Buschnel je taky z Číny, akorát na to soudruzi z USA dávají doživotní záruku. Celkem často se na Astroforu probírají triedry z Lidlu a nehodnotí je tamní fajnšmekři vůbec špatně - ve smyslu poměru cena/výkon, nicméně já je tam asi podvakrát okukoval a bylo to naprosto tristní, z pěti co tam měli se nedal vybrat ani jeden. To ten můj Bushnel má proti tomu nádhernej obraz. Já s ním většinou chodím koukat na ptáky a většinou večer, takže většinou vidím prd :) Ale vejde se do kapsy.

Odesláno

Do Bushnelů jsem koukal několika, pravda všechny byly porro a byly v tom poměrně rozdíly, od nepoužitelného až po slušný za slušnou cenu, zhruba na té úrovni těch levných čínských jak jsem psal. V Lidlu jsem ale do dalekohledu nikdy nekoukal. Pravda ovšem je, že už jsem párkrát viděl parodie na dalkohledy, se kterýma to lidi mysleli vážně (na nějakých společných výletech klubu turistů - žena je značkař, i když se tomu už moc nevěnuje) a když jsem je nechal kouknout přes zeiss nebo přes rusáka, zjistili, že byli asi nakupovat v hračkárně :-)

Odesláno
  V 9. 3. 2015 v 15:00, Klotzman napsal:

Jsem myslel, že v těch prťavých binokulárech ani hranoly nejsou, ale koukám, že asi jo...to je vostuda.

Já myslím, že ten Buschnel je taky z Číny, akorát na to soudruzi z USA dávají doživotní záruku. Celkem často se na Astroforu probírají triedry z Lidlu a nehodnotí je tamní fajnšmekři vůbec špatně - ve smyslu poměru cena/výkon, nicméně já je tam asi podvakrát okukoval a bylo to naprosto tristní, z pěti co tam měli se nedal vybrat ani jeden. To ten můj Bushnel má proti tomu nádhernej obraz. Já s ním většinou chodím koukat na ptáky a většinou večer, takže většinou vidím prd :) Ale vejde se do kapsy.

Na Lidl zapomeň. Americký Bushnell vyrábí všechno v Číně až na vrcholné řady -  Elite pokud si pamatuji byly vyráběny v Japonsku. Tam pak šlo skutečně srovnávat se špičkou Nikonu a dalších (konstrukce z hořčíkové slitiny etc.). Jinak Zeiss Victory je skutečně nej, nej (měl jsem tu čest ho porovnávat), ale to bych si netroufl nazvat kusem na tahání jen tak pro obyčejného smrtelníka. 

Nejlevněší řady ani známých značek ale za moc nestojí, vím o čem mluvím,  prošlo my rukama skutečně mnoho dalekohledů. Nevím v jakých cenových relacích uvažuješ - v nejlevnějších (do dvou tisíc) Porro typech mohu potvrdit že Olymous řada DPS I třeba  8x40  je asi nejlepší co je na trhu, ale řada XPS - třeba 10x42 je výrazně lepší cca pět tisíc.

Pokud ale budeš chtít srovnatelnou kvalitu s řadou XPS ve střechových prismech (rovný design dalekohledu) tak si pořádně připlatíš - počítal bych tak od těch 12 tisíc...

• po měsíci...
Odesláno (upraveno)

Teď se mi zalíbil Barr & Stroud 8x42 ED serie 4, v recenzích ho chválí, cena ujde (cca 4,600) ale prodává ho u nás jen Supra a ti ho nemají. Takže prd.

Edit: Teď jsem koukal na ty Olympusy a že bych z toho byl nakřivo, to teda říct nemůžu. Jednak je snad neprodává žádný e-shop ve kterém tomu rozumí, je to samá Alza, Mall, Levné elektro a podobně a ty popisy jsou otřesné - velikost výstupní pupily nic, šířka zorného pole nic, hlavně že se dozvím o "velkém centrálním knoflíku", "pohyblivých okulárech ohýbatelných nahoru/dolů (WTF ?) a "nezávadném bezolovnatém skle".

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno (upraveno)

Podívej se na NIKON monarch 5 8x42 a Fomei diplomat 10x42

Přes ten Monarch jsem se díval - velké zorné pole, ostrý obraz, dobré pokoukání i při horších světelných podmínkách - ten Fomei je na tom údajně podobně.

Ad.

Nějak mi sem nedaří dát odkaz ... obojí najdeš třeba u "Fotopartner" s bližším popisem.

Upraveno uživatelem Lunochod
Odesláno
  V 9. 3. 2015 v 9:32, Klotzman napsal:

Já Sometem koukám 2x ročně (dokonce dvěma různýma) a obraz je to celkem mizerný, v dnešní době mnohonásobně překonaný ED nebo dokonce CaF2 skly, ta paměť docela klame a člověk se diví kam se to za posledních 50 let posunulo :) Kvalitní věci dělá i levněji Meopta, neno Canon. Špička je pak KOWA (i když se vyjímky naleznou).

Odesláno

Fujinon dělá velmi slušné dalekohledy, některé i špičkové (a taky pěkně drahé). Tento 16x70 FMT-SX je velmi slušný dalekohled, nicméně chce to stativ, jinak to v ruce neudržíš. Za podobnou cenu lze pořídit Canon 15x50 IS se stabilizací obrazu, který má optický rovnač pole a je to vynikající dalekohled.

Odesláno

Ten Canon stoji 29.000? Pekna palka. Me se tady prave vali jeden nikdy nepouzity Fujinon 16x70 FMT-SX, byl taky drahy ale az takhle teda ne. Chtel jsem vedet co si o nem myslite kdyz uz tady to tema je, nez ho pujdu prodat.

Ja ho zkousel venku v prirode jen jednou, a obraz fantasticky, skvela svetelnost (jestli je to ten spravny vyraz u dalekohledu), a taky skvela vaha - ta bestie je opravdu spis na stativ nez do batohu na vylet. Kdyz je clovek zvykly tahat sebou zrcadlovku s dlouhym objektivem tak s timhle problem asi mit nebude, ale pro zeny a deti to fakt neni.

Odesláno

Před pár lety jsem ho kupoval za 25 tis. Pro představu jsem kdysi udělal malý test stabilizace. Všimněte si obrazu až do kraje ostrého, to má málokterý dalekohled včetně těch nejdražších, právě díky optickému rovnači pole.

Odesláno
  V 10. 4. 2015 v 15:26, Josef01 napsal:

Já Sometem koukám 2x ročně (dokonce dvěma různýma) a obraz je to celkem mizerný, v dnešní době mnohonásobně překonaný ED nebo dokonce CaF2 skly, ta paměť docela klame a člověk se diví kam se to za posledních 50 let posunulo  :) Kvalitní věci dělá i levněji Meopta, neno Canon. Špička je pak KOWA (i když se vyjímky naleznou).

Tož tak - tehdá mě to ale ohromilo. Meopta má skvělé věci, ale za příšerné peníze, já chci něco konzumního, u čeho mě neraní mrtvice když mi to upadne na zem.

Odesláno (upraveno)
  V 10. 4. 2015 v 13:38, Klotzman napsal:

Teď se mi zalíbil Barr & Stroud 8x42 ED serie 4, v recenzích ho chválí, cena ujde (cca 4,600) ale prodává ho u nás jen Supra a ti ho nemají. Takže prd.

Edit: Teď jsem koukal na ty Olympusy a že bych z toho byl nakřivo, to teda říct nemůžu. Jednak je snad neprodává žádný e-shop ve kterém tomu rozumí, je to samá Alza, Mall, Levné elektro a podobně a ty popisy jsou otřesné - velikost výstupní pupily nic, šířka zorného pole nic, hlavně že se dozvím o "velkém centrálním knoflíku", "pohyblivých okulárech ohýbatelných nahoru/dolů (WTF ?) a "nezávadném bezolovnatém skle".

Pokud tedy mohu doporučit, nevybírej v e-shopech, ale "naživo". To že něco někde má ve specifikacích neznamená, že se ti přes to bude skvěle koukat. Dovolil jsem ti doporučit základní Olympus jako to nejslušnější z nejlevnějších ( i tak je to vyrobeno v Číně). Jelikož koupě dalekohledu může být dlouhodobou investicí, dává koupě kvalitního kusu smysl, ale vybírat dalekohled za dvacet či více tisíc pokud nejsi profesionální lovec, či záchranář je určitě zbytečné. 

Barr & Stroud neznám (to nemusí nic znamenat) nicméně kupovat dalekohled bez toho, že bych se jím podíval bych nikdy neudělal, i kdyby mi ho v recenzi vychválil kdokoli.

Můj dalekohled jsem vybral bez toho, že bych o té pidiznačce něco slyšel, ale kvalita naživo mne ohromila - http://www.bestbinocularsreviews.com/Opticron10x42ImagicBGASE-86.htm - je zajímavé v jaké společnosti se Opticron Imagic BGA v recenzi nachází a přitom vyrábí prakticky kusově ( já mám kus se sériovým číslem číslo 0086).

Odesláno (upraveno)
  V 10. 4. 2015 v 13:59, Lunochod napsal:

Podívej se na NIKON monarch 5 8x42 a Fomei diplomat 10x42

Přes ten Monarch jsem se díval - velké zorné pole, ostrý obraz, dobré pokoukání i při horších světelných podmínkách - ten Fomei je na tom údajně podobně.

Ad.

Nějak mi sem nedaří dát odkaz ... obojí najdeš třeba u "Fotopartner" s bližším popisem.

Troufnu si oponovat, Monarch 5 8x42 má úzké zorné pole na tuto kategorii - 110 metrů na 8x42 je opravdu bída. U  8x42 bych to očekávaval rozhodně vyšší, 120 a víc.

Fomei značku neznám, nemohu posoudit kvalitu.

Odesláno
  V 11. 4. 2015 v 7:47, MadButcher napsal:

Pekna palka. Me se tady prave vali jeden nikdy nepouzity Fujinon 16x70 FMT-SX, byl taky drahy ale az takhle teda ne. Chtel jsem vedet co si o nem myslite kdyz uz tady to tema je, nez ho pujdu prodat.

Ja ho zkousel venku v prirode jen jednou, a obraz fantasticky, skvela svetelnost (jestli je to ten spravny vyraz u dalekohledu), a taky skvela vaha - ta bestie je opravdu spis na stativ nez do batohu na vylet. Kdyz je clovek zvykly tahat sebou zrcadlovku s dlouhym objektivem tak s timhle problem asi mit nebude, ale pro zeny a deti to fakt neni.

Tohle taky není dalekohled na tahání do přírody. Na kolik si ho ceníš, jsi-li už rozhodnut... když tak PM.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...